Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 04.04.2013. u 23:06

uskoro novi zakon

Ministar Linić najavio smanjivanje kamate na kredite

foto: Cropix
Zakon o zaštiti potrošača u slijedeća dva dana ide na glasanje, objavio je ministar Financija Slavko Linić u razgovoru za Dnevnik NoveTV.  Ministar je izjavio da je posao Vlade štititi potrošače i od bankarskih sustava pa će se zato ograničiti minusi na tekućim računima na samo jednu plaću.

- To znači da ćemo zaista ograničiti minuse na tekućim računima i pretvoriti u ugovorne odnose između banke i građana. HNS će se složiti s tim, nema drugog rješenja. Minus na tekućem računu je neugovoreni odnos, znači samovolju banke jer ona preko noći može otkazati - rekao je ministar te na pitanje hoće li taj prijedlog pretvoriti građane koji su "u minusu" u robove uzvratio:

- Ne. Ono što mi predlažemo je jednostavno da taj minus banka mora pretvoriti u dvogodišnji kredit ako se s time slaže korisnik kredita. S manjom kamatom nego što je sada.

Istim Zakonom, najavio je Linić, planira se riješiti i pitanje kamata na stambene kredite.

- Očito da kamata na stambene kredite muči i Vladu i poslovne banke. Iako je vrlo teško da će se ona usuglasiti na pet posto izvjesno je da će ona biti negdje blizu te brojke - kazao je Linić naglašavajući kako će se taj zakon čim stupi na snagu primjenjivati na sve one koji već imaju kredite, ali i na one koji će ih tek imati.

 - Imamo ogromnu potporu od strane premijera, ali i od strane cijele Vlade, za sve što smo do sada učinili.Svi ovi teški zakoni koji su doneseni u prošloj godini, koje mi sada i primjenjujemo su rezultat rada premijera Milanovića - poručio je Linić na kraju razgovora otkrivajući još da će se odluka o ovom zakonu znati uskoro.

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: prsan68 | Komentirano: 6. travanj 2013. 8:14
Nakaza ispod Hrvatsku državu naziva "nakaradnom tvorevinom" a SD ne reagira,znači li to gospodo da podržavate javno vrijeđanje države Hrvatske?
Komentar od: walter. | Komentirano: 5. travanj 2013. 9:50
Uvodi se malo reda u NAKARADNU TVOREVINU!
Komentar od: nikrupcic | Komentirano: 5. travanj 2013. 8:49
DOBAR POTEZ VLADE!!!!
Komentar od: nimbus | Komentirano: 4. travanj 2013. 23:54
Molimo premijera Milovanovića da više ne radi bilo što! Njegovim radom, među ostalima, zadovoljni su štediše Ljubljanjske banke i to je dovoljno zadovoljstva za samo jedan mandat.
Očekujemo od ministra Linića da ode u poduzetničke vode i svojim primjerom nam pokaže kako nastaje uspješan poduzetnik. Ako neće otići u poduzetničke vode onda jednostavno neka samo ode. Bilo gdje.