StoryEditorOCM
Dalmacijakamen donosi novac

Kaštela: niču tri nova kamenoloma na 17 hektara

Piše PSD.
25. kolovoza 2012. - 10:03

U Kaštelima će u dogledno vrijeme biti otvorena čak tri eksploatacijska polja arhitektonsko-građevinskog kamena na području Štafilića, zapadno od naselja Plano.

Ministarstvu zaštite okoliša i prirode podnesena su, naime, tri zahtjeva za provedbu postupka procjene utjecaja na okoliš na budućim eksploatacijskim poljima Vid, Vedro i Duboka draga, ukupne površine nešto veće od 17 hektara.

Nositelj zahtjeva za eksploatacijsko polje Vid, površine 4,08 hektara, jest tvrtka “Disk Mont” iz Dugopolja, za eksploatacijsko polje Vedro, površine 6,17 hektara, poduzeće “Vedro-kamen” iz Kambelovca, te za Duboku dragu (7,31 hektar) kamenoklesarski obrt “Ivan Gotovac” iz Kaštel Sućurca.

Prema našim saznanjima, na području grada Kaštela ovoga je trenutka na istoj lokaciji u eksploataciji jedno polje, a koncesionar je tvrtka “Kop-Todorić”.

Rizičan posao

Interes za dobivanje koncesije je velik, kaže Ivan Gotovac, jedan od podnositelja zahtjeva koji godinama ima kamenoklesarski obrt, puno veći od broja podnesenih prijava.

Prijava bi, naglašava, bilo i više da nije riječ o izrazito rizičnom poslu, rizičnom u dijelu u kojemu treba uložiti znatna sredstva u istraživačke radove kako bi se utvrdila isplativost otvaranja eksploatacijskog polja. Za istraživačke radove, izradu studije utjecaja na okoliš te lokacijsku dozvolu potrebno je ulaganje i do 1,5 milijuna kuna. Cijena koncesije, pak, ovisi o roku eksploatacije i površini.

U konkretnom slučaju, navodi Gotovac, riječ je o koncesiji na 40 godina, a za površinu od dva hektara valja platiti milijun kuna.

Ne tako davno traženi je iznos trebalo platiti odmah u cijelosti, no u međuvremenu provedena izmjena zakona išla je naruku koncesionarima pa mogu plaćati i u obrocima. Sredstva od koncesije ostaju većim dijelom u državnoj blagajni, a u malom postotku pripadaju i Gradu. Zakonodavac je, naravno, predvidio i sudjelovanje javnosti u postupku, a u ovome će sudjelovati na javnoj raspravi o studiji utjecaja na okoliš.

 Jadranka MATIĆ

Predstavnici Grada - Kovačev, Brzović i Bartulović

Koncesiju za otvaranje novog eksploatacijskog polja dodjeljuje država, lokacijsku dozvolu izdaje nadležno ministarstvo, dok se nadležnost grada na čijem se području ono nalazi svodi na izbor svog predstavnika u savjetodavno-stručno povjerenstvo što ga je po zakonu dužno imenovati nadležno ministarstvo. Povjerenstvo će utvrditi prijedloge za upućivanje studija na javnu raspravu i na kraju donijeti prijedlog mišljenja o prihvatljivosti zahvata, a ministarstvo odlučuje o tim prijedlozima i donosi rješenja. Grad je svoju obvezu ispunio pa je tako predstavnik Kaštela u povjerenstvu za polje Duboka draga zamjenik gradonačelnika Marinko Kovačev, za Vid direktor tvrtke “Zeleno i modro” Tihomir Brzović, a za Vedro zaposlenik u gradskoj upravi Antonio Bartulović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:26