StoryEditorOCM
Dalmacijau FAROSKOJ HORI MIĆI KOVAČEVIĆU uništili oblice i vinograd

Posjekli mu 11 starih maslina i stotinu loza

Piše PSD.
4. svibnja 2013. - 14:17
Maslina, vinova loza i lavanda se na Otoku sunca već stotinama godina doživljavaju kao hraniteljice brojnih obitelji, stoga čovjek nikad ne prolazi pored njih a da im se ne ‘pokloni’ do zemlje. Upravo zato nitko ni ne može shvatiti što je zapravo bilo u glavi za sada još uvijek nepoznatog počinitelja koji je Mići Kovačeviću (61) iz Staroga Grada u noći između utorka i srijede u Jurkovici (Starogradsko polje - Faroska hora) posjekao jedanaest stabala maslina ‘oblica’, te uništio ili oštetio još 100-tinjak trsova vinove loze ‘plavca maloga’.

Porezani pupovi

- U Jurkovici moja obitelj ima oko 4000 kvadrata zemlje, gdje smo uzgajali približno tisuću loza, 30 maslina i nekoliko trešanja. Loza je stara gotovo sedam desetljeća, sadili su je moj pokojni otac i djed, dok smo ja i otac točno prije 22 godine posadili masline. Puno smo truda i slobodnog vremena utrošili baš ovdje, gdje sam zadnji put bio u utorak oko 17 sati. Vratio sam se u srijedu ujutro kada mom ogorčenju nije bilo kraja, kao da me grom pogodio kad sam vidio da mi je netko posjekao jedanaest maslina i 50-ak loza, dok je s isto toliko trsova počupao lišće i porezao pupove. Naravno, čim sam se koliko-toliko pribrao događaj sam prijavio djelatnicima Policijske postaje Hvar koji su obavili očevid i nastavljaju rad na identifikaciji počinitelja ovog gnusnog (ne)djela - govori nam Miće.

Imovina nije sporna

Starograjani su na nogama, mnogi se pitaju koji li je to ljudski jad i zloba, pa zar se bilo kakav problem među ljudima ne može riješiti bez iživljavanja na poljoprivrednim kulturama i nanošenja enormne materijalne štete, što u ovom slučaju seže čak i do 50.000 kuna? A Kovačevići su, kako Miće iznosi, u posjedu tog imanja više od 150 godina i sve to vrijeme zemlju obrađuju bez ikakvih sporova i nesuglasica. Zbog toga i smatra da motiv ne bi trebali biti imovinsko-pravni odnosi, no ipak neki su ne baš tako davno iskazivali nerealne aspiracije upravo prema tome zemljištu.

- Istina je, izrazio sam sumnju tko bi mogao biti počinitelj prilikom podnošenja prijave, ali to je samo za policiju. Nikada nikome ne bih poželio ovo što se meni dogodilo, učinjena nam je velika i na neki način nenadoknadiva šteta, jer će proći godine da se vratim na staro, ono što sam već imao. No, ja vjerujem u stručnost i profesionalnost policije, tj. da će se ovo kazneno djelo već uskoro rasvijetliti. Cijeli će Hvar znati tko je ovo učinio, na tom imenu će ostati ljaga do kraja života i nadam se da će mi na posljetku ‘masno’ platiti štetu koju je počinio – kazao je Kovačević.

Piše i snimio Mirko Crnčević




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:45