StoryEditorOCM
Dalmacijazvonila zvona

‘Majčine grudi’ darovali za rađanje i podizanje djece

Piše PSD.
28. srpnja 2013. - 10:19

Stanovnici Dola u petak su s brojnim gostima svečano proslavili blagdan svoje nebeske zaštitnice sv. Ane. Osam prethodnih dana slavilo se zvonima, a užežin je održana svečana večernja misa, s litanijama i crkvenim pjesmama. Tijekom noći Anama se pjevalo i čestitalo nadolazeći imendan, dok su mladići djevojkama “krali” cvijeće da bi okitili svetičin oltar ili ga položili ispred njezine slike.

Mlade žene su zavjetno donosile zlatne i srebrne pločice s “majčinim grudima” darujući ih za rađanje, podizanje i odgoj djece.

Doljanima su se pridružili i hodočasnici od Sućurja do Hvara. Uoči koncelebrirane svete mise koju je, uz sudjelovanje župnika don Marija Zelanovića i pomoćnog župnika u Jelsi don Jurice Carića, služio župnik Splitske i Dola na otoku Braču, te župni vikar u Postirima don Marko Plančić, upriličen je ophod oko crkve s relikvijom sv. Ane.

Don Marko je u svojoj nadahnutoj propovijedi istaknuo značenje majčinstva, obitelji i odgoja u duhu vjere, dok su euharistijsko slavlje uzveličali domaći pjevači uz glazbenu pratnju č. s. Elvire Žižić.

Mirko Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 14:51