Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 17.08.2012. u 16:10

Hrvati ratuju u siriji (II.)

Od Oluje do Alepa - tko je sve u rovu?

Ilustracija
Ima li među stranim vojnim plaćenicima u Siriji i hrvatskih državljana? Osim generala Marinka Krešića, to potvrđuju i izvori bliski beogradskim vojnim krugovima. Svjetske novinske agencije javljaju kako se nekadašnji pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) bore u Siriji na strani pobunjenika protiv režima predsjednika Bashara al-Assada.

Prema našim izvorima, među 200-tinjak pripadnika OVK je i 20 Albanaca, hrvatskih državljana, bivših pripadnika HV-a. Neki od njih vojna su znanja stekli i kao bivši časnici JNA u vrijeme prije Domovinskog rata, a prvo borbeno iskustvo, prema našim izvorima, ova je skupina stekla u operacijama HV-a u zaleđu Zadra i za vrijeme operacije Oluja. Kasnije, krajem 90-ih, odlaze na Kosovo, gdje aktivno sudjeluju u stvaranju Oslobodilačke vojske Kosova i sudjeluju u borbama protiv postrojbi Vojske Srbije 1999. u sjevernom dijelu Kosova.

Pripadnici OVK u Siriji sudjeluju uglavnom u obuci pobunjeničkih snaga, posebno u obuci za urbanu, gerilsku borbu, u čemu imaju velikog iskustva. Inozemnih vojnih plaćenika najviše je u Alepu, tromilijunskom, ekonomski bogatom gradu na sjeverozapadu zemlje, u blizini granice s Turskom.

Trenutačno se u Alepu vodi pravi ulični rat, po načelu “blok po blok”. Informacije o postojanju hrvatskih plaćenika u Siriji podupire i snimka sirijske državne televizije u reportaži o upadu sirijskih snaga u pobunjeničko utočište u gradu Lattakia, na kojoj se jasno vide kartice za mobitel hrvatskog mobilnog operatera Tomato. Kako su kartice dospjele u Siriju iz Hrvatske, nitko ne zna, no snimljene su u jakom pobunjeničkom uporištu u kojem su, među ostalim, nađeni i lijekovi turskog podrijetla, kao i oružje.

Miroslav Lazanski, beogradski vojni komentator koji se upravo vratio iz glavnog sirijskoga grada Damaska, ne isključuje mogućnost da u sirijskim bitkama sudjeluju i pripadnici vojske Kosova s iskustvom iz Domovinskog rata u Hrvatskoj.

− Ne mogu spekulirati o tome, ali ni potpuno isključiti takvu mogućnost. Sve je moguće. Međutim, u Damasku je jako teško doći do bilo kakvih relevantnih informacija. Šef administracije UN-a u Siriji Milan Trojanović rekao mi je da raspolaže podacima o plaćenicima iz Čečenije, Sudana, Afganistana, Libije, Pakistana, Saudijske Arabije, ali za sada ne i podacima o plaćenicima s europskog teritorija.

Ono što znam jest da strani plaćenici, konkretno snajperisti, imaju dnevnu plaću od 500 eura, pa tako za 20 dana, pod uvjetom da uspiju preživjeti, mogu zaraditi 10.000 eura. U Damasku sam naletio i na Hrvata iz Kanade, Vladimira Plečka, koji radi za mirovnu misiju UN-a − rekao nam je Lazanski.
DENIS KRNIĆ


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: T-55 | Komentirano: 19. kolovoz 2012. 16:30
Ode kretino (nije bitno čiji je) u Siriju za 500 dolara dnevno. Kada rikne od Asadove granate, prikažu ga ko stradalog civila.

Kakvi ideali, nema toga. Bar ne ovdje.
Komentar od: | Komentirano: 17. kolovoz 2012. 22:29
Kako ne shvaćate i u Siriji se brani Hrvatska i svekoliko katoličanstvo.
Komentar od: Miluttin | Komentirano: 17. kolovoz 2012. 20:48
privlaka

Ništa se Hrvati ne razlikuju od ostalih naroda, stoga ako proučiš dobro povijest/istoriju svog naroda, videćeš da to što si rekao i nije baš tako.
Komentar od: Bački agronom | Komentirano: 17. kolovoz 2012. 19:34
Pre par desetina godina, Sile Osovine su demontirale male države, uz pomoć domaći izdajnika i kvinslinga, i mic po mic, došle do Staljingrada!!?? Najkraćim putem!!??
Danas, Osovina Sile , ide Jugoistočnom trasom!!?? Okolo, da ne bude jako providno :)

"Sve je isto, samo njega nema"
Komentar od: pisswoman | Komentirano: 17. kolovoz 2012. 19:29
tako je privlaka, Hrvati nikad nisu prisvajali tuđe, ,samo prvi put kad smo došli,primitivni i nepismeni, potaracali smo sve na koje smo naišli i to je sad naše ali bilo je davno pa se ne računa
Komentar od: Bački agronom | Komentirano: 17. kolovoz 2012. 19:25
Srbija - Sirija . . . Sirija - Srbija

Primitivnim mrzitelji - pećinopitekusi, naravno, nisu u stanju da uoče razliku??!!
Komentar od: kašljanikof | Komentirano: 17. kolovoz 2012. 18:22
Želim im svima dugu i bolnu smrt te vječnost u paklu!
Komentar od: privlaka | Komentirano: 17. kolovoz 2012. 17:46
Maslina to je perfekt.

Samo rat u Siriji to su druge okolnosti.

U nekim okolnostima Hrvati su ginili za ideale; i branili svoje svoju ocevinu: majku Hrvatsku.

Ali ne zaboravi od postanka Hrvata, mi nismo razarali tude i otimali: tako ne mozemo se usporediti sa vazalima sa istoka: nasim susjedima.
Komentar od: Maslina 5 | Komentirano: 17. kolovoz 2012. 17:15
ne,ne i ne!
Jedan Hrvat to nikad nebi ucinija. On samo brani svoje, nikad nebi isa na tudje!
Jesan li ovo dobro rekla,a?
Komentar od: privlaka | Komentirano: 17. kolovoz 2012. 16:58
Ikuse borba za slobodu nam je donila: cega-koga-kome pa nisi prisa na ustasija stranu?

Vidi onu blondu ispoda kako guli, ona misli da je banana: isto i tebi bi odgovara onaki: k.u.r.a.c.