StoryEditorOCM

Bol gradi novi odvodni kanal

Piše PSD.
26. studenog 2012. - 23:41
Nakon što je završila turistička sezona, u Bolu su počeli brojni infrastrukturni radovi, osobito na planu dogradnje kanalizacijskog sustava i uređenja cesta te ostalih javnih površina.

Tako se gradi odvodni kanal za oborinske vode u istočnom dijelu Bola, iznad plaže Martinica. Radove obavljaju radnici splitskog “Domusa”, koji su najprije očistili i proširili prijašnju trasu zemljanoga kanala, a potom su počeli s betoniranjem korita i oblaganjem kamenom u dužini od 300 metara.

Dok se u istočnom dijelu Bola gradi novi odvodni kanal, dotle u središtu mjesta radnici komunalnog poduzeća “Grabov rat” čiste od trave i drugog raslinja kanal koji je izgrađen prije 121 godinu, te ga fugiraju.

Uz taj su kanal Boljani posebno vezani jer je izgrađen nakon dva katastrofalna povodnja, 1792. i 1891. godine, kad je osam ljudi izgubilo život, a nastala je i velika materijalna šteta.

Ostalo je zapisano da su taj kanal gradila 104 vojnika i četiri oficira, a car Fanjo Josip potpomogao je njegovu gradnju sa 6000 forinti iz svoje blagajne.
IVICA RADIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:02