StoryEditorOCM
ArhivaFINALISTI ‘ADRIANA 2012.’

Ekohotel nad kanjonom Cetine

Piše PSD.
29. rujna 2012. - 17:14
Puno je malih i obiteljskih hotela koji su svoje prostore pretvorili u mjesta za uživanje, ali samo je jedan koji je takvu ponudu omogućio gostima na jedinstvenome mjestu – na vrhu sure planinske stijene! Upravo je takav hotel “Villa Dvor” u Omišu, nastao još davne 1937. godine kao ljubavno gnijezdo podno Mosora za jednu češku princezu. Na samoj zelenoj obali Cetine i na dohvat pitomih morskih pješčanih plaža, na koje puca nevjerojatan pogled s hotelskih prozora i terasa, zamišljen je i nastao kao mjesto za bijeg od svakodnevnog, uobičajenog i običnog.

Pod liticama

Jer, “Villa Dvor” sve je samo ne običan hotel, čije terase na 37 metara nadmorske visine sa sjeverne strane obrubljuju litice planine, sa zapada svježina rijeke, a južni joj vidici sežu morskim dubinama do Brača i Hvara. I doista je po tome jedinstven i poseban. Uz Cetinu, koja baš na tome mjestu grli more u zelenom okruženju kanjona, sa svoje 22 sobe izdigao se neobičan, a skladan hotel na stijeni koji od ove godine do svojih visina ima i dizalo za goste kojima su stepenice naporne.

Mjesto je to pravog obiteljskog biznisa na kojemu vlasnik Petar Ćurlin, sa suprugom Marijom i četvoricom sinova koji se školuju za turistička zanimanja, gradi poslovnu sadašnjost i budućnost. I to ne samo u turističkoj usluzi, nego i u cjelovitoj ponudi vlastite ekološke poljoprivredne proizvodnje kojom se bave na obližnjih 600 četvornih metara vrta. Tako gostima na stol izravno iz vrta stiže voće i povrće, a meso i mliječni proizvodi sa seoskih domaćinstava iz omiškog zaleđa, pa je ekomarkica “Prijatelj okoliša”, koju hotel ima, prisutna u svakom segmentu usluge, što osviješteni europski gosti posebno cijene. A za kuhanje je zadužen sam vlasnik Petar, koji gostima priprema poljičke specijalitete po recepturama starim 400 godina, koje se malo gdje mogu naći.

− Većina nam je gostiju na polupansionu, i to na način da sami biraju iz jelovnika što žele za večeru i sve je to uključeno u cijenu. Gostima poslužujemo jelo u vrijeme kada to oni žele, nema tu nekog “radnog vremena” kad se mora jesti, prilagođavamo se njihovim potrebama i oni se ovdje osjećaju kao kod kuće. Kad se vrate s izleta, kupanja i obilazaka, čeka ih kuhinja i pripremi im se što zažele – rekao nam je Petar Ćurlin na prekrasnoj terasi hotela koja, osim nevjerojatnog pogleda, pruža i osvježenje jedinstvenog miješanja morskog i riječnog zraka podno planine, preporučljivog za one s dišnim tegobama, a ugodnog za sve koji bježe od vrućina.

Najčešći Švicarci

− Sezona je bila bolja nego lanjska i po prometu i po prihodima, a cijene nismo podizali osam godina! Potrošnja gostiju bolja je ove godine, a i njihov je boravak sve dulji, što se osjeti i u prihodima. Gosti nam dolaze s dvadesetak tržišta, ali najviše iz Švicarske, na drugom su mjestu Nijemci, pa Amerikanci i Britanci, Slovenci... Nakon višegodišnjeg planiranja, ove je godine hotel konačno dobio i dizalo, i to panoramsko, koje je doslovno usječeno u živoj stijeni. Njim će uskoro gosti stizati izravno do recepcije, do koje su se do sada penjali stepeništem uz staklenu fasadu hotela kroz koju pogled seže do Mosora i kroz kanjon Cetine. Sada je, kaže domaćin, dizalo završeno, tunel je izbušen i uskoro će biti u funkciji.

Bila je to investicija od oko 100 tisuća eura, ali ona je put do pune popunjenosti od 140 dana godišnje, kojom bi vlasnici bili zadovoljni. Jer, hotel se nalazi u malom Omišu, specifičnoj odmorišnoj destinaciji u koju je još uvijek teško privući goste u zimskim mjesecima. Ali, planovi obitelji Ćurlin − čija će dva starija sina uskoro imati diplome iz turističkog menadžmenta i nastaviti školovanje na prestižnim doktorskim studijima u inozemstvu kako bi znanje prenijeli u upravljanje obiteljskim hotelom − tu ne prestaju. Želja im je hotel pretvoriti i u mjesto učenja i obuke budućih turističkih kadrova...

Ružica MIKAČIĆ
Snimio Ante ČIZMIĆ /cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:23