Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 05.03.2012. u 20:07

kako je vlasnik virovitičke tvrtke ACC zvonimirovU gradu prodao maglu i masno zaradio

KNIN - OAZA ZA ŠPEKULANTE Vidoviti Milan Fehir preko noći zaradio pet milijuna kuna

Vidoviti Milan  Fehir je od Grada kupio 5900 četvornih metara zemljišta obvezujući se izgraditi trgovački centar i zaposliti 65 radnika. No, tri mjeseca prije kupnje, s tvrtkom Minaco, vlasnicima Bille, sklopio je predugovor o prodaji istog zemlji

Grad Knin, sa svojih 13 naselja i 15.190 stanovnika, nalazi se u drugoj skupini područja posebne državne skrbi. Ta atribucija “posebnosti” bila je godinama mamac za one koji su htjeli, zahvaljujući poreznim olakšicama, brzo nešto zaraditi, a zatim otići.

A moglo se, ako ste bili spremni živjeti u tom rekonvalescentskom gradu, ili bar svakodnevno putovati tamo na posao i s posla natrag u svoje matično prebivalište.

No, nisu samo ljudi bez posla (s područja cijele Hrvatske, ali i BiH) ili s malim, skromnim primanjima vidjeli svoju šansu u Zvonimirovu gradu, nego i razne tvrtke, poduzetnici, obrtnici, a osobito mešetari i lovci u mutnom.

Besplatno zemljište

Svi su oni, uvjeravaju nas gradski vijećnici oporbenog kluba HSS-a i “nezavisnih”, primarno računali kako iskoristiti pogodnosti područja posebne državne skrbi, a odnosilo se to na gotovo besplatno gradsko građevinsko zemljište koje su mogli dobiti, na uvjete građenja oslobođene komunalnog doprinosa, porezne olakšice itd.

Uostalom, svojedobno je to u Knin dovelo i samoborski DIV koji je izlicitirao najpovoljniju cijenu za TVIK, a danas konkurira kao kupac splitskog škvera s 3500 radnika! DIV, uza svu skepsu spram njihovih razvojnih ambicija, nešto u Kninu radi i investira.

Neki, ističe HSS-ovac Marinko Čavka, nisu učinili ni to, a ipak im je uspjelo obogatiti se na leđima ovoga grada. Kao što je to pošlo za rukom virovitičkoj tvrtki ACC, čiji je vlasnik Milan Fehir, za kojega je nedavno, kako su izvještavali mediji, kaubojskom intervencijom usred Croatia osiguranja, saborski zastupnik i prvak Hvidre Josip Đakić zahtijevao povoljan kredit.

Kninska oporba tvrdi da je Fehir i u njihovu gradu, pozivajući se na čvrstu vezu s bivšim ministrom policije Ivicom Kirinom, utržio 5900 četvornih metara gradskog zemljišta u poslovnoj zoni na Senjaku za 1,2 milijuna kuna.

Od zapošljavanja ništa

Obvezao se, kaže Čavka, tada zaposliti u svom budućem trgovačkom centru 65 radnika, a navodno je trebao izgraditi i podzemne garaže za Pastoralni centar koji se gradi u tom kompleksu.

Međutim, ACC očito u Kninu nikad i nije namjeravao ni graditi ni raditi. Jer, tri mjeseca prije nego je s Gradom potpisao ugovor o kupnji zemljišta za 1,2 milijuna kuna, napravio je predugovor s tvrtkom Minaco (vlasništvo Bille) o prodaji toga istog zemljišta, ali sada za 6,8 milijuna kuna! 

- Treba samo pogledati ugovore, pa ćete vidjeti da je Grad 11. kolovoza 2009. prihvatio ponudu ACC-a s cijenom od 1,222.222 kune, a 30. svibnja 2009. (dva i pol mjeseca prije!) Fehir potpisuje predugovor s Billom (Minacom) i preprodaje zemlju kojoj još nije ni u posjedu!

- Kako bilo, trgovački centar je izgrađen, ali ne Fehirov niti ACC-ov, nego Billin, a zaposlilo se četiri puta manje radnika, samo 15-ak. O podzemnim garažama više nitko i ne zbori - rezignirano će gradski vijećnik HSS-a Marinko Čavka.

Knin ima čak pet poduzetničkih i poslovnih zona: Senjak, Preparandija, Bare, Oćestovo, Strmica. U Preparandiji, koja je proizvodna zona, nekolicina je poslovnih subjekata, među kojima je i Karl Dietz koji se, tvrdi Čavka, samo iz Kijeva preselio s proizvodnjom rehabilitacijske opreme i invalidnih pomagala u bivši objekt Mladosti.

Za 2700 kvadrata u tom objektu, koji je Grad platio 860 tisuća kuna kako bi pripremio zonu, Karl Dietz je platio Gradu 20-ak tisuća kuna, uvjerava nas Čavka, a Knin nije dobio nijedno novo radno mjesto jer su se radnici iz kijevskog pogona preselili u kninski.

U ovoj, navodno proizvodnoj zoni, veli vijećnik, rade samo tri tvrtke: Karl Dietz i Jako sport, Prima Commerce (namještaj) i M-SAN Merkur, koji su uglavnom u podnajmu sa zanemarivim brojem radnih mjesta.

davorka blažević
foto: mario todorić / cropix

Revizija: Niz nepravilnosti

Gradsko vijeće Knina ovih je dana imalo na dnevnom redu nalaz Državne revizije za 2010. godinu i Grad je dobio uvjetno mišljenje zbog niza nepravilnosti. Gradonačelnici Josipi Rimac u raspravi je, začudo, jako smetalo samo to što je nezavisni vijećnik (iz manjinske srpske kvote) Đuro Rusić, kako nam sam reče, koristio riječ “hiljada”...


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: nikkon18 | Komentirano: 6. ožujak 2012. 13:27
opet debeli lupež prvak Hvidre Josip Đakić.
Komentar od: ivemaIi | Komentirano: 6. ožujak 2012. 1:28
Vidoviti Milan je super kit, ima odlične fazone i tera ljude da se obrazuju i da uče rad na računaru.
Komentar od: daki | Komentirano: 5. ožujak 2012. 23:57
rimac je napravila mnogo ali za sebe i svoje sekice zato sretan im put!!!
Komentar od: komaštre | Komentirano: 5. ožujak 2012. 22:34
Haj, Davorka! A da malo istražiš turističku zajednicu Knina? U Beograd se uvijek ide na sajam
Komentar od: miles davis | Komentirano: 5. ožujak 2012. 21:38
sama ideja poslovnih i poduzetničkih zona je bio dobar potez kako za slabo razvijena područja tako i za podzetnike. ali postojao je velik problem u pronalaženju stručne radne snage jer kako je to već opće poznato u državi, obrazovani sustav ne prati potrebe gospodarstva. i naravno, kako zakon nije bio jasan, postojale su velike šanse za razne malverzacije. i tako je još jedan projekt koji je mogao dati i bolje rezultate da je bilo pameti i poštenja lokalne zajednice, postao kako je novinarka rekla, "oaza" za špekulante i prevarante.
šteta!
Komentar od: velikipas | Komentirano: 5. ožujak 2012. 20:28
korjeni KRADEZEJA