StoryEditorOCM
Arhivamiss nautike

Jahta iz Obrovca 'Elan Power 30' među deset najboljih brodova Europe

Piše PSD.
17. veljače 2014. - 10:41
Ovogodišnji sajam u Düsseldorfu Boot 2014. s velikim brojem premijera i noviteta je pokazao da je veliki broj proizvođača prihvatio puno puta ponavljano pravilo da je inovacija najučinkovitije sredstvo za borbu s krizom i za odvlačenje kupaca od rabljenih brodova.

U potrazi za novim i svježim idejama proizvođači se okreću pojmovima i detaljima iz drugih industrija. Neki proizvođači su se, pak, pri projektiranju morskih, obratili dizajnerima kopnenih vozila, dok su neki modeli bili testirani ne samo u bazenu, nego i u zračnom tunelu.

Tradicija proglašenja najboljih europskih plovila predstavljenih u 2013. godini potvrda je dizajnerske i brodograditeljske izvrsnosti i događaj koji se prenosi u sve medije svijeta. Tako je i u hrvatskoj javnosti odzvonila vijest da je po sudu urednika najvećih nautičkih magazina u kategoriji motornih plovila do 35 stopa pobijedio Elan Power 30, desetmetarska jahtica iz Obrovca s cijenom od 180 tisuća eura.

U svjetlu višemjesečne neisplate plaća i blokada računa, visoko međunarodno priznanje je prava senzacija koja bi mogla pomoći u oživljavanju izvoznih ambicija hrvatske male brodogradnje.

Biser među motornjacima


Najmanji Elan iz obitelji Power, koji se zbog imena i vlasničke strukture u većini stranih medija krivo predstavlja kao slovenski proizvod, pobjedu je odnio u srazu s modelima Delta 34, Windy 29 Coho, Flipper 880 ST i Smartboat 30. U najmanjoj klasi do 25 stopa najbolji je 40 tisuća eura vrijedan Nordkapp 605 Enduro, a za vrat su mu puhali Chris-Craft Capri 21, Boesch 625, Boston Whaler Vantage 230 i Karnic Storm 2255.

Jeanneau Velasco 43, inovativna motorna jahtica prvi je izbor među motornjacima dužine do 45 stopa. Za 400 tisuća eura dobije se atraktivan brod s gornjim mostom i trima komfornim kabinama. Zanimljivo, njezin dizajn također potpisuje Elanov Tony Castro. Finalisti su bili Jeanneau Prestige 450 Fly, Reha Trawler 36, Austin Parker 42 te Sedan North-Line 37 Pilotstyle.

Francusku dominaciju na ovogodišnjem izboru potvrdio je Monte Carlo 5 grupe Beneteau, najuspješniji motornjak duži od 14 metara. Neobičan dizajn, inovativna konstrukcijska rješenja i oduševljenje svih sudionika nautičkog biznisa presudili su njegovu proglašenju. Cijena od pola milijuna eura mnogima nije problem. Njemu uz bok bili su Princess V48 Open, Contest 52 MC, Cranchi Eco Trawler 53 LD i Astondoa 63 Top Deck.

Među brodovima za život na vodi klase Trawler najbolji su Nizozemci, pa je tako i ove godine titulu odnio Jetten 35 AC. Čelični trup težak devet tona u kombinaciji s modernim nadgrađem očito je pogodio ukus publike. Cijena za taj prije svega riječni brod je 240 tisuća eura. Blizu pobjedi bili su Delphia Escape 1080 i Linssen TNCS 36 AC.

Nagrada European Yacht of the Year namijenjena jedrilicama dodjeljuje se već 11 godina, dvije duže od motornjaka. U izboru je sudjelovalo gotovo 100 novih modela predstavljenih 2013. godine, a 20 finalista je detaljno isprobano na zajedničkim testovima u Engleskoj i Italiji. Zbog nedovoljnog broja novih modela kategorija višetrupaca se nije ocjenjivala, pa su ove godine četiri broda ponijela prestižnu titulu kojom se, podsjećamo 2007. okitila Salona 37.

Kvaliteta i praktičnost

Zaključak žirija je da je najbolji obiteljski krstaš Beneteau Oceanis 38, s prilagodljivom unutrašnjošću, obiljem svjetla i neobičnim dizajnom. Za uživanje u njegovim atributima potrebno je izbrojiti 120 tisuća eura. Glavni konkurenti su mu bili Allures 39.9, Bavaria Cruiser 37, Dufour 410 Grand Large i Winner 9,00.

Među jedrilicama sa sportskim ambicijama (Performance Cruiser) očekivano je pobijedio Dehler 38 kao primjer kvalitete, praktičnosti i performansi po pristojnoj cijeni od 160 tisuća eura, najboljem dijelu pripadnosti Hanseovoj grupi. Pratilje su bili Elan 400, Pogo 30, Premier 45 i XP-33.

U kategoriji nazvanoj Special Yachts, nagrada ide u Švicarsku, autorima jedrilice Saphire 27, moderne 8-metarske jurilice koja se može vući trajlerom. Jedna od tajni uspjeha je i u pristupačnoj cijeni od 65 tisuća eura jer se brod gradi u pogonima poljske Delphije. Modeli na koje također treba obratiti pozornost su Django 6.70, Essence 33, Malango 8.88 i Sailart 22.

Svitu luksuznih krstaša predvodi najmanji među njima Contest 42 CS, idealno rješenje za bogataše koji sa sobom ne žele voditi posadu. U 13 metara imaju sav mogući komfor i uz to odlične performanse pod jedrima. Ako ipak žele potrošiti više od pola milijuna eura, navedimo kako su visoke ocjene dobili Gunfleet 58, Hallberg-Rassy 55, ICE 62 i Mylius 18E35.

Gordan JELAVIĆ



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:46