Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 15.11.2012. u 09:13

SPAS U RUKAMA HRVATSKOG PRAVOSUĐA 

Damir Primorac: Čačić ne mora ići u zatvor! Evo kako ...

Dr. Primorac: Hrvatski sud mora detaljno ispitati presudu
Kako saznajemo od odvjetnika dr. sc. Damira Primorca, presuda mađarskog suda može se izvršiti u Hrvatskoj, a postoji mogućnost i ublažavanja kazne.

- Prvo je potrebno da osuđena osoba zatraži od suda u Mađarskoj da joj se omogući izvršenje kazne u matičnoj državi. Mađarski sud zahtjev tada upućuje svom Ministarstvu pravosuđa koje obavještava mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova. Bitno je naglasiti kako je potrebno, ukoliko ne postoji bilateralni sporazum o izvršenju sankcija između dviju država, da mađarska vlada zatraži suglasnost hrvatske Vlade za preuzimanje izvršenja sankcije.

Mogućnost žalbe

Ukoliko Vlada Hrvatske prihvati izvršenje sankcije slučaj prelazi u domaću nadležnost. Predmet preko našeg Ministarstva vanjskih poslova ide u Ministarstvo pravosuđa te na nadležni sud prema mjestu prebivališta osuđene osobe. Sud tada mora zakazati ročište na kojem je potrebno utvrditi sljedeće stvari: je li osuđenik hrvatski državljanin, je li strana presuda pravomoćna, je li djelo za koje je osoba osuđena kazneno djelo prema našem zakonu te je li Republika Hrvatska preuzela izvršenje kazne.

Ukoliko su svi uvjeti ispunjeni, sudsko vijeće donosi presudu u ime Republike Hrvatske - kazao nam je odvjetnik Primorac, istaknuvši kako se na ročište ne poziva niti osuđena osoba niti državni odvjetnik.

Prilikom toga je važno kazati kako hrvatski sud mora u svoju presudu unijeti potpunu izreku mađarskog suda tj. ne smije ulaziti u činjenični supstrat. S druge strane, odluku o sankciji može izmijeniti. Kazna hrvatskog suda može biti ista ili blaža, a ne može biti teža od one koju je izrekao mađarski sud.

Tako je, primjerice, za izazivanje prometne nesreće iz nehata kod nas zapriječena kazna od najmanje 6 mjeseci do najviše 5 godina zatvora te se prilikom odluke o sankciji u slučaju Radimira Čačića može izreći i niža kazna od 11 mjeseci zatvora. Uz sudska ublažavanja može se izreći čak i uvjetna kazna zatvora umjesto zatvorske. Na takvu odluku hrvatskog suda mogu se žaliti Državno odvjetništvo i osuđena osoba. Nakon što odluka hrvatskog suda postane pravomoćna ide se na izvršenje kazne.

- Bitno je napomenuti kako je Mađarska nadležna za slučaj sve do trenutka kada je naša Vlada obavijesti da ga preuzimamo. Od tog trenutka što se tiče Mađara, slučaj je zaključen - pojasnio je Primorac..

KATARINA MARIĆ BANJE

Dr. Šimiću u BiH smanjena kazna

Hrvatska s Mađarskom nema ugovor o izvršenju zatvorske kazne, kao što je to slučaj između naše zemlje i BiH. Riječkom kardiokirurgu dr. Ognjenu Šimiću, koji je u Hrvatskoj bio pravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog uzimanja mita, Vrhovni sud BiH je kaznu smanjio na dvije i pol godine zatvora. Dr. Ognjen Šimić je preminuo u sarajevskom zatvoru početkom svibnja ove godine. Uzrok smrti dr. Šimića, koji je imao ugrađena dva stenta, bio je srčani zastoj.

Za razliku od njega, Branimiru Glavašu koji u mostarskom zatvoru služi osmogodišnju kaznu zbog ratnih zločina u Osijeku, pravosuđe BiH potvrdilo je pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Hrvatske koji je Glavašu smanjio prethodnu desetogodišnju zatvorsku kaznu.

Odvjetnik Majoroš: Može zatražiti odgodu odlaska u zatvor zbog bolesti

Slobodnoj Dalmaciji je jučer odvjetnik iz Szegeda u Mađarskoj Čaba Majoroš kazao da u Mađarskoj oko 40 posto presuda u drugome stupnju pooštri kaznu iz prvog stupnja.

- U oko 60 posto slučajeva viši sud zaista ublaži ili potvrdi prvostupanjsku presudu, no daleko od toga da se radi o formalnosti. Nakon drugostupanjske presude okrivljeniku preostaju samo dva izvanredna pravna lijeka. Prvi je zahtjev za ponavljanjem postupka, što se može obrazlagati novim dokazima ili svjedocima od izrazite važnosti, a drugi je žalba Vrhovnom sudu, koja se mora podnijeti u roku od 60 dana od drugostupanjske presude.

Vrhovni sud u prosjeku takve žalbe rješava oko godinu dana – navodi Majoroš, dodajući kako Radimir Čačić može zatražiti i odgodu odlaska u zatvor zbog obiteljskih ili zdravstvenih razloga.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: Sulejman | Komentirano: 15. studeni 2012. 22:17
dosljedan, oš prić na islam?
Komentar od: dosljedan | Komentirano: 15. studeni 2012. 18:01
Citam i smijem se, a mozda je ipak stanje za plakanje!

Jer sve skupa je apsurdno a bilo bi i zalosno, samo kada bi se dogadjalo negdje drugdje.
Vec sam juce napisao svoj stav o svemu tome, pa sam uredno ugasio racunalo i otisao za poslom. Danas nisam stigao ranije, tek sam sada vidio gluposti u komentarima. Bilo bi zalosno, ali je smijesno jer od koga su dosle dobro sam i prosao!

Elem, cacic je osudjen i sto sada? Mislim, odakle vam pravo biti protiv cacica, odakle vam pravo buniti se ako drzava pokusa sto god moze kako bi ga oslobodila, temeljem cega zazivate moralnost cacica i suradnika mu? Bas se nista novog u samom slucaju dogodilo nije, i ne vidim potrebe lavezom uzbunjivati selo. Spin je spin, zivot nece biti bolji jer cacic "nece" participirati u vladi.

Shvacam snagu frustracije, pretpostavljam kakav je teret svakoga oko sebe cijeli zivot uvjeravati kako puno vise vrijedis od onoga sto su ti “oni” dali da pokazes pa na kraju u to i sam povjerovati, ali ovdje se radi o onome tko su “oni”?

“Oni” su vecini komentatora bili hdz-ovci i njihovi podgu(z)i u koaliciji dok su vladali, medjutim, kukurikavci kojih je cacic bio clan nisu bili “oni”, nego “nasi”, pa su vodjeni jedino tom referencom kukurikavcima dali glas! E, je(b)i ga, pokazalo se kako ni ti “nasi” ne isplacuju mirovine ni ostala beriva portalskim prvoborcima i njihovim glasacima od od prije niti godinu dana, i eto ga, i kukurikavci postali “oni”!
Ponovo, s kojim pravom vi napadate cacica, jer nista, ali bas nista novoga u vezi ovog slucaja sa prometnom nezgodom nije iskrslo od dana kada je isti postao prvi podpredsjednik vlade!

Samo krajnji licemjer moze sada, kada je svoj glas dao kukurikavcima i time postao suodgovoran za model vladanja drzavom (BTW manje zlo od prijasnjeg modela, ali i manje zlo je jos uvijek zlo), pa se malo razocarao jer kukurikavci nisu mirovine Branitelja Domovinskog rata prenamjenili portalskim prvoborcima, grintati protiv cacica o cijoj su prometnoj nezgodi sve znali puno prije izbora, i koji NISTA, BAS NISTA novoga u svezi ovog slucaja nije napravio od dana kada su mu ti likovi dali glas.

Ali ima lijeka i tome. Jednostavno, makar virtualno, preokrenuti onu Ciceronovu i ubiti glasnika. Ako time sebi dokazujete ono gore opisano o vasoj neprepoznatoj vrijednosti od “njih”, a tko vas moze zaustaviti.

A mozda je prica prozaicnija. Kazu kako mamic kupi studente pa ovi za malu kintu trolaju argumentirane kritike na racun “izvrsnog dopredsjednika”. Ako je to istina, tada je model prostituiranja kakve takve pismenosti poznat. Samo, ne znam sto je gore, prostituirati se ili to raditi za malu kintu?
Komentar od: Marjory | Komentirano: 15. studeni 2012. 17:30
bravo,bravo!

amo pravna elita,uprite mozđane kako spasit "covika"od zatvora.

kolika je hns strancica i kakve potencijele ima u svojin redovima vidimo prema izabranim ljudima,nakon smjene cacica.boze koga izabrati!!

prema onom sta smo imali prilike vidit u vjestima,pa mi smo nadrapali.tko ce preuzet tako odgov.resor u ovom preteskom trenutku.bidni milanovic je bija toliko utucen da sam mislila kako ce svaki tren zaplakat...
stvarno jadno..evo jos jedan primjer kako ova vlada nema nit plan nit hrabrost za ovo slozeno stanje.

zalit za covikom koji prvo nema kontrolu nad samim sobom,zatim nema postovanje prema onima oko sebe,koji na tvrd i tvrdoglav nacin(krajnje bahat),uvjerava svih nas kako ono sta on misli je jedino ispravno i tocka.nema ali,..nema oprostite mislin...NEMA,..on to ne cuje.
rezultate kojima se sepuri..ja neznam sta je taj covik pozit.napravija od kada je na javnoj sceni.
ovo sta mu se dogodilo,moze se bilo kome od nas dogoditi.nitko normalan ne likuje nad tim slucajem.
samo svatko mora odgov.za svoja djela pa tako i on.
...a sve ostalo vezano za ovog covjeka daje nam za pravo reci:

covjek ovakvog karaktera i kompetencija NIJE zasluzija obnasati tako vaznu funkciju.
Zasluzili smo konacno moralnije,odgovornije,sposobnije i skromnije celnike.
Komentar od: Sulejman | Komentirano: 15. studeni 2012. 15:53
mesić je pomilova onu fuksaru iz zadra šta je mužu zabila nož u leđa, pa šta ne bi ovaj lik moga dobiti pomilovanje. a kazna je ionako smišna za dvoje ljudi čiji su životi pristali radi nečije "nepažnje" --- mudonja je malo žešći na gasu, ne bi bilo loše da mu mađarski hells angelsi malo "prigledaju" debelo crivo :)
Komentar od: Maslina 5 | Komentirano: 15. studeni 2012. 13:31
Nema davno me je neko ovde na forumu pita da sta ja mislin da je Hrvatska septicka jama. Onda mu nisan odgovorila ali sad cu.
JE, i to najsporkija i najgadljivija septicka jama na svitu.
Odakle samo izlaze ovoliki bezkicmenjaci bez obraza i srama?? A opet, najinteresantniji je narod koji sve to trpi.
Komentar od: Istiniti | Komentirano: 15. studeni 2012. 10:34
Kad ovo pročitam, odmah se sjetim njegovog prezimenjaka koji je u Makarskoj ubio dvije cure i prošao praktički nekažnjeno, kao i onog starog recidivista Horvatinčića, koji će isto tako proći iz svega uskraćen za duži boravak unutar četiri zida, u skladu s praksom naših sudova.
Komentar od: alpine | Komentirano: 15. studeni 2012. 10:32
evo nam se javija jos jedan dr. sc. sa mostarskom diplomom.. dobro da se nije javija "magistar sc. mc. habil. Dzapic".. di je bija nas strucnjak kad je tribalo savjetovat onu baku sta nije mogla platit rezije pa su je zatvorili??

da, degutantno
Komentar od: debotoijusto | Komentirano: 15. studeni 2012. 10:21
degutantno ali legalno , veci problem je sto je to pravno moguce izvesti jer se tehnicki ponistava smisao kazne da ne govorim kakve bi posljedice imalo za cacica i njegovu vjerodostojnost i josipovica ako pomiluje ???

ako bude tako trebalo bi 100 000 ljudi sljedeci dan bit na TBJ kao za nekad 101 radio , znam da je to nemoguce dok se cerupamo za par stotina eurica misecno i glodjemo izmedju sebe
jos bolji bi bio masovni bojkot uplata , naravno organiziran , u drzavni proracun , nitko ne bi propao za 1 mj. a pojavila bi se ponovo solidarnost koja nam nedostaje i poslala jasna poruka vladi , posto nekako naslucujem da to nije moguce u zemlji hrvata morat cu sam razmislit kakve sankcije uvesti :D

ne mozes puno ali mozes malo , rekao je pjesnik
Komentar od: | Komentirano: 15. studeni 2012. 10:12
Oćeš li ti Damire Primorac odgovarat ako on sutra opet koga ubije na cesti????
Komentar od: | Komentirano: 15. studeni 2012. 10:05
ovo je presedan,da se prekrižiš i rukama i nogama,nebriga me,ali kakav smo mi narod,arapi bi zahebali sami sebe,ali,ali,odakle izvlače ovakve lumene,ima li koji da me savjetuje,kako zahebati banku,da ne vratim kredit za stan,ajde javi se gdje si?
Komentar od: neverane | Komentirano: 15. studeni 2012. 9:52
Jel nam ovu situaciju objašnjava pravnik što je,kako su pisali mediji,na fakultetu imao prosjek ocjena 2,5? I sad je, kao što možemo vidjeti, i doktorirao.Čudni su puti bratovljevi.
Komentar od: sasdeverotas | Komentirano: 15. studeni 2012. 9:48
Već smo se osramotili šta je takvi čovik bija podpredsjednik vlade i veća sramota nan ne triba. Neka lipo ode u Mađarsku i odsluži 11 miseci. U čemu je problem, napravija grešku, neka plati grešku i amen.
Komentar od: MAOZEDUNG | Komentirano: 15. studeni 2012. 9:46
triba slucaj
dotrat do rvatske
a onda je sve lako..
i moguće...
ovaj fićfirić
se javno hvali
s time
Komentar od: MAOZEDUNG | Komentirano: 15. studeni 2012. 9:41
yebote di je taj inkubator
di se liježu ovaki hr sudski
genijalci...
da mu iskljucimo struju..!
Komentar od: STARI PANĆOF | Komentirano: 15. studeni 2012. 9:41
evo su se javili paraziti hrvatskog društva ,, sada će nam oni pokazati kako zaj*****i pravdu,
Komentar od: mimo | Komentirano: 15. studeni 2012. 9:38
bila bi stvarno sramota da mu se ublazi kazna i ova Madarska nije dosta za ove prgave politicare koji misle da mogu raditi bilo sto bez straha da ih se kazni.