StoryEditorOCM
DalmacijaUZNEMIRILA ih INFORMACIJA

Kaštelani ponovno digli glas: Ne želimo spaljivanje otpada iz Marišćine u Cemexu

Piše PSD.
27. veljače 2014. - 21:27
Već samo spominjanje tvrtke Cemex Hrvatska kao potencijalnog kupca goriva iz otpada (RDF-a) koje će se proizvoditi u regionalnom centru za zbrinjavanje otpada Primorsko-goranske županije Marišćina, izazvalo je reagiranje kaštelanske gradske vlasti.

U otvorenom pismu medijima, što ga potpisuju predsjednik Gradskog vijeća Denis Ivanović i predsjednica Povjerenstva za praćenje stanja okoliša Ivana Rajčić, javnost se podsjeća na činjenicu da se Gradsko vijeće u prošlom sazivu izjasnilo da je “protiv spaljivanja i suspaljivanja otpada u cementarama, i to: spaljivanja i suspaljivanja opasnog drvnog otpada, opasnog i komunalnog otpada i goriva dobivenog iz otpada (GIO, RDF, SRF...) u tvornici ‘Sveti Juraj’”.

Denis Ivanović podsjeća i da je Grad Kaštela pokrenuo upravne sporove protiv dvaju rješenja koje je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izdalo Cemexu za namjeravanu uporabu drvnog otpada i goriva iz otpada (RDF-a) u tvornicama “Sv. Juraj” i “Sv. Kajo”. U međuvremenu nije zakazano ni prvo ročište, ali neovisno o tome upravni spor po zakonu ne zaustavlja proceduru ishođenja dozvole za uporabu navedenih goriva u Cemexu.

Čekaju potrebne dozvole


Cemexove cementare navedene su u medijima kao mogući kupac RDF-a iz Marišćine u kontekstu problema s kojim je suočen tamošnji regionalni centar zbog visoke cijene i nemogućnosti pronalaska kupaca koji su je spremni platiti. Ukupna cijena od 40 eura po toni, čini se, previsoka je za cementare “Holcima”, dok bi samo transport do Cemexovih cementara koštao 25 do 30 eura po toni.

Iz Cemexa su nam, pak, potvrdili kontakte s predstavnicima Marišćine.

– Ostvarili smo kontakte s predstavnicima regionalnih centara za gospodarenje otpadom, što potvrđuje našu zainteresiranost za korištenjem goriva iz otpada, no ti su kontakti za sada isključivo tehničke prirode. Razgovora oko uvjeta nabave goriva iz otpada nije bilo, jer centri još uvijek nemaju gotovu specifikaciju kvalitete konačnog proizvoda – kaže predsjednik uprave Trpimir Renić, te dodaje:

– Trenutačno smo u postupku ishođenja ostalih potrebnih dozvola, nakon čega ćemo biti spremni koristiti gorivo iz otpada, kao zamjensko gorivo u procesu proizvodnje cementa.

Cemex, dakle, ne odustaje od goriva iz otpada, ali će pri odabiru proizvođača, iščitava se iz odgovora, voditi računa o odgovarajućoj kvaliteti, te sigurno i o ekonomskoj isplativosti. Realni su, naime, izgledi da će cijena RDF-a u ostalim zemljama članicama EU-a biti niža od pretpostavljene u Marišćini. Budući da je tržište jedinstveno, nema zapreka za kupnju onoga u inozemstvu.

JADRANKA MATIĆ
FOTO: ARHIV CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:58