StoryEditorOCM
Dalmacijapočetak tjedna opravdava kalendar, pogotovo u zagori

U utorak u Zagori i do minus 10 stupnjeva!

Piše PSD.
15. siječnja 2012. - 13:57

Nakon iznimno lijepog početka godine koji je više podsjećao na proljeće nego na zimu, siječanj će na početku sljedećeg tjedna pokazati svoje pravo zimsko lice pa će se temperature u Zagori spustiti i do 10 stupnjeva ispod nule, no i dalje bez snijega i kiše.

Već s prvim danom sljedećeg tjedna svugdje u Dalmaciji će zahladjeti, najavljuje iz prognostičkih karata Rade Popadić iz Udruge “Crometeo”.

- Ovaj je vikend u znaku sunčanog vremena sa slabom i umjerenom burom. Kraj Vrgorca i u Konavlima je noću bilo oko 4 stupnja ispod nule, dok je uz obalu bilo toplije, od 2 do 7 stupnjeva - kaže Popadić.

Dan je donio toplije temperature. Zahladnjenje koje nas čeka početkom tjedna posljedica je pritjecanja hladnog zraka sa sjeveroistoka Europe, no taj poremećaj neće biti popraćen ni oblacima ni oborinama - kaže Popadić.

To znači da se za debeli minus valja dobro pripremiti odjećom i obućom, a treba misliti i na biljke te ih pravovremeno zaštititi od nadolazećeg mraza.

Ponedjeljak i utorak

- Najhladniji dani bit će ponedjeljak i utorak. U prvom dijelu tjedna na vrijeme će utjecati stabilna anticiklona nad središnjom Europom, međutim nad Crnim morem bit će visinska ciklona s hladnim zrakom zbog čega će u ponedjeljak i utorak uz slabu i umjerenu buru biti i prave zimske temperature, minimalne u Zagori od -10 do -5 stupnjeva - najavljuje Popadić.

I uz obalu će biti nešto hladnije no ipak ne toliko hladno već od -3 do 3, što znači da će mraza biti uz obalu i na otocima. Posebno će hladno biti u utorak ujutro. Najviše dnevne temperature će se uz pomoć sunca u Zagori popeti od 1 do 4, a na otocima i obali od 4 do 9 stupnjeva. Zahvaljujući suncu, sredina dana će biti ugodna i topla pa će to biti prava prilika za one koji mogu biti na otvorenom.

Srijeda

Srijeda nam u Dalmaciji donosi stabilno i pretežno sunčano vrijeme, a hladnoća će malo ‘omekšati’ s temperaturama višim oko 3 stupnja.

Četvrtak

Ciklona će se blizu premještati u četvrtak, no to neće znatnije utjecati na naše područje, ipak upozorenje za sve meteoropate jer će tlak znatno pasti, uz izmjenjivanje sunčanih i oblačnih razdoblja uz neznatnu mogućnost kiše. Temperature će biti u daljnjem porastu, posebno ujutro, a po danu će dosezati iznad 10 stupnjeva. Što će se s vremenom događati u petak još nije sasvim sigurno:

Petak

- Prognostičke karte upućuju na nekoliko mogućnosti, no sada je sigurno kako kraj tjedna donosi promjenjivo vrijeme, povremeno uz slabu kišu, no još uvijek bez snijega i većih oborina - kaže Popadić.

 ojdana koharević

Prije 5 godina čak plus 20

Siječanj je i ranijih godina znao iznenaditi toplim temperaturama i velikim oscilacijama s više od 30 stupnjeva. Tako se 26. siječnja 2006. godine temperatura uz obalu spustila na -6, u Zagori ispod 10 stupnjeva, a toga dana u Čakovcu je izmjereno -20. Godinu kasnije 20. siječnja termometri su u Kninu i Komiži izmjerili čak 20 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:32