StoryEditorOCM
DalmacijaQUO VADIS, OTOČE?

Višani i Komižani: Katamaran bez stajanja u Hvaru!

Piše PSD.
30. lipnja 2013. - 22:08
Primorani smo reagirati zbog nevjerojatne situacije koja će se 1. srpnja, dakle već u ponedjeljak, dogoditi u Hvaru, u “metropoli mora”, kako ga posljednjih godina svi vole zvati. Prvi je apsurd da ugovori s brodskim prijevoznicima istječu upravo na taj dan, praktički usred sezone, a jako se dobro zna kad se pripremaju itinerari u turističkim agencijama. Ukratko, kompletno turističko poslovanje ove naše države ispada smiješno.

Drugo, Hvar početkom srpnja dobiva čak 60 mjesta manje na “Jadrolinijinu” katamaranu za Split koji plovi na liniji Korčula − Hvar − Split − žali se Rikardo Novak u ime Udruge putničkih agencija otoka Hvara u svojem prosvjednom pismu koje će uputiti na adrese Ministarstva turizma, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Splitsko-dalmatinske županije, te gradova Hvara, Visa i Komiže.

− Od 1. srpnja katamaran “Krilo Jet”, kojim smo bili zadovoljni, preuzima liniju Vis − Split. Razumijemo da prijevoznik ima pravo sam odlučiti, ali tako će Vis imati katamaran koji u svakom slučaju premašuje potrebe tog otoka jer se neće moći puniti na toj liniji. Tako Hvar postaje samo motiv što će ga gosti pogledati na putu prema Visu i ništa više – dodaje naš sugovornik.

Turističko odredište

Istini za volju, godinama se govori o potrebi povezivanja otoka koji su tako blizu, ali ipak tako daleko, jer je ta povezanost prije sto godina bila bolja nego danas. Sada se grad podno Španjole “izbacuje” iz itinerara iako je pravo turističko odredište.

− Nažalost, moramo poštovati sve odluke donesene u vezi s manjkom mjesta u katamaranu, ali nikako ne možemo dokučiti tko dopušta da se u gradu Hvaru iz dana u dan broje gosti koji ostaju na rivi bez karte, i tako iz godine u godinu... Nije nam jasno da se nikako ne možemo dogovoriti kako obaviti posao maksimalno kvalitetno i kako gostu dati ono što traži, bez suvišnih stresova.

Što se nas tiče, učinili smo sve što je u našoj moći, zajedno s lokalnom samoupravom grada Hvara, da ljudima u Agenciji za obalni linijski promet dostavimo sve što je potrebno da bi se odobrilo pristajanje katamarana iz Visa u luci Hvar, ali naš je zahtjev odbio Grad Komiža s obrazloženjem: “Nismo suglasni sa svakodnevnim pristajanjem katamarana u luci Hvar po polascima iz Visa i Splita.” Istog je mišljenja i Grad Vis, što potvrđuje supotpisom i ovjerom gradonačelnika − stoji u pismu udruge.

Hvarani se, dakle, pitaju kako je moguće da gradovi Vis i Komiža ne uviđaju i svoju korist u opciji da katamaran pristane u gradu Hvaru, jer bi i u tom slučaju i gosti otoka Visa dobili odličnu izletničku opciju u Hvaru, od koje bi korist imali svi u turizmu, od vlasnika poznatih hvarskih restorana, konoba i kafića, do svih drugih koji se brinu o turističkoj ponudi grada spomenika.

MIRKO CRNČEVIĆ

Na ‘Krilu’ 146 mjesta

Dosadašnji prijevoznik ‘Krilo Jet’ je na katamaranu osiguravao 146 sjedaćih mjesta samo za grad Hvar i naravno ostatak od neprodanih karata s Korčule, kojih uvijek bude. I tih karata nikada nije bilo dovoljno, ali je zato dovoljno reći da se prodaja otvara ujutro u 8 sati za sljedeći dan, a da samo nakon pola sata karata više nema. Pametnome dosta…

Gradonačelnik Rino Budrović: Štetne odluke

-Time što je odbijen prijedlog grada Hvara od JLS-a Komiže i Visa sasvim izvjesno je pričinjena šteta svima. Od pristajanja katamarana ‘Krilo’ na liniji Vis - Split u gradu Hvaru, od 1. srpnja do 30. rujna, korist bi imale sve lokalne samouprave, a posebice turistička privreda i sam prijevoznik, jer su kapaciteti brodara znatno veći nego što ih gradovi Vis i Komiža mogu popuniti.

Njihovu kvotu nitko ne ugrožava, a eventualno vrijeme kašnjenja je unutar 15 minuta, pa zar je to argument za odbijanje u ljetnom razdoblju kada 95 posto popunjenosti čine turisti kojima tih nekoliko minuta ništa ne znači. O povezanosti škoja o kojoj govorimo desetljećima upravo je sada suvislo govoriti, baš zato jer se ovakva šansa ne pruža baš svaki dan – rekao nam je Rino Budrović, gradonačelnik Grada Hvara.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:27