Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 22.03.2012. u 19:42

zadranin josip lenkić barać zgrožen spoznajom da će i njegov slučaj u zastaru, kao i podrškom koju bivši bibinjski župnik-bludnik ima u crkvi

‘Biskupe, štitite čovjeka koji mi je uništio 25 godina života’

− Gospodo, ne pravite se slijepi. Ne budite licemjerni! Volio bih pogledati u oči onome tko je takvog svećenika štitio godinama. Iz Crkve se žale na napade medija u posljednjih 10 dana. A što je s nama žrtvama, kako smo mi to mogli godinama podnositi? − p
Nakon skandaloznog istupa zadarskoga nadbiskupa msgr. Želimira Puljića, o zlostavljanju u Bibinjama odlučio je javno progovoriti i 36-godišnji Josip Lenkić Barać. Za razliku od prijašnjih iskaza žrtava koje žive u inozemstvu, ovo je prvi put da o zlostavljanju don Nedjeljka Ivanova javno govori čovjek koji živi u Zadru, radi kao direktor jedne tvrtke, čija obitelj živi u Bibinjama i daje mu potporu.

Sve sam rekao i policiji

− Ja sam Bibinjac, živim i radim ovdje u Zadru. Nisam u Americi ni u Švicarskoj. Baš zbog toga sam želio javno reći sve što sam zbog tog svećenika proživio kao dijete i poručiti: gospodo, ne pravite se slijepi. Ne budite licemjerni! − kaže Josip Lenkić Barać, koji je svoj slučaj u ponedjeljak prijavio policiji.

Zgrožen je spoznajom da naš Kazneni zakon dopušta da pedofilija ode u zastaru, te traži da pravni sustav ove zemlje zaštiti njega kao žrtvu i građanina jer Vatikan to neće učiniti. Strah ga je, kaže, jer mu ništa ne jamči da će se istraga dovesti do kraja i da će don Nedjeljko Ivanov odgovarati za ono što je učinio.

− Osobno bih volio pogledati u oči onome tko je takvog svećenika štitio godinama. Iz Crkve se žale kako ne mogu podnijeti napade iz medija u posljednjih 10 dana. A što je s nama žrtvama, što je s mojih 25 godina života? Kako smo mi to mogli podnositi? − pita Lenkić Barać, koji je do svjedočanstva Josipa Lisice u emisiji “Osmi kat” mislio da je on jedina žrtva bivšeg svećenika.

Mučne ‘ispovijedi’

 Tajnu koju je nosio u sebi od dvanaeste godine, kada ga je don Nedjeljko Ivanov prvi put pozvao k sebi na “duhovni razgovor”, povjerio je samo svojoj supruzi s kojom danas čeka dijete.

− Ti duhovni razgovori, u kojima je inzistirao na tome da budemo nasamo, zapravo su bili paravan. Obgrlio bi me rukama, tražio da mu pokažem spolni organ, da ga izmjeri redalicom, postavljao mi je užasna pitanja o seksualnosti... Uvijek je to bilo u formi ispovijedi jer je to, govorio bi mi, naša tajna za koju nitko ne smije znati. Nije prestao ni kad sam kao sjemeništarac otišao u Zadar − govori Lenkić Barać koji, zajedno s ostalim žrtvama, traži barem moralnu satisfakciju ako im je već pravna uskraćena.

Naime, iako je zadarsko Županijsko državno odvjetništvo odmah nakon objavljivanja svjedočanstava žrtava u novinama pokrenulo istragu i zatražilo od policije kriminalističku obradu ovog slučaja, naš Kazneni zakon kaže da je za ovo kazneno djelo, počinjeno sredinom osamdesetih godina, odavno nastupila zastara.

ANA VUČETIĆ-ŠKRBIĆ

Grafit na Forumu

Na pročelju nadbiskupske palače, na zadarskom Forumu, u srijedu ujutro na bijelom je papiru osvanuo natpis: “Kastracija silovateljima − sloboda narodu.” Natpis je ubrzo uklonjen.

Sportaši zgroženi izjavom zadarskog nadbiskupa

Nakon izjave zadarskog nadbiskupa msgr. Želimira Puljića kako je “u Crkvi puno manje pedofila nego u sportu”, za komentar smo zamolili neke sportaše i sportske djelatnike.

− Nije uopće lijepo takvo što kazati, bez obzira na to o kojem je segmentu društva riječ, a pogotovo ne o sportu i sportašima. Mislim da je suvišno bilo što komentirati – uzvratio nam je predsjednik Splitskog saveza sportova Pero Škovrlj.
Slično mišljenje ima i tajnik Splitskog saveza Ivo Goran Munivrana.

− Ja u sportu ne znam ni jednog pedofila, a u crkvu ne idem pa ne mogu ni uspoređivati te podatke. A kako bih drugačije to komentirao... − kaže Munivrana.

− Ja podatke kakvi su izneseni nemam, osobno ne poznajem nikoga takvog i nisam relevantan komentirati nečije izjave – kazao nam je savjetnik za sport grada Splita Ivan Veštić.

− Zgrožena sam izjavom i suvišno je bilo što komentirati, većina nas koji smo u sportu i sami smo roditelji – odgovorila nam je dopredsjednica Splitskog saveza sportova Deni Borozan.

− Ma dajte, kako nekome može takvo što pasti na pamet... Pa mi nismo treneri, mi smo odgojitelji, drugi roditelji. Nama se djeca povjeravaju na putovanjima, brinemo se za njih i strogo se pazi na ponašanje. Ovo je grozno – kazao nam je Stipe Mađor Božinović, učitelj splitskih mačevalaca.

− Ne znam što bih vam kazao, ne mogu to komentirati – dodao nam je Tonći Antunović, trener jedriličara “Labuda”.

− U 12 godina, koliko treniram vaterpolistice, nisam ušao u svlačionicu. Uvijek unaprijed najavim sastanak. I sada bih morao komentirati takvu izjavu – kazao nam je Nikša Savin, trener vaterpolistica “Bure”.

R. RADICA

‘Puljić je don Nedjeljka trebao prijaviti policiji’

Na pitanje treba li hrvatski svećenik slučaj pedofilije u Crkvi prijaviti samo crkvenim vlastima, a ne i policiji – što se ovih dana učestalo postavlja u kontekstu slučaja bivšeg bibinjskog župnika don Nedjeljka Ivanova – saborski zastupnik i umirovljeni svećenik don Ivan Grubišić tvrdi da u tom pogledu više nema nikakvih dvojbi.

− Crkva je na svojem međunarodnom simpoziju o pedofiliji, koji je održan početkom veljače ove godine u Vatikanu, jasno izrekla svoj stav. Svaki je klerik, dakle bilo svećenik ili biskup, dužan po svojoj savjesti, ako zna za takav slučaj, prijaviti ga crkvenoj vlasti, ali i institucijama pravne države, dakle policiji . Do sada je u Crkvi u vezi s ovakvim pojavama, na žalost, vladala omerta, kultura šutnje ili se to rješavalo u tišini, bez javnosti. Sada su nova pravila! Više nije dovoljno takve slučajeve prijaviti Kongregaciji, nego je, od zadnjeg crkvenog simpozija, obveza klerika takve slučajeve prijaviti i nadležnim državnim institucijama – tvrdi don Ivan Grubišić.

Š. SELIMOVIĆ

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: garajin67 | Komentirano: 23. ožujak 2012. 19:06
Sindrom zlonamjerne majke ubojice TANJE MOLAS kojoj je sudac ANTE KNEZOVIC iz Općinskoga Suda u Imotskome koji je troje malodobne dijece dodijelio ubojici TANJI MILAS iz Zagvozda iako mu je bilo poznato da je protiv iste podignuta i potvrdena optužnica zbog trovanja svekrve a ista sada emocionalno ubija i ništi dijecu da bi se branila od pocinjenoga zlocina a sve uz podrsku suca Knezovića sa kojim ima jako sumljivu vezu!!! U osnovi se radi o ekstremnijoj varijanti sindroma otuđenja od roditelja, a manifestira se u činjenici da majka ne samo nastoji otuđiti djecu od očeva nego nastoji i ozbiljno i direktno ozljediti oca. Neki oblici takvog ponašanja su i lažno optuživanje, prijetnje smrću ili lažne optužbe za prijetnje smrću, nastojanje da bivši partner ostane bez posla, manipuliranje drugim osobama širenjem laži o bivšem suprugu, poticanje drugih osoba na uznemiravanje bivšeg supruga…
Neki od kriterija za sindrom zlonamjerne majke su slijedeći:
- majka koja neopravdano kažnjava muža od kojeg se razvela pokušajima otuđivanja zajedičke djece od oca; poticanjem drugih na zlonamjerno ponašanje prema ocu; angažiranje u pretjeranom parničenju
- majka koja pokušava uskratiti djeci susrete i druženja s ocem kroz osobni ili telefonski kontakt; pokušava uskratiti ocu sudjelovanje u školskim i izvanškolskim aktivnostima djece
- majka koja laže djeci o ocu, laže drugima o ocu, krši zakon svojim ponašanjem u odnosu prema bivšem partneru
Ali sve ovo navedeno jedan nekvalificirani sudac ne uzimlje u obzir zato jer mu je kvalifikacija samo ovo...€€€ € ilI ovo$$$$.!!
Komentar od: zagor888 | Komentirano: 23. ožujak 2012. 18:33
U samo nekoliko mjeseci nekoliko “uglednih” hrvatskih sudaca našlo se u vrlo neobičnoj poziciji u sudnicama – umjesto na sudačkoj, sjedili su na optuženičkim klupama. Uz to, velik broj javnih skandala u koje su upleteni hrvatski suci, kao i očita činjenica da bi nekima od njih na leđa s punim pravom trebalo nalijepiti etikete tipa “korumpiran”, “mafijaš”, “tup, glup i neobrazovan”, “aljkav”, “spor kao puž”... razotkrili su kako je problem hrvatskog pravosudnog sustava mnogo veći nego što se do sada mislilo. A i do sada je svaka analiza što domaćih, što inozemnih stručnjaka upućivala na to da je stanje u pravosuđu jedan od najdubljih i najozbiljnijih hrvatskih problema.Dakle, tko to nama sudi u Hrvatskoj?Sudi nam npr.ANTE KNEZOVIC iz Općinskoga Suda u Imotskome koji je TROJE DIJECE dodijelio ubojici TANJI MILAS iz Zagvozda iako mu je bilo poznato da je protiv iste podignuta i potvrdena optužnica a sa tim pokazao svoju odgovornost kao sudac koji ne zna sto radi ili najvjerovatnije zna jer za njega sve gore navedeno vrijedi! Sve u svemu, ne treba zbog deset-dvadeset korumpiranih sudaca te nešto šire skupine nesposobnih ili pak inertnih gaditi cijelu sudsku populaciju od oko 1600 sudaca jer ti ljudi dobro i savjesno rade svoj posao. Međutim, broj sudaca u čudnovatim situacijama dokaz je da nam je stanje u pravosuđu najkrupniji gospodarski problem i zbog toga:ANTE KNEZOVIĆ I TANJA MILAS(sudac i ubojica)JAKO ČUDNA VEZA! Nemojmo biti naivni. Samo jedan korumpirani sudac u svojoj karijeri može sa svojim igricama naniijeti toliko puno zla i tuge da je to za nevjerovati!

Komentar od: perunov brk | Komentirano: 23. ožujak 2012. 14:48
carobnjastvo zvano religija pod hitno zabranit. a kako ce ga osudit kad i on mozda ima iste sklonosti i nagone.
Komentar od: pingvinx | Komentirano: 23. ožujak 2012. 14:29
Ma msgr. je samo tija reć kako su popi najbolji sportaši
Komentar od: T-55 | Komentirano: 23. ožujak 2012. 14:03

DA LI JE GOVEDO BISKUP POČINIO GRIJEH I******AVOM DA U SPORTU IMA VIŠE PEDOFILA NEGO U CRKVI???

NARAVNO DA JESTE. STOKA BEZREPA.
Komentar od: T-55 | Komentirano: 23. ožujak 2012. 14:00


NARAVNO I BISKUPU, KOJI ŠTITI ODVRATNOG KRMKA.

Komentar od: T-55 | Komentirano: 23. ožujak 2012. 13:59
Može li se oprostiti ODVRATNOM KRMKU don NEDILJKU???

Može. Ima samo jedan način za oprost:

POVEĆI ŠTAP U RUKE I STUCATI MU ONU ODVRATNU KRMEĆU GLAVU KA ZMIJI.

NEMA DRUGOG NAČINA.
Komentar od: crosist | Komentirano: 23. ožujak 2012. 13:00
Štos mo dali kao očevi-matere svojoj dici na području odgoja?
Sloboda ,država,morala,rad je osnova za ugodan život.
Veliki broj naših državljana nije život tako razumija i davali su nepravilne slike života,u tu kategoriju spadaju pripadnici politke od državnog vrha do lokalnih birokrata,privilegirani branitelji i utjecaj vanjske politike.
Mali broj osoba ,posebice u Dalmaciji je sposobno realno razmišljati ,i odlućiti se što je ispravno.
Komentar od: | Komentirano: 23. ožujak 2012. 11:18
Komentar od: svezahrvatsku @ 20. ožujak 2012. 16:40
cajaaa @,
Naprotiv, protestantske i reformacijske crkve u SAD-u imaju veću prisutnost pedofilskih incidenata od katoličke crkve.
A o židovskoj zajednici ne treba ni govorit.
Zapravo, većina pedofilskih djela je zabilježena kod roditelja djece, njihove rodbine i susjeda u školi i sportskim društvima.

Kakvi su to ljudi i koji su im ciljevi pronalazit "slučajeve pedofilije" u zajednici u kojoj joj je NAJMANJE pedofilije i organizirat linč, bez dokaza i uz svjedoke događaja od prije 30 godina?
Pa zamisli da tebi neko kaže neko da si nešto napravija prije 30 godina bez iti jednog jedinog materijalnog dokaza.

Pola slučajeva koji su se nedavno vodili u Americi je raskrinkano kao potpuna namještaljka kojom su pohlepne stranke i odvjetnici pokušali dignut "lovicu" od Crkve.

Uz to, NITI JEDNO relevantno znanstveno istraživanje ne povezuje celibat i pedofiliju, dok ih ima (ne sva) koji nalaze vezu između homoseksualizma i pedofilije.
Komentar od: | Komentirano: 23. ožujak 2012. 11:15
Komentar od: svezahrvatsku @ 22. ožujak 2012. 21:40
Izgleda da hrvatske zakone ne moraju poštovat jedino prosvjednici iz Građanske akcije jer su na Markovu trgu ZABRANJENI PROSVJEDI!

Ali ko bi to volovima objasnija!
Komentar od: | Komentirano: 23. ožujak 2012. 11:14
Komentar od: svezahrvatsku @ 22. ožujak 2012. 19:51
Ha-ha! Najmanji "prosvjed" u Hrvatskoj!
Ja san uspija nabrojit 5 "prosvjednika" i to još maskiranih. Više je bilo novinara koji su čekali da snime spektakl, nego prosvjednika.
Sad Građanska akcija može dobit par milijuna kuna iz proračuna, kao udruga, pa će onda prosjedovat zato šta Katolička crkva prima novac iz proračuna ka i sve udruge.
Komentar od: | Komentirano: 23. ožujak 2012. 11:14
Komentar od: svezahrvatsku @ 22. ožujak 2012. 19:22
Skandalozno je šta se premijer države spušta na razinu Stjepana Mesića koji se isto tako, dovikiva po cesti. I još se dovikuje s maskiranom budalom s megafonom.

Drugo je izmišljena teza da Crkva tvrdi da se na nju ne odnose civilni zakoni. Upravo u slučaju iz Bibinja "civilni" zakon kaže da je nastupila zastara, a "civilni" zakon kaže i da su svi nevini dok ne dokaže krivnja.

Ali ko bi to volovima objasnija?
Komentar od: vlad | Komentirano: 23. ožujak 2012. 11:06
JOSIPE NEKA TE JE SRAM!
Velečasni don Nedjeljko je osvedočeni hrvatski domoljub i branitelj Lijepe naše. Ti dobro znaš da njega ni bilo Bibinje bi bilo palo. I ti sada ustaješ kontra jedne takove moralne i domostrojne gromadetne.
To ća te je zdupilo ni kriv bidan don vengo nedostatak akcije. Siguran san da za vrime domoljubnog rata isti ni preferira takovim dijelima, no poslin sve se je pretvorilo u dosadu i obilancu pa je uslid takovega dosatnoga života ćovik mora pribjeć novim metodama ubijanja dosade.
Ondir, drugo dragi nan zadarski biskup jema prav, morali bismo svi sad razmislit i napravit okrugli stol oko toga ća je pedofil ka pojam uopće. Eto pedo filija je jubav za dicu jubav moj Josipe. On je samo iskaziva jubav prema vama dici ka šta je onomad prikaziva jubav prema Lipoj našoj.
A drugi pojam, oni grubi pojam šta bi biškup reka je pedoseksualac.
E, a da li ti je utira to se tek mora dokazat. Za okruglim stolon narvno.
Izvini Josipe ca san cinik, ma u moje vrime to bi se lipo rešilo metkom uglavu, posle bi ga more bit proglasili za svetog, ali neka barenko bi dica mogla normalno živit.
E Josipe, samo jedno jelda si mu virova, mislin baš baš virova.
Ej svi vi Josipi, ako je jovi izaslanik božji u crikvi božjoj?
Komentar od: | Komentirano: 23. ožujak 2012. 11:06
Komentar od: blaž kraljević @ 23. ožujak 2012. 1:25
Zove jedan peder drugog nakon obavljene velike nužde u WC i kaže mu:
Vidiš dragi,ovo g*** je plod naše ljubavi.
Komentar od: Grdelin | Komentirano: 23. ožujak 2012. 10:27
fale mi neki "komentari" i "komentatori"...

negA svu ovu neradničku bagru koja je sebe postavila i iznad boga triba po kratkom postupku...

lopatu i mašklin u ruke,i dat in fatigat...

to in je najgroznija kazna...

i falše invalide uvrstit pa nek se sexaju između sebe,ko koga ujti...

hehehehehe

eto toko...
Komentar od: sveti duje | Komentirano: 23. ožujak 2012. 10:04
to sto popovi i crkvena klika radi-to uopce nema veze..problem je u narodu koji je toliko inertan i tupav da ne vidi zdravim ocima..banda crkvenih 'dostojanstvenika' nije nista nego skupina parazita koja prezivljava na lazima i opsjenama-nista ljudsko nije im strano pa tako i svi oblici prevare,bluda i kriminala..medjutim oni koji vide 'bozje ljude na zemlji' tamo gdje stoje obicne ljudske jedinke-podlozne i iskusenjima i kaznenom progonu-ti nisu nista bolje ni zasluzili nego da ih puljici i slicni bolidi tretiraju ko bolide..svi juris na vjeronauk hahahaha najbolje je spojit tecaj samoobrane s vjeronaukom...
Komentar od: Dostojevski | Komentirano: 23. ožujak 2012. 9:32
Pred Bogom ne posoji zastara grijeha, a svečenstvo je za svoje smrtne grijehe uvelo.
Komentar od: amplituda | Komentirano: 23. ožujak 2012. 7:38
Komentar od: saad @ 23. ožujak 2012. 2:32
U Australiji se ovakvi slucajevi kaznjavaju,bilo koliko stari.U Hrvatskoj krimnalitet zastarjeva zasto?"
=============
Treba promjeniti ovaj zakon, treba procesuirat sve zlocince pa malar imali i 120 godina.
Komentar od: lov | Komentirano: 23. ožujak 2012. 6:42
Jeli ovo dolazi Kraljevstvo Boga našega?
Dragi vjernici sve je ovo predvidio naš Gospodin a posebno u Otkrivenju.Mi prepustimo sud Njemu i molimo se za čistoću življenja i Crkve i svih nas. Zar je to jedini grijeh koji vapi u nebo? O kad bi samo bio!!!!.*Tko je bez grijeha neka prvi baci kamen na nju* ! A koliko kamenja je već bačeno samo da se sakrije svoj grijeh?. A svim žrtvama i naših crkvenih grijeha neka Bog dade milost ozdravljenja.
Komentar od: saad | Komentirano: 23. ožujak 2012. 2:32
U Australiji se ovakvi slucajevi kaznjavaju,bilo koliko stari.U Hrvatskoj krimnalitet zastarjeva zasto?
Komentar od: Dostojevski | Komentirano: 22. ožujak 2012. 23:04
Ako je tako što premijer Milanović govori da svatko mora poštivati hrvatske zakone onda bi se izvršna i sudbena vast trebala pobrinuti da se to i primjenjuje, a Sabor kao zakonodavna vlast bi trebao staviti na dnevni red raspravu o ukidanju zastare za pedofiliju dok se ne rješe zaostaci.

Ako već debelo ignoriraju Božje zakone onda sprovedite svjetovne, to od Vlasti večina očekuje.
Komentar od: onajkojijesam | Komentirano: 22. ožujak 2012. 21:48
Eto vidite sportaši i roditelji kako je gospon Puljić konkretno objasnio situaciju u jučerašnjoj i******avi. Doslovno " pa šta to ima veze kad i onako toga ima puno više u sportu".
Komentar od: aubagne | Komentirano: 22. ožujak 2012. 21:15
Otvoriti ponovo GOLI OTOK.
Komentar od: Albert Camus | Komentirano: 22. ožujak 2012. 20:52
Ako je ovo pravna i pravedna država postoje sva saznanja o dotičnom slučaju da se istraga provede,ako država nije takva nema smisla da, bilo tko, pa i biskup, bilo što prijavljuje! Iako nisam baš siguran da je biskup rekao da je bilo tko iznad zakona!
Komentar od: MorskiČovik | Komentirano: 22. ožujak 2012. 20:28
zaboravih spomenit svećenika koji je naveo vjernika na kazneno djelo krivotvorenja - pred kamerama.
Komentar od: MorskiČovik | Komentirano: 22. ožujak 2012. 20:16
zbog nakaradnog pravnog sustava ove zemlje koji me ne može i ne želi zaštiti strah je i mene kazati o svećeniku lopovu, visokopozicioniranom političaru koji je pomagao u tom lopovluku i drugom svećeniku izdajici i ciniku koji se svojom izdajom javno hvali.
Komentar od: Maslina 5 | Komentirano: 22. ožujak 2012. 19:56
Svih njih triba u jednu vricu i...udri, koga pogodia da pogodia, nisi falia.