StoryEditorOCM
Dalmacijasivi utorak  

Ciklona Vedran donosi pljuskove

Piše PSD.
18. studenog 2013. - 13:19
Sunčani vikend koji nam je podarila anticiklona neće se nastaviti sljedećih dana jer nam već u utorak stiže jaka ciklona Vedran s obilnim oborinama i grmljavinom.

Takve meteorološke neprilike vidi Rade Popadić iz Udruge Crometeo:

“Tijekom ponedjeljka sjeverozapadnu Europu zahvatit će novi atlantski prodor koji će ojačati ciklonalni vrtlog nad sjevernom Afrikom i zapadnim Sredozemljem. To će područje sniženog tlaka zraka u utorak stići do Genovskog zaljeva, gdje će se ciklona dodatno produbiti i donijeti nam jaču promjenu vremena”, kaže on.

To znači da će nakon pretežno sunčanog jutra, tijekom ponedjeljka danju na Jadranu biti sve više oblaka s mora. Sredinom dana slabe kiše bit će na otvorenome moru, a do večeri moguća je ponegdje uz obalu.

- Zapuhat će jugo koje će navečer biti jako, na moru s olujnim udarima. Jutarnje temperature tek malo više, u ranim popodnevnim satima većinom od 13 do 18 stupnjeva.

Pravi udar ciklone Vedran je u utorak: bit će pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a ponegdje će pasti više od 50 litara kiše po četvornome metru. Puhat će umjereno do jako jugo s olujnim udarima, osobito će na moru južne Dalmacije biti orkanskih udara. Prema večeri lagano slabljenje vjetra, na sjevernom Jadranu u okretanju na umjeren do pojačan lebić. Jutro osjetno toplije.

Danju toplo, s najvišim dnevnim temperaturama od 14 do 19 stupnjeva. Nakon najkišnijeg utorka sljedeći dani bit će u znaku oblačnog vremena. Koliko je toplo bilo proteklih dana, pokazuju temperature zraka i mora od oko 20 stupnjeva, što su mnogi iskoristili za sunčanje i kupanje. Već sada je sigurno da će studeni po oborinama biti iznadprosječan. Do sada je u Splitu bilo 12 kišnih dana koji su već dali oko 50 litara po metru četvornom.

U Splitu je oborinski prosjek 113 litara, a kako s Vedranom stiže duže razdoblje kiša, sigurno će prosjek biti premašen.

OJDANA KOHAREVIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:12