StoryEditorOCM
Dalmacijaizvor zaraze su domaće životinje

Od Q-groznice na Braču oboljelo šest osoba, bolest zabilježena i u Omišu te kod Sinja

Piše PSD.
25. svibnja 2012. - 23:36
Q/groznica uobičajena je pojava za ovo doba godine, a u pravilu je bilježimo na području Dalmatinske Zagore, poglavito Sinja. No, ove godine, odnosno ovih dana, prvi put je zamijećena na Braču, na kojemu je za sada evidentirano pet do šest oboljelih, kazala je za Večernji list  dr. Dijana Novković, voditeljica epidemiološke službe u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Tako je potvrdila informacije koje su procurile u javnost kako se na Braču pojavila epidemija Q-groznice od koje je oboljelo šest djelatnika Hrvatskih šuma. Q-groznicu dobile su i dvije osobe na širem području Omiša i nekoliko osoba iz Gale kod Sinja. Sumnja se da je netko od bračkih stočara doveo ovce iz Dalmatinske Zagore na otok.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE

Što je Q-groznica?

Q/groznica je akutna zarazna bolest uzrokovana bakterijom Coxiella burnetii, a očituje se naglim početkom - vrućicom, glavoboljom i intenzivnim znojenjem. Bolest može pratiti i pneumonitis. Inkubacija traje 2 do 3 tjedna.

Coxiella burneti je obvezatan unutarstanični parazit, nema kapsulu, može stvarati spore. Visoko je infektivna bakterija i vjeruje se da samo jedan udahnuti mikroorganizam može uzrokovati infekciju.

Izvor su zaraze zaražene domaće životinje, najčešće se radi o ovcama i kravama. Coxiella burneti se razmnožava u posteljici i plodnim ovojima zaraženih životinja i prilikom janjenja odnosno telenja dolazi do izbacivanja u vanjsku sredinu velike količine uzročnika, stvara se aerosol kojeg svi prisutni mogu udahnuti.

Učestalost je najveća u proljeće, ali ima je tijekom cijele godine. Prevencija se ponajprije svodi na prevenciju među životinjama, a te su mjere u domeni veterine.

WIKIPEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:26