Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 31.07.2013. u 22:40

Nema odustajanja  

DORH: Za napad na Split sudit će se dvanaestorici; Bokšić: To je bio kulturocid i terorizam

Agresore iz 1991. godine stići će ‘ruka pravde’ /FEĐA KLARIĆ

Iako je obustavljen postupak za četvoricu nekadašnjih pripadnika JNA koje se teretilo da su sudjelovali u napadu na civilne ciljeve u Splitu i otocima u studenom 1991. godine, Državno odvjetništvo u Splitu i dalje ustrajava na kaznenom progonu protiv dvanaest optuženika.

Podsjetimo, obustavljen je progon protiv jednog od šefova Komande vojnopomorske oblasti Nikole Zdravkovića, zatim “trojca” iz Lore Dragana Tarbuka, Radovana Štetina i Riste Zekanovića jer, kako su nam rekli u Odvjetništvu, naprosto nije bilo dokaza i nije se mogla očekivati osuđujuća presuda. U Odvjetništvu kažu i da nisu istinite tvrdnje pojedinih bivših hrvatskih vojnih dužnosnika kada govore da nije nitko odgovarao za napad na Split. Napominju da je pravomoćno osuđen značajan broj pripadnika JNA: Mile Kandić, Nikola Ercegović, Dojčilo Isaković, Živomir Ninković, Ilija Brčić...

Većini je suđeno u odsutnosti, a kazne su bile u rasponu od 10 do 20 godina zatvora. Nekima je izrečena i mjera doživotnog protjerivanja iz RH. Međutim, Vrhovni sud je jednog oslobodio, a za 17 optuženih od njih 33 naloženo je novo suđenje zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Sjećanja ne blijede

Rene Laura, glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, kaže nam da su, nakon što je Vrhovni sud vratio predmet, pomno analizirali dokaze o 17 osoba. - Mi smo, vodeći se napucima Vrhovnog suda, detaljno iščitali materijale i utvrdili da za četvoricu nema dokaza, jedna je osoba umrla (Dane Kokotović) i sud je obustavio postupak, a za 12 osoba je utvrđeno da ima dokaza i postupak dalje teče, a to su: N.S., B.C., D.L., Z.G., M.Š., M.P., M. K., R. M., M. J., P. P., V. M. i U. M. – kaže Rene Laura.

U odvjetništvu, neslužbeno doznajemo, očekuju i brzo sazivanje glavne rasprave, te navode da ozbiljno rade na predmetu i čude ih izjave bivših hrvatskih časnika koji tvrde kako “ispada da nitko nije odgovoran za napad na Split”. Većini optuženih, ako suđenje počne, ponovno bi se sudilo u odsutnosti. Podsjetimo, nakon što je Hrvatska ratna mornarica počelo ozbiljnije djelovati i uništavati brodove JNA, tadašnja vojska odlučila se osvetiti, ali ne napadom na vojne, nego civilne ciljeve u Splitu.

Tako je Komanda Vojnopomorske oblasti JNA stavila sve brodove u najviši stupanj borbene pripravnosti i naredila napad na Split, gađali su sve što su stigli. Pogodili su tako i Jadrolinijin trajekt “Vladimir Nazor”, koji je bio privezan u Gradskoj luci, pri čemu su ubili Juru Kalpića i Dinka Marasa, djelatnike “Jadrolinije”. Gordana Kalpić, supruga poginulog mornara, i dalje se živo sijeća te kobne 1991. godine. - Kako se ne bih sjećala, poslije toliko godina i dalje sve to skupa boli i ne znam što bih vam rekla. Mi se uvijek uzdamo u pravdu, a hoće li ona doći...- rekla nam je kratko gospođa Kalpić.

Tog vremena jako se dobro sjeća i Nikola Bokšić, nekadašnji pomoćnik zapovjednika HRM-a koji je rukovodio protuzračnom obranom Splita. - Taj napad je bio kulturocid i terorizam. Zanimali su ih prvenstveno civilni ciljevi. Državno odvjetništvo, Sud, ali i naši političari trebaju sve učiniti da se krivci privedu pravdi.

Taj napad i žrtve ne smijemo nikada zaboraviti jer mi smo poštovali Ženevske konvencije, nismo htjeli u to vrijeme srušiti helihopter koji je spašavao pilote iz srušenih JNA aviona, Sveto Letica nije dao, a oni su vraćali tako da su pucali po svemu, ubijali naše građane. Ne smijemo dopustiti da se izvuku jer i onaj neposredni izvršitelj napada koji je slušao zapovijed da puca na civile morao je tu zapovijed odbiti – kaže Bokšić, navodeći da je JNA tada pucala na Arheološki muzej, Palaču, Općinu, Gripe, Higijenski zavod, trajektno pristanište, Varoš...

Saša Jadrijević Tomas

Kapetan Brčić umro, kaznu odslužio nije

•• Kapetan bojnog broda “Pula” Ilija Brčić, koji je imao prebivalište u Splitu, 1993. godine u odsutnosti je osuđen na kaznu od 15 godina zatvora jer je naredio svojim podređenima napad na civilne ciljeve, poglavito Split, Kaštela, Brač, Hvar i Šoltu. Presuda mu je postala pravomoćna, ali je on pobjegao u Crnu Goru gdje je postao visoki vojni dužnosnik. No, kad je išao na službeni sastanak u NATO u Napulju, uhićen je, te je mjesecima držan u pritvoru na temelju Interpolove tjeralice koju je objavila Hrvatska. No, talijansko pravosuđe ga je pustilo, a on je 2010. godine umro u Crnoj Gori ne dočekavši izručenje Hrvatskoj.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: Goli | Komentirano: 2. kolovoz 2013. 23:29
E'o ovako, Ilija Brčić NIJE pobjegao u Crnu Goru, kako navodi novinar, nego je napustio Hrvatsku onog momenta kada je ona zvanično postala nezavisna država. Njegova obitelj (dva sina i supruga) jesu pobjegli iz Splita čuvajući živu glavu na ramenima. Koliko je presuda splitskog suda bila validna govori i činjenica da je Ilija Brčić, nakon detaljne provjere (9 mjeseci), pušten iz italijanskog pritvora kući, a ne isporučen Hrvatskoj na odsluženje "kazne".
Dakle, ja ne govorim da nije bilo zlodjela prema građanima Splita i Hrvatske, ali kažem da se novinari malo pozabave slučajevima o kojima pišu. Tako se postaje pravi novinar, istraživački novinar, a ne kvazi novinar za tzv. žutu štampu!
BTW, prije neki dan sam pročitao u istim novinama da je I. Brčić osuđen na 10 godina!?
Komentar od: dosljedan | Komentirano: 1. kolovoz 2013. 17:14
dana slade

Sto mi radis? Znaci arkaj je u slobodno vrijeme "diluvijalni mozak sa prisoja i osoja"?

Iskreno, jasno mi je odavno da lik nije prezalio Split u koji se ne moze vratiti osim kao turista, da jos sanja silom nametano bratstvo - jedinstvo pod petokrakom, ali da je on polupismeni glogovik, e toliko lose o njemu ni ja nisam mislio.

I inace su mi drazi ovi poluinteligentni mrzitelji Hrvatske kao arkaj koji paze makar na rjecnik kad se vec ne uspjevaju suzdrzati u preokretanju cinjenica.
Na taj nacin vidim koliko je malo inteligentna ta "inteligencija", pa zakljucim kako nema straha dok takve tretiraju pametnijima.

Nego, meni ti je i to dokaz koliko je dobro sto smo pristupom EU jos jednom potvrdili kako je, unatoc mesicevim upiranjima od kada je od Ustase "evoluirao" u partizana, bilo kakva regionalna asocijacija NEMOGUCA.

Sto ces s njima kad ovakve medju pametne svrstavaju?
Komentar od: ujo | Komentirano: 1. kolovoz 2013. 13:29
Sada ispada da je samo 12 četnika rovarilo po Splitu 90-ih ?
Komentar od: dana slade | Komentirano: 1. kolovoz 2013. 11:09
Poruka Anti, Slavenu i Žani koji su mi poslali privatni mail:

DA, TO JE TAJ ČOVJEK, TO JE ADRESA U SPLITU NA KOJOJ JE ŽIVIO DO BIJEGA IZ OMRAŽENE MU HRVATSKE. DA, POTVRDAN JE ODGOVOR I NA ŽANINO TREĆE PITANJE: iMA OKO 45 GODINA.
Komentar od: dana slade | Komentirano: 1. kolovoz 2013. 10:14
Dragi moji, među komentatorima ovog i prethodnog teksta je i sin ratnog zločinca, danas nastanjen izvan Hrvatske, ali ne puno daleko. Javlja se sa nekoliko adresa, pod nekoliko imena...ali prepoznat će te ga po nevješto prikrivenim srbizmima u kombinaciji s hrvatskim šatro jezikom. Prepoznat će te ga i po mržnji, istoj onoj mržnji kojom mu je otac gađao sugrađane. Pratite ga malo... pratite što piše... Znamo mu i ime i prezime..i gdje je sada i kada će doći i gdje će doći...Zamisli te morbidnosti, te manije i maničnosti u glavi koja te može natjerati da kažeš kako su dva pomorca poginula slučajno i da Split nije namjerno gađan, tj, da je dobro prošao. A otac mu se brodom dovezao do splitskih vrata, pa udri brale po gamadi Hrvatima.... Đe si, bre? Oćeš da te nazovemo pravim imenom ili glogovcem ili arkajem ili kako se već predstvaljaš. Samo dođi, Split i Hrvatska te čekaju...ni ne slutiš koliko...I za kraj pozdrav od kojeg će to zaigrati sotonsko srce- BOG I HRVATI!
Komentar od: Arkaj | Komentirano: 1. kolovoz 2013. 9:43
Ovo prenemaganje oko Splita je zbilja neozbiljno. Osim tragično stradalih pomoraca, a trajekt je pogođen samo jednom granatom pa vjerojatno i nije namjerno gađan, nije bilo drugih žrtava. Materijalna šteta bila je vrlo mala, mogao bi je pokriti i sirotan @revenge samo da dva - tri tjedna odustane od posjeta kladionicama. Ako imalo objektivan promatrač usporedi ono što su prošli ostali veći dalmatinski gradovi poput Zadra, Šibenika, Dubrovnika, može samo zaključiti da je Splitu sudbina bila naklonjena. To ne mogu priznati samo djeca iz mješanih brakova ili prikriveni čistokrvni srbi poput @revengea koji svoju pravovjernost dokazuju i dvadeset godina nakon rata, a nastavit će to činit dok dišu. Nema tako lošeg turčina da poturica ne bi bio još gori.
Komentar od: MAOZEDUNG | Komentirano: 1. kolovoz 2013. 9:24
a i jos nekih...
ubise me svojim
sranyima...
yebiga nije svak
kratak i koncizan
ka revange
Komentar od: MAOZEDUNG | Komentirano: 1. kolovoz 2013. 9:22
Pijedlog teh.sluzbi portala
da skrati karticu teksta komentara
na max.5 redaka
posto se nikako ne može rješiti
ovih pacijenata ala "moj ud pali"
koji palamude i minjaju nadimke...
Komentar od: revenge@ | Komentirano: 1. kolovoz 2013. 8:53
Koliko li samo ovakovih "pamti pa vrati" koji su se nadali krahu hrvatske samostalnosti
bagra
dečica mešanih brakova
drugovi u potrezi za privilegijama koje su izgubili a zbog svojih snova
.
.
.
velikosrpskih
Komentar od: | Komentirano: 1. kolovoz 2013. 7:10
Zaštićeni kao lički medvidi. Sad će Dan pobjede, dužnosnici će svršavat od sreće, držat govore... Napomenit će kako je kninska gradonačelnica lipa , pametna, sposobna. Onda će doći 6 kolovoza, pa će se nastavit tiha okupacija. Ovaj put ne naseljava se srpska sirotinja nego lekari i drugi diplomci Univerziteta u Beogradu. Preko reda staž , posao, stambeno zbrinjavanje... Okupljanja po nacionalnoj osnovi masovnija nego ikad.Tako nam treba... Pozdrav hrvatskim braniteljima ma gdje bili...
Komentar od: roko prc tovar | Komentirano: 1. kolovoz 2013. 7:04
molim vas vise ko koga ovdje...?

nasi mole boga da se pojavi cetnicki vojvoda i postavljaju mu usta/ljubi bre tri puta/ i guzu mu daju...samo nece covik, oce severinu ili onu pokos kako li se vec zove...

Ispast ce da su hrvati pucali sami na sebe, koji vam je...?
Komentar od: IZRAEL | Komentirano: 1. kolovoz 2013. 2:33
Kako se bliže presjednički izbori počet će se malo više pričati o srbskim ZVJERSTVIMA ali od toga bit će samo tresla se brda rodija se miš.
Dokaz tome je ljubljenje Nikolića i tzv. presdnika Josipovića.

U preakozorje 15. studenoga nakon topničkog napada na NEBRANJENO selo KOSTRIĆI srbski krvoloci koji sebe nazivaju ČETNICI okupiraju selo i po svome uhodanom običaju još od 1941 ubijaju na naj svirepiji način sve stanovništvo sela.

Među ZAKLANIMA ( doslovno ZAKLANIMA) nalaze se idva mala ANĐELA braća
TOMISLAV (4) i
DARIO (2) JURIĆ

do dana današnjeg za taj ZLOČIN ne da nitko nije odgovarao nego se o tome NESMI NI PISATI!!!! a kamo li ispitivati.

Sjetimo se samo zločina prema obitelji ZEC o tome zločinu zna gotovo 99% stanovništva RH, pravese filomovi, obilježavaju se godišnjice, Merčapu se radi toga sudi već više puta, ostatak obitelji primili su "najiši" državni službenici, ....itd

jesu li TOMISLAV i DARIO manje vrijedni ??
Komentar od: rvatskoruno | Komentirano: 1. kolovoz 2013. 0:51
pamti pa vrati

seronja ne seri. da ne kazem mesanac.

brak se ne moze unistit ako je dobar.

zapamti i ne kenjkaj. zikina dinastija je proslo svrseno vreme.
Komentar od: skorpovac | Komentirano: 31. srpanj 2013. 23:22
Koja je to teroristička, banditska, jugočetnička gamad u tom DORH-u pa to je čudo jedno.
I ovaj novinar, to je onaj što je napisao onu laž da je Theodor Meron oslobodio Blaškića, a nije Meron nego Pocar, i nije oslobodio nego smanjio na 9 godina.
I sad, kad triba malo abolirati DORH i kad triba malo pouštati ovima što su rušili Split, sad su im dobre Tuđmanove presude u odsutnosti, a pljucali su na Tuđmana zato što se to tada činilo.
A da nije bilo tih presuda, nikad niti jedan četnik ne bi odgovara pred sudom, a i ovako ih sve puštaju, i to sve radi ta jugo-četnička kamarila iz DORH-a na čelu s Mladenom Bajićem.
Komentar od: | Komentirano: 31. srpanj 2013. 22:57
A KADA ĆE TAJ DORH ILI KAKO SE ZOVE ISTRAŽITI I PODNIJETI KAZNENE PRIJAVE PROTIV TADAŠNJIH VELIKIH HRVATINA DUŠEBRIŽNIKA KOJI SU UNIŠTILI BEZBROJ NEDUŽNIH ALI "MJEŠOVITIH" HRVATSKO-SRPSKIH OBITELJI,VJEROJATNO NIKAD.TO NIJE BIO GENOCID NI KULTUROCID IMAJU ONI ZA TO DRUGAČIJE NAZIVE,ALI MI PAMTIMO I PAMTIT ĆEMO.......
Komentar od: | Komentirano: 31. srpanj 2013. 22:52
Zamislite zemlju u kojoj je nogometni savez došao na vlast nasiljem, prevarom, i pjevajuči huliganske pjesme poput, yebi
se Splite, i kome bi pušile Dalmatinke, a u isto vrijeme mediji koriste parole koje su nastale kao navijačke uvrede poput, što
južnije to tužnije. Zamislite zemlju u kojoj mediji uporno lažu da su Dalmatinci lijeni, i tako pljuju po našim didovima koji su
ribarili, u polju radili, i u slobodno vrijeme gradili suhozide. Naši didovi nisu tražili da ih narod novčano potiče da bi se oni
vozali na traktoru, niti su naši didovi glumili gospodu poput Zagreba, i to na račun Dalmatinskog turizma koji svake sezone
zaradi 5 milijardi eura. Dalmacija ustvari zaradi toliko da može sa tim novcem zaposliti sve nezaposlene u Dalmaciji, i
umjesto da zaposlimo naše nezaposlene, mi financiramo tuđe neradnike. Zamislite zemlju u kojoj mediji ne samo da pljuju
taj isti Dalmatinski turizam, nego pljuju Dalmatinsku kulturu, pljuju Dalmatinski sport, pljuju Dalmatinske pjevače, pljuju sve.

Zamislite zemlju u kojoj vlada kriminal, korupcija, kriza, nezaposlenost, depresija, samoubojstva među djecom, a mediji
umjesto da toj djeci daju nadu, oni toj djeci namjerno ubijaju nadu. Dali vi možete zamisliti kolika je to mržnja? Split je
naprimjer već godinama prepun turista, i zaslužio je pohvale, a novinar Ante Tomić pljuje po Splitu zato jer sada grad
miriše na ribu, pizzu, čevape, itd. Dali vi možete zamisliti kolika je to mržnja? Kada su u Vukovaru prosvjedovali protiv
ćirilice, onda je novinar Viktor Ivančić napisao priču o tome što bi bilo da je bio prosvjed protiv ćirilice u Splitu. To je isto
kao da neki ustaški novinar napiše priču o tome što bi bilo da su Srbi pljačkali, silovali, i klali, ne u Vukovaru nego u Splitu.
Dali vi možete zamisliti kolika je to mržnja? Zamislite zemlju u kojoj su mediji krcati takvih novinara koji iz dana u dan
proizvode mržnju, i nitko o tome niti ne govori, a kamoli da netko nešto poduzima. Ako je u ovoj zemlji ikome stalo da
gradimo normalne odnose, onda vam savjetujem da pod hitno takvim novinarima uručite otkaz. No, nije sve tako crno, ima
i novinara koji šire ljubav, kao naprimjer Zdravko Reić prema Zdravku Mamiću.

Da skratim, mediji već desetak godina proizvode mržnju, a rezultat te mržnje su na stotine premlačenih Dalmatinaca u
Zagrebu. Žrtve su uglavnom studenti, ali i poznate osobe kao Željko Kerum, Jasmin Stavros, Dražen Lalić, itd. Vjerovali ili
ne, čak su i neke radio postaje huškale nasilje, tako da je policija više puta čuvala Dalmatince u studentskom domu. Dakle,
rezultat medijske mržnje su na stotine premlačenih Dalmatinaca, pa ako hočete i na stotine podmetnutih požara, i na
stotine uništenih državnih poduzeća, i na stotine zakočenih projekata, pa bih pitao onu gospodu koja se nebi štela mešati,
što čekate da opet prodaju Dalmaciju kao zločinac Anto Pavelić?