StoryEditorOCM
Dalmacijacirkus u makarskoj

HDZ koalirao s nepostojećim strankama

Piše PSD.
12. rujna 2013. - 15:30
Dokument kojim se pojašnjava dogovor o odabiru zamjenskog vijećnika u Gradskom vijeću Makarske s liste HDZ-a i koalicijskih partnera potpisali su predsjednici nepostojećih stranačkih podružnica u Registru stranaka RH!

Naime, dokument HDZ-a i partnera upućen 30. kolovoza gradskom Odboru za statutarno pravna pitanja, potpisao je i pečatom ovjerio Damir Brzica kao predsjednik Hrvatskog pravaškog bratstva, stranke registrirane 14. lipnja 2004. g. pod rednim brojem 170 sa sjedištem u Zagrebu i s predsjednikom Željkom Bagarićem. Podružnica i njen predsjednik Damir Brzica ne nalaze se u Registru.

Na istom dopisu je potpis Hrvoja Opačka, s naznakom funkcije “kandidata za Gradsko vijeće stranke HSP AS“ također ovjeren pečatom podružnice HSP AS, koja nije registrirana za Makarsku. Teško je reći kakvu težinu i vjerodostojnost ima uopće funkcija “kandidata za Vijeće“.

Promjene u HSS-u

Trećeg koalicijskog partnera s HDZ-ove liste na dokumentu ispred HSS-a zastupa Gojko Pribisalić u funkciji opunomoćenika za potpisivanje sporazuma (koji nikada među koalicijskim partnerima HDZ-ove liste nije ni potpisan). Luka Roso naveden je u Registru kao predsjednik podružnice HSS Makarska, da bi pred izbore palicu vođe prepustio Gojku Pribisaliću.

Na prigovoru ranije upućenom Gradskom vijeću o zamjenskom vijećniku, gdje HSS traži da zamjenski vijećnik mora biti HSS-ovac Jure Pribisalić, a ne HDZ-ovac Joško Lelas, Gojko Pribisalić, otac Jure Pribisalića, danas gradskog vijećnika, navodi se kao predsjednik HSS-a. U obrazloženju upućenom Odboru za statutarno pravna pitanja stoji kako su se koalicijski partneri dogovorili da Željka Bagarića, drugog na HDZ-ovoj listi, u Gradskom vijeću mijenja 16. na listi Kristina Kozlina-Rakušić.

Na zamjenski mandat Željka Bagarića nitko nije uložio prigovor, pa Odbor za statutarno pravna pitanja u tom slučaju nije primijenio izmjene Izbornog zakona po kojem stranke bez koalicijskog sporazuma daju zamjenske vijećnike prema redoslijedu na listi. Pitanje je zašto se HDZ nije odazvao pozivu svim strankama prije konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća da dostave koalicijske sporazume, već naknadno mijenja zamjenskog HDZ-ovog vijećnika Lelasa sa također zamjenskim HSS-ovim Pribisalićem.

I nakon čitave bure i izvršenih zamjena, potpuno nepotrebno, dostavlja Odboru dokument o sastanku Gradskog odbora HDZ-a na kojem je bilo riječ o zamjenskom vijećniku. K tome o zaključcima glavnog tijela HDZ-a potpisima svjedoče predsjednici nepostojećih makarskih stranaka!

ana dragičević
FOTO: ivo ravlić/cropix

HPB: Ma nije moguće!

Predsjednik HPB-a Željko Bagarić ostao je iznenađen informacijom o nepostojanju podružnice njegove stranke u Makarskoj.
- Ne znam kako je to moguće. Provjerit ćemo! Ali prilikom predaje liste Izbornom povjerenstvu na Općinskom sudu moj je potpis s pečatom stranke, a ne onaj podružnice - kaže Bagarić.

HDZ: Prvo što čujemo

Nakon što smo tajnika makarskog HDZ-a Juru Brkana upitali kako su mogli u koaliciju s nepostojećim stranačkim podružnicama, ostao je iskreno začuđen:
- Kakvim nepostojećim!? Prvo što čujem.  Isti su pečati i potpisi kao u koalicijskom ugovoru o listama za Gradsko vijeće. Jedino je za HSP AS umjesto Opačka potpisao Damir Ćesić Roda, opunomoćenik predsjednice Ruže Tomašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:24