StoryEditorOCM
Dalmacijanema mira u posrnuloj pučiškoj tvrtki koja se, zbog nepopustljivosti dviju zaraćenih strana, sve više približava stečaju

BOJ NA KAMENU ‘Jadrankamen’ opet puca, Uprava i sindikat se razišli

Piše PSD.
21. veljače 2012. - 16:53

Nada kako bi se između Uprave “Jadrankamena” i Nezavisnog sindikata moglo, nakon što su poslije međusobnih prepucavanja i optužbi konačno sjeli za zajednički stol, pronaći rješenje koje bi osiguralo kontinuitet u proizvodnji, isplatu plaća i zadržavanje 28 prekobrojnih radnika, kratko je trajala.

Ni jedna strana ne želi prihvatiti prijedloge one druge, tako da se situacija ponovno zaoštrila i odškrinuta vrata izlasku iz krize koja prijeti stečajem ponovno su zatvorena. Najprije je Uprava sastavila i ponudila svoj prijedlog sporazuma koji, prema riječima Tončija Drpića, predsjednika Nezavisnog sindikata, odudara od onoga što je dogovoreno na sastanku u Splitu pa je sindikat izišao sa svojim prijedlogom sporazuma u 15 točaka.

Vilović prihvatio pet točaka

Na taj sindikalni prijedlog očitovao se predsjednik Uprave “Jadrankamena” Vedran Vilović, koji je bio suglasan samo s pet točaka ponuđenog sporazuma, dok je druge odbio ili je imao zamjerke na njih.

Prema sporazumu koji je predložio Nezavisni sindikat, Uprava bi se morala obvezati isplatiti 40 posto neto plaće za studeni od prošle godine najkasnije do 22. veljače, a ostatak do kraja veljače. Isto tako, zaostala potraživanja radnika trebala bi biti podmirena do 15. lipnja ove godine. Ti su rokovi, po ocjeni predsjednika Uprave Vedrana Vilovića, nerealni i neostvarivi, pa su kao takvi i neprihvatljivi.

Kamen spoticanja je i način kako zadržati 28 radnika koji su trebali kao tehnološki višak napustiti “Jadrankamen”.

Uprava čvrsto drži stajalište da bi se njihovim zadržavanjem osnovica plaće za sve zaposlene djelatnike smanjila za 9,3 posto. Direktor Vilović spreman je odustati od smanjivanja osnovice pod uvjetom da država otpiše dio duga, o čemu tek treba pregovarati. Nema suglasnosti ni o plaći za vrijeme trajanja štrajka.

Sindikat traži punu nadoknadu plaće za radnike koji su bili u štrajku započetom 12. prosinca, a odriču se naknade plaće za šest sati provedenih u štrajku u studenom lanjske godine. Taj je zahtjev direktoru Viloviću neprihvatljiv. Krene li novi štrajk, stečaj će biti jedino rješenje i izlaz.

IVICA RADIĆ

Sporazum vrijedi do 23. veljače

“Obavještavamo Vas da prijedlog sporazuma sindikata vrijedi do 23. veljače do 10 sati. Poslije isteka toga vremena više nema nikakvih dogovora niti sporazuma”, stoji u pismu koje je sindikalni povjerenik Tonči Drpić uputio na adresu predsjednika Uprave Vedrana Vilovića nakon njegovih primjedbi na predloženi sindikalni sporazum. U pismu još stoji: “Ne želim više ni djelić sekunde svog dragocjenog vremena, a još manje svog dragocjenog zdravlja, potrošiti na Vas.”


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 23:03