StoryEditorOCM
Dalmacijarijedak jubilej

I u 100. vodi mise, procesije, ispovijeda...

Piše PSD.
18. veljače 2013. - 21:39
U župnoj crkvi svetoga Franje sinoć je u Imotskom, pred mnoštvom vjernika, svečano obilježena 75. obljetnica misništva i ulazak u stotu godinu života, najstarijeg svećenika u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, pjesnika, književnika, povjesničara fra Vjeke Vrčića.

Ujedno svoju 25. obljetnicu misništva proslavili su i fra Zoran Kutleša sadašnji župni vikar u župi Imotski, te fra Ferdo Boban i fra Stipan Bešlić. Njih četvorica zajedno sa imotskim gvardijanom fra Kristijanom Stipanovićem i bivšim provincijalom fra Željkom Tolićem, predvodili su i svečanu svetu misu.

Fra Vjeko Vrčić svoju mladu misu služio je 12. ožujka davne 1938. godine u Imotskom. Prema pričanju starih Imoćana, bio je to svojevrsni praznik za sam grad, a od njegove rodne kuće u samom središtu Imotskog do župne crkve, postavljeni su tepisi i kuće su bile ukrašene cvijećem.

Bio je župnikom u Metkoviću, Vrgorcu, Imotskom, napisao je mnoge knjige, sklada pjesme, među kojima je i svjetovna himna Imotskog i Imotske krajine „Gospe Anđela“. Upravo 28. veljače navršava 99. godina i ulazi u stotu godinu svoga života. Ipak svako jutro fra Vjeko služi svoju svetu misu, ispovijeda, sudjeluje u procesijama, svaki dan je u šetnji ulicama svoga grada.

I ostala trojica slavljenika fra Kutleša, fra Bešlić i fra Boban, dali su, kako je u svojoj propovijedi istaknuo fra Željko Tolić, veliki doprinos crkvi, vjernicima i općenito zajedništvu hrvatskog vjerničkog puka.

- Dragi moji Imoćani, ja u svojoj starosti, a na vratima sam ulaska u stotu godinu, upravo sa tom starošću ispaštam svoje grijehe. Božjom voljom živim, Božjom voljom služim vama i mom vjerničkom puku, mojim Imoćanima, koje, kao i moj Imotski, neizmjerno volim. I služiti ću dokle Svevišnji ne pozove mene k sebi na sud, baš kao i svakoga od nas, reče na kraju fra Vjeko, nagrađen dugotrajnim pljeskom.

Tekst i snimka Braco ĆOSIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:58