StoryEditorOCM

Njemački veleposlanik: Iskoristite vjetar i sunce!

Piše PSD.
19. svibnja 2012. - 10:32
Sve veći broj vjetroparkova na vrhovima dalmatinskih brda najbolji su dokaz kako se vjetar može kvalitetno iskoristiti kao “čisti” izvor energije, ali i da su hrvatske tvrtke, samostalno ili u suradnji s inozemnim partnerima, spremne projektirati, proizvesti i postaviti vjetroturbine. Obnovljivi izvori energije, poput vjetra i sunca, aktualna su tema o kojoj će se raspravljati na stručnom skupu “Obnovljivi izvori energije, nove tehnologije – izazovi 21. stoljeća” koji će se u ponedjeljak otvoriti u Splitu.

Budući da je Veleposlanstvo Njemačke u Hrvatskoj suorganizator konferencije, razgovarali smo s veleposlanikom Berndom Fischerom koji ističe da njegova država ima velik istraživački i razvojni potencijal u energetskom sektoru koji će rado staviti na raspolaganje i Hrvatskoj.

- Skora konferencija dio je šireg plana suradnje naših dviju država. Hrvatska se nalazi na vratima EU-a, a kao članica Unije imat će obvezu da do 2020. godine za 20 posto poveća energetsku učinkovitost, te da u istom razdoblju smanji ispuštanje ugljikova dioksida za 20 posto – naglašava veleposlanik i dodaje:

Njemačka je među vodećim zemljama u svijetu kada je riječ o obnovljivim izvorima. Lani je donijela važnu odluku o energetskoj prekretnici, prema kojoj se do 2022. godine planira stavljanje izvan pogona svih nuklearnih centrala i orijentacija na najvišu moguću razinu proizvodnje potrebne energije iz obnovljivih izvora. Dugoročno gledano, odlučili smo da do 2050. godine svu energiju proizvodimo iz obnovljivih izvora.

Veleposlanik Fischer kaže kako su njemačke tvrtke zainteresirane za suradnju s hrvatskim partnerima.

- Vi imate optimalne uvjete, sunce u Dalmaciji, vjetar diljem jadranske obale i biomasu u Slavoniji. Njemačka želi pomoći i u već razvijenom sektoru korištenja energije vode. Naše tvrtke spremne su razvijati proizvodnju koja se može primijeniti u EU-u, ali i na europskom jugoistoku koji ima većinom neiskorišteno bogatstvo obnovljivih izvora energije - smatra veleposlanik.

GORDAN ZUBČIĆ


Mobilizacija u obnovljivoj energetici

Za razliku od bavarskih sela koja imaju malo sunca i mnogo solarnih ploča na kućnim krovovima, mjesta u Dalmatinskoj zagori imaju puno sunca, ali su krovovi sa solarnim panelima rijetki. Ta zapažanja bila su povod da zajedno sa županom Antom Sanaderom, koji sa mnom dijeli interes za obnovljive izvore energije, donesem odluku o organizaciji konferencije koja bi potaknula dodatnu mobilizaciju snaga usmjerenih na obnovljive izvore energije.

Pri tome smo bili vođeni i idejom održivosti, jer smo predvidjeli da će se svojevrsna radna skupina sastajati jednom godišnje kako bi pratila razvoj i ostvarivanje ciljeva stručnog skupa - zaključuje Fischer.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:23