StoryEditorOCM
Dalmacijagradsko vijeće omiša

Novi Škaričićev poraz: HDZ glasao za "Kovačićev" plan

Piše PSD.
3. prosinca 2013. - 21:33

Ivan Škaričić, negdašnji HDZ-ov saborski zastupnik i dugogodišnji gradonačelnik Omiša, doživio je još jedan poraz. Premda je, u dogovoru sa stranačkim kolegama, učinio sve da se to ne dogodi, na sjednici Gradskoga vijeća, na kojoj se, među ostalim, raspravljalo i o rebalansu proračuna, te izmjenama i dopunama Prostornoga plana, porazio ga je imenjak i aktualni gradonačelnik Ivan Kovačević.

Škaričić je, naime, na samome početku sjednice, u ime HDZ-ove vijećničke većine, zatražio da se s dnevnoga reda skine donošenje odluke o izmjenama i dopunama Prostornoga plana, jer, kako je u nekoliko navrata ponovio, njemu i njegovim kolegama nije jasno o čemu se tu radi.

− Gradonačelnika bih zamolio da se idući put malo bolje pripremi, te bih mu savjetovao da i nas pita za mišljenje prije nego što s ovakvim točkama iziđe pred Vijeće − samouvjereno je zborio Škaričić.

− Ako vam je uistinu stalo do grada, pričekat ćete da vam stručna osoba iz tvrtke “Urbos” objasni što zapravo ove promjene donose − uzvratio je Kovačić, no Škaričić se nije dao, pa se pristupilo glasanju.

S obzirom na to da je zakasnio na sjednicu, Škaričić nije nazočio prebrojavanju vijećnika, pa nije registrirao ni manjak jedne HDZ-ove ruke, odnosno izostanak Marine Utrobičić.

− 8:8! Što ćemo sad? − upitao je, i sam iznenađen razvojem situacije, predsjednik Vijeća Zvonko Močić.

− Ništa, prijedlog gospodina Škaričića nije prošao − odgovorila je gradska pravnica Lidija Pavković.

Nakon podulje rasprave o izgradnji gradske luke, odnosno o uklanjanju iz projekta sportske lučice koja bi zbog svojih pravnih posebnosti komplicirala financiranje, još jednom se pristupilo glasanju. I dok su samo sat vremena ranije žestoko zagovarali izbacivanje ove točke s dnevnoga reda, suočeni s argumentima stručnjaka, teškim optužbama ostalih kolega i manjkom ruku, osam preostalih HDZ-ovaca sasvim je promijenilo početnu odluku i podržalo “Kovačićev” plan.

A dvoranom se, kao da je riječ o svečanoj sjednici, prolomio pljesak. Nakon ove odluke, sve ostale, a na dnevnome je redu bilo čak 16 točaka, izglasane su više-manje glatko. Pa čak i rebalans proračuna, koji je, nakon dugo vremena, u suficitu.

− Podržat ćemo rebalans, no čudi me što se odustalo od nekih ulaganja koja nisu velika. Znam da će se neki sad nasmijati, ali neke projekte smo mogli započeti, pa makar ih platili kasnije. Isto tako, strahujem da će propasti svi projekti koje smo vam mi, gospodine Kovačiću, ostavili − naglasio je Škaričić.

− Stvarno me povlačite za jezik! Pa svi ti vaši projekti, ili barem velika većina, bili su na razini idejnog rješenja. Kako možemo od nečega odustati, kad ništa niste ni započeli − replicirao je Kovačić.

− Niti sam vas to pitao, niti ste to trebali reći! Činjenica je, međutim, da će izgradnja vodovoda u Gornjim Poljicima na ovaj način kasniti još najmanje godinu dana.

− Kasnimo mi 18 godina, a ne godinu − raspravu je zaključio nezavisni vijećnik Ivan Barišić.

Škaričić tuži Kovačića

Ivan Škaričić najavio je tužbu protiv Ivana Kovačića zbog izjave dane Slobodnoj dalmaciji.

– Rekli ste da nisam ništa učinio po pitanju gradnje nove zgrade srednje škole i da sam pogodovao vlasnicima okolnih zemljišta. To ćemo riješiti na sudu. a što se škole tiče, ja vam kažem, zapamtite to, da nitko, pa ni vi, ni omrčen, neće spriječiti da se ta škola izgradi po postojećem projektu – povikao je Škaričić.

– Nisam lud da odustanem od gradnje škole, ali postojeći projekt je, sa svojih 80 milijuna kuna, jednostavno preskup – odgovorio je Kovačić.

VINKO VUKOVIĆ
FOTO: ARHIV CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 16:07