Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 21.11.2012. u 20:17

U nedjelju veliki prosvjed

Savo Štrbac: Dajte nam posao u Hrvatskoj i oslobodite nas straha od optužnica

Savo Štrbac (lijevo) / Arhiv CROPIX
Poziv generala Ante Gotovine Srbima da se vrate u Hrvatsku i svojim domovima, koji je uputio u razgovoru za tabloid “Kurir” i koji su prenijeli svi mediji u Srbiji i regiji, nije naišao među izbjeglim Srbima, njihovim organizacijama i srpskim dužnosnicima, na lijep prijam.

Milojko Budimir, iz Asocijacije izbjegličkih organizacija, poziv naziva “neozbiljnim” i kaže da je “pljuska svim srpskim izbjeglicama”. “Čista je ironija da onaj tko nas je protjerao s ognjišta poziva da se vratimo. To je ruganje u lice” - izjavljuje Budimir i izražava bojazan da će se iz Hrvatske iseliti “i ono malo preostalih Srba, nakon histerije nastale oslobađanjem Gotovine i Markača”.

Za Miodraga Lindu, prvog čovjeka Koalicije udruga izbjeglih Srba, poziv generala Gotovine je “čista provokacija”. Smatra da država Hrvatska konkretnim djelima treba pokazati da joj je stalo da se izbjegli Srbi vrate. Ono što on smatra da bi hrvatska država trebala učiniti jest povrat imovine, stanova, uplata mirovina i tome slično.

Zbog svega toga izbjegličke organizacije najavljuju za nedjelju prosvjed ulicama Beograda, prije svega zbog oslobađajuće presude generalima. Prosvjed će se završiti pred zdanjem srpskog parlamenta gdje će biti predana rezolucija u kojoj će biti nabrojeno sve ono što Hrvatska treba ispuniti prema izbjeglicama, kako bi im se omogućio povratak.

Savo Štrbac, direktor Dokumentacijskog centra “Veritas”, kaže da je generalu Anti Gotovini lako pozivati Srbe da se vrate u Hrvatsku, kada su njega dočekali kuća i brod na moru, stanovi u Zagrebu, dok Srbe u Hrvatskoj čeka “samo pustoš, razoreni vinogradi i voćnjaci”.

On znakovitim smatra to što još uvijek nije objavljen broj Srba u Hrvatskoj po popisu iz prošle godine. Ocjenjuje kako to niti malo nije slučajno, jer kako kaže, raspolaže podacima da Srba u Hrvatskoj ima nešto više od 4,5 posto od ukupnog stanovništva, što je tri puta manje nego što je Srba bilo 1991. godine.

- Ništa ne vrijede Srbima kuće, u koje ih poziva Ante Gotovina da se vrate, kada u Hrvatskoj nemaju posao i strahuju hoće li ih netko optužiti za ratni zločin pod “tankim optužnicama” - dodaje Štrbac.

J. PARIPOVIĆKomentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: takata | Komentirano: 22. studeni 2012. 15:26
Prika opet ti
Koji si ti yebivitar
Je li radiš ti čakod u životu
osim šta sviraš đurcu
Komentar od: takata | Komentirano: 22. studeni 2012. 12:21
Srbi i Hrvati uvik traže "work around"
kad bilo šta rade u životu
Austrougarski konjušari,poturice i sluganski mentalitet
Komentar od: dosljedan | Komentirano: 22. studeni 2012. 10:06
O, i lemmy je tu ponovo.

Prika, po onome sto pises namjere su ti casne, samo si zaboravio kome se obracas. Ovi likovi, predstavnici kojekakvih organizacija imaju veze sa izbjeglicama minimalno, toliko da bi zadrzali legitimitet njihovih predstavnika, a ako ikome nije stalo da se problem izbjeglica rjese to su oni!

Ova milojkova trtljarija kako je ironija ono sto je general Gotovina i******avio je bolesna. Tako je RH desnicarima bilo ironicno kada je on uputio krscanski izraz sucuti obitelji tada preminulog Slobodana Milosevica. A i jedno i drugo govori samo kako je on realna osoba koja postuje druge, bili oni razliciti od njega ili ne.

Opet neki miodrag trtjla o provokaciji, a kao argument navodi povrat imovine, stanova, mirovina….. Nedostaje jedino obveza Lutriji Hrvatske da svaka obitelji povratnika dodjeli sedmicu na lotu.
Imovina je definirana, ona je nepovrediva, ono sto je necije nikako, nikakvim dekretom, nacionalizacijom… ne moze postati tudje, RH je RH a ne sfrj i to je neupitno. Obestecenje ili obnova ostecenog ili unistenog, i to je regulirano zakonima i tu ne bi trebalo biti problema. Medjutim, stanarsko pravo ne znaci posjedovane stana, nego koristenje istog steceno odredjenim zakonom, u kojem je detaljno objasnjeno i kako se to pravo koristenja moze izgubiti. Bilo je slucajeva da su nosioci stanarskog prava bili prisiljavani na postupke radi kojih su gubili to pravo, i to im treba biti pravicno nadoknadjeno. Ali bilo je i potpuno suprotnih primjera, a nas miodrag to ni ne spominje. Isto tako, mirovine se trebaju uplacivati po zakonu o mirovniskom osiguranju, ne na temelju nacionalne pripadnosti.

Onda notorni savo. Sto bi trebalo zvati njega da generalu popali imovinu, kako bi ovaj imao pravo glasa? Posao se u RH (mozda je bilo drugacije u sfrj, ali toga vise nema), kao sto je u slucaju mirovina vec objasnjeno, ne dobiva temeljem nacionalne pripadnosti nego temeljem zakona, natjecaja… i tu nacionalnost ne bi smjela imati bas nikakvu ulogu.
O unistenim vocnjacima i vinogradima je na jedan nacin smijesno, na drugi tuzno govoriti. Smijesno je ukoliko savo zeli reci kako je RH trebala obradjivati te vocnjake i vinograde, jer starci koji su ostavljeni nakon bjega naoruzanih i za oruzje sposobnih 1995-e to nisu mogli obradjivati. Tuzno, jer je stvarno tragicno vidjeti sve te zapustene potencijale u Hrvatskoj, a to je necije, to je vrijednost i kada bi bilo obradjeno to bi doprinjelo i boljem zivotu vlasnika istoga i Hrvatskom BDP-u.

\Ovi milojko, miodrag i savo svjesno traze ono za sto znaju da ne mogu dobiti. Jedino sto nisu zatrazili je redovita besplatna isporuka viagre svim povratnicima starijim od 60 godina, jer kad su izbjegli imali su puno jaci libido, a po njima RH i to treba nadoknaditi. Kada bi sveli svoje zahtjeve u okvire realnosti radili bi za izbjeglice, netko bi nesto od toga dobio, imao bi bolji zivot i s vremenom bi izbjeglica bilo sve manje, vracali bi se oni kojima je u njihovom posjedu bolje, drugi bi nasli drugaciji model boljeg zivota. Ali sto god oni napravili dobro za izbjeglice, izravno je na stetu njima osobno. Oni mogu prosperirati jedino na jadu i nevolji onih koje deklarativno zastupaju, oni kao i vojno politicki im predstavnici iz prve polovice 90-ih, za svoj racun njihovim sirotinjskim ku(r)cem gloginje mlate.
Komentar od: cicibanac | Komentirano: 22. studeni 2012. 7:47
ako je gotovina cista provokacija, nije li vase trazenje posla u omrznutoj rvatskoj isto provokacija?a sinko moj bidni, ti si puka glavon. ko ce svrbijanc i svrbina oslobodit straha? ko? to van je urodjeno, to je vama 28. gen, ustraseni se radjate i krepajete. izmedju radjanja i krepavanja bitisete kao ustraseni cetnici. vidi kukavaca. jos bradicu kukavicku nisu obrijali - a oce radna mesta u miliciji i u jna? oces poso marvo u zemlji koju ste rusili? ja placam stetu koju ste ucinili, jos da i cetnike hranim? keve vam se nahebem na caletovom grobu. sto o tome niste mislili prije balvana? sad vam je rvatska dobra, samo nek vam leba dadne? crkavaj gde jesi, krepaj stoko nedostojna rvatskoga neba. i strahuj. strah vas je odgojio. jovo paripovicu - jesam li u krivu? evo pitaj grd&lincica, taj piva vasu pismu zdusno iz supka.yebala vas sd, 20 puta moran ostavit komentar da bi ga prihvatili. jovo paripovicu - hebo te tvoj cincarski urednik.
jovoooooooooooooooooooooooo
Komentar od: Grdelin | Komentirano: 22. studeni 2012. 7:34
savo˛&CO ne dolazite ovamo,jer i nama hrvatima nije bajno...nema posla,nema novca,zemlja opustošena od krvatina...stoj tamo,neka je pakal ...
Komentar od: lov | Komentirano: 22. studeni 2012. 6:45
savo, prihvaćam da se vratite uz mali uvjet. svaki pošteni četnik po dolasku neka posadi jednuu vrbu.
Komentar od: dupin1979 | Komentirano: 22. studeni 2012. 4:55
Gospon Savo, oli bih i ti malo katride...

Donesi Savo motiku sa sobom,ima u Hrvatskoj posla za bacit!!
Komentar od: dupin1979 | Komentirano: 22. studeni 2012. 4:50
Milojkooo,nije Ante potijerao nikoga.Slobo,Slobo,je krivac za sve potijere od Vardara pa do Triglava..od Djerdapa pa do Jadrana!!!
Nebi Ante nikada bio general HV,da Slobo nije postao Vozd u Srbiji!!!!!
...Svijetlim suncem obasjana domovino sred Balkana...
Komentar od: vinko zlodre | Komentirano: 21. studeni 2012. 22:55
ča su se povampirili četnici u zadnje vrime

......
če pijane ustaše itat bonbe dvista metri an?
ajde vidin da se se užgali
lipo u kadu se zalit studenon vodon
ne bacelat
.................
di su te Hrvatske vlade
i traženje oštete od ciganlije od
100 mijardi euri + kamate +
duplo za duševne boli
ajde
triba in i opanke skinit
Komentar od: PROVALIJA | Komentirano: 21. studeni 2012. 22:46
Obavezno im dati posao npr. u vojsci 40% djelatnika na časničkim pozicijama, generali, brigadiri, admirali...(preimenovat po potrebi). Policiji.
Dati i 500-600 dionica IGH, vojne penzije itd...

OBAVEZNO DOPUSTITI RADI OSOBNE SIGURNOSTI DRŽANJE NAORUŽANJA KOD KUĆE. TENK, AVION, PODMORNICU A PRI ČIJOJ ĆE NABAVI TROŠKOVE SNOSITI OBITELJI HRVATSKIH BRANITELJA.

I BOZANIĆ MORA PUSTIT BRADU !Komentar od: đendar | Komentirano: 21. studeni 2012. 22:41
Količina bijesa i histerije iz Srbije nakon presude jasno svjedoči da Srbija nikad iskreno nije prihvatila pomirenje: za nju je to bila samo mogućnost da dio odgovornosti za rat prebaci na one koje je napala. U poplavi kuknjave kako su oslobođeni oni koji su "protjerali preko 200 hiljada Srba" se nigdje, niti jednom riječju, niti u tragovima, ne spominje ništa što je prethodilo Oluji. Ni srpska pobuna, ni protjerivanje Hrvata 1991., niti to da su Hrvati u RSK bili građani trećeg reda i ispraćani s najlon vrećicom ili dvije. Ispada da su neki Hrvati iz čista mira došli i krenuli se iživljavati na Srbima, a ne da su Srbi bježali pred osvetom za koju su pretpostavljali da bi ih mogla snaći zbog svega što se događalo u 4 godine prije Oluje, od srbovanja devedesete preko balvana i protjerivanja do granatiraja svih hrvatskih gradova koji su bili u dometu topništva.
Komentar od: lucas | Komentirano: 21. studeni 2012. 22:36
Druže savo što bi htjeli vratiti se u zemlju koju ste ratom opustošili, napravili strašne zločine... Vukovar, Škabrnja, Maja, Kozibrod, Budak Lički, Sunja, Voćin...
Daleko vam kuća bila, uživajte u majčici srbiji za koju ste i ratovali.
Komentar od: norin | Komentirano: 21. studeni 2012. 22:00
Ma dašta, i Ferguson doša na slavlje!
Komentar od: Subotar | Komentirano: 21. studeni 2012. 21:31
ksd smo kod HV

http://www.youtube.com/watch?v=xUPMc2EmN_A&list=UUb6fhVeFoITnq9d-eGJoY-w&index=8&feature=plcp
Komentar od: božesačuvaj | Komentirano: 21. studeni 2012. 21:26
http://www.youtube.com/watch?v=bsxd9ES86s0&feature=relmfu
Komentar od: božesačuvaj | Komentirano: 21. studeni 2012. 21:24
http://www.youtube.com/watch?v=wqUHS9aroIc&list=UUb6fhVeFoITnq9d-eGJoY-w&index=2&feature=plcp
Komentar od: Kolovođa | Komentirano: 21. studeni 2012. 21:23
Izuzimajići velike sportiste nemam niti sam imao neko veliko globalno mišljenje o ljudima sa prostora ex-yu iosim Nikole Tesle, Josipa Broza Tita i Njegoša i od manje poznatih Milorada Bibića Mosora. Sve je ostalo teška balkanština primitivizam i pacerstvo. Dakle rekao sam globalno mišljenje je negativno što ne znači da ljudi sa prostora ex_yu ipak ponekad ne kažu nešto pametno.Štrbac je balkanština ali vjerojatno govori istinu kada kaže da Gotovina nije iskren pozivajući Srbe da se vrate. Da tako govori bio je i jedan od uslova da se oslobodi inače bi u euforijinjegovog oslobodjenja došlo do napada ekstremnih nacionalista ( a njih je hvala ku..cu sve više i više na Balkanu Evropi i Svijetu)na mnoge Srbe koji su ostali da žive ili preživljavaju (zbog ekonomske krize) u Državi Hrvata
Komentar od: homer | Komentirano: 21. studeni 2012. 21:10
evo od petka, iz dana u dan me podsjećaju kako je počeo rat u mojoj domovini.
Komentar od: njinjo | Komentirano: 21. studeni 2012. 21:04
neka vas tamo u vasoj ljubljenoj otadzbini,i ako moze jedna usluga,vratite dezulovica,ikusa i ekipu,ovde je vrlo lose i brinem se za njihovo zdravlje,savo ajde budi drug,sredi to
Komentar od: | Komentirano: 21. studeni 2012. 20:49
Neka vas tamo u vašoj smrdljivoj otađbini,meni ne falite... Još vam treba uzeti Vojvodinu i pripojiti
matici Hrvatskoj,i to je to...

A ti Savo napuši se...
Komentar od: Lemmy | Komentirano: 21. studeni 2012. 20:45


Savo i ostala gospodo!
Kao čovjek koji je bio u ratu, i koji zna da su na žalost, stradali i nevini, mogu razumjeti osjećaje nezadovoljstva.
Ali,
ne izrugujte se iskrenom pozivu generala Gotovine koji nije krivac za pojedinačne zločine koje su počinili neki među nama, zlorabeći odoru hrvatskog vojnika.
Mnogi od njih su pronađeni i osuđeni (pa valjda ste čuli za suđenja za zločine u Osjeku i Gospiću)

General Gotovina je za vrijeme cojelog postupka iskazivao žaljenje za sve nevino stradale, za razliku od recimo Mladića koji se čak izrugivao s majkama pobijenih bošnjaka u Srebrenici.

I u intervjuu Kuriru, general Gotovina vas je pozvao da prihvatite svoju domovinu, da se slobodno vratite svojim kućama a ja bih dodao i da prestanete politizirati svoju nesreću.

I drugo, Savo moj,
bio bi puno vjerodostojniji da si 1990. organizirao prosvjede u Kninu protiv bande odmetnika na čelu s Martićem, koja je postavljala balvane i ubijala nedužne hrvatske civile.


Komentar od: božesačuvaj | Komentirano: 21. studeni 2012. 20:44
Mrš!
Komentar od: Sinatra | Komentirano: 21. studeni 2012. 20:35
Srbi bi opet htjeli biti ravnopravniji nego ostali građani RH. Što god da im se ponudi , ne vrijedi. Dnevno u RH 800 ljudi ostaje bez posla a oni bi kao uvjet za povratak htjeli siguran posao. Ma vidi vraga...Dok ne shvate da u hrvatskoj mogu biti samo ravnopravni građani, što im Ustav RH garantira i da ne mogu tražiti nikakve povlastice samo zato jer su pripadnici "nebeskog naroda", možda bi bilo bolje da ostanu u srbiji.
Komentar od: panini1811 | Komentirano: 21. studeni 2012. 20:31
ne virujte hrvatima sve ce vas poklat, ......
nabolje stojte di jeste
Komentar od: panini1811 | Komentirano: 21. studeni 2012. 20:28
dokazi da niste ucestvovali u oruzanoj pobuni, inace zna se sta je ..... metak i cao bao

ako ti se ne svidja ostani di jesi, i trp*** te sad domaci "pravi srbi" nemogu ocima vidit

Komentar od: neverane | Komentirano: 21. studeni 2012. 20:27
A kako bi tek reagirali da ih Gotovina nije pozvao da se vrate.
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 21. studeni 2012. 20:27
Čemu te ucjene?
Komentar od: baketina7 | Komentirano: 21. studeni 2012. 20:27
Boga ti čedo, zaboravija si pripomenit da bi to sve
Hrvatska morala napravit po uzoru na slične pothvate
koja srpska vlast garantira protjeranim Hrvatima!
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 21. studeni 2012. 20:26
Čemu te ucjene?
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 21. studeni 2012. 20:24
Ništa ne vrijede Srbima kuće, u koje ih poziva Ante Gotovina da se vrate, kada u Hrvatskoj nemaju posao i strahuju hoće li ih netko optužiti za ratni zločin pod “tankim optužnicama” - dodaje Štrbac.

Ha Ha ha ha
Što će im kuće
hoće i posal

inače ostaju u otačbini