Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 08.02.2013. u 18:23

UPOZORENJE

S tržišta se povlači mlijeko Dukat i Vindija, kao i tajlandska tunjevina iz Konzuma!

Foto: Bruno Konjević / CROPIX
Radi prevencije i zaštite potrošača, Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je danas o povlačenju pojedinih "šarži" mlijeka s tržišta, proizvođača Vindije d.d. i Dukata d.d.

Proizvodi se povlače zbog sumnje u povećanu koncentraciju aflatoksina M1, na koju smo upozoreni s tržišta BiH, a iz Ministarstva poljoprivrede, kao nacionalne kontakt-točke za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF), ističu kako nema razloga za zabrinutost jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih.

Naloženo je povlačenje iz prodaje Vindijinog trajnog mlijeka, 2,8% m.m., u pakiranju 1 l, s rokom valjanosti 03.07.2013., te UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeka, 2,8% m.m., u pakiranju od 1 l, s rokom valjanosti 24. i 31.05.2013.

Također, povlači se i Dukatovo trajno mlijeko 2,8% m.m., u pakiranju 0,5 l, s rokom valjanosti 24.06.2013., te trajno mlijeko "Lagano jutro", 2,8% m.m., u pakiranju od 1l, s rokom valjanosti 25.04.2013. Potrošačima se predlaže da obrate pažnju na rokove valjanosti navedenih proizvoda, te da iste ne koriste.

Proizvođači su izvijestili Ministarstvo da su sve navedene "šarže" mlijeka zadržane u skladištima proizvođača ili ih trenutno povlače s tržišta, a izvoz mlijeka na tržište BiH je zaustavljen.

Do sada nije bilo pojave aflatoksina u Hrvatskoj, a njegova pojava u mlijeku zabilježena je posljednjih mjeseci i na tržištima većeg broja zemalja u okruženju RH, pa će tako veterinarske inspekcije pojačano kontrolirati i hranu za životinje, navodi se u priopćenju Ministarstva iz kojega poručuju da će o svim novim saznanjima pravodobno obavještavati javnost.

(H)

Zbog povišenog histamina s tržišta se povlači tajlandska tunjevina

Zbog utvrđenih povišenih koncentracija histamina, Ministarstvo poljoprivrede naredilo je uvozniku "Konzumu" da s hrvatskog tržišta povuče i opozove proizvode "RIAL - tuna komadi u salamuri", u konzervama od 160 grama, podrijetlom s Tajlanda, i s rokom upotrebe do listopada 2015.

Sporne RIAL-ove konzerve imaju datum proizvodnje 10/2012., a potrošačima koji se ih kupili, savjetuje se da ih ne konzumiraju.

Povišene količine histamina u Rialovoj tunjevini utvrđene su redovitim nadzorom sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin proizvode od ribe te djecu i trudnice.

Uvoznik u Hrvatsku, tvrtka "Konzum", započeo je povlačenje spornih proizvoda s tržišta te najavio da će o provedbi mjera obavještavati potrošače putem medija, navodi se u priopćenju.

Pretjerano konzumiranje histamina, tvari koju imaju svi organizmi, može izazvati simptome trovanja. Oni se pojavljuju od deset minuta do tri sata nakon konzumacije. Simptomi su utrnuće oko usta i jezika, pečenje i suhoća u ustima te vrtoglavice i mučnine.

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: Davor_Juricic-DakiST | Komentirano: 10. veljača 2013. 1:03
Ako nije mliko iz uvoza, je prah od kojeg ga smute! Ako laže rog nelaže koza kad nevidimo nigdi nijedne krave!
Komentar od: Raphael | Komentirano: 9. veljača 2013. 8:23
Kodi vam ga je uK-odio. Tako je to kada familija predugo spava u hotelu.
Komentar od: celloplayer777 | Komentirano: 9. veljača 2013. 0:45
rvatskoruno

Da, i ja duboko u sebi tako mislim, ali ipak se nadam da nismo baš godinama pili toksično mlijeko.
S druge strane, mislim da se, u biti, već ovo ljeto (2012.) pojavio ovaj problem s pašnjacima i da nismo ni znali što pijemo. A, što da kažem?! Preživjet ćemo ovo s mlijekom, nadam se.
Nažalost, u globalu gledano, ni hrana nam nije najbolja, sve je puno aditiva i drugih groznih sastojaka. Tako da... to je uzbuna za cijelo čovječanstvo. Većina ljudi se više ne deblja samo zbog sjedenja, žderanja i slabog kretanja, nego se napuhuju zbog otrova u hrani (a da uopće puno ne jedu). Jednog dana ćemo i mi biti izumrla vrsta uz jednu razliku: mi ćemo, za razliku od dinosaura, izumrijeti zbog nas samih.

A što se tiče ovog mlijeka, jedino što mi pada na pamet je bojkot u smislu da ne kupujemo mlijeko dok ih ne bacimo na koljena i dok ne budu prisiljeni nešto mijenjati.
I, da, pijte čajeve (po mogućnosti domaće) i ako imate tu sreću da imate (ili možete nabaviti) domaće neprskane limune, ubacite koju fetu limuna u čašu i ulijte vode. I tako svaki put kad ožednite ustvari pijete vodu sa eteričnim uljima i ostalim blagodatima za organizam. U svakom slučaju, to je dobra detoksikacija za ovo mlijeko što smo pili...
Komentar od: rvatskoruno | Komentirano: 9. veljača 2013. 0:10
celloplayer777

stvar je ozbiljnija nego sto ti mislis. niko ti nece rec istinu nego je uvik ka samo malo zagadjeno radi nekih banalnih stvari.

ili mislis da ce oni uznemiravati javnost.

za one malo starije.
ko se jos sica kako se nemilo uvozila govedina nakon radioaktivnog oblaka iz cernobila. pai kako su slali ljude u smrt ka samo malo ugasit atomski reaktor.

prijatno.
Komentar od: rvatskoruno | Komentirano: 9. veljača 2013. 0:06
nikrupcic

tek sad kad je dukat najj***** mozes sa sigurnoscu tvrdit da su dukatovi proizvodi ili nabave sigurni. za neko vrijeme.

inace sve sta potrosaca odma ne ubije nego tek nakon nekoliko godina je dozvoljeno. a brzo ce i eu zakoni pomoc proizvodjacima misat g*** od pasa da bi proizvod bija tezi.
Komentar od: celloplayer777 | Komentirano: 8. veljača 2013. 22:42
nikrupcic

Ma neće ti ništa biti ako si popio danas. I ja sam popio jutros. Ne smiješ SUSTAVNO to unositi u organizam. Zato je i povučeno da se ne bi nastavilo svakodnevno konzumirati. Povučeno je preventivno, jer je uočeno samo blago odstupanje.

Mene samo brine od kada su ZAPRAVO štetne tvari prisutne u mlijeku, jer mi to mlijeko pijemo godinama...

Ako je stvarno problem samo u ovim novim pakiranjima koja su navedena, onda da si i pio par dana to, pa što... nema beda, samo prekini!
I, za svaki slučaj, ja se jedno vrijeme obavezno klonim mlijeka! Tko ti kaže da i ovi drugi proizvođači nisu dobili kontaminirano mlijeko...
Komentar od: celloplayer777 | Komentirano: 8. veljača 2013. 22:26
Vrlo vjerojatno da su i još neki proizvodi i pakiranja mlijeka toksični. Ustvari, toksična su vjerojatno sva pakiranja mlijeka koja su napunjena mlijekom iz tih spornih pašnjaka. A budući da ne možemo sigurno znati u kojim je sve pakiranjima to mlijeko, očito je da treba čekati rezultate detaljne analize. Ako treba, ja jedno razdoblje neću ni piti mlijeko sve dok ne dođe skroz nova pošiljka (budući da je uvoz mlijeka iz spornih pašnjaka ipak stopiran).
Užas jedan! Ta mlijeka mi doma inače svi pijemo! Postavlja se pitanje od kada je taj toksin u mlijeku prisutan (sigurno nije tek od danas) i koliko smo toga već ranije popili...
Dakle, piti čaj i gledati vijesti!
Komentar od: painkiller | Komentirano: 8. veljača 2013. 21:23
Di su majstori od nikidan šta su branili todorićevo "poduzetništvo"?

Poduzimat će on i dalje, dok svi ne pocrkate od njegovih otrova šta neće ni stoka iz Azije da guca.
Kad vas istribi, dovest će šiptare, bugare, rumunje, crnce, indijce, pakije....

Ima onih, kako ono kerum reče nikidan "šta volu da in drugi zapovidaju".
Komentar od: painkiller | Komentirano: 8. veljača 2013. 21:17
nikrupcic

sad lipo to kombiniraj s tunjevinon iz Tajlanda, a posli se pomoli i plati ispovid.
Ako si iskren kršćanin sve će bit u redu.
Komentar od: nikrupcic | Komentirano: 8. veljača 2013. 20:29
Šta da radim! Ja sam konzumirao Dukatovo mljeko 2,8%!!Kako mogu biti u prodaji ako su zabranjenji za upotrebu!!Kupio sam u Konzumu dopodne oko 10 sati!!Tko treba odgovarati za tako nešto !!Još je bilo kao na akciji!! Više ne kupujem Dukatove proizvode niti idem u Konzum!! Sramota jedna!!