Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Hrvatska

Objavljeno 19.04.2013. u 19:04

ubijeni u prosincu 1991.

Kod Sotina otkrivena masovna grobnica mještana; Matić: Daj Bože, da tijekom ovih istraživanja pronađemo sve nestale

Foto: Vlado Kos / Cropix

GALERIJA

Dijelovi tijela najmanje troje mještana Sotina ubijenih krajem prosinca 1991. godine pronađeni su u masovnoj grobnici na oranici nedaleko ovog prigradskog naselja Vukovara, a prema informacijama koje imaju Ministarstvo branitelja i DORH započela su i probna iskapanja pokraj nekadašnje klaonice u Sotinu.

Tamo su, vjeruje se, 1997. godine uoči mirne reintegracije premješteni posmrtni ostaci još nekolicine Sotinjana. Grobnica u kojoj su pronađeni dijelovi tijela ubijenih Sotinjana otkrivena je, prema riječima ministra branitelja Predraga Matića, suradnjom Vlade RH i nadležnih tijela Republike Srbije.

U konkretnom slučaju ponajviše tamošnjeg Tužiteljstva za ratne zločine, koje je u veljači ove godine uhitilo i započelo istragu nad Draganom Lončarom i Žarkom Miloševićem, koje se sumnjiči da su kao pripadnici milicije i TO Sotin sudjelovali u ubojstvima civila nesrpske nacionalnosti.

- Danas je kulminirala višemjesečna suradnja Vlade RH i nadležnih tijela Republike Srbije što je rezultiralo otkrivanjem ove grobnice. Ovdje su za sada registrirana tri tijela, no ovo je primarna grobnica koja je očito premještena, a imamo saznanja da su ostala tijela na području bivše klaonice u Sotinu. Zagrizli smo poput pit bulla i nećemo odustati. Rodbina 1703 nestale osobe zaslužuje pronaći i rasvijetliti sudbinu svojih najmilijih. Daj Bože da tijekom ovih istraživanja pronađemo sve nestale Sotinjane - rekao je ministar Matić, naglasivši kako je „nakon 22 godine ovo prvi pokazatelj jedne službene, prave, istinske suradnje kada se politika konačno maknula iz ovog humanitarnog pitanja i zato čvrsto vjerujem da smo blizu rasvjetljavanja mnogih od 1703 nestale osobe.“

Iskapanja na oranici udaljenoj oko jednog kilometra od sela počela su u četvrtak poslijepodne, a potvrđeno nam je i kako je to lokaciju otkrio upravo jedan od osumnjičenih za ratni zločin nad Sotinjanima, koji je u četvrtak došao i pokazao točnu lokaciju primarne, a potom i sekundarne grobnice. Sotin je okupiran sreidnom listopada 1991. Godine, a masovna ubojstva civila dogodila su se s 26.

Na 27. prosinca, kada su desetci mještana odvezeni iz sela i ubijeni. Sotinjani za ovaj potez na kojem je sada otkrivena grobnica znaju još od 1994. Godine, no sve do sada nisu znali točno mjesto. U Domovinskom ratu nestalo je 45 mještana, od kojih je 18 pronađeno, a za ostalima se traga. Svi se nadaju da će većina biti pronađena u ovim iskapanjima. Tome se nada i Igor Matijašević, koji traga za svojim ubijenim ocem Ivicom i koji već nekoliko godina surađuje s Tužiteljstvom Srbije. Njemu se nikako ne sviđa ovo što se sada događa vezano za otkrivanje ove grobnice.

U ovo je uložen ogroman trud i za razliku od našeg DORH-a ranijih godina s Tužiteljstvom Srbije odlično surađujemo, a ovo je rezultat toga, jer smo upravo mi inzistirali na tome da se omogući dolazak određene osobe koja je imala saznanja o točnoj lokaciji grobnice.

Ovo je tek početak i fama koja se sada pravi može samo naštetiti, jer mi tražimo još 15-tak osoba i što ako opet budemo tražili da netko dođe pokazati neku lokaciju, pitanje je hoće li htjeti. Mislim da je sve ovo bilo preuranjeno i da ministru ovo nije trebalo - rekao je Matijašević, koji je sa svojim sumještanima, članovima obitelji nestalih osoba bio i kod same grobnice.

Razočaran je kaže i time što ih iz Ministarstva nisu obavijestili o pronalasku lokacije te još jednom ponovio kako je sve to napravljeno isključivo zahvaljujući obiteljima, koje su prije, nezadovoljne prijašnjim radom DORH-a, prije dvije godine zahtijevale da slučaj preuzme Tužiteljstvo Srbije.

Tek tada se, prema njegovim riječima, počelo konkretno raditi. U Hrvatskoj je inače za zločine u Sotinu 2006. Podignuta optužnica protiv 17 osoba, no dobar dio optuženih tada je pobjegao iz države. Jedna je osoba osuđena u odsutnosti na 14 godina zatvora. Dvojica koji su uhićeni u veljači također su do mirne reintegracije bili mještani Sotina, a u Srbiji u pritvoru čekaju podizanje optužnice.

Kod klaonice su još prošloga tjedna rađena probna iskapanja, kada je iskopano sedam rovova, no ljudskih ostatak nije bilo. Sada će se iskopati pet rovova i svi se nadaju da će u njoj biti pronađena većina nestalih Sotinjana, u čiju je čast trg u centru mjesta nazvan Trgom sotinskih žrtava i na kojem već godinama stoji natpis „Zločinici šeću, a naših najmilijih nema. Hoćemo istinu, Sotin“.

Nikola Patković 
Snimio: Vlado Kos / Cropix 

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: podbablje | Komentirano: 20. travanj 2013. 18:57
grdelin@ cetnicko vlasko dubre, imas li imalo ponosa kao covik, dosta d je to i******avio Stanimirovic. Oba bi vas trebalo u zatvor, dubre vlasko patkove glave!
Komentar od: Babađed | Komentirano: 20. travanj 2013. 10:19
otporasch@

puschi qrac smetje jedno ustaschko

:)
Komentar od: SToper | Komentirano: 20. travanj 2013. 10:05
Tribalo je Hrvatsko podunavlje "rješit" jednom
brzom akcijom jer smo imali snage a ne danas gledat
četnike po Vukovaru... bili bi mirni za vazda
Komentar od: Grdelin | Komentirano: 20. travanj 2013. 9:30
ustašama ništa sveto nije,pa ni ova grobnica...
žalosno...
kakvi smo to ljudi,žedni srpsko-muslimanske krvi...
Komentar od: ivemaIi | Komentirano: 19. travanj 2013. 23:49
Stvarno si dosadan ti sa primlaćenin Lalićen. Je li ima ko da radi u ovu Slobodnu da održi malo reda.
Komentar od: fubar | Komentirano: 19. travanj 2013. 23:15
FERRARI, opet nisi popio lijek...
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 19. travanj 2013. 20:55
Grdeline,
kako te nije sramota?
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 19. travanj 2013. 20:55
Grdeline,
kako te nije sramota?
Komentar od: aspalatos13 | Komentirano: 19. travanj 2013. 20:48
Grdeline, vrhunski LICEMJERU !
Komentar od: aspalatos13 | Komentirano: 19. travanj 2013. 20:47
Ogradite grobnicu i neka vam Sabo, Jovanović, Josipović, Pupovac i Milanović, napišu i to ĆIRILICOM da je pristup masovnoj grobnici zabranjem.
Pokoj mrtvima.
Komentar od: Grdelin | Komentirano: 19. travanj 2013. 20:17
R.I.P.
Komentar od: Grdelin | Komentirano: 19. travanj 2013. 20:16
R.I.P.
Komentar od: josko7 | Komentirano: 19. travanj 2013. 20:05
Zasto nigdi ne pise koje su narodnosti ovi mrtvi i koje su narodnosti izvrsitelji ovog zlocina?
Komentar od: frankopan | Komentirano: 19. travanj 2013. 19:26
Podignit ce ministar Matic cetnicima i spomenik