StoryEditorOCM
Dalmacijasinj centar hrvatske

Slavodobitnik alkar Ante Zorica; Vojvoda: Alka nije rasadište podjela; Josipovića i političare dočekalo: "Sinj i cetinski kraj zaboravljeni od svih"

Piše PSD.
4. kolovoza 2013. - 22:06
Slavodobitnik alkar Ante Zorica

Slavodobitnik 298. Sinjske alke je alkar Ante Zorica, 29-ogodišnji upravni pravnik iz Hrvaca koji je naslov prvog viteza stekao sa 7 punata. U prvoj i trećoj trci Zorica je pogodio "u sridu", a u drugoj "u dva" što mu je bilo dovoljno da na svom koplju ponese treći slavodobitnički plamenac.

Ovaj neoženjeni pripadnik alkarske obitelji Zorica – stric mu je Ivan dugogodišnji alkar i alaj-čauš s jednim slavodobitničkim plamencom, a bratić Ivo aktuelni zamjenik alaj-čauša – debitirao je u pratnji barjaka 2005. godine, a od 2008. godine je alkar kopljanik. Do sada je osvojio dva slavodobitnička plamenca pri čemu je 296. Alku dobio sa po tri pogotka "u sridu" kao 12. alkar s takvim skorom u povijesti Sinjske alke. Do trećeg slavodobitničkog plamenca Zorica je došao jašući na konju Kulčar iz KK Vreba.

Slavodobitnik je za sebe i svoga alkarskog momka Ivicu Marića, umirovljenog časnika HV iz Suhača, osvojio zlatnu plaketu alke. Pripada mu i nagrada Viteškog alkarskog društva od 40 tisuća kuna. Slavodobitnika i njegova momka darovao je i predsjednik Josipović. Slavodobitniku je uručio zlatni prsten s hrvatskim grbom i sablju, a njegovu momku srebrni prsten s hrvatskim grbom i jatagan.

Čestitam ti na junačkom megdanu. Pronesi ovaj plamenac ulicama slobodarskog Sinja i neka ti je sritno – kazao je Vučić uz čestitarski pljesak oko 10 tisuća gledatelja okupljenih na i oko alkarskog trkališta.

Predajući darove slavodobitniku Zorici i njegovu momku Mariću predsjednik Josipović je, uz čestitker, naglasio:

- Ako se uzme u obzir prevrućih 39 stupnjeva u hladu alkari su na 298. Sinjskoj alci ostvarili dobre rezultate u pogađanju alkarske mete.

Natjecanje je otvorio prošlogodišnji slavodobitnik i ovogodišnji pobjednik Bare Alen Filipović Grčić pogotkom "u sridu". U prvoj trci alkari su pogodili ukupno 19 punata sa 3 pogotka "u sridu", jednim pogotkom "u dva", 8 pogodaka u jedan", četiri pogotka u ništa" uz jedan promašaj. U drugoj trci bili su puno uspješniji. Pogodili su ukupno 27 punata i to sa 4 pogotka "U sridu", isto toliko pogodaka u dva", 7 pogodaka "u jedan" te po jedan pogodak u ništa" i promašaj. 

U trećoj trci je izmijenjen redoslijed. Alkari Alen Filipović Grčić, Ante Zorica, Ivica Filipović Grčić, Dušan Ivandić i Ante Runje imali su po četiri punta, dok je više alkara imalo po tri punta. Među njima i Ivo Zorica koji je pogotkom "u sridu" poveo s ukupno 6 punata. Njegov rođak i prezimenjak Ante, koji je imao 4 punta pogotkom "u sridu" podigao je ljestvicu na 7 punata. Pokazalo se nedostižnih jer preostala trojica alkara koji su imali također četiri punta nisu uspjeli pogoditi "u sridu" i osigurati bar pripetavanje. Ante Zorica zasluženo je postao slavljenikom.

Vojvoda: Alka nije rasadište podjela već susretište kultura

Nakon Lijepe naše i minuta šutnje za sve koji su položili živote za Republiku Hrvatsku, alkarski vojvoda mr. Ante Vučić u prigodnom govoru na otvaranju 298. Sinjske alke posebno je pozdravio predsjednika RH i alkarskog pokrovitelja dr. Ivu Josipovića i njegova domaćina dr. Stipu Jukića, predsjednika VAD-a.

Poimeničmno je pozdravio Josipa Leku, predsjednika Hrvatskog sabora, Ranka Ostojića, potpredsjednika Vlade, načelnika GS OS RH generala Dragu Lovrića, splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića, provincijala fra Joška Kodžomana, sinjskog gvardijana fra Petra Klapeža te ministre, saborske zastupnike, veleposlanike akreditirane u RH i druge. Vojvoda je s konja, uz dugotrajni pljesak i ovacije publike, posebno pozdravio počasnog člana VAD-a generala Antu Gotovinu.

Podsjećajući na povijesnu bitku iz 1715. godine kada su branitelji Sinja pred osmanlijskim osvajačima očuvali slobodu, Vučić je kazao da je Alka prerasla u nacionalni simbol hrvatskog naroda. Ona je sinonim svih patnji i svih pobjeda hrvatskog naroda, sve do svehrvatske pobjede u omovinskom ratu i samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Alka nije rasadište podjela već susretište kultura i njihova međusobnog prožimanja, danas, kad smo punopravni članovi EU još više – kazao je vojvoda pozivajući da se iz alkarskog naslijeđa pronađu rješenja i put za prevladavanje svih iskušenja te, obračajući se alkarima i alkarskim momcima, zaključio: Vi alkarski momci imajte ponositi korak i držanje dostojno tradicije, a vama alkari želim čvrstu desnicu i oko sokolovo i neka pobjedi najbolji. Proglašavam 298. Sinjsku alku otvorenom.

Na riječi "Iako je danas dan slavlja, dan radosti, sjetimo se i onih koji ne mogu biti s nama, naše braće Hrvata iz Bosne i Hercegovine koji su nepravomoćno osuđeni za udruženi zločinački pothvat. I državna i crkvena vlast, i mi kao narod, moramo učiniti sve da sud u Haagu donese pravednu – oslobađajuću presudu jer su oni branii svoj dom u Bosni i Hercegovini, a time i Hrvatsku" iz prvog reda svečane lože zapljeskali su samo Tomislav Čuljak, Zlatko Ževrnja i crkven i velikodostojnici dok su predsjednik Josipović, Josip Leko, Ranko Ostojić, Branko Grčić ... ostali suzdržani.

Piše: Toni Paštar / PSD
Foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX


Buljev doček lecima

Članovi nezavisne liste Mira Bulja, koja u Gradskom vijeću od 21 ima 4 vijećnika, dočekali su dužnosnike državne i županijske razine te čelnike državnih i javnih poduzeća pristigle na Alku s tisuću letaka naslovljenih "Sinj i cetinski kraj zaboravljen od svih". U tiskanom letku na kojemu se nalazi slika Gospe Sinjske i alkarska meta ističe se brojka od 5.000 nezaposlenih Sinjana i Cetinjana, opljačkane tvrtke, uništena poljoprivreda i stočarstvo, prometna izoliranost, loša prometna povezanost, katastrofalna elektro-infrastruktura, a sve to rezultiralo je bijegom mladih tako da je u posljednjih 10 godina broj stanovnika smanjen za preko 3 tisuće.
Sinj od jutra slavio

Ono što Alku čini Alkom jest strogi ceremonijal, propisan Statutom Viteškog alkarskog društva i prastarim običajima koji se prenose s koljena na koljeno. U tom kontekstu alkarski vojvoda mr. Ante Vučić izdao je svečanu zapovid broj 298. koja se i u nedjelju bespogovorno poštivala, kako slijedi:

Poslije plotuna mačkula koje su u zoru budile Sinjane i Cetinjane i pozivali ih na feštu, Gradska glazba svirala je tradicionalnu budnicu ulicama Sinja, a potom je iz Gospine crkve prema starom Gradu, toj sinjskoj Kalvariji, krenula procesija s vjerničkim mnoštvom. Svečanu svetu misu s molitvom za uspješan i miran završetak alkarskih nadmetanja predvodio je mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij. Potom je prof. Tomislav Vrančić održao "Sat povijesti Sinja".

Centar Sinja od ranog jutra bio je poput košnice. Gosti su pristizali sa svih strana, pojedinci od daleke Australije do Brazila i Afrike. Kroz tu vrevu probijala se ukrašena kočija Davora Ivkovića u koju su bila upregnuta dva prekrasna lipicanca, a u kočiji vojvodin ađutant Hrvoje Filipović Grčić i njegov alkarski momak Senijo Šabić. Oni su po nalogu i u ime vojvode obišli predstavnike civilne, crkvene i vojne vlasti i pozvali ih na Alku. Na groblju sv. Frane položili su vijenac u spomen na sve umrle i poginule članove Viteškog alkarskog društva kao i za sve pale domoljube u borbi za slobodu i nezavisnost Republike Hrvatske.

U 13 sati s Kamička su se oglasili trubači i bubnjari pozivajući alkare i alkarske momke da se u svečanim odorama i s oružjem okupe kod alaj-čauša Tonća Bešlića te da se pri prolasku ulicama Sinja drže kako doliči vitezovima pred odlučni boj.

Za to vrijeme u hotelu Alkar okupljali su se posebno pozvani gosti. Od 15 sati cijela svita preselila je u Alkarske dvore, na svečani vojvodin prijem. Dok su se alkari fotografirali s pokroviteljem Sinjske alke i predsjednikom RH dr. Ivom Josipovićem i ostalim gostima najvišeg ranga vrijeme je ubrzano teklo. Trebalo je krenuti u obnavljanje legende koja živi. Vojvoda Vučić obavio je posljednju smotru alkara i alkarskih momaka, primio prijavke alaj-čauša Tonća Bešlića i harambaše Ive Vukasovića Pare i zapovjedio polazak svečane alkarske povorke na alkarsko trkalište. 
Cijeli državni i crkveni vrh u loži

U svečanoj alkarskoj loži u prvom redu uz glavnog gosta dr. Ivu Josipovića i domaćina dr. Stipu Jukića bili su još Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora, potpredsjednici Nenad Stazić i Tomislav Čuljak, potpredsjedenici Vlade Branko Grčić i Ranko Ostojić, gradonačelnik Ivica Glavan, župan Zlatko Ževrnja, general Ante Gotovina, nadbiskup mons. Marin Barišić, provincijal fra Joško Kodžoman i sinjski gvardijan fra Petar Klapež.

U loži su još bili ministri Orsat Miljenić i Mirando Mrsić, general Drago Lobvrić, načelnik GS OS RH, zapovjednik HRM-a admiral Robert Hranj, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik HAZU Zvonko Kusić, rektori splitskog i zagrebačkog sveučilišta Ivan Pavić i Aleksa Bjeliš, savjetnici predsjednika RH, veleposlanici i drugi.

Predsjednik RH i pokrovitelj Sinjske alke dr. Ivo Josipović postao je posebno omiljen među alkarima koji ga i posebno časte. Tako su mu u nedjeju, tijekom vojvodinog prijema u Alkarskim dvorima, posebno darovali. Predsjednik dr. Stipe Jukić uručio je Josipoviću pozlaćenu alkarsku metu.
General Gotovina postao počasnim članom

Nedjelja 4. kolovoza 2013. godine i vrijeme 15,50 sati posebno će se upisati u anale Viteškog alkarskog društva jer je od toga trenutka general Ante Gotovina i stvarno postao počasnim članom alkarske udruge. Odluku o proglašenju generala Ante Gotovine i Mladena Markača počasnim članovima donijela je Skupština VAD-a u travnju ove godine, a povelju o proglašenju generalu Gotovini uručio je predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić.

General Ante Gotovina je i počasni građanin grada Sinja. Povelju kojom ga je počasnim Sinjaninom proglasilo Gradsko vijeće generalu Gotovini uručili su gradonačelnik Ivica Glavan i Hrvoje Markulin, predsjednik Gradskog vijeća.

General Markač bio je spriječen doći u nedjelju u Sinj pa će njemu povelja o počasnom članstvu u VAD-u, kao i o počasnom Sinjaninu biti uručena naknadno. 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:06