Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 11.01.2013. u 17:40

split

Ministar Jovanović: Završili smo polemiku s Crkvom

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je u Splitu, gdje je obišao gradilišta triju škola, izjavio da su njegovo ministarstvo, odnosno vlada završili polemiku s Crkvom u vezi sa zdravstvenim odgojem u školama.
"Zdravstveni odgoj od idućeg ponedjeljka je predmet koji će biti prisutan u svim školama i koji će omogućiti da naša djeca žive zdravije, dulje, kvalitetnije, da više poštuju sebe, svoje roditelje, obitelji i nastavnike i da ne bude nasilja", rekao je je ministar Jovanović novinarima.

Dodao je da je zdravstveni odgoj put za zdravije mlađe generacije, za zdravije odnose u obitelji i za zdraviju Hrvatsku, a na novinarski upit što je s polemikom s Crkvom o zdravstvenom odgoju, ministar Jovanović je odgovorio: "Polemike više nema, završili smo je".

Ministar Jovanović je odgovarajući na pitanja o novom Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju rekao da je ljetos obavljena javna rasprava o tom zakonu te da za njom više nema potrebe.

"Temeljem prijedloga koji je već bio na sjednici Vlade i koji je bio upućen u Sabor, obavljene su dodatne konzultacije u kojima su sudjelovali svi zainteresirani", ustvrdio je Jovanović.

Taj će zakon, objasnio je, osigurati da Hrvatska postane ravnopravna članica europskog obrazovnog i znanstveno-istraživačkog prostora. Najavio je da će se idućeg tjedna održati sjednica Rektorskog zbora na kojoj će se članove zbora upoznati s predloženim rješenjima.

"Vjerujem da će na prvoj idućoj sjednici Sabora, koja počinje u zadnjem tjednu siječnja, ovaj zakon u prvom čitanju biti prihvaćen, a nakon toga slijedi drugo čitanje gdje ćemo sve prijedloge koji idu u smjeru poboljšanja postojećeg teksta usvojiti", kazao je Jovanović.

Ministar Jovanović obišao je gradilišta Obrtničko-tehničke škole, Zdravstvene škole i Osnovne škole Pujanke.

Obrtničko-tehnička škola, u koju je investirano 85 milijuna kuna, i Zdravstvena škola u koju je investirano 45 miljuna kuna, uskoro će biti spremne za useljenje, rekao je Jovanović.

Što se tiče Osnovne škole Pujanke, ministar Jovanović je optužio izvođača radova, tvrtku Fenix da nije ispunila obećanja po kojima je izgradnja te škole trebala biti dovršena do početka sljedećega polugodišta, što se nije dogodilo.

"Izvođač radova tvrtka Fenix davao je lažna obećanja i isključivi je krivac što radovi nisu na vrijeme završeni", kazao je Jovanović. Istaknuo je da situacija nije bezizlazna te da su mu nadzornici radova na školi Pujanke rekli kako je za završetak te škole potrebno 45 dana.

"Problem s tvrtkom Fenix je u tome što je pokrenula predstečajnu nagodbu", kazao je Jovanović.

Najavio je da će se 17. siječnja održati sastanak Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstva financija na kojem će se pokušati osigurati da se kroz predstečajni postupak tvrtke Fenix omogući završetak gradnje splitske osnovne škole Pujanke kako se graditeljski radovi ne bi otegnuli do početka iduće školske godine. To bi se dogodilo kad bi tvrtka Fenix otišla u stečaj nakon čega bi se morao tražiti novi izvođač radova, rekao je Jovanović.

Osvrnuvši se na jučerašnju odluku vlade da izdvoji 250 milijuna kuna za nastavak sufinanciranja međumjesnog školskog prijevoza, Jovanović je istaknuo da je ta odluka važna jer 41 posto od ukupno 173 tisuće učenika srednjih škola u Hrvatskoj putuje međumjesnim prijevozom, a naviše ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji - 8.400.

(H)


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: ujo | Komentirano: 13. siječanj 2013. 19:38
A šte reći dalje: Јовановића за председника....
Komentar od: | Komentirano: 13. siječanj 2013. 17:12
jovanović za šefa vlade !
Komentar od: astroboy | Komentirano: 13. siječanj 2013. 12:21
Home | About Us | Contact | Subscribe

Forbidden Knowledge TV
Daily Videos from the Edges of Science
Angels & Demons Revealed
Filim o organizaciji koja hoce da unisti katolicku crkvu.


Komentar od: ivano26 | Komentirano: 13. siječanj 2013. 0:45
kad će jovanović završiti polemiku sa sobom i početi raditi


manje se bavi brošurama a više školstvom
Komentar od: sveti duje | Komentirano: 12. siječanj 2013. 21:52
kad smo vec kod arkana..ko ga je ono pustio iz zatvora ? racan ? ne ? franjo...ups..pa di grobar deliju da pomiluje...
Komentar od: prsan68 | Komentirano: 12. siječanj 2013. 21:14
Zadnje ankete najavljuju ogromnu pobjedu desnice,od kad je slobodne i neovisne Hrvatske države Split nikad nije niti će biti crven!
Komentar od: majstor Bob | Komentirano: 12. siječanj 2013. 20:43
Ajde Duje ne kenjaj lažeš samog sebe. Ovaj tip je u RH omiljen kao Arkan.
Komentar od: sveti duje | Komentirano: 12. siječanj 2013. 20:35
sdp ce na jovanovicu opet dobit izbore..NAPOKON jedan sto govori ono sto vecina misli..
Komentar od: čudesa | Komentirano: 12. siječanj 2013. 20:14
Polemika nije završena nego samo odgođena i to sve dotle dok se već jednom ne odvoji crkva od države kao i njeno financiranje.
Do tada ćemo imati otvoreni crkveni šovinizam i nasilništvo naspram opcija koje pokazuju emancipiranost od razno raznih, Bozanića. Pozajića, Barišića, Adalberta i ostalih klauna
Komentar od: ivemaIi | Komentirano: 12. siječanj 2013. 19:15
A šta ćemo sa bolesnin visokopozicioniranin klerofašiston koji poziva na bratoubilački rat i rušenje demokratski izabrane vlasti nasilnin puten? Jeli ja smin pozvat na rušenje zgrada od oniksa i katedrala a da mi pandurija ne dođe na vrata?
Komentar od: erotska unija | Komentirano: 12. siječanj 2013. 19:03
ae. usput je i syeba privatne prijevoznike.
Komentar od: debotoijusto | Komentirano: 12. siječanj 2013. 18:51
a nije isto :) ovod je zavrsija polemiku sa crkvom :P
Komentar od: erotska unija | Komentirano: 12. siječanj 2013. 18:43
deboto,
kako ti se da ponovo javljat na isto sranje?

http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/199152/Default.aspx
Komentar od: defender two | Komentirano: 12. siječanj 2013. 18:14
Gdje su znanstveni radovi ministra Željka Jovanovića potrebni za docenta znanosti?

Portal akademija-art.hr je objavio jedan vrlo zanimljiv tekst naslovljen s: 'Ministar Jovanović nema niti matični broj znanstvenika, a docent znanosti'. Šokantnost naslova navela nas je da provjerimo službenu stranicu Vlade RH gdje stoji edukacijska faktografija ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

Prema navodima na službenoj stranici Vlade ministar Jovanović je: 1980. godine završio Osnovnu školu Turnić u Rijeci, potom 1984. završio Centar usmjerenog obrazovanja za kadrove u obrazovanju i kulturi isto u Rijeci, 1990. diplomirao na Medicinskom fakultetu, Sveučilište u Rijeci i postao doktor medicine. Pet godina kasnije 1995. magistrirao je na Medicinskom fakultetu, Sveučilište u Rijeci, polje biomedicinskih znanosti, a iste je godine magistrirao na Ekonomskom fakultetu, Sveučilišta u Rijeci i postao specijalist za marketing menadžment. I konačno 2005. godine je, kako stoji na vladinim stranicama doktorirao na Medicinskom fakultetu, Sveučilište u Rijeci, polje biomedicinskih znanosti.

'Nema matični broj znanstvenika'
Isti portal potvrđuje da ministar Jovanović posjeduje magisterij iz područja marketinga menadžmenta, doktorat iz interne medicine te znanstveno-nastavno zvanje docent, no u nastavku otvaraju zanimljiva pitanja: 'Pregledom u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji otkrili smo da ministar znanosti, obrazovanja i sporta Jovanović nema niti matični broj znanstvenika, tj. nema ga registriranog kao znanstvenika te naravno nema niti jednog objavljenog rada kao prvi autor. U Dnevniku HRT-a i******avio je da ih ima dovoljno za zvanje docenta. Znanstveni radovi ministra ostat će i dalje samo njegova tajna. Radi li se možda o velikoj prevari? Postavlja se pitanje kako je doc.dr.sc. Jovanović uopće uspio prijaviti doktorat, a ne doktorirati ili steći zvanje docenta. Naravno ako je uopće istina da je doktor odnosno docent znanosti kao što se službeno predstavlja', navodi se na akademija-artu.

Komentar od: debotoijusto | Komentirano: 12. siječanj 2013. 18:04
Ministar Jovanović: Završili smo polemiku s Crkvom


:D

sacekati da prodju lokalni izbori pa pokrenuti reviziju vatikanskih ugovora