StoryEditorOCM
DalmacijaMJEŠTANIMA NE SMETA DIVLJA GRADNJA

Igranjani svi kao jedan: Ne triba mu rušit, neka se legalizira kao i sve na obali

Piše PSD.
18. svibnja 2012. - 01:01
Već sa ceste, koja se strmo spušta s Jadranske magistrale prema Igranima, vidjelo se da se priprema drvena konstrukcija za nalijevanje ploče krova na kući Ivana Antičića, u blizini mjesne plaže, a taj je 70-godišnji povratnik iz Kanade makarskoj javnosti postao poznat 2004. godine kad mu je na istom mjestu, odlukom države i uz policijski kordon, rušena šesterokatnica podignuta na njegovu zemljištu u građevinskoj zoni. Ali bez građevinske i lokacijske dozvole.

‘Stotine, iljade kuća su nelegalne i bez dozvole’

Čovjek je sada sagradio sličnu, s prizemljem i pet katova, no opet bez dozvola, zbog čega mu prijeti novčana kazna do 100 tisuća kuna i mogućnost ponovnog rušenja. Zatekli smo ga za stolom pred kućom, kad je čuo da smo novinari i da ga želimo priupitati zbog čega ne zatraži dozvolu koju može dobiti, ali s jednom etažom manje, odmahnuo je rukom, ne želi davati izjave. Ipak je komentirao:

- Tražim samo jednak tretman, ma makarskom području stotine, iljade kuća su nelegalne i bez dozvole, zašto se onda samo moja ruši?! Zbog čega su se mene dohvatili? Je li to zavist, ljubomora, mržnja? Ili nisam dao onome kome sam trebao dati? Osam godina se tužim s državom i nikakvog odgovora nemam, a dozvolu mi ne daju, jer su mi prošlu kuću srušili. Šta bi onda triba radit – rekao je i zašutio Antičić.

 ...koja je već jednom rušena, krajem 2004. godine
Igranjani ga podržavaju, također pitaju zbog čega se ruši samo njemu kad su bespravni objekti na sve strane; Emil Talijančić, predsjednik Mjesnog odbora i autor turističke aktrakcije Igrana – legende o rođenju Igrayne, majke kralja Artura baš u ovom mjestu, navodi kako Antičića nitko u mjestu nije prijavio.

- Možda se ne žele zamjerati, ali mi većinom mislimo kako mu ne treba rušiti, neka se legalizira kao sve na obali. On nije zločest čovjek, a netko ga je uzeo za žrtvu.

Na rivi nas presreće igranski pjesnik i književnik Zdenko Kraljević Zale:

- Ako niko nema dozvolu, zašto bi je on ima. Ili svi ili niko! Uzeli su čovika na pik, podvaljuje mu neko iz Zagreba, jer mještani nisu protiv njega. Vratija se iz Kanade i umisto da uživa u miru i mirovini, rade mu ovakve probleme – smatra Zale.

Općinski načelnik Miličić: Državne službe ne reagiraju

A na podgorskoj rivi susrećemo načelnika Općine Podgora Antu Miličića, pod čije ovlasti spadaju i Igrane.

- Prijavija sam Zagrebu sedam bespravnih gradnji, od kojih su četiri na pomorskom dobru, i šta su Ministarstvo, inspektori, DORH, sud napravili?! Ništa! Sve te kuće su spojene na struju i vodu. I još mi je jedna tamošnja službenica prigovorila da šta stalno prijavljujen? I onda me pitate zbog čega sad ne želin prijavit – zato šta ispadam kurbin sin i špija, a državne službe ne reagiraju. Jeste me razumili šta oću reć?!

U Igranima se niko od stanovnika ne buni, državu ne zanima, pa šta bi onda mene zanimalo. Imaju građevinske inspektore, imaju milijun i jednoga službenika, pa neka se maknu, neka rade nešto, imam ja i svoga posla – bijesan je načelnik Miličić.

DAMIR ŠARAC
FOTO: IVO RAVLIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:09