Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 07.02.2012. u 16:46

istine i zablude

'PITANJE BOŠKOVIĆA' Dr. Nikola Tolja: Posrbljenje Dubrovčana bio je čin otpora Beču i Pešti

Grad je grcao  pod Austrijom, a ostatkom Hrvatske haračio je Héderváry, dok su na istoku slobodne bile kneževine Srbija i Crna Gora koje su se kao takve, uz ideju ujedinjavanja južnoslavenskih naroda, dijelu Dubrovčana ukazale kao spas - tvrdi dr.

Dr. Nikola Tolja

Pokret Srba katolika jedna je od najintrigantnijih tema dubrovačke novije povijesti i već niz godina nepresušan izvor zloupotreba i pogrešnih i neutemeljenih teorija.

Za razliku od rijetkih hrvatskih autora koji su se tim pitanjem bavili uglavnom površno, kao da se, kako je kazao povjesničar Ivo Banac, to vrijeme željelo prepustiti zaboravu, niz srpskih publicista je, najčešće s velikosrpskih pozicija, posezao za fenomenom postojanja Srba katolika u Dubrovniku.

Tako je već uobičajeno postalo srpsko svojatanje istaknutih dubrovačkih i hrvatskih umjetnika i znanstvenika, poput Vlaha Bukovca, Iva Vojnovića ili Mata Celestina Medovića, a srbijanski predsjednik Boris Tadić otišao je i korak dalje pa je ovih dana Srbinom proglasio i Ruđera Boškovića.

Objavljivanjem izuzetnog djela “Dubrovački Srbi katolici, istine i zablude”, dubrovačkog znanstvenika dr. sc. Nikole Tolje, koji je za to upravo dobio Nagradu Grada Dubrovnika, javnosti je tek sada ponuđen cjelovit uvid u okolnosti i razloge iz kojih se preko tisuću Dubrovčana, predvođenih nizom najuglednijih pojedinaca u posljednjem desetljeću 19. stoljeća, odlučuje izjašnjavati kao Srbi.

Među njima su bili Pero Budmani, poliglot i jedan od najvećih filologa tog vremena, Milan Rešetar, također istaknuti filolog i književni povjesničar, Baltazar Bogišić, znanstvenik i književnik, Lujo Vojnović, političar i diplomat i niz drugih.

Za shvaćanje okolnosti nastanka pokreta srpskokatolicizma ključno je razumijevanje situacije onoga vremena. Lako je sada iz ove perspektive i nakon dvije Jugoslavije, koje su za Hrvate bile čisto gubljenje vremena, biti pametan, kaže dr. Tolja koji je svoja saznanja, nakon tridesetak godina istraživanja tog fenomena, sabrao na više od 700 stranica knjige.

- Dubrovnik je, zajedno s Dalmacijom i Istrom, grcao pod vlašću Austrije, Dubrovčanima posebno omrznute jer je ona bila prvi gospodar nad Gradom nakon njegove višestoljetne samostalnosti, dok Banskom Hrvatskom i Slavonijom harači mađarska vlast predvođena Khuenom-Héderváryjem. Za razliku od toga, na istoku su kneževine, a kasnije kraljevine, Srbija i Crna Gora, samostalne i slobodne države temeljem odluka Berlinskoga kongresa 1878. - objašnjava dr. Nikola Tolja i dodaje kako su se takva Srbija i Crna Gora, te ideja ujedinjavanja južnoslavenskih naroda, dijelu Dubrovčana ukazale kao spas.

Dio najuglednijih Dubrovčana izlaz je vidio u srpskoj nacionalno-političkoj ideji, nastojeći svoj grad izdvojiti iz osramoćene i izmoždene kuenovske Hrvatske i približiti ga slobodnoj Srbiji, kojoj su pripisivali ujediniteljsku ulogu.

Posredstvom Srbije željeli su ostvariti svoj jugoslavenski san u kojemu bi u zajedničkoj državi Dubrovnik imao autonomiju, što je, uvjeravali su, s obzirom na svoju višestoljetnu državnost, i zasluživao.

Stoga je trebalo u Gradu stvarati srpsko ozračje i među mahom katoličkim pučanstvom otvoriti proces privremenog prihvaćanja srpske nacionalno-političke ideje. Propagiralo se da su vjersko i nacionalno zasebne kategorije, pa Hrvat ne mora biti pod svaku cijenu katolikom niti Srbin pravoslavcem. U skladu s tim, pozivajući se na neke povijesne okolnosti otprije 450 godina, utemeljili su tvrdnju o Dubrovniku kao srpskom gradu, o dubrovačkom području kao srpskoj zemlji, a jeziku, književnosti i dubrovačkoj kulturi u cjelini pripisali su srpsko oblježje.

Srbi katolici, odnosno katolici koji su u određenom trenutku, zbog određenih političkih razloga, prihvatili srpsku nacionalnu i političku ideju, nisu samo dubrovački, nego i dalmatinski i bokeljski fenomen, kaže dr. Tolja.

U Splitu je tako postojao vrlo respektabilan srpskokatolički krug intelektualaca koji se okupio oko katoličkog svećenika Jakova Grupkovića, a u njemu su bile i istaknute osobe onoga vremena - Ignjat Bakotić, Lujo Bakotić, Ivo Metličić, Inocencije Butijer, Kazimir Luketić, Ivo Cippico i Jozo Mihaljević.

Čak su bili pokrenuli srpski usmjereni politički i satirično-humoristični list Draškov Raboš koji je izlazio od 1883. do 1887. Ipak, samo se u Dubrovniku, u kojemu je zbog stoljetne Dubrovačke Republike bio posebno naglašen slobodarski duh i težnja autonomiji, oblikovao jak nacionalno-politički i kulturni pokret.

U koaliciji s autonomašima, čitavo jedno desetljeće, od 1890. do 1899. godine, Srbi katolici su i vladali Dubrovnikom. U Dubrovniku se Srbinom prvi predstavio poznati dubrovački vlastelin i književnik Medo (Orsat) Pucić sredinom 19. stoljeća, a uskoro i dubrovački političar i književnik Matija Ban. No, u firmi kolektivne svijesti srpskokatolicizam se pojavljuje 40-ak godina kasnije, kao kontrateža Čingrijinim narodnjacima i Supilovim pravašima koji su zagovarali hrvatstvo Dubrovnika.

Političke borbe ovih suprotstavljenih strana trajale su 20-ak godina, sve do pomirbe početkom 20. stoljeća i zajedničkog djelovanja na stvaranju prve jugoslavenske državne zajednice 1918.

Stvaranjem Jugoslavije i zadovoljenjem njihovih političkih interesa, s političke i povijesne pozornice nestao je i pokret dubrovačkih Srba katolika koje dr. Tolja stoga naziva i jednokratnim Srbima.

Idućih desetljeća, međutim, taj su fenomen obilato zlorabili brojni velikosrpski autori, koji su, vodeći se ideološkim, politikantskim razlozima, izvodili zaključke da je Dubrovnik oduvijek srpski grad koji bi trebalo vratiti u sastav Srbije, te da su dubrovački Srbi katolici bili “cvet srpstva”, ali su radi povijesnih okolnosti stoljećima drijemali i razbudili se krajem 19. st.

I na tome se nije stalo pa dr. Nikola Tolja konačno navodi i primjer Vojislava Šešelja koji čitav hrvatski narod smatra i naziva Srbima katolicima, tvrdeći da su današnji Hrvati potomci pravoslavnog srpskog naroda pokrštenog uz pomoć Vatikana.

Olivija Gustin Čuljak
foto: tonči plazibat/cropix

"Spasiteljska misija" agresora

Velikosrpski ideolozi posebno su glasni bili u Domovinskom ratu kada su agresiju na Dubrovnik pravdali spasiteljskom misijom u kojoj su “došli po svoje, osloboditi i spasiti Grad od hrvatskih ustaša i vratiti ga majci Srbiji”. Na istom je tragu, kaže dr. Tolja, i pokušaj dijela dubrovačkih i cavtatskih petokolonaša, na čelu s dugogodišnjim okružnim javnim tužiocem u Dubrovniku Aleksandrom Acom Apolonijem, da se u danima očita raspada SFRJ ponovno osnuje Dubrovačka Republika. Cilj je bio spriječiti integraciju dubrovačkog područja u RH, odnosno sačuvati taj prostor za veliku Srbiju.

‘Tadićeva izjava je glupa’

Tadićeva izjava da je Ruđer Bošković (1711.-1787.) Srbin glupa je tvrdnja koja i jednog isusovca ubraja među Srbe - kazao je dr. Nikola Tolja. - U dugogodišnjem istraživanju nailazio sam na svojatanja nekih uglednih hrvatskih osobnosti ali nikad i na Ruđera Boškovića - navodi dubrovački znanstvenik i napominje kako je bilo pokušaja da se među Srbe katolike svrsta i Ivo Vojnović, čiji se brat Lujo zaista izjašnjavao kao Srbin katolik.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: njarnjas | Komentirano: 11. veljača 2012. 13:22
Najsmjesniji su mi bili oni "srpski istoricari" sto su kisali u Dubrovackom arhivu nebi li dokazali da je Dubrovnik srpski.

Najveca nesreca u svemu tome je da srbi jako vole Dubrovnik, ali su po seksualnom opredjeljenju sadisti, pa su tu svoju neprezaljenu ljubav pretukli kad su vidjeli da im nije vjerna :) .

Po srpskoj logici , Dubrovnik ne moze biti hrvatski jer nije nikad bio hrvatski. Onda ni Venezia ne moze biti talijanska jer je Venezia bila Mletacka !?

Onda po srpskoj logici i Venezia bi trebala biti srpska , a ne talijanska ! :)
Srbija od Milvokija do Tokija ! :)
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 11. veljača 2012. 1:53
Komentar od: manitash @ 10. veljača 2012 17:20

Ako se Sveti Sava krstio u katolickoj crkvi, to znaci onda da je srpsko pravoslavlje jedna sekta katolicke crkve.(kao npr jehovi svjedoci).

citat:

"Još im se zamjera da se sad zovu hrvatima i da ne znamo koji su pravi Hrvati a koji bivši Srbi"

Jeli tako pitas srbe u dijaspori koji su odselili u ameriku , australiju i njemacku , a koji su promjenili drzavljanstvo?
Cinjenica je da vecina srba danas zivi u dijaspori. nakon svih onih seoba srba. E pa onda mogli bi vi napraviti i jednu SAO krajinu i u Australiji , a jednu u Kanadi, kad vec pravite u Bosni i u Hrvatskoj.

Vidis meni je interesantno to, kako danasnji srbi kad presele u prekooceanske zemlje i promjene drzavljanstvo (neki i religiju), jer su im ovi tamo dali milostinju.
a to ne zele uraditi u Bosni i u Hrvatskoj !?

Dok ovi srbi koji su dosli u Hrvatsku u "seobama srba" (koji su takodjer dobili milostinju) jos uvijek nisu prihvatili da su oni hrvati. A Hrvatska ih je u stvari primila, najela , napila, obukla, itd (jer Hrvatska je bila u Uniji sa Ugarskom 700 godina). Na zgradi Parlamenta u Budimpesti se lijepo moze vidjeti znakovi hrvatske, slavonije i dalmacije. Dakle imali smo vlast u Budimpesti isto kao sto smo imali u Beogradu , a sutra cemo u Buxellesu, kad smo primali srbe-izbjeglice

Jos interesantnije je kako srbi negiraju i jeze se na sve sto je hrvatsko. Pa tako vojvodjanske hrvate nazivaju sokci i bunjevci. U Zemun su naselili najvece kriminalce samo da bi se iz tog hrvatskog grada istjerali svi hrvati.

A Crnogorske hrvate , neznam ni sam kako ih srbi zovu (valjda samo katolici) . ............. - Mislim opcenito, na Hrvate iz Crvene Hrvatske, Dukljanske hrvate.......... Pravi Crnogorci (oni koji su za Kralja Nikolu) , oni su protiv srpskoga Kralja. Po pismima Popa Dukljanina, to su hrvati iz Crvene Hrvatske koji su presli na pravoslavlje.
I ja te ljude kao takove prihvacam. Nemam nista protiv njih niti protiv pravoslavlja.

E tu bi onda ona tvoja teorija vrijedila (ona "obrnuto proporcionalna ") za srbe iz istocne Hercegovine. Jer su oni bivsi hrvati. Familija Seselj je hrvatska familija iz hrvatskog sela u Popovu polju. Samo se Vojislav Seselj prepisao da je srbin i da je pravoslavac. !? a brat od njegovog oca je hrvat !?
Komentar od: ivoru | Komentirano: 10. veljača 2012. 20:47
krepali svi prekrsteni!
Komentar od: Beograd je svet | Komentirano: 10. veljača 2012. 20:18
podbablje @

ludak opet nemam vremena za tebe.
moram da cistim sneg.
kada su tvoji postali hrvati?
posto ste nekada bili srbi.
Komentar od: podbablje | Komentirano: 10. veljača 2012. 18:06
njarnjas @
Niti volim niti mrzim Turke.Samo znam,kad su zauzeli Konstatinopulos,da su par dana silovali,pljackali, a tako su radili i u drugim krajevima.Nego razumis ti mene, ti si mene moj netijace krivo comprende.
Radi se o mentalitetu ovih iz Bukovice, sto su poprimili njihov genetski mentalitet, poput fIkusa,Goveda iz Bukovice, manitasha, carlija i drugih kalemljanih genetskih Turaka.
Jesi me comprendo,razumis ti mene tute?
Komentar od: manitash | Komentirano: 10. veljača 2012. 17:23
Da mi se ovaj dični doktor javio, moga je mojom metodom brzo razrješiti kad je ko posta Hrvat, a ne se patiti i izmišljati neke dječje teorije u koje ni sam ne vjeruje.
Komentar od: manitash | Komentirano: 10. veljača 2012. 17:20
Ne razumijem zašto dobar broj Srba zamjera svojim sunarodnjacima
što su promijenili vjeru i prešli na katoličanstvo, pa izbor vjere bi trebala
biti privatna stvar, bar u današnje doba.
Ja sam recimo ponosan na njih jer su oni išli ispred vremena, jer su
počeli mijenjati vjeru prije više vjekova pa sve do danas, ali se nisu
zadovoljili time nego su standarde vjerskih sloboda izdigli do neviđenih
visina, pa su uz vjeru mijenjali automatski i naciju što do tad, a čini mi se
ni do sad nije zabilježeno.
Tako da je sasvim prirodno da oni mrze ove nazadne Srbe koji se vjekovima
nisu makli sa iste pravoslavne vjere, kočeći tako nezaustavljivi progres
koji donosi često mijenjanje vjere, a naročito nacije.
Još im se zamjera da se sad zovu hrvatima i da ne znamo koji su pravi Hrvati
a koji bivši Srbi, međutim ja sam napravio jednu znanstvenu studiju i došao do
vrlo ekspicitnih rezultata.
Dakle količina mržnje koju određeni pripadnik hrvatske nacije pokazuje
prema Srbima je obrnuto proporcionalna vremenskom trajanju njegovog hrvatstva.
Za one sa manjim poznavanjem znanstvene terminologije, ovo znači da onaj
ko je postao Hrvat tek nedavno više mrzi Srbe od onog ko je to učinio ranije.
Evo ovom jednostavnom metodom pristupačnom svakom građaninu lako je
utvrditi nakon par minuta razgovora kad je ko postao Hrvat.
Komentar od: ivoru | Komentirano: 10. veljača 2012. 15:06
ne vredjam ja Stojana,njega vredja 99,9 posto njegove rodbine koji su svi srbi osim njega,svi su ga se odrekli,a tako je sa svim smrdljivim bivsim srbima koji su se prekrstili da bi toboze lakse zivili u "maloj Svicarskoj".ha,ha...bjeda od ljudi
80 posto penzionera ispod 1.700 kuna i vise od pola miliona sa PTSP-blagostanje u tvorevini
Epidemija PTSP je izraz volje gradjana Hrvatske
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 10. veljača 2012. 14:50
Decko sujetan si. Ovdje je tema Boskovic.

A ti jos vrijedjas Vrankovica !? Religija je osobna stvar svakog covjeka pojedinacno. Hoces li buti budist, jehov svjedok, musliman, krscanin , zidov, ; Sasvim sve jedno. Tvoja osobna stvar. Koga to uopce briga, osim vas nekolicine kojima su svi krivi.

Ocito si rastresen i zivis u kaoticnom stanju. . Svi su ti krivi, samo si ti prav. ;) To je ono sto sam pisao ranije. Psihijatrija . Pshijatrija je srbima kolektivno poptrebna. Gubite osjecaj identiteta. Vise ni sami ne znate sto zelite.

Najbitnija cinjenica je slijedeca:
Sveti Sava se krstio u Katolickoj Crkvi.
Komentar od: ivoru | Komentirano: 10. veljača 2012. 13:58
"Najveci"(2.18) vam je rvat Stojan Vrankovic,rvatski vitez iz Drnisa koji je svoje vitestvo dokaza kad je iskopa rodjenog cacu iz pravoslavnog groblja i pokopa ga u katolicko.Nevidjeno i neprocjenjivo
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 10. veljača 2012. 9:03
Komentar od: ivoru @ 10. veljača 2012 1:39

Upravo tako, dobro smo se pripremili. Koju ulogu ce Hrvatska imati u NATO-savezu i u EU, to nebi trebao biti tvoj problem, jer da sam na tvom mjestu, gledao bih radje kako se pripremiti i biti ruski sluga i klonjusar. Vama je Rusija gazda u kuci i bilo bi ti bolje da pogledas kako ces ti sluziti rusu, nego kako cu ja sluziti austrijancu.

Nas u EU ima 500 miliona, a vas u Rusiji ima 300 miliona. Zaludu vam je sto je shrbija od Milvokija do Tokija. :)
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 10. veljača 2012. 8:53
Nemoj tako Podbablje.

Ispast ce da ne volis turke !? Turci su dobri ljudi, dobar i miran narod. Kad su turci zauzeli Carigrad, oni nisu rusili. Dapace , turci su gradili. Aya Sofia je ostala bogomolja i dalje u Carigradu, samo sto je bila namjenjena svima, i muslimanima i pravoslavcima. Zapravo sve ono sto i valja u srbima, to je onaj turski dio gena koje imaju, te onaj katolicki dio gena koje je Sveti Sava imao, jer se i Sveti Sava krstio kao katolik. ;)
Komentar od: podbablje | Komentirano: 10. veljača 2012. 5:33
Govedo iz Bukovice @
Nije lako 500 godina biti pod Turcima i sad se bavite njihovom arhivom.Sve mozete falsificirat, samo ne vase oci i pamet, jer ste genetski kalemljeni sa Turcima.Htjeli ili ne htjeli od toga ne mozete pobjeci.Cuvajte frzu i plan SANU.
Komentar od: ivoru | Komentirano: 10. veljača 2012. 1:39
je dobro ste se pripremili,planski.stranci vam sve kupili sto vredi,a vi cete opet sluge biti,ko u a AU nekad.znam da ste to planirali,jer gazde nikad niste ni bili.....da nisi i ti jedan od PTSP-eovaca,kad ne volos nesto o tome fenomenu i epidemiji kod crvata.oli se sramis. ili te stra da PTSP dijagnoza u EU nece proci.
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 10. veljača 2012. 1:02
Boskovic je Isusovac (dakle katolicki svecenik) porijeklom iz Orahova dola (danas hrvatsko selo u Opcini Ravno u Popovu polju). Rodio se i odgojio te skolovao u Dubrovniku i Rimu. Umro u Milanu.

O svemu drugom, ako zelite pricati , otvorite temu , ali na drugom mjestu.

xebote, srbi nam poceli svojatati i katolicke svecenike !? Vjerovatno su i to djelovi Memoranduma 2.

Ali nema vise zajedno. Dosta je bilo 70 godina srpske cizme. Skupo je nas dosao savez sa srbima, ali koliko god da je kostalo - isplatilo se otcjepiti od srba. Jer Hrvatska je samo nazadovala u savezu sa srbima.
Ja srbima ne zavidim jer su ruska filijala na Balkanu. Nije ni njima lako. Imaju drzavu, ali u njoj se rus pita. Rus je gazda tamo. Kod nas rusi dolaze samo kao gosti. Hrvatska je NATO-zemlja i primljena je u EU. To su i bili ciljevi Hrvatske kad smo izasli iz saveza sa srbima. Znaci ciljevi su ostvareni. :)
Komentar od: ivoru | Komentirano: 10. veljača 2012. 0:38
bas si smijesan.onda ako nadjes vise boskovica katolika,nego pravoslavaca,javi se,kad velis da je to tema.prava tema bi ovdje trebala biti-prisilno ili dobrovoljno prekrstavanje srba u hrvatskoj zadnji stotinjak godina.

a nasa si bas spomeniti PTSP.na svijetu nema manje drzave,a vise bolesnika.
kako je jednom na tv rekao jedan vas "branitelj" iz VUKOVara.Poznam puno srba koji su bili sa druge strane linije i ucestovali u ratu cijelo vreme,a niti jedan nema PTSP.kako je to moguce,pita se on.

pa PTSP je samo bolest hrvata i njih napada,a sluzi za manipulisanje i posteno penzionisanje.
toliko u tom vasem PTSP .nego kako to da je sve kod vas tako sredjeno,sutra u EU,pod pseudonimom "mala Svicarska",a toliko "branitelja" diglo ruke na sebe.nesto tu ne stima.ili po obicaju-lazi,lazi,lazi me,ti to radis najbolje
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 10. veljača 2012. 0:15
xe, xe, xe, jesu li ovi izvadci iz Memoranduma 2 ?

Ovdje je tema Rudjer Boskovic , gospodo draga. Nema okolisanja.

Usutjeli ste na proslim tekstovima kada ste omalovazavali Hrvatsku , pa kad sam vam spomenuo 500 godina Turske !? Odma mjenjate temu, an !? Sad bi malo o Oluji i oslobodjenju Hrvatske od srpske cizme

Psihijatrija gospodo. PTSP je vama u glavama generacijama. Hranite se ratovima. Od ratova zivite.

Ali,
Svaka ptica svome jatu leti. Hrvatska ide u EU. A Srbija ?
Srbija = Beogradski Pasaluk !
Komentar od: Beograd je svet | Komentirano: 9. veljača 2012. 22:10
ivoru @

NAJBOLJI ODGOVOR DO SADA
Komentar od: ivoru | Komentirano: 9. veljača 2012. 21:46
vidim,vi ste veliki vjernici,dok vam popovi propovjedaju pedofilizam i rokaju sticenika,kud koji stigne.nikad vi niste ni volili ni srbe ni antifasiste.to je za vas bilo sve isto.mrznja prema srbima vas je pretvorila u fasiste koji su svijetu pokazala najbrutalnija zvjerstva nad srbima i antifasistima.niste vi pobjedili nikad kako kazes 4.vojnu silu,niti ste se na vasu srecu borili protiv nje.Jer da je Srbija vrsila agresiju,kako vi to volite reci imali bi ste u to vreme pokret Jugoslovenke 1,2,i 3 armije ..Prva armija Beograd,druga armija Novosadski korpus i treca Pristinski korpus...Sa preko 400.000 pripadnika..Od Hrvatske ne bi ostalo nista.
U cetri godine rata vidio sam samo jednog aktivnog oficira,i to je bio sa prostora Krajine.A vi st sa pola miliona mobilizirani,borili se protiv 40.000 srba sa ti prostora.
Cisti gradjanski rat,a ne nekakva vasa takozvana agresija Srbije.

Hrvatska je bila dio Jugoslavije, kada je pokusala da se otcjepi sukobila se sa vojskom te drzave koja je u prvom redu imala podrsku u Srbiji. Nakon priznanja hrvatske nezavisnosti vojska Jugoslavije se povukla odande i onda su hrvati ratovali protuv svojih gradjana srpske nacionalnosti.


Za vreme rata 1991. godine postojala je samo jedna medjunarodno priznata drzava Jugoslavija tako da Srbija nije mogla da izvede agresiju na Hrvatsku. Da je u tom periodu kojim slucajem Hrvatska bila medjunarodno priznata onda bih mogao da se slozim sa tobom
Akcija "Oluja" je poslije genocida nad Srbima koji se desio u NDH druga velika "pobjeda" Hrvatske jer je izvrseno najvece etnicko ciscenje u Evropi poslije II svjetskog rata i protjerani su gradjani Hrvatske koji su srpske nacionalnosti...


Komentar od: Bački agronom | Komentirano: 9. veljača 2012. 21:33
Brate, nisi dugo bijo pod Ostrogom, kod Svetog Vasilija???
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 9. veljača 2012. 19:07
Dan pobjede nad fasizmom u Hrvatskoj se obiljezava na isti nacin kao i u cijeloj zapadnoj europi.
U Rusiji se to obiljezava jos uvijek vojnom paradom, sto u nas nije slucaj.

Nama u Hrvatskoj je 5.8 vazniji datum od 9.5, jer smo se tu oslobodili od gore stvari od fasizma . Oslobodili smo se od Velikosrpskog nacizma (onih sto su u vukovaru pjevali kad su izgonili ranjenike iz bolnice na klanje u Ovcaru " bice mesa klat cemo hrvate", pa u srebrenici , itd). Taj velikosrpski nacizam je bilo gore od fasizma iz 2ww.

E, na taj datum hrvati okrenu janje i u Hrvatskoj je toga dana narodno veselje, jer smo se oslobodili srpske cizme.(dotukli smo do nogu 4.armiju po jacini u Europi !? ;))

ali,
Predrasude, sujete tebe muce vidim ja. A to su ti i u Pravoslavlju smrtni grijesi. (ako uopce znas sto propovjeda pravoslavna crkva). Znam ja, Tako su vas odgajali doma generacijama, da (u Hrvatskoj) mrzite sve sto je hrvatsko !? . Zato sam i napisao ranije da cijelom srpskom korpusu treba jedna kolektivna psihijatrijska terapija.
Komentar od: ivoru | Komentirano: 9. veljača 2012. 17:29
ako se okece glava ili se uopce ne obiljezava u 90 posto mjesta u hrvatskoj dan pobjede antifasista,automatski se podrzava fasizam.to je svima jasno,osim valjda tebi.
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 9. veljača 2012. 15:21

Grijesis, jer 500 godina turske vladavine u Turskoj je to sto je napravilo razliku izmedju srba i hrvata. Srbi su bili pod turskom cizmom kao sto velis pokorene sluge (Mehmed Pasa Sokolovic, itd) , dok su hrvati bili u Uniji sa madjarima. Nije to isto biti u Uniji sa nekim (kao sto smo bili u sfrj, AU-monariji , a uskoro i u EU) i biti okupiran 500 godina. Nakon turske cizme srbiju gazi ruska cizma. Srbija je ruska filijala na Balkanu (drugim rijecima Srbija je Rusija).

Zato mislim da je diskutabilna ta srpska samostalnost.
Kad spominjes fasizam i fasiste, Hrvatska je zasnovana na fasizmu.

Ako ti mislis na onu Hrvatsku koja je bila do Drine , Zemuna i do Boke i to koristis da nekoga sujetis i okarakteriziras ga kao fasista, onda si na krivom putu, jer u Hrvatsko ne postoji daas nitko tko uopce razmislja o Hrvatskoj do Zemuna ili hrvatskoj do Drine.

, onda ti nemam sto drugo reci da su najveci srpski grijesi gordost i sujeta.
Komentar od: ivoru | Komentirano: 9. veljača 2012. 12:25
njarnjas,razlika je izmedju srba i hrvata sto ste vi rvati stalno bili ulizice i pokorne sluge , dok se srbin uvijek pokusavao boriti protiv okupatora.vi nikad niste znali bez da vam neko gazduje i kroz istoriju najvise ste sluzili fasistima i dan,danas jedina drzava koja velica fasizam
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 9. veljača 2012. 9:38
”Necista krv” je bila obvezna lektira u Hrvatskoj u srednjoj skoli. Nemam nista protiv srpskih pisaca. Antica volim citati . Nisu nasi lingvisti ludi bili. Znali su sto da nam serviraju kao obavezno gradivo u skolama. Da vas bolje upoznamo. 
I ti meni ” bivsi srbin, pravoslavac ” !? Jeli ti to zelis mene uvrijediti (pa mi govoris da sam ja ono sto si ti) !? Zar nije to kompleks, Beograde? Sramis li se svog srpstva i pravoslavlja, pa ovdje ispoljavas svoje komplekse, braneci se kriomice ispod nekih nickova?

Nitko Crnu Goru ne zeli prisvojiti. Crna Gora je crnogorska, (kao sto je Bosna - bosanska, Makedonija - makedonska, Kosovo - kosovsko i Vojvodina - vojvodjanska). Nazivati crnogorce divljim narodom moze samo divljak i neodgojeni primitivac. Iako su napadali moj Grad ljudi iz crnogorskih krajeva u vise navrata kroz povijest, ja i dalje mislim da u Crnoj Gori vecina ljudi su casni i posteni ljudi i da ona zlodjela koja su radili su ipak samo nekolicina primitivaca. O kojem to mom idolu iz Hercegovine pises, kad pises ”da je baba musko – zvala bi se dusko”? Imam ih vise, pa neznam na kojega mislis. Rudjer Boskovic npr je moj idol iz Hercegovine. ;) Blaz Sliskovic, Drazen Dalipagic, A.B. Simic, itd.

Sto se tice srbije, jeli ona veca ili manja od Hrvatske, Podbablje ti je lijepo opisao sto je srbija i tko su srbi. Dovoljna je cinjenica da ste bili 500 godina pod turcinom a Hrvatska nije. I time se sve reklo.. Dimije su bile srpska narodna nosnja,!? To je srpska kultura i ne trebate se sramiti nje, jer 500 godina islama je utjecalo na vas , htjeli vi to ili ne. Znate onu: ”Svatko se cese tamo gdje ga najvise svrbi.
A sto se tice Hrvatske , tvoja nagadjanja jeli Hrvatska bila drzava ili nije, to ne govori toliko o tvojoj pismenosti i o tvome znanju, koliko govori o tvojoj gordosti i sujeti . Vec sam rekao da je srpska nacija kompletno posla ”na kiselo” i da srpskoj naciji treba generalna psihijatrijska terapija (eto tako vas gledaju susjedi, jer nemoj misliti da bosnjaci, slovenci , albanci, bugari , razmisljaju nesto drugacije o vama. Po tome se moze vidjeti i zakljuciti ko valja – a ko ne valja i sto je dobro – a sto je lose.

Sto se tice svijeta, Svi mi imamo svoj svijet, pa tako i Englezi i svedjani , kao i rusi i srbi , odnosno katolici i hrvati itd. Odabrali smo onaj svijet koji nam odgovara, odnosno svatko je posao svojim putem ili ti ga svatko od nas nosi svoj kriz (i u dobru i u zlu). Hrvatska je usla u EU-svijet, nesto sto je vecina hrvata zeljela , a Srbija je ”ruska filijala”, nesto sto vecina srba zeli. Sjecam se dobro kako ste pjevali Titu u 2ww , jer ste mislili da je Tito rus  (Ide Tito preko Romanije i ” Sa Ovcara i Kablara cobanica progovara kad ces doci u Uzice” . To je jedan primjer koji govori , kako je lako sa srbima opcenito gledajuci, manipulirati.
Isto tako kad spominjes jezik , sljivovicu i hranu , ja bih ti tu se nadovezao , da nije vazan kvantitet , nego kvalitet. Srpski jezik i srpska kultura za vrijeme turaka nije ni postojao (postojale su gusle, epsko pjevanje), niti srpska knjizevnost, niti srpska kultura. Dok hrvati imaju Marulica, Gundulica, Drzica, Boskovica, renesansu barok, gotiku itd. Dakle srpski jezik i srpska kultura su stagnirali 500 godina, za srpski jezik to razdublje turcizma je bilo razdoblje mraka. Nije se smjelo ni zikino kolo igrat, a kamoli da ste smjeli u ta doba plesati valcer, slusati Bacha, Mozzarta ili Bethovena.
Ali sada vam je vrlo bitno popuniti to razdoblje mraka sa tzv srbima Boskovic, Vojnovic, Drzic, Gundulic, itd. Oni su vam ”slamka spasa”. Zelite reci da su vam dubrovcani bili srbi u dijaspori !? 
Eto tu se slazem da je Hrvatskoj 70 godina sa srbima bilo 70 godina ici unatrag. Hrvatska je sa srbima stagnirala i zato je dobro da som se razdvojili, te da svi mi iddemo svojim putem.
Vidis , Ja mislim ipak da smo mi isto pleme i da smo mi osudjeni jedni na druge. Moja i tvoja generacija to nece dozivjeti, ali pr
Komentar od: ivoru | Komentirano: 9. veljača 2012. 4:43
podbablje,smrade i isprdku,sto ti znas o srbima i istoriji srpskoj.cime se vi hvalite,sto ste uvijek sluzili fasisticke rezime i bili pokorne sluge svim narodima u okruzenju.a ko od vas ima ljigaviji,osim siptara na svijetu.poseren se nate i tvoj karirani kafanski stolnjak od zastave i na gojka i krivoustog
Komentar od: Beograd je svet | Komentirano: 9. veljača 2012. 4:42
podbablje @

gde si ludak?
nema te nesto
ja sada nemam vremena za tebe jer moram da cistim sneg.
nego daj tamo vidi sta je sa tim svinjskim mesom?
ko zeza cenu.
Komentar od: podbablje | Komentirano: 9. veljača 2012. 4:15
Govedo iz Bukovice @
500 godina ste bili pod Turcima i Turcin je imao pravo prvu vecer spavat sa mladom i zato ste tako u vasoj pameti manipulirani sami sa sobom.
Bili ste kolonija Bizanta, a takvi ste i danas.Vasa je povijest stvorena na mitovima.Gdje su to vasi kvadrati i velicina?Je li u Zikinu kolu.Najbolje vam je to rekao Jelcin.Sam kralj Nemanja je napravljen od strane Zmajevica, koji su bili katolicki sveucilistarci u Boki;i tako je rodjen Sv.Sava.Nauci se bre povijesti, pa ces napokon biti sivonja.Te sve jugoslavene ti prodajem za 1 Kunu, a tebi preporucujem da htino odes kod veterinara, jer ti nema drugog spasa, jer dobro si kopirao porazenu ideologiju SANU-a, ciju si arhivu odvukao na frezi u pravcu porazene Srbije.Naucite se raditi, pa cete napokon biti ljudi i ne mogu se zaboraviti vasi zlocini koje ste napravili nad hrvatskom djecom i pobili na 100 000 ljudi.Vi ste nitko i nista ,jer patite od kompleksa manje vrijednosti.Nitko vam nije kriv sto ste na centralnom Balkanu i nikome niste interesantni, pa sami od sebe stvarate velicinu, a dokazali ste da ste poturice i kukavice.Pozdravlja vas Frano Tudjman i Gojko Susak.
Komentar od: | Komentirano: 8. veljača 2012. 19:24
ziggy stardust @
:) slažem se . ali ipak postoje razlike. Dok recimo mi Hrvati imamo 90% europske gene Srbi su to tek oko 55-60%.
Srbi su jedan od najvećih mixeva naroda u EU.
Komentar od: Bački agronom | Komentirano: 8. veljača 2012. 19:18
Kad je Srbija od Milvokija do Tokija, može i Hrvatska od Novigrada do Staljingrada!
To je reko poznati Hrvat, starinom Srbin - vojvoda Momčilo Đujić!!!!
Dinaroidna, narodna kaže."Nema ustaše dok ga ne rodi Srpkinja"!!??
Komentar od: ziggy stardust | Komentirano: 8. veljača 2012. 19:12
brtUlinić @

Sve nacije su, uzgred rečeno , izmišljene....
Komentar od: MioMao | Komentirano: 8. veljača 2012. 18:54
sloba milosevic,radovan karadzic,sanja jovanovic,tesla,boskovic,vojnović,pupovac,zeljko jovanovic,zoran janković,arsen dedić....sve hrvat do hrvata! :)))))))))

Komentar od: | Komentirano: 8. veljača 2012. 18:15
Nikola Tesla je bio Hrvat po porijeklu i to iz stare Hrvatske plemićke obitelji. Njegov pradjed se priženio u pravoslavno selo a prezime mu je nastalo od nadimka. Ono malo Teslinih prezimenjaka u Srbiji su doseljenici iz Hr.
Srbi koji su uzgred rečeno izmišljena nacija su apsolutno najgluplji narod na balkanu jer ništa ne uče iz svoje povijesti.
Komentar od: Xsplicho | Komentirano: 8. veljača 2012. 17:52
A da zaboravili ste napomenuti da je i Nikola Tesla bio Hrvat :)
Otac mu je biopravoslavni pop samo da bi napakostio buducoj hrvatskoj drzavi :)
Komentar od: Beograd je svet | Komentirano: 8. veljača 2012. 17:17
brat hrvat
da li bi ste se vi izlecili od srpskog komplexa kada bi srbi rekli da je srbija do 1945 pola bila hrvatska teritorija?
hrvatska sve do kragujevca?
a ima u sumadiji dosta hrvata,na hiljade,samo nece da priznaju.
a dubrovnik je sada vas.ko to osporava?
pa nece srbija da vam otme drzavu?
sta onda da radimo sa vama?
ionako ste u dubiozi i krizi da vas vise niko nece.
dacemo i vama jos i crnogorce.
vodite ih sve iz srbije.
zapamtite,pasaluk ili ne,opet nas je mnogo vise nego vas.
citate srpske knjige da vidite ili da se uverite da li ste stvarno ranije bili srbi!
hahahhahahah
bas ste smesni.
Komentar od: trp | Komentirano: 8. veljača 2012. 15:26
Hrvatska je prokleta zemlja za srbe, ali oni su kao i pušači, umiru a oni opet puše.
Komentar od: barba mate | Komentirano: 8. veljača 2012. 14:48
ajme majko. evo fiktivno, pa da i jesam srbin po nekom didu prije 500 godina... koje to ima veze DANAS? ja se osjecam hrvatom. ne disem ni stotinku promile srpski i sto se tu ima filozofISATI? evo nas miki rapaic se u par godine pretvorio u pravog hrvata-dalmatinca. i ko mu sta moze? pa j*****e patak, ja mislim da ga 5 konja nebi odvuklo zivit u pasaluk. sto se prezimena tice: npr. kecman, kedzman, mauzer, isailovic, basta, rukavina, sesum, beara, arnautovic... sve prava juznoslavenska srpska prezimena. niti mrvice madjarskoga, zidovskoga, hrvatskoga, albansko-vlaskoga tu nema, bre... da rekapituliram: diskusija je za qrac. a Dubrovnik je HRVATSKI.
Komentar od: Beograd je svet | Komentirano: 8. veljača 2012. 14:38
njarnjas @

pa ti citas srpske knjige?
znao sam da si i ti jedan od nasih.bivsi srbin,pravolsavac.

nego ovako,citaj pazljivo.
prisvojite vi slobodno crnu goru,oni su divlji narod i ne pripadaju nama.jos ce sve iz srbije d aih proteramo.poslacemo ih vama.

srbija je po svemu i uvek bila veca od hrvatske.
srbija je uvek bila drzava
hrvatska nikada.
ispade da je ceo balkan bio hrvatski.
da nije tvoj idol iz hercegovine sproveo tri PPP danas bi srba bilo 2.8 miliona u hrvatskoj.

najsmesnije je kako dokazujete da ste vi cisti hrvati,sa poreklom sa marsa.
hahahhahahahah
e znas sta kaze svet za vas?
pa smeje se.
ili jednostavno,kazu ovako.vi ste isti narod,pricate isti jezik.
ja kazem da nismo a englez i svedjanin opet tvrde kako smo isti.
znaci da vi pricate nas jezik posto nas ima vise.pijete nasu sljivovicu zato sto smo je mi napravili,a ne austrijanci.
jedete nasu hranu zato sto smo je mi napravili.
sve bre nase.
vi imate samo more i nista drugo,a uskoro i more nece biti vase.
ubiste se dokazujuci kako ste vi nacija.
ako smo mi vecina,normalno da ste postali od vecine,a ne od manjine.
vas komplex?
hahahhahahah
srbi su vas komplex.

a znas brat hrvat,da si ti glup!
pa pojesce nas ovi odozgo zajedno,za dorucak.
mislim i na vas i na nas.
ti brines ko je bivsi ili sadassnji hrvat?
a oni gore samo bunare li bunare.
razbise ti svest skroz.
nauci nesto vec jednom,osim srbe na vrbe i beogradski pasaluk.
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 8. veljača 2012. 9:37
Jao bre sto se ovaj beograd raskokodako !?
Sve zna !? Zna , ali u qrcu. Beogradski pasaluk je srpski i to je to.

Ko vam je kriv kad neznate cuvati svoje "svetinje" i kad u stvari neznate sto je to srbija. Kosmet ste izgubili, Gazimestan, Bjezali iz Srbije na Krf (!?) . I sad hocete da vam netko nesto da !? Vi ste kompletno jedna PTSP-nacija. Vama srbima kompletno treba psihijatrija. Ni oni normalni srbi sa vama vise ne mogu biti normalni, jer Srbija danas izgleda kao jedna luda kuca. Dobro je Bora Stankovic napisao knjigu "Necista krv" i predstavio svoj narod kao degenerican.

Pravosslavnu crkvu u Dubrovniku su gradili austrijanci 1877-e. Toliko o dubrovcanima-pravoslavcima. Jeli ta austrijska gradjevina razlog srpskog napada na Dubrovnik?Evo malo sta kaze sluzbena povijest Hrvatske:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Crvena_Hrvatska

Kao sto je vec receno Hrvatska je ulaskom u savez sa srbima ne samo gubila vrijeme, nego i teritorij (Izgubila je Bosnu, Srijem sa Zemunom, Suboticu, Boku , Lovcen . Tivat, Budvu, Sveti Stefan itd). Crnogorci su bili katolici.

Evo malo o Dukljanskom kraljevstvu kojeg je osnovao Papa: http://hr.wikipedia.org/wiki/Dukljansko_kraljevstvo

Crnogorski Kralj Nikola se sklonio u Italiju , a ne u Srbiju. A nakon Solunskog fronta srbi okupiraju Crnu Goru:
citat: "Nakon proboja Solunskoga fronta, srpska vojska zauzima Crnu Goru i u Podgorici postavljaju prijelaznu protuustavnu tzv. Podgoričku skupštinu na vlast koja optužuje Nikolu I. za izdaju, zbacuje ga sa prijestolja.

26. studenoga 1918. ista "skupština" izglasuje sjedinjenje Kraljevini Srbiji.

Odluka je dovela do brojnih nereda i izbijanja oružanog otpora Crnogoraca."
Komentar od: Istiniti | Komentirano: 8. veljača 2012. 8:55
Pravoslavna crkva u Dubrovniku izgrađena je 1877. godine, odnosno u vrijeme vladavine Austrije na tom području. Toliko o starosti tog vjerskog objekta. U vrijeme Dubrovačke Republike u gradu je osim katoličkih crkvi bila izgrađena i sinagoga, koja je tamo od 1408. godine.
Komentar od: saad | Komentirano: 8. veljača 2012. 8:30
Beograd je sve,beograd je selendra,uzeli stega od Turaka,koji su ga uzeli od Madjara "zlatni kljuc Madjarske".Kralj Tomislav spasio vas je od Bugara,bolje bi bilo da nije bilo bi vise mira na ovim prostorima,posto niste imali plemstva,nemanjici su porijeklom iz Crvene Hrvatske.Vecina danasnjih Srba su rezulta silovanja vasih pra baki od Turaka.
Komentar od: fish | Komentirano: 8. veljača 2012. 2:32
zanimljiva je ta naivnost određenih hrvatskih političara glede zajedničke države sa srbijom,naime,iako se strosmayer navodi kao utemeljitelj ideje jugoslavenstva,skoro nikad se ne spominje,a možda se niti ne zna,da je taj čovjek itekako bio svjestan što je velikosrpstvo.treba samo dublje istražiti.tako on govori da dok se hrvati bore s mađarima,srbi im pokušavaju zabiti nož u leđa..supilo i trumbić su najbolji primjer za to.oni su u sudaru s velikosrbinom pašićem ispali totalni naivci.dok oni misle da je srbija spremna preuzeti časnu ulogu predvoditelja ujedinjenja južnih slavena na federativnoj osnovi,on govori svom suradniku;"Nismo mi mislili sve njih (hrvate,slovence,bošnjake..) držati baš kao sluge,ali tko je gazda mora se znati".ljude poput kvaternika i grge anđelinovića i njihovih zabluda ne vrijedi ni spominjati.zatim dolazi onaj kreten od mačeka.krleža je za njega ustvrdio da je razlog njegove katastrofalne politike u tome što je on pohrvaćen slovenac."takvi su najgori"..i onda dolazi tito..koji je bio sve,samo ne naivan.kad je ušao u srbiju,i******avio je;"srbija nema čemu da se nada.za nju neće biti milosti".ili kad se radilo na ustavu 74.,neki su srbi govorili na jednom sastanku u polušali da drug tito želi njime srbiju svesti na beogradski pašaluk na što je on odgovorio;"pa to i želim".
slava mu.
Komentar od: fish | Komentirano: 8. veljača 2012. 2:17
možda ne znate,ali tito je osobno zaslužan što je dubrovnik pripao hrvatskoj,a ne srbiji.naime,britanci su željeli dubrovnik osloboditi i dati ga velikoj srbiji i to baš u vrijeme kad im je tito zbrisao s visa i otišao po tenkove i pomoć staljinu.no tito je bio brži te su partizani oslobodili grad,a tek je onda dozvolio ulazak britancima.a kako je zaj*****o churchilla oko povratka kralja znamo..a znamo i kako ga je zaj*****o oko istre.
nedavno je izašla jedna knjiga u britaniji-nasamariti churchilla-o titu,naravno.osim naslova,ima malo činjenično točnih stvari.churchill je za tita ustvrdio,kad je vidio kako ga je predriblao,da je pogriješio što ga nije likvidirao i da je odluka o podrški titu,a ne draži jedna od najvećih pogrešaka u ratu..
slava mu.
Komentar od: ivoru | Komentirano: 8. veljača 2012. 2:02
onda mora da su prezimena kod rvata Milošević,Jovanović,Stanković,Pavlović,Petković,Petrović,Obradović,Joković,.......čistokrvni rvati oli rvati sa jednokratnu upotrebu kako kaže uvaženi Nikola Tolja
Komentar od: Beograd je svet | Komentirano: 8. veljača 2012. 1:14
saad @

kragujevac je hrvatski grad?!
Komentar od: Beograd je svet | Komentirano: 8. veljača 2012. 1:12
hoce li neko reci vec jednom zasto su srbi hrvatski kompleks?

prezimena MILANOVIC,JOVIC,LJUBICIC,KOVACEVIC .......
su SRBI,ili pokatoliceni srbi.
KERUM i SANADER,TUDJMAN i KOSOR nisu srbi ni pod tackom razno.

Dubrovnik ima pravoslvnu crkvu u sred grada koja je starija od srbije skoro.
da ta crkva nije ranije bila dzamija pa je neko kasnije pretvorio u spc.?

A zasto vi imate cesto debate u kojima se govori o srbima i istoriji,drzavama,ko je bio agresor ili partizan,ili cetnik i ustasa?
non stop vi imate nesto da pricate o tome,nesto vam nedostaje izgleda?
ili je to ipak zbog vasih srpskih korena mozda?
vidite oni slovenci recimo ne pricaju o nama kao vi,pa cak ni makedonci.
od bivsih yu republika jedino sto nas vi ne vadite iz usta.samo srbi i srbija.
cak i ovaj extrremni krokodil ne ispusta srbiju iz glave.on sanja srbiju i beograd.
nemojte mi zameriti,ne pisem ja ovo sto vas ne volim,nego ovo proizilazi iz vasih shvatanja i razmisljanja.
secam se toga jos iz JNA kada sam dosta vremena proveo medju hrvatima.

potajno svaki drugi hrvat zeli da ode u beograd i da prodje kroz srbiju,da vidi te cetnike kako zive.polovina vas misli da srbi u srbiji zive na vrbi.
a dosta vas i dolazi.
nego nama najblizi hrvati su iz dalmacije.
zagreb i okolina ni po cemu nisu blizu nas.
ali vi odozgo,hmmmm?
a jos mrzite purgere?!
ostrvljani su mesani,najmanje hrvati.
e ne pominjem hercegovce,oni su van konkurencije.
pazite da vam ne preotmemo rudjera boskovic!
kao sto ste vi preoteli nasu sljivovicu.
e hrvati,hrvati,sta raditi sa vama?
Komentar od: saad | Komentirano: 8. veljača 2012. 1:07
Cijenjeni doktore,ne samo sto smo izgubili vrijeme,nego i Srijem sa Zemunom,Boku Kotorsku,pa moze i Backu,i stotine tisucca ubijenih i protjeranih.Da nije bilo jugoslavija Hrvatska i Bosna bile bi jedna drzava.
Komentar od: Beograd je svet | Komentirano: 8. veljača 2012. 0:56
krokodil41 @

pa dobro sam ja rekao da si ti veci srbin od nas iz srbije.
pa ti znas i majku jugovica sta je rekla.
poznajes srbiju odlicno i nasu istoriju
ti i tebi slicni koji zivite po belom svetu nije preostalo nista drugo nego da citate knjige o srbima,vidi se vas komplex.
lupas ovde gluposti protiv nas a znas svaku srpsku pesmu i svakog znacajnog srbina.
kornjaco matora,ti si srbin katolik.
ti si izgleda jedna trecina sto je pavelic propagirao.
pokatolici,pobij,proteraj.
PPP a krokodil je jedan od tih.
Brate SRBINEEEEEEEEEEEE
Komentar od: ivoru | Komentirano: 8. veljača 2012. 0:33
Jednokratni rvati-to najbollje opisuje kakva je to vrsta naroda za jednokratnu upotrebu.docekivati cvijecem neprijatelja,ulizivati se,biti savrsen sluga i nikad gazda-ni dan danas.
Nikola Tolja je dobro to reka-narod za jednokratnu upotrebu i nista vise
Komentar od: Bački agronom | Komentirano: 7. veljača 2012. 23:45
Pitanje Dubrovnika-Srba-Hrvata izuzetno tangira Petra Ivaniševića iz Bogodola i Petra Ivaniševića iz Bogodola!!???
Jedan Petar pripada SPC, slavi Svetog Jovana!!??
Drugi Petar pripada RKC, i od 1914 ne slavi Svetog Jovana??!!
Knjigu dr. Nikole neće kupiti niko u Čakovcu, osim po zadatku???
Svako se češe tamo di ga svrbi - jel tako brate :-)
Komentar od: ziggy stardust | Komentirano: 7. veljača 2012. 23:25
Da su kojim slučajem srbi i hrvati ostali iste vjere nakon crkvenog raskola danas bi bili ono što ustvari jesu;
JEDAN NAROD

Samo šta se ne bi mogli dogovorit oko naziva pa bi se potamanili međusobno :-))
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 7. veljača 2012. 22:57
Danasnji Dubrovnik i Crna Gora sve do Bara su bili Crvena Hrvatska.(Srednjovjekovna Hrvatska Duklja) .
citat:
..........Potiskivanje hrvatskoga imena i srbiziranje Crne Gore počinje u 17. st. putem pravoslavne crkve, ali to nije imalo jačega uspjeha do sredine 19. st. Pravi apostol srpstva u Crnoj Gori bio je vladika Petar II. Petrović Njegoš (1830.-1851.). Pod jakim utjecajem srpske propagande Ilije Garašanina i Vuka Stefanovića Karadžića, Negoš je spjevao svoje veliko pjesničko djelo Gorski vijenac. To djelo, koje je hvalospjev srpskom pravoslavlju, najviše je pridonijelo posrbljenju crnogorske inteligencije. Međutim u širokim narodnim slojevima živjela je jaka narodna podsvijest, koja im je govorila da oni nisu Srbi. To je prisililo stvaraoce druge Jugoslavije da su ustavom stvorili crnogorsku republiku i priznali da su Crnogorci narod, koji je različit od drugih naroda u Jugoslavij...."
Komentar od: MioMao | Komentirano: 7. veljača 2012. 22:46
Danasnji Dubrovnik ima samo pohrvaćene Srbe,to su tzk Tudmanovi Srbi,odnosno kako se oni vole zvati od 1990. Hrvati.Uostalom proučite dubrovačka prezimena...svako drugo dolazi iz istočne hercegovine i crne gore....jel i dalje mislite da je rijec o posrbljavanju?nije lijepo lagat,jer svako prezime ima korijene.Ima u Dubrovniku i pravih Hrvata,to su Hercegovci zapadnjaci,a ono malo bijednika sta je
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 7. veljača 2012. 22:30
Ima dr. Tolja pravo. Hrvatska je u Jugoslaviji gubila vrijeme. Hrvatska je imala 700 godina unije sa Ugarskom, onda kada su srbi bili "Turci-pravoslavci".


Dubrovnik jest trgovao sa srbima i u mjestu Janjevo imao Koloniju koju im je dao Car Dusan da mu dubrovcani kuju novac, jer su bili dobre zanatlije. Ali danas vise u Janjevu nema niti srba niti dubrovcana.

Prosla su ta vremena kad je samostalna srednjovjekovna Srbija bila stovana od svih slavenskih naroda na Balkanu. Danasnja Srbija na Balkanu je vise Ruska filijala, nego samostalna srpska drzava i kao takova ne uziva ugled medju balkanskim narodima i narodnostima, kao kad ga je uzivala u ona vremena kad je popularno biti srbin na Balkanu. Srpska Gordost, srpska oholost, srpska sujeta su upropastile ideju da svi srbi zive u jednoj drzavi.

Jeli znate sto je "Srpska sujeta": To su oni ljudi kod kojih ponos daleko prevazilazi granice normalnog...a hrani se unizavanjem drugih..
Komentar od: Milo Van | Komentirano: 7. veljača 2012. 21:42
Religija je opijum za narod a nacionalizam je doping; dakle mene ne zanimaju ni pravoslavci ni katolici ni Srbi ni Hrvati samo želim primjetiti da je Nikola Tolja (navodno doktor) nema pojma ; On kaze citiram :

Za shvaćanje okolnosti nastanka pokreta srpskokatolicizma ključno je razumijevanje situacije onoga vremena. Lako je sada iz ove perspektive i nakon dvije Jugoslavije, koje su za Hrvate bile čisto gubljenje vremena, biti pametan

Čovjek bi pomislio da prije Jugoslavije Hrvatska nije gubila vrijeme ali kontradiktorni Tolja nastavlja:


- Dubrovnik je, zajedno s Dalmacijom i Istrom, grcao pod vlašću Austrije, Dubrovčanima posebno omrznute jer je ona bila prvi gospodar nad Gradom nakon njegove višestoljetne samostalnosti, dok Banskom Hrvatskom i Slavonijom harači mađarska vlast predvođena Khuenom-Héderváryem.

Gospodine Tolja ne samo istorija ili povjest naroda nego čak i filozofija su uvjetovane i tu se nisu pitali ni Srbi ni Hrvati . Tako je bilo i tako je moralo biti. Mogu i Srbi reći da je dominacijq Srbije od strane Turske 600 godina bilo gubljenje vremena ali istorija Svijeta za to ne haje niti 1 posto.
Nemaš ti takozvani doktore pojma sa naukom.Ali ti je propaganda i sofistika dosta jaka.
Komentar od: Bački agronom | Komentirano: 7. veljača 2012. 21:09
Dr. Nikola Tolja :"Supilovi pravaši koji zagovarali hrvatstvo Dubrovnika"?????
Kada su slobodarski Dubrovčani postali Hrvati????
Komentar od: njarnjas | Komentirano: 7. veljača 2012. 21:02
srbi u stvari u praksi ne postoje. Ne moze se dnk-analizom dokazati da je netko srbin. srbi su nestali za vrijeme 500 - 600 godina turske vladavine ovim prostorima (to je otprilike 20 - 30 generacija !? ). Od Pada Kosova srbi postupno nestaju s ovih prostora . Srbi su djelom islamizirani (Mehmed Pasa Sokolovic), neki srbi su postali hrvati (jer su bjezali pred turcima), neki srbi su i asimilirani u turke, A neki srbi su stvarno ostali srbi ali su degenerizirani (kao sto je Bora Stankovic napisao u svom djelu Necista krv).
Dakle, Velike Sile su na Berlinskom kongresu napravile veliku gresku priznajuci srbe kao narod i priznajuci srbiju kao drzavu.
Komentar od: Šta je ovo? | Komentirano: 7. veljača 2012. 20:40
@alpina je lipo sve reka i objasnija.
Komentar od: MioMao | Komentirano: 7. veljača 2012. 20:35
Srbe katolike svrsta i Ivo Vojnović, čiji se brat Lujo zaista i******ašnjavao kao Srbin katolik. AKO MU JE BRAT SRBIN,PA KAKO IVO NIJE?OTKAČENOG LI STRUCNJAKA......
RUĐER BOSKOVIC JEST RODEN U DUBROVNIKU,RODITELJI SU MU IZ BIH,OTAC NAVODNO HRVAT,MAJKA TALIJANKA,A PREZIME BOŠKOVIĆ DOLAZI IZ CRNE GORE,DAKLE ILI JE SRPSKO ILI CRNOGORSKO,HRVATSKO PREZIME NIJE.
SAMO JOS JEDNA STVAR,dubrovcani obozavaju konvertibilnost....i ne treba ih tretirat kroz nacionalnost.
Komentar od: IZRAEL | Komentirano: 7. veljača 2012. 18:34
Mi Hrvati smo jedan veliki " fenomen " što se tiče izdaje vlastite nacije i domovine. Tako da me uopće ne čudi što su se neki " hrvati " posrbili.
U to vrijeme ti tzv. " hrvati " su bar zadržali svoju katoličku vjeru za razliku od tzv. " hrvata " od 1945 pa i ranije. Oni ne samo da su se odrekli nacije nego i vjere svojih pradjedova.
Njihova je to stvar i njihov izbor , nemože im to nitko zabraniti ali, da se može i te kako čuditi , može.
Pljuniti na svoju naciju i odreći se vjere svojih pradjedova prigrliti ni manje ni više nego srbsku i, postati veći četnik nego sam srbin e, to je stvarno fenomen za proučavanje.
E , sad da je želio postati Njemac , Japanc , Židov to bi i razumija , ali di srbin u p.ičku m.aterinu.
Komentar od: alpine | Komentirano: 7. veljača 2012. 17:27
.. njima je svak srbin, a ko nije onda ce ga oni "oslobodit".. mi ih znamo i ne uzbudujemo se ali nas vise nikad nece zaj**, meni su oni narod za zalit.. zapravo njihova "politicka elita" koja im je kamen za vratom umisto da produ katarzu i pstanu moderna nacija, nasi dobri susidi i dio zajednice evropskih naroda.. ovako su spali na obicnu filijalu rusije, i EU im je sve dalje i status lazne zrtve im je jedina hrana koju imaju.. nadam se da nisam u pravu, jer je nama u interesu imat dobre suside.. ali sam pesimist
Komentar od: Judita Dora | Komentirano: 7. veljača 2012. 17:20
Hvala doktore Nikola.Dobro je znati.Nadam se da će i drugi pročitati. Pa i Tadić.