Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 04.02.2012. u 20:19

MARIO BARIŠIĆ, BIVŠI VOJNI POLICAJAC, nakon istraživanja arhiva iz RepublikE srPske krajine, tvrdi :

"Barešića su ubili hrvatski zavjerenici, a ne četnici"

Državnom odvjetništvu Barišić  je podnio prijavu protiv Tvrtka Pašalića, Antonija Lekića, Nikole Krište, Ivana Drviša, Zrinka Šarića i drugih NN osoba zbog sumnje da su skrivili smrt Mire Barešića
Mario Barišić, bivši šibenski vojni policajac, svjedok u suđenjima za ratne zločine u splitskoj Lori i šibenskim Kulinama, i Stipe Jukić, umirovljeni djelatnik SIS-a, podnijeli su Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru prijavu protiv Tvrtka Pašalića, Antonija Lekića, Nikole Krište, Ivana Drviša, Zrinka Šarića i drugih NN osoba zbog sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina, odnosno skrivili smrt Mire Barešića, tada pripadnika Hrvatske vojske. Barešić je poznati hrvatski emigrant koji je zbog terorizma bio u Švedskoj osuđen na doživotni zatvor. U Hrvatsku se vratio pred rat.

ŽDO u Zadru pokrenut će po službenoj dužnosti istragu o ubojstvu Mira Barešića, koji je ubijen 31. srpnja 1991. kod Miranja Donjih, nedaleko od Benkovca. Bit će to druga istraga u ovom slučaju tijekom protekla dva desetljeća. Prvu prijavu Državnom odvjetništvu podnio je 2002. Nikola Majstrović, autor filma o ubojstvu Mira Barešića, koji je CD dostavio glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, a on ga proslijedio kolegi u Zadru, Ivanu Galoviću.

U prvoj istrazi utvrđeno je kako su Barešić i ostali iz njegove grupe, a protiv kojih Barišić i Jukić podnose prijavu ŽDO-u, upali u zasjedu srpskih specijalaca koju je predvodio Goran Opačić, osuđen na dvadesetogodišnji zatvor i zbog zločina u Škabrnji. Tvrdilo se da je u razmjeni vatre bio pogođen s više metaka te da je poginuo od neprijateljskog hica. Po svoj prilici bi se na taj slučaj odavno bila slegla prašina da nakon Oluje jedan pripadnik 113. šibenske brigade nije iz Knina spasio od uništavanja i donio kući desetak registratora s ratnom dokumentacijom “Republike srpske krajine”.

Dao ih je Mariju Barišiću, a on se zainteresirao i otkrio da se dva odnose na područje Miranja. Latio se posla, zajedno s kolegom i prijateljem Stipom Jukićem, čega je rezultat i knjiga koja, kako tvrdi Barišić, donosi istinu o likvidaciji Mire Barešića, a uskoro bi trebala izići iz tiska.

- Sve što su sudionici akcije dosad govorili, o tome kako su upali u zasjedu jakih JNA i četničkih snaga, da je na njih išlo 400-500 vojnika, sve je to laž - tvrdi Mario, napominjući kako su on i Jukić 15 godina prikupljali dokumentaciju i utvrdili da je Barešić bio žrtva smišljene zavjere “svojih ljudi”.

- Imamo za to dokaze, originalne zapise “krajinskih” organa i žive svjedoke koji su spremni izaći pred sud i o tom događaju vjerodostojno kazivati. Radi se o sedmorici Srba koji su toga dana bili u seoskoj straži, ali njihova imena ne želim otkrivati svjestan opasnosti kojoj bi ih izložio - govori Barišić i dodaje:

- Stvarni cilj te navodne akcije bio je likvidirati Mira jer je previše znao o emigrantima koji su stigli u Hrvatsku i nazivali se velikim Hrvatima, a zapravo su bili godinama u službi jugoslavenske Udbe. Na svaki ga je način trebalo ušutkati, pa su krenuli u fiktivnu akciju, tamo u Miranjama pripucali kako bi isprovocirali Srbe, a kad su oni uzvratili, bilo je lako pucati mu u leđa i to “pokriti” četničkim metkom - uvjeren je Barišić. Izvješće koje je po nalogu Josipa Perkovića napisano 13. kolovoza 1991. i iskazi aktera događaja, obične su laži koje su se olako izgovarale čak i nakon Barešićeva pokopa.

Laž o Mirovu ocu

- Tako je - kazuje Barišić - Gojko Šušak govorio da je na sahrani bio i Mirov otac koji je četiri godine ranije umro! Mirovo tijelo pronašla je jedna čobanica sa srpske strane, 5. kolovoza, i o svemu tomu postoje zapisi u krajinskoj dokumentaciji koju je vodio jedan srpski oficir. Tijelo je - navodi Barišić-razmijenjeno 7. kolovoza 1991., nakon što je zapovjednik policije iz Zadra kninskom garnizonu dojavio točno mjesto na kojem se nalazi...

DAVORKA BLAŽEVIĆ

Dva puta pokopan

Miro je dva puta pokopan: prvi put pod imenom Ante Katić, a zna se čije je to kodno ime, drugi put 26. lipnja 1992. pod pravim imenom na Mirogoju. Zanimljivo je da je svjedok događaja i sudionik akcije Mladen Mustač poginuo u sumnjivoj prometnoj nesreći dva mjeseca nakon Mirova drugog pokopa, a njegovoj je obitelji stigla prijetnja - šutite ili vas neće biti. Ovaj će put istina izići na vidjelo, pa ako i ne dobije pravedan sudski epilog, makar će javnost za nju doznati - zaključuje Mario Barišić.


Doživotni zatvor u Švedskoj

Miro Barešić je 7. travnja 1971. u veleposlanstvu u Stockholmu, u terorističkoj akciji, teško ranio jugoslavenskog ambasadora Vladimira Rolovića koji je nekoliko dana nakon toga od zadobivenih rana preminuo. Barešić je bio osuđen u Švedskoj na doživotni zatvor iz kojega su ga izbavili njegovi “suborci”, grupa hrvatskih emigranata koja je otela SAS-ov avion te u razmjeni uspjela Šveđane privoljeti da Mira izruče u Španjolsku. Tamo ga je pomilovao Frankov režim, koji ga oslobađa, a nakon toga odlazi u Paragvaj. U Hrvatsku se vraća početkom rata i stavlja na raspolaganje Hrvatskoj vojsci.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: podbablje | Komentirano: 7. veljača 2012. 4:20
cetnIKUSI & Govedo iz Beograda
Vi Srbi ste zivjeli od atentata.To nije od jucer, nego ste to radili i unutar Srbije.Za 5 Kuna bi ubili svog vlastitiog oca i prodali njegov grob.
Miro Baresic spada u velikane hrvatske povijesti, a vi ga se i mrtvog bojite.Neka mu je vjecna slava i pokoj za domovinu koju se je borio i dao svoj zivot.Stvorena je Hrvatska drzava koju vi niste ni sanjali da ce doci.Pusite u mijur, pa ce vam narasti vece oci koje su vam ionako iskrivljene,cime ste obiljezeni.
Komentar od: MontanaJD | Komentirano: 5. veljača 2012. 17:00
http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=4568:najstroe-uvani-dokumenti-izali-na-svijetlo-dana-tko-je-ubio-miru-bareia&catid=1:politika&Itemid=9
Komentar od: | Komentirano: 5. veljača 2012. 16:22
smrt crvenim fasistima / titovim komunistima i sljedbenicima
Komentar od: Bački agronom | Komentirano: 5. veljača 2012. 14:16
SMRT FAŠIZMU !!!!!!!!!
Komentar od: U get | Komentirano: 5. veljača 2012. 12:52
K O S I U D B A

budale vodi

glupa nacija
Komentar od: Jozo iz Glavica | Komentirano: 5. veljača 2012. 10:46
Nije samo Miro u to vrime o nestao,ima jos domoljuba koji su zagonetno nestali
Ludwig Pavlovic,Ante Paradzik,Blaz kraljevic istinski domoljubi koji pomalo odlaze u zaborav.

ko bi se nadao da Nobilo ima prste...
Komentar od: Jozo iz Glavica | Komentirano: 5. veljača 2012. 10:39
nisan zna da je drug NOBILo udba iako sam za monoge znao...izrucice valjda perkovica njemackoj, josipovic ga spasava...a sta je s stipom mesica , ion toga dosta zna...
Komentar od: roko prc tovar | Komentirano: 5. veljača 2012. 10:02

Ovako to opisuje hrvatski ratnik Boris Prebeg, prema sjećanju njegova osobnog razgovora s pokojnim Barešićem:

„(...)općenito smo pričali o životu i doživljajima, razmjenjivali mišljenja, jednom riječju veselili smo se našem susretu. Imali smo o čemu pričati, pogotovo slušati Miru o njegovom burnom životu, od Rolovica do druga Ante Nobila, zamjenika javnog tužitelja u procesu protiv ministra Nezavisne Države Hrvatske dr. Andrije Artukovića, kojega je pobijedio na Prvenstvu karataša u Oklahoma City-u. Na natjecanju u Americi Miro Barešić je zastupao Paragvaj. Osvojivši medalju, Miro je zahtijevao je da se uz paragvajski stijeg istakne i hrvatski. Kada je Nobilo vidio hrvatski stijeg, pljunuo je prema Miri i opsovao mu mater ustašku. Za taj cin nije ga nitko osudio. On (Nobilo) i sada u Hrvatskoj, gdje hrvatske vlasti zakon o lustraciji još nisu donijele, nesmetano radi kao odvjetnik(..
Komentar od: roko prc tovar | Komentirano: 5. veljača 2012. 9:50
Komentar od: saad @ 5. veljača 2012 7:31
Nevjerujem puno u zavjere,ali 90-tih ima puno nerazjasenih pogibji Hrvata Ante Paradzika,Blaza Kraljevica,Milana Levara,pa Kira,a sigurno jos ima i drugih.Ne bi se cudio,da je i Miro barisic stradao,na slican nacin.
Komentar od: roko prc tovar | Komentirano: 5. veljača 2012. 9:49
ubise ga braca... a nalogodavci i danas sjede "visoko" i uvik isti ....samo Njemacka trazi perkovica...

Komentar od: IZRAEL | Komentirano: 5. veljača 2012. 9:45
Miro Barešić uvijek je govorio da UDBA nije svemoguća kao što se želila prestaviti i prikazati. Najkrvolačna od svih komunističkih tajn. službi sigurno je bila , služila se isključivo lažima, ucijenam, obmanama a, pogotovo UBOJSTVIMA , kao sotona.
Ubila je širom svijeta na STOTINE hr. domoljuba. Jedina komunistička tajna policija koja je nakon 2 svij. rata pobila toliko nevinih i golorukih ljudi.
19 HRVATSKIH BORACA ( BUGOJANSKA SKUPINA ) , akcija FENIKS došla im je u srce Bosne , naoružana i u Bosni su bili misec dana , a da uopće nisu znali za njih.
Isto je bilo sa BAREŠIĆOM.
Ako su znali da su ubili Mira kako to da četnici to nisu razglasili na sva zvona ? Tijelo pok Mira bilo je kod njih par dana , a da oni nisu IMALI POJMA tko je on ? Upravo bi UDBI bilo od najveće koristi objaviti smrt " najkrvoločnijeg " ustaše ? Time bi zadala višestruki udarac hrv. domoljubima , pogotovo u EMigraciji koja je među najzaslužnijima za stvaranje HR.DRŽAVE .
Tek nakon par godina kad su saznali da je Miro poginio počinju se prikazivati dok.filmovi o zavijeri , preko svojih medija žele prikazati da je za smrt ni manje ni više kriv sam PRESEDNIK TUĐMAN.
Ali bilo im je već prekasno za bilo kakve laži.
MIRO BAREŠIĆ zauzima VISOKO MISTO u stvaranju HR.DRŽAVE nikakve laži nemogu ga skinuti sa tog mijesta.
Kad kumunizam padne i u HR , a hoće vrlo brzo , kad dođe HR.Država onakva kakvu je zamišljao MIRO i njegovi suborci UDBAŠKIM krvolocima moći će se NAPOKON SUDITI , a doći će i taj dan.
Pozdravljam vas pozdravom MIRA BAREŠIĆA:
SMRT JUGOSLAVIJI ( to smo doživili ), ŽIVJELA SLOBODNA HRVATSKA ( i to će mo vrlo brzo kad padne komunizam)
Komentar od: nije nego | Komentirano: 5. veljača 2012. 8:30
Komentar od: josko7 @ 4. veljača 2012 21:10

Ako je ovo istina u sta nesumnjam... sve one sta su sudjelovali u Baresicevom ubistvu treba bez milosti po kratkom postupku poslat na oni svit. Oni nisu Hrvati vec gamad i izrodi. Fuj!!!
+++++
E moj imenjak,dvojica koja su to naredila već desetak godina gledaju travu odozdo.Ali otišli su doli prirodnim putem a ne nasilnim.
Komentar od: | Komentirano: 5. veljača 2012. 8:19
cudno da ona cetnicka smeca od grdelina , ikusija ..... nisu vec napala da se radi o ustasi
Komentar od: saad | Komentirano: 5. veljača 2012. 7:31
Nevjerujem puno u zavjere,ali 90-tih ima puno nerazjasenih pogibji Hrvata Ante Paradzika,Blaza Kraljevica,Milana Levara,pa Kira,a sigurno jos ima i drugih.Ne bi se cudio,da je i Miro barisic stradao,na slican nacin.
Komentar od: Beograd je svet | Komentirano: 5. veljača 2012. 2:32
e hrvati,hrvati......
ja nisam znao da pored toga sto ste iskomplexirani nemate ni grama mozga.
izvinite ali je tako.
sta sam ja pisao ovde pre nekoliko meseci?
ima da me ljubite u bulju sada.
trazim izvinjenje od svih.
zato vam i ide drzava dobro,nemate pameti ni malo.

baresic je ubio rolovica koji je bio crnogorac,bivsi sef udbe.
svi udbasi su kao masoni,povezani i brane jedni druge.
crnogorci imaju krvnu osvetu,kao siptari.
da je rolovic bio pravi srbin iz srbije,baresic bi davno visio negde.
medjutim kako vi kazete cetnici,nisu to uradili.
udba iz hrvatske osvetila prijatelja.

druga verzija je primat.
koga je baresic ugrozio najvise sa svojim povratkom u hrvatsku?
razmislite dobro.
gde je baresicev ortak koji je odjednom pobegao da i njega ne smaknu?
-------------------
Kazete da su cetnici ubili i ludviga pavlovic!?
ludvig je 20 godina bio u zatvoru u srbiji,i niko ga nije dirao.
i ubise ga cim je izasao.posle kratkog vremena.
nisu ga ubili srbi.
opet mozda primat?
neko se bojao njega kao legende,veliki hrvat itd.
------------------------
zadojeni ste svojom mrznjom prema srbima i sa vama takvima je lako manipulistai.
idite malo u skolu,gledajte televiziju.
sramota.
A VI I DALJE PEVAJTE SRBE NA VRBE
Komentar od: alpha | Komentirano: 4. veljača 2012. 22:51
Prema pisanju dragovoljca Domovinskog rata, Borisa Prebega, objavljeno u knjizi o Miri Barešiću, autora pratra Vjekoslava Lasića, svima nama dobro poznati Anto Nobilo bi potučen na Svjetskom Prvenstvu karatea 1978. godine u Oklahoma City-u, SAD.

Porazio ga je hrvatski narodni borac za slobodu, pokojni Miro Barešić. Podsjećamo, Miro Barešić je žrtva jugoslavenske UDB-e (čije je Anto Nobilo ekspozitura) koja ga je, iz zasjede i zamke, lišila života negdje u zaleđu rodnog mu Šibenika 1991.g.

Ovako to opisuje hrvatski ratnik Boris Prebeg, prema sjećanju njegova osobnog razgovora s pokojnim Barešićem:

„(...)općenito smo pričali o životu i doživljajima, razmjenjivali mišljenja, jednom riječju veselili smo se našem susretu. Imali smo o čemu pričati, pogotovo slušati Miru o njegovom burnom životu, od Rolovica do druga Ante Nobila, zamjenika javnog tužitelja u procesu protiv ministra Nezavisne Države Hrvatske dr. Andrije Artukovića, kojega je pobijedio na Prvenstvu karataša u Oklahoma City-u. Na natjecanju u Americi Miro Barešić je zastupao Paragvaj. Osvojivši medalju, Miro je zahtijevao je da se uz paragvajski stijeg istakne i hrvatski. Kada je Nobilo vidio hrvatski stijeg, pljunuo je prema Miri i opsovao mu mater ustašku. Za taj cin nije ga nitko osudio. On (Nobilo) i sada u Hrvatskoj, gdje hrvatske vlasti zakon o lustraciji još nisu donijele, nesmetano radi kao odvjetnik(...)
Komentar od: nitko_poseban | Komentirano: 4. veljača 2012. 22:28
O ovome se šuškalo odmah nakon njegove pogibije. I to upravo ova verzija. No, za naše pravosuđe su svi ratni zločini i ratno profiterstvo tabula rasa. Sjetimo se još jednom i Levara. Bajiću, di si sunce ti prokleto?
Komentar od: darkkati | Komentirano: 4. veljača 2012. 22:08
Miro se 1991 šetao po Kninu , a četnici su mislili da je njihov jer je ima dugu bradu!
Komentar od: darkkati | Komentirano: 4. veljača 2012. 22:06
Miro je izveo više spektakularnih akcija poslije kojih je u Kninu proglašavan dana žalosti , poslije svake akcije bilo je svaki put oko 50 mrtvih četnika !
Komentar od: Volim.Hrvatsku | Komentirano: 4. veljača 2012. 22:05
Glavno da je Slobodna u naslovu donijela već presudu, bez suda, kad triba na Hrvate svalit krivnju, SD to radi bez problema. I bez dokaza.
Komentar od: vrgorcan | Komentirano: 4. veljača 2012. 22:01
Nije samo Miro u to vrime o nestao,ima jos domoljuba koji su zagonetno nestali
Ludwig Pavlovic,Ante Paradzik,Blaz kraljevic istinski domoljubi koji pomalo odlaze u zaborav.
Komentar od: Grdelin | Komentirano: 4. veljača 2012. 21:54
NEMA VIŠE KOMENTARA. ZATVORI.
Komentar od: budak branitelj | Komentirano: 4. veljača 2012. 21:23
Smeće jedno ima si i vrimena i prostora da se dokažeš kao ratnik ,ali ti si se želija dokazat kao izdajnik enti mate tebi i većem dijelu ši vojne policiuje za vrime domoviskog rata ako te zanima tko sam javi se da ti kažem ...
Komentar od: domacevino | Komentirano: 4. veljača 2012. 21:19
Braco Hrvati ostavimo se pisanja koje nas ne vodi do istine jer novinske agencije ce na tome zaradit a u nama ce probudit ljutu ranu,ja kao katolik sam protiv ubijanja i osveta ali ko se dira u Hrvacku Emigraciju kojoj ja pripadam zadnji 30 godina vjeruj te mi da bi ja da znam sigurno ko ubija Mira Barisica ja bi ubija tu osobu i cjelo njegovo potomstvo ,ne dirajte u mrtve Hrvacke Rodoljube i ne dirajte Hrvacke Bojnike i Emigraciju,mi bi sve dali za Hrvacku i od nje nista ne trazimo
Komentar od: josko7 | Komentirano: 4. veljača 2012. 21:10
Ako je ovo istina u sta nesumnjam... sve one sta su sudjelovali u Baresicevom ubistvu treba bez milosti po kratkom postupku poslat na oni svit. Oni nisu Hrvati vec gamad i izrodi. Fuj!!!
Komentar od: IZRAEL | Komentirano: 4. veljača 2012. 21:09
Jadno je i žalosno da tzv. slobodna MIRA BAREŠIĆA , heroja i revolucionara proglašava teroristom.
Rolović, inače partizanski koljač iz 2 svij. rata , ubijen je kad je potegao pištolj na Mira i njegovu grupu HRVATSKIH REVOLUCIONARA.
Znate li zbog čega je Miro sa svojom grupom upao u yu. ambasadu ?
Tražili su da se oslobode Hrvati koji su u BG. čekali smrt STRELJANJEM te iste godine. Osuđeni su samo zato što su volili svoju Domovinu i u montiranom pol. procesu osuđeni su na SMRT , nažalost i ubijeni su nakon neuspijele akcije Mira i njegovih boraca.
Hrvatska mladež ima svoga CHE-a , a to je naš MIRO BAREŠIĆ.
Čovijek koji je živio za slobodu svoga naroda i za tu slobodu dao je i život.Nažalost kod nas se čini sve da se toga HEROJA zaboravi , a vidimo i da ga se ocrni.
Nevjerujem u teoriju urote i izdaje , ne zato što UDBA koja je i dan danas jaka a, u to vrime netreba ni govoriti nije to želila. Ipak je Miro izveo par uspiješnih akcija u ZD zaleđu. A što se tiče udbinih ubojica vrime je da se i to pitanje NAPOKON stavi na dnevni red hr. pravosuđa.
Za sve koje zanima Miro može pročitati knjigu
Vjekoslava Lasića : BAREŠIĆ
Komentar od: Raphael | Komentirano: 4. veljača 2012. 20:54
Istina oslobađa.
Komentar od: english patient | Komentirano: 4. veljača 2012. 20:54
britanska tajna sluzba i masoni (i zidovi).