StoryEditorOCM
Dalmacijaružno, ružno

Gradonačelnik zove inspektore: Dođite i pomozite Makarskoj!

Piše PSD.
1. ožujka 2014. - 17:50
Zatvoreni deponiji za makarsko smeće, zbog prosvjeda Trogirana, i te kako se već osjećaju u gradu pod Biokovom. Kontejneri su prekrcani, vreće otpada već se ostavljaju po ulicama uz kante i sve već podsjeća na tešku situaciju iz 2004. godine kada je zatvorena Donja gora, makarski deponij na Biokovu.

Tada su se kamioni "Makarskog komunalca" vraćali sa svih destinacija kamo bi se ujutro natovareni uputili, jer ih nitko nije htio. Nemile slike iz Makarske, ulica zatrpanih smećem, obišle su svijet i zaprijetile turizmu.

Događa se nelogična situacija da Vlada u Zagrebu, koja jedina ima pravo odlučivanja o deponiju, jednostavno sada, kao i 2004. godine, izda odluku o zatvaranju pojedinih smetišta, a onda ostavi općinama i gradovima da se sami "prže na vatri“ i pronalaze rješenje, moleći milost kod drugih sredina da im smeće primi. U međuvremenu, država ne ispunja obveze selekcioniranja otpada i izgradnje suvremenih centara za otpad.

Građani, kod kuće razvrstavajte otpad...

- Svi su kontejneri puni i "Makarski komunalac" nije u mogućnosti sakupljati smeće s ulica, jer ga nemaju kamo deponirati. Trenutačno ne znamo kada, gdje i na koji način ćemo isprazniti "preskontejnere“. Apeliram na građane da u svojim domovima razvrstavaju otpad i da na taj način smanjimo ukupnu količinu.

Poslao sam danas dopis ministru i županu da, sukladno važećim zakonima RH, pošalju inspekcijski nadzor u Makarsku i da nalože mjere za otklanjanje trenutačnih problema. Prvenstveni mi je zadatak da sačuvam život i zdravlje građana.

Daljnje korake može poduzeti Ministarstvo za zaštitu okoliša i temeljem inspekcijskog nalaza naložiti gdje će Makarska odvoziti smeće. Očekujemo da bi već sutra, s obzirom na hitnost problema, inspektori mogli stići u Makarsku – rekao je makarski gradonačelnik Tonči Bilić.

Čuo se, kaže, i s gradonačelnikom Trogira s kojim je prije dvadesetak dana kod ministra Mihaela Zmajlovića dogovorio skladištenje makarskog i trogirskog smeća na Planom.

'Učinit ćemo sve da ne doživimo sudbinu Napulja'

- Žao mi je što preuzete obveze nisu ispoštovane i nadam se da će Ministarstvo naći dugoročnije rješenje za Makarsku.

Jer kada prođe 90 dana, Makarska bi se ponovo našla u istom smeću, što je odgađanje konačnog rješenja unedogled. Rješenje je da, sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu, Županija organizira prikupljanje i odvoz u Makarskoj, jer sama jedinica lokalne samouprave nije u mogućnosti to obaviti. Također je županu Ževrnji upućen zahtjev da, prema zakonskim obvezama, pomogne. Imam zakazan sastanak kod župana i vjerujem da će svojim autoritetom pomoći Makarskoj u pronalasku rješenja.

Makarska graniči s parkom prirode Biokovo i ne postoji na području grada mjesto za deponij. Napravit ćemo sve da ne doživimo sudbinu Napulja. Ako se donosi neka zabrana, moraju se donijeti i alternativna rješenja. Ne vidim razloga zašto, nakon što je saniran, ne bi ponovno bio otvoren deponij Donja gora u Podgori, sukladno važećim propisima RH. Na žalost, ne odlučuje lokalna samouprava, nego vlada RH.

                                                                                                                                                         ana dragičević
snimio ivo ravlić / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:12