StoryEditorOCM
Dalmacijaanđelko vukelić obećava investiciju od 20 milijuna eura na kukuzovcu i posao za 350 ljudi

Sve za kunu: Dajte nam 26 hektara zemlje i isplatite 15 milijuna kuna

Piše PSD.
17. ožujka 2013. - 11:07
Na osnovi pisma namjere tvrtke “Vukelić” iz Splita o hidroponskom uzgoju voća i povrća na Kukuzovcu, u 100 plastenika od po tisuću metara kvadratnih, uz zapošljavanje 250 radnika, Gradsko vijeće Sinja 27. prosinca prošle godine prihvatilo je zahtjevane uvjete i donijelo odluku o raspisivanju javnog natječaja za prodaju 262.000 kvadratnih metara zemljišta na prostoru Gospodarske zone Kukuzovac (GZK).

Tvrtki “Vukelić”, koju je u Trgovačkom sudu nedavno osnovao Anđelko Vukelić, predstavljen kao poduzetnik koji više od 40 godina živi i radi u Italiji, na natječaju je ponuđeno 55.560 kvadratnih metara neizgrađenog u potpunosti komunalno opremljenog zemljišta po cijeni od 35 kuna po kvadratnom metru te još 206.340 kvadratnih metara bez izgrađene komunalne infrastrukture po cijeni od 20 kuna po kvadratu. Iako je natječaj bio ciljan i raspisan upravo na osnovi njihova zahtjeva, tvrtka “Vukelić” na natječaj se nije prijavila jer, kako je objašnjeno, planirano podizanje plastenika nije sukladno urbanističkom planu uređenja GZK.

Razlika u pet godina

Umjesto prijave na natječaj, od tvrtke “Vukelić” Sinjanima je stiglo novo pismo namjere koje su pred Gradskim vijećem osobno obrazložili vlasnik tvrtke Anđelko Vukelić i njegov opunomoćenik za kontakte sa Sinjanima Ivica Ezgeta.

Vukelić je kazao Sinjanima da im jamči zapošljavanje najprije 250, a zatim još 100 radnika te će sami financirati izgradnju komunalne infrastrukture na komunalno neopremljenih 206.340 kvadratnih metara. Zauzvrat traže od grada Sinja da im svih 262.000 kvadratnih metara dade za jednu kunu.

Kako će u komunalnu infrastrukturu uložiti 22 milijuna kuna, a vrijednost toga zemljišta po kriterijima Sinjana je oko 7 milijuna, “Vukelić” od Sinjana očekuje da mu uloženu razliku od 15 milijuna kuna vrate u idućih pet godina. On bi na tom zemljištu, uvjerava ih, izgradio ukupno 107 plastenika dimenzija 100 puta 10 metara visokih 5,5 metara s pratećim objektima u što bi uložio 20 milijuna eura.

- Nemojte misliti da sam ja došao mukte uzeti zemlju. Ja ulažem novce koje imam. Ne dižem nikakve kredite i ne idem nikakvim stranputicama – kazao je Vukelić pred sinjskim gradskim vijećnicima.

Vukelićev projekt najgorljivije je zagovarao gradonačelnik Ivica Glavan kojega je Vukelić pohvalio da je prepoznao vrijednost projekta. U prosincu je Vukelićev opunomoćenik Ezgeta govorio o izgradnji spalionice smeća i korištenju toplinske energije za potrebe plastenika. Toplinu bi, po Vukeliću, dobili korištenjem plina ili loživa ulja s tim da nije odustao od rješavanja odlagališta smeća na najsuvremeniji način.

TONI PAŠTAR

SDP i HNS: Predobro zvuči, ali...

Na ovakav rasplet reagirali su Gradska organizacija SDP-a i Podružnica HNS-a Sinja. U priopćenju koje potpisuju predsjednica Nataša Poparić i predsjednik Stipe Maganić ističe se da “Iako sve zvuči predobro i omogućava zapošljavanje 300 ljudi, nije nam nikako jasno kako gradonačelnik i gradske služe nisu provjerile poslovnu pozadinu tvrtke zainteresirane za ulaganje, te kako se nisu zapitali zašto investitor nije ponudio nikakve garancije iako je tražio od grada da se promijeni niz akata vezanih za uređenje i namjenu gospodarske zone Kukuzovac”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:06