Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 11.09.2008. u 23:09

čelnik sdf-a, o položaju manjina u hrvatskoj

Džakula: Srbi služe samo za dobivanje glasova

Infrastruktura i stanarska prava su glavni problemi
stanovnika sela sa srpskom većinom / CROPIX
Veljko Džakula je predsjednik Upravnog odbora Srpskog demokratskog foruma (SDF) u Hrvatskoj koji je javnosti uputio Otvoreno pismo koje se oslanja na dokument “Status i položaj Srba u Hrvatskoj”.

- Riječ je o objektivnoj i jasnoj ocjeni stanja koja ima funkciju da pomogne Hrvatskoj u preuzimanju i realiziranju dogovorenih obveza, da joj u to smislu bude dobar vjetar u leđa. Da se nagomilani problemi ne bi opet samo statistički konstatirali na kraju svake godine. Mogu reći da su reakcije uistinu zadovoljavajuće, da nismo dobili ni jedan prigovor - ističe čelnik SDF-a.

Prema njegovim riječima, pokazuje se da sve stranke zapravo samo trebaju glasove birača, ali nisu spremne zatim preuzeti obvezu rješenja teškoća Srba.

- Srbi kao manjinska zajednica u Hrvatskoj ne mogu sami riješiti svoje probleme, a to očito ne uspijevaju ni srpske stranke koje participiraju u vlasti - tvrdi Džakula.

- Zakoni se provode jako malo. Zakon o pravima nacionalnih manjina, na primjer, uopće se na provodi. Isključivo je u pitanju opstrukcija, jednako na lokalnom i državnom nivou. Pokazuje se da je donošenje tih zakona bilo samo znak dobre volje prema EU-u. Infrastruktura, stanarska prava, neisplaćene mirovine, reguliranje staža... to su osnovna životna pitanja. Manjinske teme poput jezika, recimo, pitanja su također važna za brži povratak izbjeglih. Ali, teško je govoriti o desertu ako niste dobili glavno jelo, osnovne uvjete za život. I stalno se to obećavalo, ali nije učinjeno dovoljno - smatra Džakula.

I. Lasić / epeha


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: slugausvojojzemlji | Komentirano: 12. rujan 2008. 14:00
Druže lasiću a da odmoriš malo. jesi bija na godišnjem ti ikako? ajde odmori se malo ,bićeš onda manje otrovan!
Komentar od: mloka25 | Komentirano: 12. rujan 2008. 13:46
jadni smo ti mi i naša televizija kad nam u udarnom terminu lekcije drži deklarirani mrzitelj svega hrvatskoga poput onoga leskovca, avoditelj mu daje prostora koliko želi.
Komentar od: | Komentirano: 12. rujan 2008. 9:57
Uzelac je Đakuli na HTV-u lijepo otprilike rekao "Imaš hipoteku! Ljudi (u Pakracu - otkuda je Đakula) ne žele razgovarati s tobom jer kažu 'pa on mi je pucao po kući'". Od rata je prošlo 13 godina. Na HTV, u medijski prostor ( i u Slobodnu) dolaze 'misli' Đakule, Dušana Ećimovića (svi SAO Krajina - motivatori, organizatori i muljatori). Zašto? Zar se Srbi ne mogu otarasiti onog što ne valja? Jesu li oni još uvijek mentalno u Krajini?
Komentar od: Dokcetinateče | Komentirano: 12. rujan 2008. 1:59
Bravo (gospodine??)Veljko Džakula,izrekli ste izvanredno
točnu rečenicu,"zakoni se (u H rvatskoj) provode jako malo".
Kada bi se u Hrvatskoj provodio zakon,u tom slučaju ,Veljko Džakula a posebice Vojislav Stanimirović zvani "Voja vampir",(ne bez razloga)bili bi već odavno u Lepoglavi na
odsluženju dugotrajne zatvorske kazne zbog ratnog
zločina kojeg su počinili! Međutim,danas su ti likovi ugledni
predstavnici manjine koja je ubijala narod koji ih danas
HRANI!
Ah da,tu je ponovo Igor Lasić koji u posljednje vrijeme
pronalazi "zahvalne" sugovornike.