Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 01.03.2013. u 22:20

od rujna nove knjige

Udžbenici iz povijesti mijenjaju se zbog Sanadera i Mesića; Vlada uklanja dijelove iz knjiga za vjeronauk

Na reviziju idu samo udžbenici iz povijesti za osmi razred osnovne škole te četvrti razred gimnazija i drugi razred strukovnih škola / Vojko Bašić / Cropix
Već od početka nove školske godine, u rujnu, u osnovne i srednje škole ući će novi, izmijenjeni udžbenici iz povijesti.

– To je godinu dana ranije nego što istječe četverogodišnji rok na koji su odobreni svi postojeći udžbenici u školama, s obzirom da u školskoj godini 2014./2015. učenici trebaju dobiti potpuno nove knjige iz svih predmeta, koji će u uporabi biti do 2019. godine – potvrdio nam je Željko Jovanović, ministar obrazovanja.

Namjeri Ministarstva da udžbenike iz povijesti mijenja prije isteka službenog roka, kako doznajemo, “kumovali” su pogrešni podaci vezani uz noviju hrvatsku povijest, dakle gradivo koje se uči u osmom razredu osnovne škole, te u četvrtom razredu gimnazija, odnosno drugom razredu strukovnih škola.

Tako je, primjerice, u nekoliko udžbenika iz povijesti Stjepan Mesić još uvijek predsjednik Republike, Ivo Sanader je premijer, Anti Gotovini traje suđenje u Haagu, Osama bin Laden je u bijegu, a Hrvatska, dakako, nije članica Europske unije (što bi do rujna, kada počinje nova školska godina, već trebala biti).

Ideološke intervencije

No, osim faktografskih, trebale bi se mijenjati i “ideološke intervencije koje utječu na svijest cijele jedne generacije”, kaže ministar Jovanović. No, o čemu je točno riječ, zasad ne želi detaljnije govoriti, dok Agencija za odgoj i obrazovanje, kojoj je povjeren posao prosudbe aktualnih udžbenika, ne završi posao.

Podsjetimo, predsjednik Ivo Josipović prošle je godine, na komemoraciji jasenovačkim žrtvama, kritizirao postojeće udžbenike iz povijesti da ne prikazuju potpunu istinu o Drugom svjetskom ratu. Neke su braniteljske udruge, pak, od ministra nedavno zahtijevale uvođenje novog predmeta od jeseni – “hrvatski obrambeni Domovinski rat”, jer smatraju kako se o Domovinskom ratu premalo uči u školama, a novi moment su i oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

No, hoće li od jeseni sve te izmjene biti unesene u udžbenike, teško je reći dok Agencija ne obavi prosudbu. Osim toga, Ministarstvo, kako doznajemo, o svojim namjerama nije još obavijestilo izdavače s kojima se sastanak tek priprema.

Nužne dopune

– Želja je Ministarstva da učenici uče relevantne činjenice. Upozoreni smo kako se u udžbenicima nalaze zastarjeli podaci i ono što možemo sa sigurnošću reći jest da će biti izmijenjeni oni dijelovi koji govore, primjerice, da je Stjepan Mesić hrvatski predsjednik, a Ivo Sanader premijer.

Ako Agencija prosudi da su izmjene nužne, jer utječu na vjerodostojnost sadržaja i upućuju učenike na pogrešne zaključke, nakladnici će u zadanom roku pristupiti izmjenama udžbenika – potvrdio je Jovanović. Na upit hoće li preporučiti autorima da u udžbenike odmah unesu i podatak o oslobađajućoj presudi generalima, ministar dodaje:

– Agencija će na temelju stručne prosudbe odrediti koje su izmjene i dopune nužne. To uključuje i prosudbu novije hrvatske povijesti, pa tako i haaške presude Gotovini i Markaču – kaže Jovanović.

No, udžbenici iz ostalih predmeta do jeseni se vjerojatno neće mijenjati.

– Svjesni smo problema vezanih uz udžbenike i iz ostalih predmeta, no bojimo se da u tako kratkom razdoblju oni neće moći biti kvalitetno izmijenjeni. Ministarstvo si je zadalo cilj da u školskoj godini 2014./2015., kada bi trebala startati nova škola, svi učenici uče iz nove generacije udžbenika – najavljuje ministar Jovanović.

Izdavači s kojima smo neslužbeno razgovarali potvrdili su nam da iz Ministarstva još nisu dobili nikakvu obavijest o ovome, ali neslužbeno kažu da će imati dovoljno vremena unijeti promjene u udžbenike iz povijesti za novu školsku godinu.

Neprihvatljive formulacije

Prof. dr. Neven Budak, redoviti profesor na Odsjeku za povijest zagrebačkoga Filozofskog fakulteta i posebni savjetnik premijera Zorana Milanovića za znanost, nema ništa protiv da se u udžbenicima iz povijesti izmijene faktografske pogreške, poput onih o predsjedniku i premijeru, ali neka opsežnija zadiranja u građu, kaže, nisu potrebna. O haaškim presudama hrvatskim generalima kaže:

– Hoće li to uvrstiti u udžbenik ili ne, ovisi o autoru udžbenika. Osobno, nemam ništa protiv da presuda uđe u udžbenike jer ima reperkusije na ocjenu Domovinskog rata. Osim toga, djeca koja će o tome učiti ionako su to doživjela i čula. Međutim, postoje i neke neprihvatljive formulacije o Drugom svjetskom ratu, koje određene zločine ne osuđuju dovoljno jasno.

– Što, nema premijera Milanovića u udžbenicima, pa ih zato sada trebamo mijenjati? – ironično je prokomentirala prof. dr. Snježana Koren, autorica udžbenika iz povijesti za osmi razred osnovne škole.

Iako većina autora udžbenika s kojima smo razgovarali nema ništa protiv uvrštenja haaških presuda u udžbenike, prof. dr. Koren pita:

– Znači, sada nam Haag može krojiti povijest? Vlasti trebaju već jednom shvatiti da ne mogu propisivati što ljudi trebaju misliti o povijesti. Jesmo li zato trebali mijenjati udžbenike prošle godine u vrijeme arapskog proljeća? – pita prof. dr. Koren.

MARIJANA CVRTILA

Poskupjet će i knjige?

Loša vijest za roditelje mogla bi biti da bi za iduću školsku godinu moglo doći do povećanja cijene svih udžbenika. Ministar Jovanović kaže kako je to tema o kojoj tek trebaju razgovarati s nakladnicima.

- Nakladnici imaju svoje argumente, a od ove godine imamo i novi moment napuštanja nulte stope PDV-a na knjige. Napominjemo da je člankom 28. Zakona o udžbenicima propisano da se cijena udžbenika u vrijeme dok traje obveza uporabe može mijenjati za godišnju stopu inflacije. Cijena se također može mijenjati i u slučaju nastupa objektivnih tržišnih okolnosti koje izravno utječu na promjene troškova – kaže Jovanović.


Vlada uklanja dijelove iz udžbenika za vjeronauk

Vlada će zatražiti uklanjanje spornih citata ili čak micanje s popisa obvezne literature udžbenika i priručnika iz vjeronauka koji diskriminiraju osobe istospolne seksualne orijentacije , doznaje Jutarnji list iz Banskih dvora.

Sporni su naslovi Zajedno u ljubavi autora Josipa Perića, knjiga S kristom u život istog autora, kao i priručnik za islamski vjeronauk Ševka Omerbašića.

U udžbeniku S Kristom u život tako se homoseksualne čini proglašavaju neurednima, a Ševko Omerbašić u svom djelu homoseksualnost naziva nastranom pojavom koja rezultira masovnim zaraznim bolestima.

Autori o promjenama

Iako znatno poboljšani u odnosu na prethodna vremena, aktualni udžbenici s temama koje govore o novijoj hrvatskoj povijesti ipak su izazivali dosta kontroverzija u javnosti. No, dok je pitanje hoće li se do jeseni bitnije mijenjati sadržaji tih knjiga, većina autora smatra da nema razloga ne staviti presude Gotovini i Markaču u udžbenike, ali samo u nekoliko rečenica.

- Nisu potrebne temeljne revizije udžbenika. Kada je riječ o haaškim presudama, ako su navedene crtice o operaciji Oluja, zašto ne dodati i presude? Ja bih stavio i podatak da je predsjednik Obama dobio drugi mandat. Udžbenici trebaju biti aktualizirani, ali to nije glavni problem. Nama je problem nastava povijesti.

Potpuno je bizarno da meni na ispit dolaze učenici koji ne znaju osnovno gradivo povijesti iz osnovne škole – upozorava povjesničar prof. dr. Tvrtko Jakovina. Krešimir Erdelja, s Igorom Stojakovićem autor udžbenika iz povijesti za osmi razred osnovne škole, kaže kako nema ništa protiv izmjena udžbenika.

- Svaki put kada radimo nova izdanja, izmijenimo i nadopunimo građu. Haaške presude treba staviti u udžbenike – kaže Erdelja, čiji se udžbenik našao na meti kritičara zbog određenih tvrdnji o predsjedniku Franji Tuđmanu, rekavši kako je njegov “pad popularnosti, posebno među mladima, uzrokovan, među ostalim, inzistiranjem da se zagrebački nogometni klub za koji je navijao zove Croatia, a ne Dinamo kako su željeli navijači”.

Jedan od autora udžbenika koji je proglašen “najkroatocentričnijim”, a u kojemu su temi Domovinskog rata posvećene čak 33 stranice, Stjepan Bekavac (s Mariom Jarebom autor udžbenika iz povijesti za 8. razred osnovne škole) kaže:

- Dijelovi udžbenika koji se odnose na temu Domovinskog rata proizišli su iz historiografski utemeljenih činjenica i spoznaja, pri čemu su korišteni relevantni radovi hrvatskih povjesničara, a posebice gradivo i radovi Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Iz utvrđenih činjenica proizišao je i afirmativni tekst udžbenika o zbivanjima iz nedavne prošlosti.

Upravo poštujući činjenice, nemamo potrebe za mijenjanjem suštine. I danas stojimo na istim stavovima koje smo iznijeli prije nekoliko godina. Tekst teme Domovinskog rata bit će svakako osvježen oslobađajućom presudom generalima Gotovini, Markaču i Čermaku. Tom smo presudom i mi autori dobili potvrdu svog rada – kaže Bekavac.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: rvatskoruno | Komentirano: 2. ožujak 2013. 16:52
ikusi

ja sam dijete ljubavi, a koji konj je tebe napravija to se ne da naslutiti iz tvojih komentara.

kad buden ima vrimena zaletit cu se do prijatelja pa cemo preko veze do tvoje ip adrese pa ce jadna ti keva da lelece a mi cemo da se poigramo.

jos ti nije puno ostalo. uzivaj dok mozes.

Komentar od: bbrankica1 | Komentirano: 2. ožujak 2013. 15:39
Gomila savjetnik i viših savjetnika, načelnika i njima sličnih radi u Agencijii u samom Ministarstvu i po odjelima diljem Hrvatske a ne vide očito i ne reagiraju - rade li šta oni? Kolicijska je vlada obečala rezove, smanjene ljudi, ali to se nije dogodilo - upravo suprotno! Nakotilo se u tim institucijasma svega i svačega pa se i očito ne vidi! Kao što se ne vidi i problem Ljubice KARDUM, je ili više nije, ravnateljica EKONOMSKE škole u Šibeniku! Ona dobiva na vremenu dok se škola i njen ugled urušavaju?
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 2. ožujak 2013. 13:04
Sad će još rijet
da
925.godine
nije okrunjen
Tomislav??!!!

šokiran san!!!!
Komentar od: Liverpool | Komentirano: 2. ožujak 2013. 10:30
Sporni su naslovi Zajedno u ljubavi autora Josipa Perića, knjiga S kristom u život istog autora, kao i priručnik za islamski vjeronauk Ševka Omerbašića.

U udžbeniku S Kristom u život tako se homoseksualne čini proglašavaju neurednima, a Ševko Omerbašić u svom djelu homoseksualnost naziva nastranom pojavom koja rezultira masovnim zaraznim bolestima.

---

I šta je sporno u ovome u knjigama iz vjeronauka , što jel kršćanstvo nije zasnovano na zajedništvu i ljubavi prema bližnjem ....A i homoseksualnost još uvjek se vodi kao psihološki poremećaj što i je , pa i neke bolesti su pošle od njih.....
Ali ministar siledžija , prihvaća očito samo prigovore pedersko-pedofilskih udruga (koje troše naš novac na p***rije) i zasnovano samo na njihovim uvjerenjima oće našu dicu odgajat....
Triba što prije ove zbacit sa vlasti , jer će nam dicu zatrovat sa kojekavim udrugama i njihovim uvjerenjima , samo ih navlače ,dok ih ne uvuku !!!!

Kukuriku plan 21 ,kako zatupit svu normalnu dicu i narod....
Komentar od: | Komentirano: 2. ožujak 2013. 10:09
"Sretan sam da mi žena nije Židovka ni Srpkinja."
(travanj 1990, predizborni skup HDZ-a u Dubravi)

"Ako ne bi bilo Tuđmana, ne bi bilo HDZ-a, ne bi bilo Hrvatske!"
(svibanj 1994, razgovor s urednicima hrvatskih listova u povodu Dana državnosti)

"Sudovi su donosili odluke bez mojega znanja!"
(Dr. Franjo Tuđman u interviewu hrvatskim listovima u povodu Dana državnosti, svibanj 1994.)

"Neka im je sretan put, nisu stigli ponijeti ni devize, ni svoje prljave gaće."
(Franjo Tuđman na željezničkoj stanici u Kninu - Vlak Slobode, kolovoz 1995.)

"Kažu, vratite nam Dinamo. Što da im vratim? Jugoslaviju, Srbiju, Pančevo? To su ovi iz oporbe, koji ne znaju što znači imati vlastitu državu, našli par budala i dali im po sto maraka da viču na stadionu."
(Franjo Tuđman u Sportskim novostima, svibanj 1997. godine)

"Hrvati i Srbi su dvije najstarije civilizacije u ovom području."
(Franjo Tuđman u interviewu časopisu Leaders, srpanj 1997. godine)

"Odlazak naših ljudi u Haag znak je ne samo dosljednosti nego i jakosti naše međunarodne politike."
(listopad 1997, i******ava za medije)

"Veličanstveno uskrsnuće hrvatske slobode i samostalnosti i velebne hrvatske olujne ratne pobjede žele obezvrijediti različiti smušenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i jednostavno - prodane duše. Takvi su bili genetski programirani protiv slobodne i nezavisne hrvatske države."
(listopad 1997, proslava 7. obljetnice Mladeži HDZ-a)

"Ne znam odakle veleposlaniku Montgomeryju zaključak da hrvatski čovjek ne misli kao ja."
(prosinac 1998, na presici po povratku iz Moskve)

"Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti. Ne samo sa crnim, nego i zelenim i žutim vragovima. Nećemo dopustiti onima koji se povezuju sa svim protivnicima hrvatske samostalnosti, ne samo povezuju, nego im se nude, ne samo da im se nude, nego im se prodaju za Judine škude."
(studeni 1999. godine, na povratku s liječenja u SAD-u)Ponosan sam što sam Hrvat!

Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto!

Bog i Hrvati!
Komentar od: | Komentirano: 2. ožujak 2013. 9:43
Ponosan sam što sam Hrvat!

Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto!

Bog i Hrvati!
Komentar od: Babađed | Komentirano: 2. ožujak 2013. 9:35
Otporasch@

puschi qrac
smetje jedno ustaschko

schkovaco

:)
Komentar od: strob | Komentirano: 2. ožujak 2013. 9:07
Hrvatska povijest je ustvari vjeronauk.
Komentar od: čovk | Komentirano: 2. ožujak 2013. 8:33
otporaš rodijak, šta si tija reći s tim govorom kvislinga i švapsko-talijanskoga sluge? da je rasista, ksenofob, hrvatofil, ili samo da je bija ustaša?
da kralji i "sloboda" - moš misliti kako je narod bija slobodan . yebe mi se za toga fašistu - živila sloboda, ako je iko još upozna. ali iznad svega sloboda pojednica.

dok god te neko može staviti u uniformu i potirati u rat - NISI SLOBODAN!
Komentar od: strob | Komentirano: 2. ožujak 2013. 8:29
U Hrvatskim udžbenicima povijesti se može pročitati da su mitološka bića tzv. "Hrvatski Kraljevi narodne krvi", stvarne povijesne osobe iako za to nema nikakvih valjanih arheoloških dokaza.
Komentar od: čovk | Komentirano: 2. ožujak 2013. 8:27
Tako je, primjerice, u nekoliko udžbenika iz povijesti Stjepan Mesić još uvijek predsjednik Republike, Ivo Sanader je premijer, Anti Gotovini traje suđenje u Haagu, Osama bin Laden je u bijegu, a Hrvatska, dakako, nije članica Europske unije (što bi do rujna, kada počinje nova školska godina, već trebala biti).

ha ha ha, koja laprdija od države --- ha ha ha, najbolje da dici doneste 24 sata i Slobodnu Dalmaciju za učenje isorije ... ha ha ha
Komentar od: rvatskoruno | Komentirano: 2. ožujak 2013. 8:01
U udžbeniku S Kristom u život tako se homoseksualne čini proglašavaju neurednima, a Ševko Omerbašić u svom djelu homoseksualnost naziva nastranom pojavom koja rezultira masovnim zaraznim bolestima.

PA TO JE JOS BLAGO RECENO.
ONI KOJI GURAJU ONU STVAR U G O V N A
MISLE JOS DA JE TO LJUBAV.

Komentar od: M O L O T O V | Komentirano: 1. ožujak 2013. 23:51
Pokušavam razmišljati sasvim logično po ponuđenoj analogiji, bi li u Srbiji ikada postavili jednog Hrvata za ministra školstva i bi li mu dopustili da mijenja sadržaj školskih knjiga ? Nekako mi to sliči na SF !!!