StoryEditorOCM
Dalmacijapodbiokovski ekoprojekt nastoji se reciklirati sve što se reciklirati može

Makarski otpad: nitko neće namještaj i madrace

Piše PSD.
26. kolovoza 2008. - 22:53
Svakih se desetak dana prikupi i otpremi 10 metara kubičnih elektroničke opreme, 30 kubika plastike i gume, 30 kubika željeza, 7000 madraca godišnje i 1300 tona papira

Ivo Ravlić / CROPIX
Odvajanjem otpada za reciklažu na području grada svakih se desetak dana prikupi i otpremi 10 metara kubičnih elektroničke opreme, 30 kubika plastike i gume, 30 kubika željeza, 7000 madraca godišnje i 1300 tona papira. S ciljem da Makarska bude primjer ekograda i da se što više uključi u svjetske trendove očuvanje prirode, trgovačko društvo Makarski komunalac gradi posebne bokseve u svome dvorištu na Dugišu, u koje će građani sami moći besplatno dovesti glomazni otpad.

 - Dosadašnji rezultati su izvrsni. Za 20 posto se smanjio broj bala smeća koje se pakiraju na novoj lokaciji Zagon. Kada bi se Makarskoj u odvajanju otpada pridružile sve općine koje smeće dovoze u grad na baliranje, količina bi se prepolovila, navodi Mladen Milunović, rukovoditelj javnih poslova Makarskog komunalca.

Najveći je problem s drvenim namještajem, posebno tapeciranim, i madracima, koje za sada nitko ne otkupljuje. Pokušava se naći koncesionar i za taj dio, budući da se prilikom spaljivanja stvara visoki dim. Drugog načina za sada nema, jer makarsko smeće ne primaju susjedni deponiji.

Nimalo utješno vlasnicima obližnjih kuća, koji su dugo u susjedstvu trpjeli balirku i smeće čitavog Makarskog primorja. Ako se ne nađe zainteresirani sakupljač namještaja, Makarski komunalac će u 2009. kupiti stroj za rezanje. Nažalost, na Zagonu nema mjesta za uređenje reciklažnog dvorišta koje mora ostati na Dugišu. Cilj je Makarskog komunalca da se što više otpada koristi kao korisna sirovina. U reciklažnom dvorištu razdvojeni materijali se odvoze svakih 10 dana, jer se od svake vrste prikupi furgon po koji dolazi ovlašteni koncesionar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 11:50