StoryEditorOCM
Dalmacijanatječaj za 20 dana

Počinje gradnja ceste od Gomilice do Starog

Piše PSD.
24. rujna 2013. - 22:22
Nakon što je prošloga tjedna na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru nezavisni saborski zastupnik Jakša Baloević postavio pitanje o nastavku radova na izgradnji jedne od najopasnijih i prometno najopterećenijih cesta u Hrvatskoj, one kroz Kaštela, iz najave nadležnog ministra dalo se zaključiti kako se stvari napokon miču s mrtve točke.

Naime, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je kako će se za dvadesetak dana raspisati natječaj za jedan dio od preostale dionice od Kaštel Gomilice do Kaštel Starog, duge više od pet kilometara, dok će se za drugi dio, na kojemu još nisu riješena tri imovinskopravna slučaja, natječaj najvjerojatnije raspisati kada se za to steknu zakonski uvjeti.

Hrvatske ceste otkupljuju samo zemljišta

Nastavak radova, a time i završetak radova na dugo očekivanoj cesti kroz Kaštela, mogao bi tako uslijediti uskoro, a takvim informacijama veseli se i nova gradska vlast, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Udovičićem koji je s predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Vladom Kosom razgovarao u dva navrata.

– Održali smo dva sastanka na kojima smo inzistirali da se nastavak radova na izgradnji ceste realizira što prije. Moram kazati kako je za ovu zadnju dionicu otkupljeno više od 90 posto zemljišta, a ostalo je za riješiti nekoliko parcela i tri objekta oko kojih su se pojavili određeni problemi, a koji će se, vjerujem, i riješiti.

Naime, riječ je o tri objekta koja su bespravno izgrađena, a ne mogu se legalizirati jer se nalaze u koridoru buduće ceste. Hrvatske ceste, kako su kazali, ne mogu otkupljivati i plaćati bespravne objekte, nego samo zemljišta, pa se postavlja pitanje tko će nadoknaditi štetu tim ljudima i hoće li im iznosi koje će dobiti za zemlju biti dovoljni za podizanje novog krova nad glavom. Grad nema stanova koje bi im ustupio u zamjenu, ali ni zakonskog uporišta kojim bi te slučajeve riješio, jer mi nismo investitori – veli gradonačelnik Ivan Udovičić, izražavajući nadu kako će se s vlasnicima tih objekata naći zajednički jezik kako u pitanje ne bi došli radovi na cijeloj dionici.

S vlasnicima spornih objekata, dodaje Udovičić, obavili su razgovore. Njima je važno da od novca koji će dobiti mogu sebi osigurati krov nad glavom.

– Mi smo spremni pomoći u kontaktima i pregovorima s tim ljudima, ali država i investitor su ti koji bi trebali njima nadoknaditi štetu ili naći model po kojemu ih riješiti – kazao je gradonačelnik, vjerujući u pozitivan ishod cijele situacije.

Sva tri sporna objekta nalaze se na području Kaštel Gomilice i predviđena su za rušenje.
Iz Hrvatskih cesta kazali su kako će se, ako se riješe imovinskopravni odnosi, radovi završiti u roku od dvije godine.

Podsjetimo, radovi se financiraju kreditom Europske investicijske banke, a troškovi izvlaštenja zemljišta i izmještanja postojećih instalacija sredstvima Hrvatskih cesta.

JAKOV ŽARKO
snimio Ante Čizmić / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:47