Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 09.08.2012. u 14:06

kaznionica otvorenog tipa

Polančec u ponedjeljak ipak ne ide u zatvor, a kada bude otišao moći će na posao i vikende

Arhiv CROPIX
Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec ipak neće u ponedjeljak 13. kolovoza ići na izdržavanje desetomjesečne zatvorske kazne na koju je osuđen jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću platio pola milijuna državnih kuna za nepotrebnu stručnu studiju, doznaje se danas od njegova odvjetnika Ante Nobila.

Kada je krajem srpnja dobio rješenje prema kojem se 13. kolovoza morao javiti na odsluženje kazne Polančec je sucu izvršenja podnio zahtjev da mu se zatvor odgodi zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Sudac je u međuvremenu zatražio dodatnu specijalističku liječničku dokumentaciju pa, po Nobilovim riječima, Polančec ne mora u zatvor dok sud ne odluči o njegovu zahtjevu.

"Ne možemo nagađati kada bi odluka mogla biti donesena i koliko bi se izvršenje kazne moglo odgađati. Sigurno je tek da ćemo ispoštovati zadani rok i u narednih nekoliko dana sudu predati traženu dokumentaciju", kazao je Nobilo.

Zasad nije poznato u koji će zatvor Polančec biti upućen, no to će svakako biti jedna od kaznionica otvorenog tipa iz koje će, s obzirom da je osuđen na manje od godinu dana, moći odlaziti na posao i vikende.

Zbog isplate pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju Polančeca je zagrebački Županijski sud isprva osudio na 15 mjeseci, ali mu je Vrhovni sud smanjio kaznu za pet mjeseci dok je Miletiću kazna smanjena s 12 na osam mjeseci.

Kao olakotnu okolnost Vrhovni mu je sud uzeo motiv zbog kojeg je prekršio zakon, a to je pokušaj rješavanja statusa radnika vukovarskog "Borova" srpske nacionalnosti.

Polančec, međutim, smatra da je i umanjena kazna nepravedna te vjeruje da će Ustavni sud prihvatiti njegovu tužbu na zakonitost presude.

Osim u tom slučaju Polančec je, pravomoćno osuđen u slučaju 'reflektori' u kojemu je, nakon nagodbe s USKOK-om, dobio jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu s četverogodišnjim rokom kušnje.

Protiv Polančeca još se vodi postupak i u slučaju 'Spice', gdje je s bivšim čelnicima Podravke i njihovim poslovnim partnerima optužen da je tu tvrtku oštetio za više od 400 milijuna kuna.

USKOK ga je teretio i u aferi Ina-MOL gdje je prvookrivljeni bivši premijer Ivo Sanader, kao i u slučaju prodaje jeftine struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju, čime je HEP navodno oštećen za oko 600 milijuna kuna. No, u oba je slučaja nakon iscrpnih svjedočenja od osumnjičenika postao svjedok.

(Hina)

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: nume | Komentirano: 9. kolovoz 2012. 20:10
Evo pa malo usporedite pravo i pravdu za hr političare i običnu stoku sitnog zuba:A K (33) iz Rijeke osuđen je na pazinskom Općinskom sudu pravomoćno na kaznu zatvora od 10 mjeseci, uvjetno na tri godine, zbog kaznenog djela krađe.

Sud ga je proglasio krivim zato što je 3. listopada prošle godine oko 11 sati u trgovačkom centru Plodina u Pazinu ukrao pet komada paškog sira, dva komada dalmatinskog i jedan komad istarskog pršuta, dva komada kraškog vrata, crvenobijelu svjetiljku, projekcijski sat, kremu za ruke, turpiju za nokte, kečap, dvije krem-juhe, pakiranje spužvica, kamen za pete, deodorant, gel za brijanje, igračku te sok od jagode, naranče i vanilije.

Utvrđena je ukupna materijalna šteta vlasniku trgovačkog društva od najmanje 1.800 kuna. Sud je Krištofiću odredio i naknadu troškova kaznenog postupka od ukupno 748 kuna.
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 9. kolovoz 2012. 18:11
Ikusi
država je u ku.rcu
to je istina.
ali
kakva da je
naša je!

znam,znam da bi ti volio
ćirilicu,ali ne može!
Komentar od: Kristen | Komentirano: 9. kolovoz 2012. 18:10
Neće Polančec NIKAD u zatvor. Niti itko drugi od ekipe.
Komentar od: pancho | Komentirano: 9. kolovoz 2012. 17:32
Zar mislite da se neko čudi što polančec neće u ponediljak u zatvor!?? Ja mislin da nije niko dapače svima je odavno jasno da ova država ( čitaj "pravna" država)štiti lopove i velike kriminalce, a vrlo rado novinari i policijski službenici se hvale kako su prekinuli lanac ovoga i lanac onoga umisto da kažu svi koji su oštetili državu moraju vratit šta su ukrali sa kamatama. Riga mi se kad vidim ove reptile kako se šepure po novinama i svima nam se smiju kako su pametni jer imaju novca za skupe odvjetnike koji su također "jedan lanac", ali nikako da ga prekine i kaže dosta je bilo.
Još guba kaže da će u roku donit medicinsku dokumentaciju, pa naravno da oće kad imamo likare koji su spremni za šaku judinih škuda čudo nalaza napisat. Ko šiša Hipokrata. Ali zato oni kojima triba zaista bolovanje nemogu to iskoritit jer su siromašni da bi podmitili cilu komisiju. Samo se nadan da postoji Bog koji će in sudit,ali kakvi su lupeži i njega će podmitit. :-(