Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 03.10.2012. u 08:14

ratni junak

Priča o hrvatskom domoljubu Jeanu Michelu Nicolieru, mučki likvidiranom na Ovčari, zaslužuje da ode u svijet

Samo pjesnik i junak mogu od oranice stvoriti domovinu. On je bio junak, a ja sam pokušala biti pjesnik – kaže nam Nevenka Nekić završavajući priču o Jeanu Michelu Nicolieru, mladom odgojitelju, zaljubljeniku u Mozarta i hrvatskom domoljubu. Ranjenom Francuzu kojega su 20. studenoga 1991. godine pobunjeni Srbi iz vukovarske bolnice odvukli na Ovčaru gdje su ga, a nešto kasnije ćemo vam reći i tko je to učinio, likvidirali. Ubili.

U pripremi i dokumentarac

Priča o Jeanu, međutim, tek počinje svoj život. Nevenka Nekić o njemu je napisala knjigu, u pripremi je i snimanje dokumentarnog filma, a prije nekoliko dana Jeanovu majku Lyliane primio je ministar branitelja Predrag Matić, obećavši joj da će ispraviti dugogodišnju nepravdu. Lyliane Nicolier napokon je, naime, priznato da je majka poginulog hrvatskog branitelja, te da, kako reče ministar, ima pravo na primanje sinovljeve mirovine i dobivanje stana. A do prije samo 12 mjeseci Jean Michel Nicolier nije ni postojao u Registru hrvatskih branitelja. Bio je, kako da vam to nježnije kažemo, naprosto izbrisan.

– Tko ga je izbrisao? Pa, to je barem jasno, izbrisao ga je onaj tko je na taj popis želio ugurati nekog svog, nekog iz debele ratne hladovine – rezolutna je Nekić.

Mainstream mediji, a naša sugovornica ih naziva monstrum medijima, nisu se baš pretrgnuli oko prezentiranja knjige “Jean ili miris smrti”. Recimo stoga da je u izdanju Udruge “Dr. Ante Starčević” iz Tovarnika objavljena u lipnju, a možete je naći na policama “Verbumovih” knjižara.

– Priča o Jeanu zaslužuje da ode u svijet, premda su njegove posljednje riječi svijet već obišle, te su i mene ponukale da istražim njegov život – govori književnica iz Zagreba, umirovljena profesorica, koja iza sebe ima 28 objavljenih knjiga.

Jeanovo tijelo još nije pronađeno. Grob mu se ne zna. No, Jeanove posljednje riječi bilo je nemoguće zakopati.
– Više su mi puta predložili da iziđem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Kao dragovoljac sam došao u Vukovar, to je bio moj izbor, u dobru i zlu. Ovim ljudima treba pomoći, zbog toga sam izabrao njihovu stranu – riječi su koje je Jean izgovorio u kameru francuske novinarke Agnes Vahramian, koja ga je u vukovarskoj bolnici ranjenog zatekla nakon pada Grada.
Sunarodnjakinja mu je ponudila novinarsku akreditaciju i spas. Doslovno ga je molila da pođe s njom. No, Jean je odbio. Nije želio ostaviti suborce s kojima je tjednima, s prve crte, svjedočio ubijanju nove Europe.

A san o novoj Europi, zajednici slobodnih država i naroda, i privukao ga je u Hrvatsku. Bio je to čisti idealizam. Baš kao i kod većine stranaca koji su se početkom devedesetih priključili hrvatskoj vojsci, a koje danas, tvrdi naša sugovornica, mnogi omalovažavaju svrstavajući ih među avanturiste.

– Avanturistu, kad je rat u pitanju, u podsvijesti mogu biti i zabava i pljačka i zarada, a idealist takvih nečasnih motiva nema. Baš kao što u zemlji koju ide braniti nema ni djeda, ni bake, ni vlastite njive. Ali ima osjećaj za dobro i gnušanje prema zlu – veli Nevenka Nekić.

Nakon što je Jean majci i mlađoj braći obznanio odluku da ide u Hrvatsku, u njihovu podstanarskom domu u gradiću Vesoulu nastala je panika. Odgovaranje braće i plač majke nisu, međutim, mogli omekšati njegovu odluku.

Jean je ostavio dobro plaćeni posao u Ženevi i bez ikakva prethodnog vojnog iskustva potpisao pristupnicu za HOS, Hrvatske obrambene snage
U tri mjeseca ranjen dva puta

– Rekao mi je da se jedan mali narod bori za svoju slobodu i da on osjeća dužnost da im pomogne – svjedoči u knjizi Jeanova majka.

Upravo je bio napunio 25 godina kada se vlakom, suprotno od smjera kojim su tih dana išli mnogi Hrvati, uputio do Zagreba. Ostavio je dobro plaćeni posao u Ženevi i bez ikakva prethodnog vojnog iskustva potpisao pristupnicu za HOS, Hrvatske obrambene snage.

– To je bila čista slučajnost jer je ured HOS-a bio prvo što je vidio kad se iskrcao na zagrebačkom željezničkom kolodvoru – objašnjava Nekić.

Vukovar mu je potom bilo prirodno odredište. Bio je rujan 1991., a grad, kojega se danas prigodom državnih blagdana naziva herojem, krvario je iz svih svojih pora. A nedugo nakon toga potekla je i Jeanova krv. U tri mjeseca dvaput je bio ranjen.

– Nakon drugog ranjavanja smješten je u bolnicu kod doktorice Vesne Bosanac. A poslije se dogodio zločin koji bi mnogi danas prebrisali. Jean je bio u grupi od 262 osobe odvezene iz bolnice na ovčarsko stratiše, no on, baš kao i Siniša Glavašević, te još šezdeset Vukovaraca, nakon ubojstva nije bačen u duboku jamu, nego u plitku koju su potom Srbi tek ovlaš zatrpali – ističe Nekić.

Došla je zima i studen, pa se ni raspadnuta tijela nisu ćutila. No, sa zatopljenjem, kaže spisateljica, počele su iz plitke jame izvirivati ruke i noge, pa su Srbi, da ih se što prije riješe, leševe pobacali po rupama diljem srijemske ravnice. I baš zbog toga, uvjerava Nekić, Jeanove kosti do danas nisu pronađene.

No, pronađen je ubojica. A ime mu je, tvrdi Nevenka Nekić, Spasoje Petrović. Eno ga, upire prstom, i danas živi na putu od Beograda prema Šidu. I ne fali mu ni dlaka s glave.

– Pripremajući se za pisanje knjige, došla sam u posjed tajnih zapisnika iz beogradskih arhiva iz kojih je vidljivo da je upravo Spasoje Petrović krivac za Jeanovu smrt. I ne samo Jeanovu, naravno. Čitanje dokumenata bilo je mučno iskustvo, koštalo me i zdravlja, no netko je jednom morao reći istinu. Stoga i tvrdim da moja knjiga nije biografski, nego povijesni roman – zaključuje Nekić.

vinko vuković

‘Ako ga nađete, pokopajte ga u Hrvatskoj’

Lyliane Nicolier prvi je put boravila u Hrvatskoj u studenome prošle godine kada je iz ruku predsjednika Ive Josipovića, u ime svog sina, primila posthumni Orden s likom Nikole Šubića Zrinskog. Tom je prigodom žličicom zagrabila zemlju s Ovčare.

 - Ispred našeg francuskog doma u ovu ću zemlju posaditi biljku koja će biti simbol nade da se zlo, poput onoga što je zahvatilo Hrvatsku početkom devedesetih, više nikada ne ponovi - kazala je Lyliane. A kazala je i još nešto: -  Ako jednoga dana nađete tijelo moga sina, molila bih vas da ga pokopate u Hrvatskoj jer on je, vjerujte mi, postao Hrvat, a kroz njega sam i ja postala Hrvatica.Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: prsan68 | Komentirano: 3. listopad 2012. 18:39
Doista zastrašujuća poruka šizofrene mržnje koju je javnosti predočio izvjesni "ikusi" podržavajući najveći pojedinačni masovni zločin nad Hrvatskim narodom u Domovinskom ratu.
Sama podrška ubojstvima i ubijanju,posebno masovnom ratnom zločina kakav je bio onaj na Ovčari,navodi na razmišljanje kakav to monstrum treba biti čovjek koji podržava ovakvo zlo??A sjetimo se.. To je najveći pojedinačni ratni zločin u Domovinskom ratu koji su počinile srbo-četničke,banditsko terorističke formacije!Imena ubijenih uključuju jednu ženu, jednog 77-godišnjeg muškarca te jednog 16-godišnjeg dječaka. 23 žrtve bile su starije od 49 godina. Na Ovčari nisu ubijeni isključivo Hrvati, već i više Srba branitelja grada, više Bošnjaka, Mađara, kao i Francuz Jean-Michel Nicolieri na kojeg se okomio nakaza "ikusi" te jedan Nijemac. Među žrtvama je bio, znamo dobro, novinar Vukovarskog radija legendarni Siniša Glavašević.
Ukupno 264 Hrvatska vojnika i civila,od kojih mnogi slijepi i nepokretni.
Vidimo ovdje kako psihić "ikusi" tvrdi kako je pokojni Nicolier došao radi pljačke i novca a znamo da se Vukovar grčevito branio,i znamo da su zločinačke horde jna i četnika počinili pljačku porušenog grada i pobijenih branitelja i civila.
Komentar od: dosljedan | Komentirano: 3. listopad 2012. 18:26
nikolac

Krenes dobro, a onda se izdas. Steta, bas sam pomislio kako si realan.

Vidi, zlocin je zlocin i u potpunosti si u pravu kada govoris kako nema razlike da li je pocinjen u napadackom ili u obrambenom ratu. A zlocina je bilo i sa jedne i sa druge strane.

Medjutim kako se diskusija razvija ti sve vise guras teoriju kako je tzv. jna branila, a kako su Hrvatske snage napadale, a meni je tesko prihvatiti da je bilo tako!

Znas, ona bivsa drzava je na teritoriji Hrvatske prestala postojati u svom obliku danom obznanjivanja rezultata Referenduma o otcjepljenju. To je bilo regulirano Ustavom iz 1974, poglavlje koje govori o pravu naroda na samoodredjenje do otcjepljenja, a to se odnosi na teritorij maticne drzave tog naroda, pa to onda znaci Hrvati na teritoriju Hrvatske, Srbi na teritoriju Srbije, Crnogorci na teritoriju Crne Gore... u ondasnjim, ili ako hoces danasnjim granicama, jer se nisu promjenile!

Tada pocinje show. Srbi u RH kazu kako su konstitutivan narod i kako ne zele sudjelovati u konzumaciji neospornog prava na otcjepljenje od strane Hrvata. Tzv. jna poduzima korake razoruzavanja Hrvatske oduzimajuci joj naoruzanje TO, nekako istovremeno Srbi u Hrvatskoj prestaju biti goloruki i oruzjem cuvaju balvane na Hrvatskim cestama. Tada je jna, kao institucija drzave od koje se Hrvatska, upravo temeljem Ustava te bivse drzave osmostalila postala agresor u Hrvatskoj! Medjutim stvari im ubrzo izmicu kontroli, nesto kasnije Srbima u RH se nudi Plan Z4, kao potpuna kompenzacija za SVE sto su trazili, ali za razliku od jna scenarija, uz postovanje Ustavom zajamcene volje za samostalnost Hrvata, inace vecinskog naroda u Hrvatskoj.

U medjuvremenu tzv. jna je pokrovitelj sustavno pocinjenog ratnog zlocina, egzekucije ranjenika na Ovcari. Pisati o izvornoj prvoj Zenevskoj konvenciji nema potrebe, ali je dobro znati kako je nastala u 18. stoljecu. A tzv. jna je sustavno krsi na pragu 21-og stoljeca!

Jos jednom, ta cinjenica nicim, ali ono bas nicim ne pravda NTI JEDAN zlocin pocinjen od strane Hrvata prema onima koji se nisu mogli braniti, bili ranjeni, zarobljeni vojnici ili civili, niti je vrijednost jedne zrtve veca od vrijednosti druge zrtve! Medjutim ta tzv. narodna tzv. jna je na Ovcari bila organizator i pokrovitelj najgoreg moguceg i sustavnog zlocina. Mi Hrvati volimo misliti (ja sam duboko uvjeren kako je tako, ali sam otvoren za sve CINJENICE) kako Hrvatska Vojska nikad nije bila pokrovitelj zlocina, kako su, na zalost neosporni zlocini pocinjeni od strane spodoba u odori HV-a pojedinacna kriminalna djela a ne sustavan nacin djelovanja Hrvatske Vojske!

Ako imas kakvih podataka koji me osporavaju onda OK, ali ako imas teoriju po utemeljenju slicnu onoj po kojoj tumacis Ustav RH iz 1974, preskoci me!
Komentar od: buttermaker | Komentirano: 3. listopad 2012. 14:46
Psst...dobro slušaj i nemoj nikom reć...08.08.1995. oko jednu uru popodne sa suborcima u H.Kostajnici sam zarobija 4 vojnika tzv. SAO Krajine,dezorijentirana,gladna,neoprana...nisu znali da su tako blizu Bosne,samo ih je rijeka dilila od druge države.I da,ne brini,živi su...bilo mi ih je tužno gledat takve i da sam im jedan CSO.Nisan životinja ko većina tvojih...
Komentar od: buttermaker | Komentirano: 3. listopad 2012. 14:30
http://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_masovnih_zlo%C4%8Dina_nad_Hrvatima_u_Domovinskom_ratu
Komentar od: buttermaker | Komentirano: 3. listopad 2012. 14:23
Međunarodno priznanje Hrvatske je postupno uslijedilo nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991.

Vukovar je napadnut kada?Tzv. JNA je "jugoslavenska" i nakon priznanja Hrvatske?Srbija je Yugoslavija?
Komentar od: buttermaker | Komentirano: 3. listopad 2012. 14:19
Aj sad razmisli...ja nemam pravo za komentirat 91. jer su ljudi ubijeni 95.Koja logika,ista ona kojom ste pravdali zvjerstva početkom 90.-ih jer su "ustaše" opet došle iz 41.Kakav mentalni sklop.
Komentar od: buttermaker | Komentirano: 3. listopad 2012. 14:06
A sad za domaći pročitaj sve šta san dosad napisa i nauči nešto...zapeja si na ustašama i nikako da kreneš dalje,ali ja san strpljiv sa ljudima s posebnim potrebama i pomoć ću ti da povataš konce.
Komentar od: buttermaker | Komentirano: 3. listopad 2012. 14:03
Nalaze se u RH a ne NDH...vojska tzv. Jugoslavije nije imala nikakvo pravo napadat hrvatske gradove jer jednostavno ta država nije ni postojala odcjepljenjem R. Slovenije,a oružje koje je posjedovala tzv. JNA je bilo podjednako i hrvatsko koliko i drugih rebublika.
Komentar od: buttermaker | Komentirano: 3. listopad 2012. 13:56
Da.
Komentar od: buttermaker | Komentirano: 3. listopad 2012. 13:43
U kojoj državi se nalazi grad Vukovar,Škabrnja,Zadar,Šibenik...od koga ste "oslobađali" te ljude?Dobro razmisli,nemoj ovako na "blef".Nitko nije krenija oslobađat Hrvate u Vojvodini ili Bokokotorskom zaljevu...Branili smo i obranili svoj prag,ali vama to ne može u glavu nikako.Ovo nije niti će ikad bit srbski teritorij.Ovaj zločinac koji je zvjerski ubija ovog momka i njegove suborce ne zaslužuje niti trunit u paklu.A bolje bi ti bilo da se brineš šta če se sve događat u tvojoj državi s R.Kosovo a možda i Sandžakom nego da ovde ličiš frustracije i umišljaš da nekog "yebeš".Možda da se popenješ na Njegoševu planinu pa malo bolje pogledaš?
Komentar od: buttermaker | Komentirano: 3. listopad 2012. 13:20
I sad ću ti napisat polako jer vidin da ne možeš čitat brzo...Četnički vojvoda Hadžić drži miting kako imate pravo ubit Hrvata na kućnom pragu "ko kera",pa sad ti lipo poveži kako ste u neovisnoj Hrvatskoj došli tražit nebulozne granice V-K-K a kako smo mi samo branili svoj dom.Uzmi malo vrimena,dobro razmisli i poveži činjenice pa možda dođeš i do suvislog odgovora.
Komentar od: nepiswoman | Komentirano: 3. listopad 2012. 13:19
u ovm našem ratu događalo se svašta, ali Ovčaru dovodit u pitanje je van svake pameti, jednako kao što je i postupak srba koju su ranjenike odveli na Ovčaru i pogubili ih. naplakala sam se tamo, kao rijetko kad u životu - bolesni i ranjeni doživjeli su strašnu sudbinu, a gotovo jednako strašno je širenje priče. nema dalje, ovdje je riječ o Ovčari i o ljudima, ako se tako mogu zvati, koji su pokazali nečovječnost rijetko viđenu.
Komentar od: buttermaker | Komentirano: 3. listopad 2012. 13:03
Malo smo pederasti?Imaš sad gay paradu pa traži partnera,tamo češ sigurno yebat ili bit yeban,ali da si syeban,jesi.
Komentar od: cicibanac | Komentirano: 3. listopad 2012. 12:40
Spasoje Petrović mučki ubojica. Bog ne plaća svaki dan, niti po redu, ali platit će ti spasoje petroviću, mo'š bit siguran. crknut ćeš u najgorim mukama, a sime tvoga simena će se zatrti.
Jean Michel Nicollier - simbol humanosti i pravde.
Di si ikusi, majku ti yebem krvavu (po)četničku?
Di je grd&lin četnik-šovinist?
Gde si jovo mali, šovinistički nakote?
Komentar od: buttermaker | Komentirano: 3. listopad 2012. 12:39
Kad shvatiš da je Hrvatska samostalna i neovisna država i da je izvršena agresija na njezinom teritoriju možda bi te i uzima za ozbiljno...Ostaje ti samo da plačeš po forumima ali ubrzo nečeš moć ni to,tih 200 eure "prosečne mesečne plate" možda i neće bit u 11. i 12. misec pa shodno tome ni interneta.
Komentar od: buttermaker | Komentirano: 3. listopad 2012. 12:14
Ajde se ti drž teorije o "Vatikansko-Nemačkoj uroti" protiv nadasve miroljubivog i nebeskog srbskog stanovništva ia meni ostavi moju paučinu na očima...popodne stani u red,stiglo je brašno i ulje iz robnih rezervi pa razrađuj teorije do besvjesti s ekipom.Junačko djelo je ovako mučki ubit ranjenog i zarobljenog momka i suborce mu,tu se vidi sva vaša humanost i ljudskost...još se niste makli od srednjeg vijeka.
Komentar od: MioMao | Komentirano: 3. listopad 2012. 12:12
@hrvatskomore kad imas ratove uvijek imas ljude iz drugih zemalja žedne pomoći da uskoče.Amerikancima je zabavno kad se prikljucis NATO-u u vojnim misijama,pogotovo Amerikankama...cista zabava i dobra lova,iako nisu svjesni da mogu nastradat.Kad je bio rat u Libiji imao si dobrovoljaca iz susjednih zemalja za Gadafiju vojsku sto placenika sto "besplatnih".Tvoje misljenje ako ga smatras zlocincem.Za domovinskog rata imao si Rusa,bas mladih zeljnih akcije koji su bili uz JNA-a.Nitko ih nije tjerao da dođu,sami su dosli bas kao i ovaj Francuz.Neki su fasovali,neki ne.Mislim je ovdje naglasak na njegovoj nacionalnosti,no ako ti to drukcije gledas,ja nemam nista protiv.Kazem ti,nije neobicno bilo da ti mađar,slovenac,talijan,njemac,kenijac,albanac ili neko pak treći stane na tvoju stranu iz kojekakvih razloga
Komentar od: Hrvatsko more | Komentirano: 3. listopad 2012. 11:14
MIO MAO ....NIJE VISOK TKO NA VISU STOJI ,NIT JE VELIK TKO SE VELIK RODI . VEĆ JE VISOK TKO U NIZU STOJI I VISINOM NADMAŠA VISINE I VELIK JE TKO SE MALEN RODI ,A KAD PANE" , GOLEM GROB MU TREBA. I. MAŽURANIĆ.
MIO MAO..ti na visu stojiš i velik si se rodio ali pameti nemaš , tako da sumljam da ćeš razumjeti i ovu pjesmu i .Zato sam tužan :(
Komentar od: buttermaker | Komentirano: 3. listopad 2012. 11:11
Ni ovaj članak ne može proć bez da ga komentira par retardiranih srba

Neka ti je laka zemlja moj Jeane...
Komentar od: antisa114 | Komentirano: 3. listopad 2012. 11:06
Ovako me se još dojmio junak NOB-e Stjepan Filipović, čija se fotografija nalazi u zgradi Organizacije ujedinjenih naroda u New Yorku.
Komentar od: antisa114 | Komentirano: 3. listopad 2012. 11:01
Vječna Ti Slava i Hvala istinski hrvatski domoljubu.
Iako sam svjestan da je tvoj put mnogima neshvatljiv, ja te smatram ISTINSKOM VELIČINOM.
Ta žrtva se ne smije NIKAD ZABORAVITI!
Komentar od: MioMao | Komentirano: 3. listopad 2012. 10:31
Otisao lik da se dobro zabavi u ratu,pa fasovao...
Komentar od: mud(r)onja | Komentirano: 3. listopad 2012. 10:12
Mladić dođe iz Francuske i napravi ono što ni Kerumu, ni Bandiću nije bilo ni kraj pameti. Jesu nam krivi Srbi ili Jugoslaveni što takve osobe vladaju najvećim hrv.gradovima?
Komentar od: | Komentirano: 3. listopad 2012. 9:56
KRETENI GLUPI NISU NAS PROBLEM SRBI NEGO JUGOSLAVENI.....KOJI SU NA VLASTI OD 91,A VI STE GLUPE OVCE KOJE TO NEVIDE...
Komentar od: milicija | Komentirano: 3. listopad 2012. 9:51
Samo udruzenim snagama kao i Hitler i Pavelic mozemo istrj***** Srbe
Komentar od: Hrvatsko more | Komentirano: 3. listopad 2012. 8:35
BRAVO gđo. NEKIĆ , evo i Vaše predivne pjesme u cijelosti ....
ČAROBAN KLJUČ
Ako nađeš grob na zaboravljenu
rubu Srijemskoga polja ,nedaleko Dunava.
naći ćeš čaroban ključ JEDNOG SNA .
Otključaj ga i uđi u njega ,
samo PJESNIK I JUNAK mogu od oranice
stvoriti DOMOVINU.
Hvala Francuz (neka ti je laka hrvatska gruda) Hvala gđo. Nekić,... istina je rijeka duboka.