StoryEditorOCM
Dalmacijakreativnost na djelu

Melem s puhovim uljem - novitada na hvarskim štandovima

Piše PSD.
10. kolovoza 2013. - 12:27
Starogrojku Berislavu Ćurčin, vlasnicu Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva “Lavanda” i prodajnog štanda na gradskoj rivi, poznaje većina stanovnika otoka Hvara, ali isto tako i brojni domaći i strani turisti koji posjećuju drevni Faros (384. pr. Krista), najstariji grad na tlu Republike Hrvatske.

Ona im oduvijek nudi isključivo ono što uspijeva na Otoku sunca i što oplemene njezine marljive ruke, redovito dijeli i promotivne materijale pozivajući ih da se još koji put vrate našem najsunčanijemu škoju.

Hrvatski otočni proizvod

No, zanimljivo je da je popularna Beri, žena koja je nerijetko sudjelovala i u raznim humanitarnim akcijama, dosad uspjela dobiti prestižnu oznaku “hrvatskog otočnog proizvoda” za čak osam svojih proizvoda i dva suvenira, a glavna novitada joj je “melem s puhovim uljem”, za koji, kako kaže, vlada sve veće zanimanje.

- Puno sam truda uložila da bih zaslužila sve te markice, a riječ je o vrhunskim proizvodima, poput ekstra djevičanskog maslinova ulja, čistog lavandina ulja, sapuna od maslinova ulja, voća, lavande i ružmarina, marmelade od grejpa, te lutki s lavandom i vrećica s lavandinim uljem. Međutim, turisti se sve više zanimaju za hvarski melem s lavandom i ružmarinom, odnosno melem s puhovim uljem, jer su to zapravo inovacije na kojima sam najviše radila.

- Puh je, za one koji ne znaju, glodavac nalik na malu vjevericu, a njegovo meso slovi za pravu deliciju. Te mile životinjice su dio tradicionalne kuhinje naših susjeda iz Dola na Hvaru, ali zanimljivo je da oni također istapaju njihovu mast na pari i tako dobivaju puhovo ulje. Čuvaju ga u tamnim staklenkama u svojim hladnjacima i jako je dobro za liječenje raznih kožnih bolesti, osobito psorijaze, a u mom melemu je ono zapravo glavni sastojak obogaćen propolisom nevena i gelom Aloe vere – govori Beri, koja, unatoč žalopojkama brojnih otočana, već godinama uporno svjedoči da se od vlastite kreativnosti može itekako kvalitetno živjeti i na našim škojima.

TEKST I FOTO: MIRKO CRNČEVIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 19:52