Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 05.11.2011. u 16:40

HEROJ ILI ZLOČINAC Rade Bulat: Zarobio sam 300 ustaša - svi su poslije pobijeni, ali ja nemam veze s tim

 Oslobođenje zemlje od neprijatelja ne bi se
 uopće moglo zvati zločinom, nego
 patriotskom dužnošću

U procesuiranju partizanskih i komunističkih zločina, uz pritvorenog Josipa Boljkovca, istraga se navodno vodi i protiv Josipa Manolića i generala Rade Bulata, jednog od nekoć najutjecajnijih i najobrazovanijih partizanskih zapovjednika. S generalom Bulatom razgovarali smo više puta ove godine. Iako je u 91. godini života, drži se odlično. Tri-četiri gradske autobusne stanice u stanju je prepješačiti za petnaestak minuta. Rado priča s ljudima, ali intervjue daje rijetko.

Počnimo, gospodine generale, od danas, kada postoji mogućnost da vas se, zajedno s Josipom Boljkovcem i Josipom Manolićem, kazneno goni za ratne zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu...

- Ja sam odavno na zubu. Opet je to djelo snaga koje bi nešto na meni ušićarile. Ja to znam i tako će biti do moje smrti. Međutim, to se ne događa samo meni, nego svima onima koji su pokrenuli narodnooslobodilačku borbu. Da su živi Josip Kraš i Rade Končar, prozivali bi i njih kao što mene danas prozivaju.

No, ovoga puta riječ je o hrvatskoj Vladi, o ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku, koji je najavio da će ove godine intenzivirati istraživanje i procesuiranje partizanskih, odnosno komunističkih ratnih zločina. Evo, počelo je s Boljkovcem...

- Od toga me ne boli glava. Uostalom, ja sam prvi za to da se zločin, bilo kakav da je, sankcionira. Zato sam i prošao sve to što sam prošao od svoje najranije mladosti. I, molim vas, nemojte me zvati “gospodine”, recite samo Rade. Gospode, njihovih privilegija i nepravdi bilo mi je dovoljno već u djetinjstvu.

Nije mi bilo lako, kao seljačkom djetetu, biti izoliran i gledati tu razliku koja je postojala među nama djecom i zbog koje sam, najvjerojatnije, 1936. postao članom SKOJ-a, a 1939., kao student u 19. godini, i članom Komunističke partije. Pa kad već spominjete današnje vrijeme, onda bih podsjetio da sam ja danas najstariji član nekadašnje Partije u Hrvatskoj, dakle, krunski svjedok.

Stoga mi je još više žao što ne pričamo o Drugom svjetskom ratu u pozitivnom kontekstu, tako da djeca mogu nešto naučiti. Ali, kad je tako kao što kažete da jest, u redu, neka me hapse, mene - jednog od organizatora ustanka u Hrvatskoj, prvoborca i narodnog heroja! Samo neka prvo dokažu. Ja tvrdim da nikada nisam nikoga osobno ubio ili sudjelovao u nečijoj presudi na smrt.

Zapovijedali ste oslobađanjem Krašića, u kojem je počinjen ratni zločin. Tada ste, kao komandant 13. proleterske udarne brigade “Rade Končar”, napisali u svom izvješću: “Neprijatelj je morao saviti šiju.” Kako biste danas svjedočili?

- Poslije Suhora, gdje smo u studenom 1942., zajedno sa slovenskim jedinicama, do nogu potukli njihovu Belu gardu, Krašić je bio moja druga uspješna bitka. Međutim, obje akcije moraju se vojno-politički, pa i zemljopisno, šire sagledati. Kod Metlike se nalazio centar slovenskog ustašluka, Bijele garde, podčinjene komandi Draže Mihailovića, a u sprezi s talijanskom Dobrovoljačkom antikomunističkom milicijom.

Bilo ih je oko 6000, držali su 164 uporišta, od kojih je Suhor bio izuzetno dobro učvršćen, i neprijateljem i naoružanjem. Akcija je izvedena neposredno nakon četveromjesečne talijanske ofenzive u Sloveniji, imala je veliko vojno-političko značenje, a njezin uspjeh dao je krila širenju narodnooslobodilačke borbe.

Bitka za Krašić

Zbog uspješne bitke na Suhoru, vaša je brigada promaknuta u proletersku i vrlo brzo nakon toga počela je oslobađati Krašić. Strateški, zašto je Krašić bio važan? Navodno, u njemu je tada bilo 40-ak žandara. Što se zapravo dogodilo 1. i 2. siječnja 1943. u Krašiću? Vaša ga je brigada tada po drugi put oslobađala.

- Između prvog i drugog oslobađanja Krašića ustaše su se uspjele dobro organizirati, popuniti s četiri kamiona domobrana iz Karlovca, satnijom iz Jastrebarskog, bojnom iz Željeznog, jednim inženjerijskim ustaškim bataljunom, što je 33. pripremnoj i 35. udarnoj ustaškoj bojni bila i te kakva pomoć. Naša naredba bila je: dotući te snage u Krašiću, koji je bio važan politički centar i uporište HSS-a, čije je izdajničko rukovodstvo uspjelo pridobiti dio mještana na stranu ustaša.

Osim toga, držanjem Krašića, ustaše su držale važne komunikacije između Zagreba i Karlovca, a odatle su mogle vršiti brze napade na oslobođeni Žumberak, tako reći na sama vrata Zagreba. Ta bitka, u kojoj je sudjelovala i 4. udarna kordunaška brigada, trajala je dvije noći i jedan dan i vodila se u vrlo teškim uvjetima: dubokom snijegu, pod maglom na temperaturi od koje se sve ledilo. Ali, potukli smo neprijatelja, zarobili smo nekoliko stotina ustaša i njihovih pristaša, dosta naoružanja…

Koliko je bilo ubijenih, ranjenih, zarobljenih?

- U borbi je poginuo 41 partizan, a ranjeno ih je bilo 60. To je meni, kao komadantu, bila najveća žrtva do tada. Na ustaškoj strani poginulo je 372 ustaša (180 ih je poginulo u borbi, a 192 u osiguranju), zarobljeno je više od 200 ustaša, 87 domobrana i desetak žandara. Dva-tri dana poslije oslobađanja Krašića, Glavni štab Hrvatske, na čelu s Ivanom Rukavinom, napisao je da je 2. operativna zona, pod čijim je zapovijedanjem ratovala 13. narodnooslobodilačka proleterska brigada “Josip Kraš”, najvažniji sektor u cijeloj Hrvatskoj.

U svom izvješću Glavnom štabu Hrvatske, Marko Belinić, kao politički komesar, a u to vrijeme i komandant 2. operativne zone, koji je sa svojim štabom bio na poprištu bitke, zapisao je: “Kad su naše jedinice ušle u Krašić, po Krašiću je u potocima tekla ustaška krv, osam kilometara uz cestu od Krašića do Brlenića ležao je ustaški i domobranski leš do leša…”

- To je istina. Naše poginule borce sahranili smo na groblju u Sošicama.

Belinić na čelu suda

Što je bilo sa zarobljenicima?

- Ja sam izvršio borbeni zadatak, predao neprijatelja nadležnoj komandi 2. operativne zone, odnosno Marku Beliniću i njegovu štabu, i vratio se u svoje jedinice. Nisam sudjelovao ni u ispitivanju ni u suđenju.

Suđenja, navodno, nije ni bilo, nego su zarobljenici “na sveopći zahtjev naroda”, suđeni javno, aklamacijom, i kao “koljači i palikuće pravedno likvidirani”.

- Rekao sam vam, zarobljenike sam predao Marku Beliniću i vidio sam ih tek sutradan, 3. siječnja, u Krašiću, gdje sam otišao i bio možda najviše tri sata na sveopćoj proslavi oslobođenja mjesta. Tamo su bili postrojeni zarobljenici, ali tada još nije bilo nikakve odluke. Suđeno im je, na čelu suda bio je Marko Belinić, a egzekucija je izvršena drugog ili trećeg dana po oslobođenju. A zarobljeni su zato što se nisu htjeli predati, iako sam ih cijelu jednu noć i dan molio da to učine.

Prema svjedočenju preživjelog domobrana Mije Samca, koje je zapisala njegova kćer Ivanka Kuzmanović, odvedeni su goli, bosi i po dvoje zavezanih ruku debelom žicom u Sošice, gdje im je Marko Belinić pročitao presudu: “U ime naroda Žumberka osuđeni ste na smrt svi, bez razlike”, što se i dogodilo, prema svjedočenju Mije Samca, bez zasjedanja “narodnog suda”, utvrđivanja krivice… Poklani su, nad jamom Jazovka, pokraj žumberačkog mjesta Sošice, jer su “partizani čuvali metke”, i bačeni u njezin ponor.

- Slušajte, moj je zadatak bio – osloboditi. U svemu ostalom nisam “ni luk jeo, ni luk mirisao”. Nisam uopće bio prisutan. Deplasirano je što mene uopće upliću u priču o partizanskim zločinima i što me vežu uz Manolića i Boljkovca.

Vama se za Krašić pripisuje zapovjedna odgovornost, a osobna za ubojstvo poštara Dragutina Oslakovića, kojeg ste, kako je istaknuto u kaznenoj prijavi hrvatskih domobrana, zajedno s pokojnom suprugom Milkom Kufrin, također narodnim herojem, zarobili 29. kolovoza 1942. i likvidirali hicem na Okićkoj poljani. Prijava je stara 12, 13 godina. Znate za nju, zar ne?

- Odgovorit ću vam s rečenicom-dvije. U vrijeme kada je taj čovjek ubijen, Milka i ja uopće nismo bili na tom terenu. Milka je bila na Kordunu, a ja sam prvi put došao na Žumberak 15. ili 16. studenog 1942.

Imate li neko objašnjenje za partizanske zločine? Jer, recimo, prema nekim mišljenjima, sada više uopće nije važno hoćete li vi, Manolić i Boljkovac završiti u zatvoru, nego da se vašim primjerima dokaže da je to bila gotovo uobičajena pojava u partizanskim jedinicama, barem isprva.

- Oslobađanje zemlje od neprijatelja ne bi se uopće moglo zvati zločinom, nego patriotskom dužnošću.

Da, ali suđenje ratnim zarobljenicima bez suda, “na licu mjesta”, jest ratni zločin. A toga je bilo toliko da se ljudi ne mogu ni pobrojati. Vidjeli smo to čak i u partizanskim filmovima, snimanima u Titovu režimu: partizan je ubijen za primjer drugim borcima zato što je usput, u tuđem dvorištu, ubrao jabuku ... Pa i konkretno, iz života, hrabri komandant jednog bataljuna brigade “Braće Radić” ubijen je zato što je ubio ustašu koji ga je zatekao sa svojom suprugom u vlastitom krevetu.

- Ne znam za takve primjere, u mojoj brigadi nije bilo toga. Znam samo da bez odluke višeg štaba nije mogao nitko biti likvidiran.

anđelka mustapić
snimio: vjekoslav skledar / cropix

Oslobođenje i raspad Jugoslavije

Vijest o oslobođenju Jugoslavije dočekali ste u SSSR-u, gdje ste se nalazili na školovanju. Kako ste reagirali?

- U SSSR sam stigao 15-ak dana prije oslobađanja Jugoslavije i na tu vijest zaplakao sam od sreće.

Jeste li plakali kada se Jugoslavija raspala?

- Nisam plakao, ali sam bio ogorčen, nisam mogao shvatiti kako je do toga moglo doći, kad su za nju dane tolike žrtve, što znam iz, ako tako mogu reći, prve ruke. Osim toga, iz perspektive SSSR-a i SAD-a, a putovao sam i Europom, meni je Jugoslavija bila mala, a kamoli države koje su nastale iz nje.

Nisam ja poslušni domobran

Imate veliko političko iskustvo, nekoć ste devet godina bili saborski zastupnik, zašto se niste politički angažirali u hrvatskoj državi? Manolić se angažirao, Boljkovac se angažirao, pok. Belinić također. Oni danas imaju svoje ‘branitelje’: bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića i aktualnog Ivu Josipovića, koji ističu da su sva trojica istaknuti antifašisti i ‘važni ljudi u uspostavljanju samostalne i suverene Hrvatske’.

- Ne volim se nikome nametati, nikoga moliti i ne bih se dao upregnuti u svaku dužnost. Ja nisam domobran koji će slušati, udariti petama i klanjati se. Nisam naučio imati dva mišljenja. Osim toga, ne volim nikome soliti pamet, a ne mogu ni šutjeti. Najvažnije mi je bilo biti svoj, a to sam utuvio u glavu i svojim unucima koji su mi najbolji prijatelji. Pitaju me što mi to znači, a ja im tumačim: trebate pobijediti sebe, trebate shvatiti što su vaše vrijednosti i iz svega toga izvući zaključak što želite.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: dosljedan | Komentirano: 7. studeni 2011. 12:52
Tri eukaliptusa

Malo ti shvacas, jos manje znas a nisi, usprkos pokusajima niti duhovit. Ali eto, pises valjda jer ona bajka u koju, iako odrastao jos vjerujes i dan danas postoji, premda ni u mom ni u tvom, a ni u prostoru "regiona", makar u ovom virtualnom svijetu. Druge svrhe tvom javljanju ne vidim.

Centar "slovenskih fasista"? To diko, tko god je bio u to vrijeme na antikomunistickim pozicijama bio je fasista. da, logika smeta jer, ukoliko nekoga ne etiketiras tada ne mozes nicim opravdati iste ili fasistickima slicne metode koje su koristili partizani.
kako znamo da fasisticki pokret nije bio sve europski pokret, proglasavati sve kolaboracioniste sljedbenicima fasisticke ideologije je pokusati reci kako je fasizam kao ideologija bio prisutan u svakoj drzavi Europe u kojoj je bilo kolaboracionista fasista. To bi, opet znacilo kako bi iz te skupine mogao JEDINO Svicarsku izdvojiti.
Iako to nije bilo moje pitanje, kako si se osokolio objasnjavati kako su dva i dva cetiri, ali obzirom kako ti je rezultat premalen treba ga zanemariti na tu bljezgariju sam se osvrnuo.
E, sad Ustase su bili politicki pokret ustanovljen u Italiji i potpomognut od Musolinia, a uspostavljen je dan nakon donosenja oktroiranog Ustava Kraljevine jugoslavije. Tim Ustavom je i motiviran. Bili su kolaboracionisti najprije fasistima, a onda i nacistima i njihova uloga 1941 - 1945 je sramotna. Uloga partizana je u tom vremenu donekle pohvalna, uz izdvajanje zastranjivanja u ideologiju. Ali ponasanje partizana i metode borbe protiv neistomisljenika, kako ti pise u clanku, bilo je sramotno makar koliko i Ustasko.
Moje pitanje, na koje niti si dao, niti si pokusao dati a niti si sposoban dati ikakav suvisao odgovor, a niti je tvoj pokusaj nekakve duhovitosti ili cinizma uspio (za to treba ZNATI, ne vjerovati) bio je:
- Kada Slovence pod zapovjedanjem Draze Mihailovica, u to vrijeme jedinog legitimnog zapovjednika jedine legitimne vojne postrojbe Kraljevine Jugoslavije (sama cinjenica kako je Belogardejcima zapovjedao Draza Mihailovic implicira kako su oni priznavali Kraljevinu, a time ne i samostalnu Hrvatsku) nazivate Ustasama, znaci li to:
- kako su sve lose sto se ikada partizanima dogodilo pocinile Ustase pa se sve sto njima ne valja jednostavno MORA Ustastvom nazivati
- kako su te Belogardejske postrojbe bile dovoljno jak protivnik partizanima, a svi koji su bili jak protivnik samim time su morale biti Ustase (znamo kako su partizani prolazili u sukobima s Ustasama prvih godina rata).

Ili je, sto prije nisam spomenuo neki drugi razlog ovoj nebulozi. Na primjer:
- partizani su se s tim postrojbama Belogardejaca toliko okrutno obracunali da im kao alibi treba etiketirati ih Ustasama.

Ne trudi se odgovarati. Niti shvacas, niti znas, a niti si duhovit.
Greatest shit cjelog tvog komentara je ono sto si napisao kako "vi" Drazu Mihailovica smatrate Srpskim Ustasom. To ti nije za ovaj portal. To se rjesava kod doktora specijaliste.
Komentar od: | Komentirano: 7. studeni 2011. 4:21
off topic...

prije prijasnjeg komentara sam zurija vanka , tako da se potkralo par gramatickih gresaka...

dakle..

exluzivno za dosljednog :

ovo je pretpostavljam ta recenica koju je jako tesko razumit..copy paste :

Kod Metlike se nalazio centar slovenskog ustašluka, Bijele garde, podčinjene komandi Draže Mihailovića, a u sprezi s talijanskom Dobrovoljačkom antikomunističkom milicijom.

daklle pretpostavljam gosn. dosljedni da ste shvatili iz prethodnog komentara , centar slovenskih fasista je bio kod te Metlike,a posto je bela garda bila u sprezi sa talijanskom dobrovoljackom pazi ovo - antikomunistickom milicijom ,i cak pod komandom Draza Mihajlovica kojeg mi (cuvari tekovina revolucije) i dandanas smatramo srpskim ustasom ,dakle suradnikom nacista,za pojasnit mladjoj citalackoj publici ,bela garda je opisana kao slovenske ustase....
nadam se da sad razumite spornu recenicu ..uz drugarski pozdrav....prijatno ...

Smrt fasizmu-sloboda narodu.!.

Komentar od: | Komentirano: 6. studeni 2011. 21:56
specijalno iz imtelektualce iz zapadne Europe koji su preskocili Segrta Hlapica za lektiru kad su bili mali ..off topic...

dakle bela garda je za Sloveniju i Slovence bila izdajnicka bagra i sluge okupatora bas kao sta su i ustase bile Hrvatskoj i Hrvatima...dakle u tom smislu su "slovenske ustase"...dragi implektuanci iz zapadne Europe,ne bi vam da cuvat dvi nacrtane ovce na papiru ,a kamoli pisat po slobodnoj ...
Komentar od: Ze | Komentirano: 6. studeni 2011. 19:44
rade malo je to
Komentar od: dosljedan | Komentirano: 6. studeni 2011. 18:19
A ja se sve nadao kako ce mi neko od "cuvara tekovina revolucije" i vjerovatno cuvara stvarnim vlasnicima otete imovine, sto su prozvali "nacionalizacijom" objasniti znacenje radinih rijeci:

- ...... Belogardejci, Slovenske Ustase pod zapovjedanjem Draze Mihailovica...........

Jedno vrijeme sam isao tamo u skolu, iako nisam vjerovao u price o "sto na jednoga" bio sam prisiljen uciti povijest koju kao da su zajednickim snagama Andersen i braca Grimm pisali, ali 2011 u vremenu interneta baljezgati ove bajke o Slovencima Ustasama pod Drazinim zapovjedanjem, i bez korekcije urednistva objaviti u novinama koje se i na internetu objavljuju ravno je onoj bljezgariji velikog Splitskog antifasiste kako su partizani "cekali po dvojicu Njemackih vojnika u liniji, jer su ih radi nedostatka streljiva morali ubijati po dvojicu jednim metkom".

Komentatori - cuvari tekovina kalendar pogledajte! I ne nasjedajte na trazenja da objavite imena nego ne dajte ni vlastitoj djeci da vam doznaju nickove. I oni bi se sprdali s vama za vrijeme svakog rucka.
Komentar od: ametist57 | Komentirano: 6. studeni 2011. 11:49
geronimo34@,
Lipo si in sve napisa, crno na bilo, da ne bude poslije, nismo znali.
A sad u svetu nedilju malo kršćanskog nauka za velike Rvatine:
Blago mirotvorcima, blaženima će se zvati.
To nije reka ni Iustitia ni Gandhi, pa bi molila da se na ovim stranicama ne pljuje po Isusu.
Toliko.

Komentar od: geronimo34 | Komentirano: 6. studeni 2011. 9:27
Članak 36.

Sloboda i tajnost dopisivanja i svih drugih oblika općenja zajamčena je i nepovrediva.

Samo se zakonom mogu propisati ograničenja nužna za zaštitu sigurnosti države ili provedbu kaznenog postupka.

Članak 37.

Svakom se jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka. Bez privole ispitanika, osobni se podaci mogu prikupljati, obrađivati i koristiti samo uz uvjete određene zakonom.

Zakonom se uređuje zaštita podataka te nadzor nad djelovanjem informatičkih sustava u državi.

Zabranjena je uporaba osobnih podataka suprotna utvrđenoj svrsi njihovoga prikupljanja.

Članak 38.

Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.

Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.

Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.

Jamči se pravo na ispravak svakomu komu je javnom viješću povrijeđeno Ustavom i zakonom utvrđeno pravo.

Članak 39.

Zabranjeno je i kažnjivo svako pozivanje ili poticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

Članak 40.

Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.
Komentar od: Palilulac | Komentirano: 6. studeni 2011. 3:29
Da je ovaj covek u snazi onoj u kojoj je bio 1941.I da su zivi nekadashnji partizani koji su je*bali mamu vashim crncima danas bi svi vi igrali Kozarachko kolo i pevali pesme o Titu i Partiji zajedno sa Franjom Tudjmanom. Tek kada su on i njegovi proleteri otishli sa zivotne scene mogli ste vi olosh i banda da rasturate Jugoslaviju.
Komentar od: podbablje | Komentirano: 6. studeni 2011. 2:54
Rade Bulat, Doko Jovanic,Cedo Grbic, Dusan Dragosavac su vrsili etnicko ciscenje nad Hrvatima unutar Hrvatske. Bili su u cetnickim jedinicama a pet do dvanajest prisli su u partizane. Kad je rat svrsio vrsili su pljacku i liqvidiranje civilnog stanovnistva da bi se dokopali njihove imovine.
Nikakva razlika nema izmedu Milosevica i ove CETNICKE BANDE koje sam naveo.
Sto se tice USTASA, ustase su se borili na svom etnickom prostoru protiv CETNICKOG NOZA. Samo je razlika o tome sto se CETNICIMA dizu spomenici a to je evidentno u svakom srbskom selu.
Ovi JUGO LJUDOZDERI na internetu to ne spominju jer su sami iz tih familija.
Radu Bulata i slicni njemu treba osuditi na dozivotno robiju i oduzeti im imovinu, koju su nasilno otudili od gradana Hrvatske.
Vidicemo kako ce Hrvatsko pravosude donijeti odluke ali siguran sam sto posto da je ovo pozemna igra starih JUGO OBAVJESTAJNIH SLUZBI sto drze sve u svojim rukama.
Komentar od: Grubi | Komentirano: 6. studeni 2011. 1:17
grgocro,

u vrime na koje se odnosi clanak cetnci su bili pobratimljeni sa ustasama. a to da su "crnci" nekakva elitna vojska je mit izmisljen od strane ustaske emigracije. crnci su elita jedino jer su uspili utec priko bleiburga skupa s poglavnikon, ostavljajuci narod na milost i ne milost.
da ne bi ispalo kako drzin stranu, partizanske su price takodjer ispunjene mitovima. ka inace i sve price naroda na ovin prostorima pocevisi od mita da je kralj tomislav ima nekoliko desetaka tisuca konjanika pa do toga da je ban jelacic spasija hrvatsku porazuci madzare.
istina je 8 kilometara duga traka leseva. kad se uspijemo ostavit mitova i legendi mozda sta i bude od nas.
Komentar od: | Komentirano: 6. studeni 2011. 1:01
Vrlo smijesno, kad su to komunjari & chetnici udarili na 300 crnaca (ni u filmu). Moguce ako so ovo bili starci i djeca bez oruzja, ko sto smo vidjali i u ovom ratu.
Komentar od: Grubi | Komentirano: 6. studeni 2011. 0:25
svin ustasama:

ko izgubi ima se pravo ljutit.
Komentar od: MioMao | Komentirano: 6. studeni 2011. 0:14
Rade Rade svi ti ime znamo,porobio si 300 ustaša!!bravo!!

Komentar od: mate1590 | Komentirano: 6. studeni 2011. 0:03
MioMao @

Zavrsit ces ka i ova stara guba partizanska!.
Komentar od: MioMao | Komentirano: 5. studeni 2011. 23:29
Povampireni ustasoidi nemogu nista legenda NOB-a!

Zivio Rade Bulat jos 20 godina!
Komentar od: unačelu iz principa | Komentirano: 5. studeni 2011. 23:04
USTAJ SILO I NPRAVDO!!!!

KARTE NA STOL!!!!!
Komentar od: unačelu iz principa | Komentirano: 5. studeni 2011. 22:54
Kada se Partizani proglase ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA ja kao naslijednik mojih didova i baka tražim obeštečenje:

Nadoknada mirovine (Udovačka) od 1946.g. do daljnjeg
Naknada boli i tuge
Naknada za put trbuhom za kruhom u Dijasporu
Naknada za diskriminiciju i zlostavljanje
.
.
Molim svu novčanu naknadu da se uplati na račun:

NAŠ HAJDUK

Hvala
Komentar od: kulje10 | Komentirano: 5. studeni 2011. 22:53
@Mate1590, Tako su i oni, navodno, radili, pa kakva je razlika izmedju tebe i njih - "Sjasi Murta da uzjase Kurta"
Komentar od: unačelu iz principa | Komentirano: 5. studeni 2011. 22:52
Zločin je i to kad su Partizani iz Ogorja ukrali mojoj baki PAPIR za tiskanje novina .
Ukrali su i zadnju suknjicu moje tete kojoj je bila jedina.
Komentar od: mate1590 | Komentirano: 5. studeni 2011. 22:46
STAROG PARTIZANCINU TRIBA OMA OSUDIT
I STRELJAT!KA I BOLJKOVCA!MANOLICA I SVE OSTALE
PARTIZANSKE KOLJACE ! ! !


.
Komentar od: ametist57 | Komentirano: 5. studeni 2011. 22:45
Ma kako se zove oni doli šta priti otkrivanjem identiteta?
On je s onin šta je napisa sebe već otkrija i to u najgorem obliku.
Ne znan samo jel mu ono 80 znači godište.
Ako je, onda nije više mulac ali nije ni mudrac, nema taj baš puno ni utakmica u nogama za dilit lekcije drugima.
Mogu mislit kako mu sad raste EGO.
Čita ovo, divi se sam sebi .
E sinko, kad narasteš, kazat će ti se samo.
Komentar od: unačelu iz principa | Komentirano: 5. studeni 2011. 22:36
Zločin ima samo jedno ime i na mojim djedovima je izvršen zločin od Partizana 1946. godine kad su došli sami pridat odoru i oružje -poslije rata
Komentar od: crnostrik | Komentirano: 5. studeni 2011. 22:32
Treba počistiti ove neke dijelove Hrvatske, zagađne od posljednjeg ostatka ostataka srbo-komunjarske gamadi, poput Bulata, Boljkovca i Manolića. Kao i svakoga nusprodukta višegodišnjeg prežderavanja i probave komunističkih prdonja i onih koji im pružaju podporu.

Poput Delije i onakvih.

A raspolažemo za efikasnim pesticidima.
Komentar od: kulje10 | Komentirano: 5. studeni 2011. 22:24
Hej Kuka, sto ti ne objavis svoje ime, adresu i telefon da te svi tviji fanovi mogu naci i kontaktirati, ziv i zdrav budi
Komentar od: unačelu iz principa | Komentirano: 5. studeni 2011. 22:18
Ovaj kuka 80@ mogao bih biti malo zahvalan na zemlju po kojoj hoda .
Komentar od: kulje10 | Komentirano: 5. studeni 2011. 22:15
U Lipoj Nasoj ovi idioti u pravosudju su skroz prolupai. Slijedeci njihov primjer, talijani bi trebali traziti i osuditi Musolinijeve ubice, a na granicama diljem Europe bi trebao biti lov na sve one koji su imali ucesce u borbi protiv Hitlera cineci "ratne zlocine" radeci to.
Komentar od: Iustitia | Komentirano: 5. studeni 2011. 22:15
"Izdajniče" (ružnog li nadimka!), treba imati na umu i to da je preuzimanje lažnog identiteta dio vještine uhođenja.
Komentar od: izdajnik | Komentirano: 5. studeni 2011. 22:07
kuka 80@
posto san izbjega palit srpska sela i pljackat bijelu tehniku san dugo bija pracen od tudjmanovih spijuna. Nisan se plasia ni onih 90tih pa necu ni danas. Spijuni od onda su alkoholicari i propalice danas. Briga me jel mi nadjes indetitet. Kad se promini vlast kopat ces u kontenjerima svoj rucak pijanico.
Komentar od: unačelu iz principa | Komentirano: 5. studeni 2011. 22:07
Kada se Partizani proglase ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA ja kao naslijednik mojih didova i baka tražim obeštečenje:

Nadoknada mirovine (Udovačka) od 1946.g. do daljnjeg
Naknada boli i tuge
Naknada za put trbuhom za kruhom u Dijasporu
Naknada za diskriminiciju i zlostavljanje
.
.
Molim svu novčanu naknadu da se uplati na račun:

NAŠ HAJDUK

Hvala
Komentar od: unačelu iz principa | Komentirano: 5. studeni 2011. 21:47
Dali će ovaj Rade morat vratiti BORAČKU mirovinu(penziju)!
Komentar od: Iustitia | Komentirano: 5. studeni 2011. 21:43
Nepristojni izrazi ne smiju se pisati! U protivnom u forumu će vrijediti načelo "došli divlji i otjerali pitome".
Komentar od: delija_st | Komentirano: 5. studeni 2011. 21:39
kuka80
Popusi majmune!
Komentar od: Iustitia | Komentirano: 5. studeni 2011. 21:23
Jasno mi je da se čovjek ljuti na kradljivca koji mu je oteo vrijedni posjed. Jasno mi je da se čovjek uzruja kada čuje laži o sebi. Ali nije mi jasno da se čovjeka mrzi zato što ima drukčija uvjerenja i stavove.
Komentar od: unačelu iz principa | Komentirano: 5. studeni 2011. 21:18
Jasno mi je da Srbin voli Srbiju.
Jasno mi je da slovenac voli Sloveniju.
.
.
Nije mi jasno da Hrvat voli Jugoslavije.

Da se razumijemo : ne mrzima nikoga samo volim svoju Domovinu Hrvatsku koja je iznad svih ostalih.
Komentar od: snickers | Komentirano: 5. studeni 2011. 21:17
Ustašama , četnicima i njihovoj dici !

Ti ne znade mrijeti kraj slomljenog mača,
Na poljima rodnim, braneći ih časno
Kitio si cvijećem svakog osvajača,
Pjevajuć’ mu himne, bestidno i glasno.

Slobodu si vječno, zakržljala raso,
Ček’o da donesu tuđi bajoneti,
Po gorama svojim tuđa stada pas’o,
Jer dostojno ne znaš za Slobodu mrijeti
Komentar od: Kuka80 | Komentirano: 5. studeni 2011. 21:15
Delija, ne diži mi tlak sa takvim i******avama, neces bit prvi kojem se na ovom portalu otkrio indetitet, nemoj se zaj*****vat, ozbiljno ti govorim.
Komentar od: snickers | Komentirano: 5. studeni 2011. 21:13
SD je dužna spriječiti pozdravljanje ustaškin pozdravom!
Komentar od: Kuka80 | Komentirano: 5. studeni 2011. 21:11
Delija i još iz Splita, za tebe sam televizija u boji, u svakom smislu, ako očeš provjerit, javi se slobodno, i hvala ti na stručnom mišljenju.

a ti što pričaš o vrijeđanju, jel mene vrijeđaju ove partizančine dok ne znam ni di mi je didi grob, ostavite se ispraznih riči i filozofija kad nemate pojma o povijesti i životu opcenito.
Komentar od: delija_st | Komentirano: 5. studeni 2011. 21:11
baron
On nije posla 300 ljudi u smrt. Posla je 300 ustasa a to je velika razlika i za to mu treba dici spomenik.
Ustase nisu bili ljudi nego zivotinje i kukavice koje su klali staro i nemocno a pred partizanima su pobjegli ka p i z d e !!
Komentar od: Iustitia | Komentirano: 5. studeni 2011. 21:08
Puška nije jedini način borbe za čovječnost. Uzimanjem puške na gubitku su svi i onaj koji ju uzima i onaj protiv kojega se uzima.
Komentar od: delija_st | Komentirano: 5. studeni 2011. 21:06
kuka80@
Ti nisi normalan!Ti si bolestan covik. Idi se licit idiote !!
Komentar od: Iustitia | Komentirano: 5. studeni 2011. 21:05
Kuka to što radiš u špijunskim službama ne daje ti pravo da vrijeđaš.
Komentar od: Kuka80 | Komentirano: 5. studeni 2011. 21:02
ajde filozofu glupi, dok su drugi ratovali ti si drka doma, da mi te vidit s puškom, najlakše je glumit intelektualca a najteže se suočit sa smrti, eto filozofe pa malo razmišljaj o tome...
Komentar od: Iustitia | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:58
Onaj tko drugome prijeti nasiljem zbog napisanoga mišljenja, ne čini ništa dobroga.
Komentar od: Iustitia | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:56
Što znači metafora "spuštanje guste magle"? Isto što i "loviti u mutnome" ili nešto drugo?
Komentar od: Kuka80 | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:56
Samo da vam kažem, lako vam se svima može otkrit indetitet, gubo partizanska, krijete se iza tipkovnica, napišite što imate sa imenom i prezimenom.
Komentar od: Iustitia | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:55
Ne smije se osuđivati drugoga čovjeka bez dokaza. Bolje je da krivac prođe nekažnjeno nego da se kazni onoga koji krivnje nema.
Komentar od: Kuka80 | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:54
OPET CE SE GUSTA MAGLA SPUSTITI!!!
Komentar od: Iustitia | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:53
Kažnjavanje zločina nije samo djelo koje "pošteno prema obiteljima" žrtava. Zločin treba kazniti i onda kada žrtva nema obitelji. Zločin treba kazniti da bi se počinitelju pomoglo da upozna pravdu. Zločin treba kazniti da bi društvo bilo na putu pravednosti. Zločin treba kazniti i zbog niza drugih razloga. Prema tome, zločin treba kazniti
Komentar od: unačelu iz principa | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:52
Dragi Gospodine vi niste oslobodili Hrvatsku 1945.
Hrvatska je oslobpđena u DOMOVINSKOM ratu u kojem vi niste sudjelovali.
Vi ste PARAZIT!
Vi ste UBOJICA Hrvatskog naroda!
Vi MORATE odgovarat za pokolj Hrvata!
Vi MORATE meni reći gdje su moja oba djeda i svih 76 ljudi iz mog sela koji nisu bili na nijednom ratištu .
NISTE POBILI SVE!

MALO NAS JE AL NAS IMA!!!!!!!!!!!!
Komentar od: geronimo34 | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:48
ustaše su ubijali, klali dok su bili nacisti na vlasti a onda pobigli kad se trebalo suočit s partizanima i borit za Zagreb...ipak najbolje bi bilo da se istraže temeljito sve akcije i počinjeni zločini jer je tako najpoštenije prema obiteljima poginulih
Komentar od: Iustitia | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:47
Ne mogu se oteti dojmu da je stalno raspirivanje mržnje među građanima planirano i da postoje ljudi plaćeni za takve radnje.
Komentar od: mate1590 | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:43
delija @

al mi vas necemo postedit
svi cete platit svoje,stoko partizanska!


.
Komentar od: kleropeder | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:38
Druže Rade, glavu gore, Split i Dalmacija te voli i pozdravlja. Hvala ti na ovih 300 protuha manje.
Komentar od: Iustitia | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:37
Povijest pišu majka i otac odgajajući djecu u istini mira i ljubavi. Sve ostalo su ideologije.
Komentar od: MioMao | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:35
Povijest pišu pobjednici 2. svjetskog rata! a to su partizani,nema vise diskusije

Amenovano!
Komentar od: Iustitia | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:32
Povijest nije istina ako ju pišu pobjednici jer je tada ona crno-bijela. Povijest neće postati istinitom ako ju poraženi oslikaju kao crno bijelu.
Povijest nije samo priča ljudi koji upravljaju oružjem i oduzimaju život drugome. U toj povijesti ima poraženih i pobjednika. Ali povijest pravednice i pravednika, mirotvorke i mirotvorca, radnice i radnika ne poznaje pobjede i poraze jer iz perspektive čovjeka svaki je rat poraz čovječnosti.
Komentar od: izdajnik | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:30
izrael@
tito je 100 000 kriminalaca palikuca ubicai lopova ubija i time omogucija 50 godina mira i napredka. izgradija je na hiljade tvornica jer nije bilo lopova da ih pokradu. Vodija je pokret nesvrstanih jer se oslobodija svih onih gamadi. Tija ti ili ne ali stara Juga je bila svjetska sila. Nisu Ameri ni Rusi mogli s njoj radit sta ih volja. Tito je donosija zakone a nije isa pitat Evropljane sta smi a sta ne. Citav Svit mu je dosa na sahranu a onom Zlocincu Tudjmanu ni smrdljivi pas nije dosa. Osim Turcina. Pati Izraelu ali to su nazalost cinjenice.
To sta ti zelis palit i ubijat vjerovatno ima sa tvojin nickon neke usporedbe.
Komentar od: delija_st | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:29
Mate tovaru glupi!Ti bi treba ljubit guzicu partizanima! Da nisu bili milostivi ne bi ti sad sra ovuda.Velika greska sto nisu potamanili ustasku gubu!!!
Komentar od: Iustitia | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:25
Što znači načelo "divide et impera"? Tko se oslanja na to načelo? Kome zavada građana donosi korist, kome štetu?
Komentar od: Bački agronom | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:23

Jel će vlastodršci RH da organizuju i hapšenje i Bate Živojinovića !!???
Komentar od: | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:21
.."moje je bilo da oslobađam ?!
Lipo ste nas oslobodili , nema što !!
Ubiti 100 000 ljudi i još se stime hvaliti mogu samo titovi ljudožderi !!! U Zadarskom zaleđu ustaše nisu ubile NITI JEDNOG HRVATA !!! dok su " oslobodioci " u svakom selu na desetke i stotine nedužnih ljudi !!!
Pod HITNO !!!!!!!! ovog BULATA i ostale majmune uhapsiti i osuditi u ime naroda ( to je njima najdraža presuda ), na SMRT STRELJANJEM !!!!
To što on ima 90 godina , pa što. Neće ga niko kuvat za juhu i poist !!!
STRELJATI SMRADA !!!!!!!!!
Komentar od: mate1590 | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:21
delija @

Igrale se delije,nasred zemlje smrdije...
s smrdija sve manja,i manja...
ha ha ha
da delija,ha ha ha
koji kretenoid

.
Komentar od: ratkajevih | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:18
Ne ljubavnik
Nama Hrvatima odgovara istina,a vama odgovara kako vam odgovara
Komentar od: delija_st | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:11
HEROJ !!
Samo je steta sto nisu iskorjenili ustasku bagru do kraja.
Komentar od: mate1590 | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:10
izdajnik @

Stoko cetnicka!
Doces i ti i takvi nared,neboj se
I ovaj partizanski koljac je mislija da ga pravda nikad nece stic!
SVI CETE DOC NARED ! ! !


.
Komentar od: ratkajevih | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:08
1930-te

...hrvatske seljake po svima selima u Lici i sjevernoj Dalmaciji, da sebi naslade srce radi ustaškog djelovanja prošle jeseni u Lici. Srbi su narodu oteli 600 glava stoke, a zapalili 48.kuća i gospodarskih zgrada, naročito u Podgorju ispod Velebita, gdje su najviše štete pretrpjeli jadni Devčići. Kako je hrvatski rodoljubni trgovac Marko Došen uspio pravodobno otići u inozemstvo, dala je beogradska vlada početkom svibnja g. 1933. progoniti njegovu obitelj, kojoj je oduzeta i dozvola za vođenje trgovine.

U listopadu godine 1933. izvedoše hrvatski rodoljubi u sjeveroistočnom Hrvatskom Zagorju nekoliko dinamitnih eksplozija, da time pokažu svoje nezadovoljstvo s beogradskom diktaturom. Radi toga je vlada u one krajeve odaslala kaznenu ekspediciju, koju su činili srpski oružnici i zagrebački stražari. Ovi su cijeli okoliš Vinice pretvorili u mučilište. Tamo je nekoliko stotina hrvatskih seljaka strahovito izbatinano. Tom je zgodom u Gornjim Ladanjima tragično poginuo hrvatski borac Josip Krobot; njegovi su rođaci, prijatelji i znanci — naročito pak članovi njegove obitelji — bili zlostavljani na očigled cijeloga sela.

Sred ljute zime došao je 16. prosinca 1933. kralj Aleksandar s kraljicom Marijom u Zagreb, gdje su ostali do 11. siječnja 1934. Kralj je dobro znao, da ga Hrvati mrze, te se bojao i atentata. Zato je beogradska vlada odredila, da se poduzmu preventivne mjere, koje će onemogućiti atentat. Tako je prije kraljevog dolaska izagnano iz Zagreba nekoliko stotina sumnjivih ljudi. Osim toga je u Zagrebu uhićeno preko tisuću osoba, koje su bile ispitivane, da li što znadu o spremanju atentata. Mnogi su ljudi bili na redarstvu zlostavljani, jer ih je dr. Janko Bedeković htio mukama prisiliti na priznanje, da se sprema atentat. A taj se atentat zaista spremao, samo nije bio izveden. Atentator je naime Petar Oreb odustao od izvedbe na Jelačićevom trgu, jer je vidio, da bi uz kralja nastradalo i mnogo nedužnih osoba. Kad je za to doznalo redarstvo, uhitilo je u Zagrebu preko 300 ljudi, većinom hrvatskih đaka i onih građana, kod kojih su ovi đaci stanovali. Sad je redarstvena zgrada bila pretvorena u pakao, jer su Bedeković i njegovi krvnici strahovito mučili sve uhićene ljude. Ova su zlostavljanja natkrilila sva prijašnja mučenja.

Oružnici su 18. travnja 1933. iz Rečice u Karlovac dopremili grupu hrvatskih seljaka, koje su zatvoili kod kotarske oblasti. Kako su tamo oružnici postupali, doznajemo iz tog opisa, što ga je podao Andrija Pavlić: »Čuo sam ostale seljake, kako iz susjedne sobe dozivaju u pomoć. Oko 4 sata poslije podne bio sam uveden u sobu, gdje se odigravao taj zločin žandara. Neugodan dojam izazvaše tragove krvi,isčupane kose, te komadi odijela i puceta. Soba je izgledala kao zvjerinjak. Unutra sam vidio 9 žandara s puškama i s kolcima u ruci. Oni su najpogrdnijim riječima vrijeđali cijeli hrvatski narod, a zatim su padali udarci po meni . . . Dobro se sjećam, da sam pao na desnu stranu. Jedan žandar mi je s lijeve strane postavio između 8. i 9. rebra kolac, koji je pritisnuo svom težinom svojega tijela. Tako je ponovio više puta, dok mi nije iskočila krv na usta i na nos, te sam se onesvijestio. Kada sam sutradan došao k svijesti, zapitao me je stražar, hoću li vode. Iza toga mi je u limenoj posudi donio vodu, ali je ta voda žalibože bila slana. Treći sam dan dospio u bolnicu radi povreda na rebrima. Od pretrpljenih udaraca opaženi su krvavi tragovi po cijeloj lijevoj strani tijela. Nakon tromjesečnog ležanja u bolnici upućen sam u kućnu njegu s liječničkom svjedodžbom, da me se ne može pozvati na nikakvo izdržavanje kazne, jer da mi je potreban oporavak. Ipak je već poslije nekoliko dana došla žandarska patrola, koja me je odvela natrag u zatvor.«

U Biogradu na moru bijaše 15. veljače 1933. uhićen ljekarnik Josip Silobrčić. Oružnici su ga gotovo danomice mučili. Oni su mu vezali ruke i noge, te je pod kundacima i batinama morao davati i******ave, kakve su oni tražili. Kad j
Komentar od: ratkajevih | Komentirano: 5. studeni 2011. 20:03
Nakon četverogodišnje talijanske okupacije Novigrad je godine 1923. vraćen Kraljevini SHS. Dolazak vojske Kraljevine SHS u mjesto pod srpskom zastavom izazvao je i prvi sukob. Mještani su plavo-bijelo-crvene trobojnice okrenuli na hrvatske boje. Vrlo se brzo narod uvjerio u velikosrpsko ustrojstvo nove države. Nepravda i tlačenje postali su narodna svakidašnjica. Svjestan svog položaja i razvijene nacionalne svijesti, narod se okupio oko Hrvatske republikanske seljačke stranke Stjepana Radića. Na nepravdu nove države i izazove njenih privrženika narod je odgovorio pobunom. Razoružanjem “mrskih” žandara i napadom na njihove istomišljenike, a pod geslom “Pobijmo žandare, mi ne ćemo šajkače”, narod se i******asnio protiv takve države i njene vlasti. Pobuna je ugušena, mnogi su zatvoreni i osuđeni na zatvorske i novčane kazne. Narodni otpor ni takvim mjerama nije slomljen. Na izborima godine 1925. u Novigradu pobjeđuje HRSS i preuzima općinsku vlast. Iste godine organizira se veličanstvena proslava tisućgodišnjice Hrvatskog Kraljevstva. Proslavom narod pokazuje neuništivost svog otpora, ali izražava i svoje težnje za slobodnom hrvatskom državom.
Komentar od: izdajnik | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:59
Ratni zlocinci moraju biti kaznjeni bez obzira na zastaru, nacionalnost ili vjeru.
Pobiti zarobljene vojnike je zlocin.
Sad ostaje pitanje dali su ustase bili vojska ili banditi? Ako se tocno prate vojne akcije ustasa u 2. svjetskom ratu onda oni nezasluzuju ime Vojska.
To su bile ubice, palikuce i siledzije. Jedine uspjehe su imali kod paljenja srpskih sela i ubijanja civila. Nikakav otpor nisu pruzili 45. partizanima. Zagreb je pao ka trula jabuka skoro bez borbe. Njihov Ali Baba je presvucen u zenu pobiga i nije ga bilo briga za njegove razbojnike. Draza Mihajlovic, Sadam Husein i Gadafi su bar imali casti ostati u svojoj zemlji.
Sad ostaje pitanje dali su ustase bili vojska. Po mom misljenju nisu.
Komentar od: mate1590 | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:56
T-55 @

Evo junak traktotista se javija!


.
Komentar od: ratkajevih | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:51
Citajte ljude velikosrpske zlocine daleko prije 2 svjetskog rata

http://www.posavski-vremeplov.com/zapisi-o-zemlji/na-ljutu-ranu-ljuta-trava/
Komentar od: norton | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:47
SMRT P.R.O.L.I.V.U-SLOBODA TVRDOM G.O.V.N.U
Komentar od: ratkajevih | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:47
Grozni zločin izveden u Senju 9. svibnja 1937. nad hrvatskim omladincima iz Gospića, potresli su ne samo hrvatski narod nego i čitavi kulturni svijet!“ – tako je narodni zastupnik Ivica Murković u jednom letku ocijenio Senjske žrtve koje su stradale 9. Svibnja 1937. u Senju kada su srpski žandari bez ikakva razloga pucali u grupu mladića i djevojaka iz Gospića.
Oni su sa hrvatskom zastavom došli na nastup hrvatskog pjevačkog zbora „Trebević“ iz Sarajeva. Održan je i zbor posvećen Matiji Gupcu i braći Radić u organizaciji HSS-a pred čak 6 000 nazočnih. HSS-ovci su se uobičajeno kritički osvrnuli na nehrvatsku politiku režima a sudionici zbora su se poslije razišli gradom. Povorka je pjevala hrvatske pjesme a iz kamiona su Ličani veselo klicali Senjanima. Pri prolasku četvrtog kamiona Gospićana u kojemu je 33 mladića i djevojaka uz tamburice pjevalo: „Hajdmo, hajdmo narode pod barijak slobode…“ zapovijednik žandara kapetan Koprivnica dao je znak rukom na što je kaplar Besidić ispalio paljbu iz svog revolvera. Kod gostionice „Nehaj“ iz pušaka i strojnica zatim su pucala još 19-torica žandara. Na mjestu je poginulo petero civila: Katica Tonković, Nikola Bevandić, Marko Smolčić, Tome Nikšić i Frane Jelača, a nekoliko teže ranjenih podleglo je poslije ranama.
Službena izviješća su pokušala žrtve prikazati kao ustaše frankovce i komuniste. No, prema i******avama očevidaca žandari su ovaj događaj unaprijed pripremili.
Stradali rodoljubi pokopani su nakon dva dana u Gospiću dostojanstveno na velikom sprovodu.
Komentar od: ratkajevih | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:42
"Manje je krvi bilo proliveno za stotinu godina austrougarske vladavine, nego za pet godina jugoslavenstva od srpskih žandara"

-ovo je i******ava blazenog alojzija Stepinca
Komentar od: norton | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:40
SMRT KOMUNIZMU - SLOBODA NARODU !!!!!
Komentar od: T-55 | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:40


Kakav zločinac? H E R O J.

Za ubistvo 300 ustaša sleduje orden.

Komentar od: ratkajevih | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:39
Sibinjske zrtve
Komentar od: ratkajevih | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:37
Svibanjske zrtve 1935
Za vrijeme posjeta, vlč. Praskić je u Oriovcu svojim pratiocima i tamošnjim ljudima održao kraći govor pozivajući ih da na skorašnjim izborima raspisanim za 5. svibnja glasuju za dr. Mačeka. Kasno uvečer, vraćajući se uz pjevanje rodoljubnih pjesama i poklike u pravcu Broda, na kolonu je u Sibinju pokraj općinske zgrade ispalio dva revolverska hica općinski činovnik Marko Matošević, rođeni Sibinjac, odan jugoslavenskom režimu. Ustao je i viknuo „Dolje Maček!“ i verbalno se sukobio s kolonom. Poiskakavši iz svojih kola, seljaci su se dali u potragu za izazivačem, no nisu ga uhvatili jer je on u međuvremenu pobjegao.
18. veljače
Sutradan, u ponedjeljak 18. veljače, uslijedila su uhićenja pojedinaca u Oriovcu i St. Slatniku. To je uznemirilo stanovništvo tih i okolnih sela, pa su razaslani seoski kuriri – iz Adrijevaca Petar Luić-Šarić, njegov sin Stjepan te Šimo Čeović krenuli su prdvečer u Oriovac kako bi u žandarskoj stanici zatražili oslobađanje uhićenih, koji su u međuvremenu bili upućeni u Zagreb. Na povratku je na sudionike ove protestne grupe iz šume Rastovice, između Brod.skog Stupnika i Starog Slatnika, ispaljeno nekoliko metaka, na sreću bez posljedica.
Masakr nad seljacima [uredi]

U utorak, 19. veljače ponovo je u Starom Slatiniku i Oriovcu, a sada i u Andrijevcima i Sibinju, došlo do uhićenja, batinanja i zatvaranja u podrumski zatvor žandarmerijske postaje u Brodu. U zlostavljanju uhićenika isticao se žandar Vasilije Vukotić, zvan Crnogorac.
Uznemirenost naroda bližila se vrhuncu. Središnje mjesto tih zbivanja postalo je selo Sibinj, a i Andrijevci. Odatle su u odvoračka sela krenuli kuriri da pozovu stanovništvo na pohod u Brod, da bi se tražilo oslobađanje zatvorenika. Od Andrijevčana na obavještavanje ljudstva u okolnim selima pošli su Stjepan Luić-Šarić, i to u Jakačinu Malu, dok je njegov otac Petar pošao u Krajaćiće. Grupa uzbuđenih seljaka iz Sibinja i Andrijevaca te St. Slatnika krenula je na desetak kola u Brod. O tome je iz žandarmerijske postaje, po nekima i iz općine, u Sibinju, javljeno u Brod, pa je desetak brodskih žandara, koje je predvodio major Vladimir Cvijanović krenula na tri automobila put Sibinja da presretnu seljake.
Komentar od: MioMao | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:37
Rade ti nisi samo borac NOB-a,ti si ziva Legenda!!ustaski klipani neka pate...s njihovim lesinarima cijela europa se sprdava
Komentar od: spiroi | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:34
Rade , SVAKA TI CAST,,jesi pravi ,tako se zemlja oslobadjala od fasizma,tako se stvarala drzava ,neka se zna,,,,,
Neka si ti ziv i zdrav,,,,bit ce ovo sve kratkog vijeka ,cim prodju izbori eto tebe ,,,slobodnog i pravog i cista obraza,,,NARODNOG HEROJA,,,kojeg si zasluzio u pravoj i krvlju zalivenoj drzavi,,,,,,
Komentar od: branko jelić | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:33
rade nisi ti oslobodilac kao ni tvoji smradovi partizani već okupator..vidim i na portalu ima i okupatorinih sluga....Gamad jugoslovenska.Krepat će ti prika joža kako i njegove žrtve...
Komentar od: ratkajevih | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:29
Nakon raspada Austrijsko-ugarske monarhije i uspostave Prve Jugoslavije seljaci Brodskog Posavlja, među njima i Vrbljani bune se protiv srpskog terora. Vrbljani postaju pristaše Stjepana Radića i HSS dobiva gotovo sve glasove autohtonog stanovništva. Dana 20. veljače 1935. srpski žandari ubiju šest seljaka iz Gornje Vrbe i Ruščice, koji su prosvjedovali protiv srpskog terora i ubojstva seljaka u Sibinju (Sibinjske žrtve) koji se dogodio dan prije. Taj događaj poznat je kao Vrbske žrtve. U njihovu spomen na gradskom groblju Slavonskog Broda postavljena je 1938. zajednički grobnica. Početkom 90tih glavna ulica koja prolazi kroz Gornju Vrbu i spaja grad Slavonski Brod sa susjednim selom Ruščićom (općina Klakar) dobiva naziv ulica Vrbskih žrtava.
Komentar od: ratkajevih | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:28
Na početku Drugog svjetskog rata (u Kraljevini Jugoslaviji) 6. travnja 1941. godine vladalo je silno neraspoloženje hrvatskog naroda prema tadašnjoj jugoslavenskoj vlasti. Već u prvim danima rata, Slavonska divizija jugoslavenske vojske iz Bjelovara krenula je prema bojištu u smjeru Bilogore i Podravine. Divizija se sastojala od 108., 42. i 40. pukovnije (puka). Kada su došli na područje Velikog Grđevca 108. pukovniji naređeno je, da krene prema Virovitici. Streljivo su dobili samo srpski vojnici, ne i hrvatski. Bilo je naređeno, da se ubije svaki hrvatski vojnik, koji se ne želi boriti protiv Nijemaca. Narednik satnije Ivan Čvek tajno je naoružao hrvatske vojnike. Izbila je pobuna u 108. pukovniji, tako što su hrvatski vojnici preuzeli nadzor nad pukovnijom i to je preraslo u ustanak protiv jugoslavenske vlasti.
Komentar od: geronimo34 | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:28
http://www.jasenovac-info.com/cd/biblioteka/jasenovac1946/jasenovac-1946_l.html
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:25
Koliko je nevinih pobio
kraljevski- velikosrpski rezim
od 1918.- 1941. ??
Eno vam na Jelacic placu
spomen ploca na domobrane koje su
posmicali Srbi USRED Zagreba.
Komentar od: ratkajevih | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:23
Prosinačke žrtve 5. prosinca 1918. označava krvavo gušenje protivnika jugounitarizma pod vodstvom komesara zagrebačke policije Grge Anđelinovića nad nenaoružanim pripadnicima Hrvatskog domobranstva (25. i 53. domobranske pukovnije) koji su prosvjedovali na Trgu bana Jelačića protiv uvlačenja Hrvatske u južnoslavensku državu bez i******ašnjavanja volje ili davanja suglasnosti hrvatskog naroda. To je bila reakcija na proslavu ujedinjenja, koju su jugounitaristi organizirali na Trgu
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:22
Ustase su samo reakcija na
VELIKOSRPSKU politiku
Karadjordevica.
Da nije bilo posezanja za hrvatskom zemljom
ne bi bilo ni A. Pavelica.
Ljudi vratite se u 1918.godinu.
Hrvati NAIVNO uletjeli u
srpske ralje
pa se cekalo 72 godine na SLOBODU>
Komentar od: ratkajevih | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:22
Atentat u beogradskoj skupštini i smrt [uredi]
Dana 20. lipnja 1928. godine, revolverskim hicima dvorski agent i zastupnik Radikalne stranke Puniša Račić na mjestu usmrćuje zastupnike HSS-a Pavla Radića i Đuru Basaričeka, smrtno ranjava Stjepana Radića te ranjava Ivana Granđu i Ivana Pernara. Ivan Granđa, seljak, zastupnik iz sela Šašinovca, sjedio je u zastupničkoj klupi pored Stjepana Radića i ranjen je u lijevu ruku kada je, u momentu atentata, svojim tijelom zaštitio Stjepana Radića i tako ga spasio od neposredne smrti.[8] Dr. Ivan Pernar je pogođen s dva metka. Prvi Račićev metak pogađa ga u ruku a drugi nepuni centimetar ispod srca, tri milimetra ispod žile kucavice nakon kojeg pada pod klupu i tako je izbjegao treći mu namjenjen metak.[9] Taj drugi revolverski metak Pernar je u tijelu nosio do kraja života.[9][10] Atentat na narodne zastupnike u beogradskoj skupštini je u Hrvatskoj doživljen kao napad na cijeli hrvatski narod[11] te su uslijedile prosvjedne demonstracije diljem Hrvatske, na onima u Zagrebu bilo je oko 100.000 demonstranata, a žandamerija i policija ubili su trojicu, ranili 60 i uhitili 120 demonstranata.[11] Stjepan Radić umro je 8. kolovoza 1928. godine, od posljedica ranjavanja a njegovo tijelo položeno je na odar u Hrvatskom seljačkom domu u Zagrebu, na Zrinjevcu, gdje je bio četiri dana kako bi mu narod iskazao posljednju počast.[10] Sahranjen je 12. kolovoza u Zagrebu na Mirogoju a prilikom sprovoda bilo je nazočno oko 100.000 ljudi.[11][10
Komentar od: lucas | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:14
Zašto 1995. nije provedena lustracija?
Zašto ,1995. takozvano sudstvo nije provelo postupak protiv zločinaca koji su od 1945- 1991. ubijali, zatvarali i progonili Hrvate?
Pa i Tuđman spada u kategoriju "heroja" ; Boljkovca, Manolića , Bulata i ostalih zlikovaca.
To je razlog što nije bilo lustracije i sudskih postupaka protiv krvnika.
Ovo što sad radi Karapendrek je predstava pred izbore, jer prije 16 godina zlikovci su trebali osjetiti ruku pravde dok su još bili dobrog zdravlja.
Komentar od: MioMao | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:13
slavna ustaska bežanija iz 45 nije uspjela,dotuceni su do nogu!!!
Komentar od: Arbun | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:11
http://www.index.hr/forum/97/povijest/tema/183802/ustaskocetnicka-suradnja.aspx?p=6


http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/65858/Default.aspx
Komentar od: Bački agronom | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:10
Generale!!!
Za ove današnje dovoljan je i jeftin insekticid!!!???
Komentar od: Kuka80 | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:09
ikusi

majmune retardirani, potpiši se imenom i prezimenom pa to ponovi, konju četnički.
Komentar od: ratkajevih | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:08
Ideja o velikoj srbiji nije pocela 1990,ili 45-

Ideja o velikoj srbiji je starija od 1 svjetskog rata.
I ocemu mi imamo vise pricat.
Jedan dio hrvatskog naroda je zaveden,drugi dio je trebao biti istrebljen koji je bio protiv srboslavije.
To je cijela bit.
Komentar od: Kuka80 | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:07
Da mi ih se dočepat jedan dan, ne smim niti pisat dalje, inace još ne znam di mi je didi grob, bio je domobran i ubio ga je Manolić, cak sam razmišljao da ga posjetim, al nekako se svladam...
Komentar od: Arbun | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:05
http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/65858/Default.aspx
Komentar od: ratkajevih | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:04
Vjerujte mi jedini nasi neprijatelji su srbi i njihove ideja o velikoj srbiji.Hrvatske komuniste su zaveli a protiv hrvatskih domobrana su ratovali.
Vrijeme je da Hrvatska to shvati.
Moramo se suocit sa istinom.
Zao mi je svih Hrvatskih zrtava sa obje strane u 2 svjetskom ratu.Poginulo je toliko ljudi ali nista se nije rjesilo dok nismo zavrsili Domovinski Rat i rijesili se velikosrba i cetnika.
Komentar od: Arbun | Komentirano: 5. studeni 2011. 19:04
HVALA barba RADE !!!!!!

Uvik kontra izdajica vlastitog naroda i ustaško-četničkih hordi !!!!!


http://www.index.hr/forum/97/povijest/tema/183802/ustaskocetnicka-suradnja.aspx?p=6


********** SMRT FAŠIZMU - SLOBODA NARODU **********
Komentar od: đendar | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:59
Ustaška se vojska diže, Osvetniku strašan roj,

Hrabra srca silne ruke, Na srce u krvav boj.

Ustaška se vojska diže, Zarobljenu domovinu pogaženo selo dom,

Oslobodit krvlju ide, I junačkom desnicom.

Kruti bol je za Hrvata, Biti tudi podanik,

Kad je viko od vijekova, Bit u boju Pobjednik.

Ustaška se vojska diže, Za slobodu vodit rat,
Komentar od: | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:56
Chetnik Rade, masovni ubojica Hrvata, rušitelj Hrvatske države, 2011 drži nam lekciju. Hebem ti ustashe i njihovu radju kad su im ovaki promakli.
Komentar od: đendar | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:51
partizani su bili obični kokošari do 44 !
Komentar od: ratkajevih | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:51
Hrvatske Ustase su se borile za slobodnu Hrvatsku od srpskog terora,Hrvatski Partizani su se borili za slobodnu jugoslaviju od fasistickog terora.
Sada vi budite pametni!
A tko je nastradao-hrvatski narod!

Ja osobno bih da je sada 1940 odabrao borbu za slobodnu Hrvatsku

Sjetite se kako su srbi gusili hrvatski zanos-Braca Radic,ubojstva mladih koja su pjevala hrvatske pjesme,pokolj domobrana koji su se protivili Jugoslaviji nakon 1 svjetskog rata u Zagrebu(arandjelovic naredio).
Komentar od: slavonac | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:48
zarobili 300 ustaša??? moš misliti...di je bilo 300 ustaša partizani nisu ni prismrdili...njima su svi Hrvati bili ustaše, pokupili neku djecu i starce, pa napisali da su zarobili ustaše...
Komentar od: MioMao | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:48
RADE BULAT JE NARODNI HEROJ,SMRT FASIZMU!!!!!!

PATITE KOMPLEKSAŠI I REVIZIONISTI!!!!!!!!!
Komentar od: đendar | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:44
pa rat 91 je samo nastavak onog 41_45
Komentar od: đendar | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:42
petokraka =kukasti križ ako ne i gora po zločinima !!!! zločinci nacisti zločinci komunisti !!! a ovi potonji gori samim tim jer su dugo provodili teror!!! pišam se na sve koji su nosili petokraku !!!
Komentar od: ratkajevih | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:41
Najgore od svega je sto je nastradao hrvatski narod.Ovaj rat koji je bio 1990 je trebao biti 1940.Mislim pritom da se cijeli hrvatski narod udruzio u borbi za samostalnu hrvatsku protiv fasista i protiv srba.
Osobno postivam i ustase i postivam i partizane,da me netko ne bi krivo shvatio.Mislim da je i jedna i druga borba bila pravedna borba u svom zacetku.Prva je borba bila za samostalnu hrvatsku,druga borba je bila borba protiv nacizma,ali nazalost jedni su bili za hrvatsku drugi su bili za jugoslaviju a uu svemu tome su najvise profitirali srbi koji su cijelih ovih godina iskoristavali hrvatski narod.Kazem ovaj rat 1990 je samo odgodjeni rat koji je trebao da se desi 1940. zajedno sa ratom protiv nacizma.

Najgore od svega sto je hrvatski narod razjedinjen i toliko je ljudi poginulo.
Komentar od: MioMao | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:39
Rade Bulat = Heroj ,AMEN
Komentar od: Bački agronom | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:38

Smrt fašizmu !!!
Komentar od: kurba | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:35
Za nepovirovat, 7 milijardi ljudi slavi i postuje antifasisticku borbu, samo kod nas je ostala gamad koja velica i vjeruje u Fasizam i o tome otvoreno pise. Po nihovon idealizmu i vodjama bi danas govorili i pisali na talijanskom i njemackom. Ipak ih je tribalo sve potaracati, dokaz za to je sto se tu javlja balava banda koja je to naucila ne u skoli, jer je nemaju, nego usmenom primopredajon od onih koji su nazalost izvukli zivu glavu. Smrt Fasizmu-Sloboda Narodu.
Komentar od: đendar | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:29
vidi zločinca isti pumzetijev ćaća , okupirana je hrvatska tada i predata u ralje četnicima jer četnik je bio s petokrakom ili kokardom u to smo se uvjerili 91!!!
Komentar od: ratkajevih | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:28
Ustase su morale imati saveznika,a to su nazalost mogli biti jedino nacisti jer hrvatski partizani su i dalje borili se za srboslaviju.Da ustase nisu imale saveznika tj partizani napadaju s jedne i nacisti s druge-ja mislim da bi ustase nestale za par dana s lica zemlje.

I da nesto razjasnimo-Ustase su nastale u zelji hrvatskog naroda za samostalnosti od srboslavije a ne zbog zelje za pomaganjem nacizma i njihove bolesne ideologije.Ali nazalost zbog saveznistva su morali prihvatiti silu jaceg i brojnijeg koji je nametnuo svoju ideologiju rasnog terora i genocida.
Komentar od: ds1 | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:27
Koja stoka zločinačka!
A nas su učili da su zatvarali i strijeljali partizane koji bi ubrali jabuku iz nekog dvorišta!?
I koliko je to dugo trajalo?
U okove ubojice i krvnike.
Komentar od: pumpezi | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:25
Rade, Narodni Heroju, ne srami se!! borili ste se časno i pošteno u nevjerojatnim uvjetima i protiv strašne bande. Svaka Vam čast. Smradovi ustaški se opet kočopere i kao ovo je njihova država, a nas očedu ponizit. I srbima nas zovu. bog zna da su oni stoka bili i ostali. Fala Rade, tebi i mome čači i ostalima koji ste nas spasili i oslobodili onda, 03. studenoga 1944. (govorin za moj grad). Fala Rade.
Komentar od: | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:22
Ovi doli papci na koje nevrijedi trošit rječi ne bi danas ni postojali da nije bilo ovakvih veličina,daljnji komentar suvišan !
Još napomena:kako i kojim zarobljenicima su ustaše sudili i presudili ZNA SE.
Komentar od: ratkajevih | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:19
Da je 1940 cijeli hrvatski narod odlucio boriti se za samostalnu Hrvatsku kao Hrvatske oruzane snage znate li protiv koga bi se borili-protiv fasista i protiv srba.A ovako se to nazalost raspodijelilo na dva rata.
Komentar od: pingvinx | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:15
Na pitanje novinara o partizanskim zločinima, heroj odgovara da je to patriotizam. Za moj mozak dovoljno informacija o heroju.
Komentar od: alpine | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:11
mate jedi brabonjke, ti i svi sa tvojim mentalnim sklopom... prigazilo vas je vrime

bija je rat i partizani su bili jedini koji su bili protiv okupatora.. ako nista drugo nisu se slizali ni s kim nego su bili sami protiv svih, a za to je tribalo imat muda.. a sa zarobljenicima su bili jednako surovi kao i svi ostali.. ionako nisu imali di s njima.. tragedija i zlocin ali ja zivin sad a ne prije 60 godina

meni su u siroj obitelji bili i jedni i drugi.. i svak se na neki svoj nacin borija za ono sta je virova. Sad je toga dosta i triba to dat povjesnicarima (tu Tudmanu dajem pravo).. ovako se stalno vrtimo u krug ka pas koja ide sebi grist rep.. i tako se ne ide naprid

slicnu storiju imaju i Spanjolci, Talijani, Grci,.. nismo mi jedini
Komentar od: | Komentirano: 5. studeni 2011. 18:00
HEROJ ILI ZLOČINAC
++++++
Svakako HEROJ.
Ko je nama kriv šta su hadezeiovci NAŠE HEROJE poslali u Hagg.
Komentar od: Blexus | Komentirano: 5. studeni 2011. 17:50
Dole okupatori i njihove sluge**
Komentar od: mate1590 | Komentirano: 5. studeni 2011. 17:50
RADE BULAT

Zar ovaj partizanski zlocinac nije sad upravo priznao
da su svi tzv narodni heroji ZLOCINCI?!
Sve prezivjele Partizanske zlocince triba pohapsit i osudit!
Jedino cemo imat problema na predstojecim izborima
Cijelo biracko tijelo KUKURIKAVACA zavrsit ce na robiji
ako ukinu i zakon o aboliciji,nece moc ni izborne liste sastavit...


.
Komentar od: roko prc tovar | Komentirano: 5. studeni 2011. 17:49
Vjerovatno....tezak, tezak, zlocinac...boze sacuvaj!
Komentar od: dosljedan | Komentirano: 5. studeni 2011. 17:49
Ovu osobu ne bih unaprijed ni osudjivao ni branio. Nekako mi je logicno da zapovjednik postrojbe izravno nije izvrsavao zlocine nad zarobljenicima, nego su to radili "provjereni drugovi" iz pozadine. Ni prvi, a ni zadnji put u nasim prostorima.
Da je bilo zlocina i u samom tijeku borbenih djelovanja, u to ne sumnjam. Koju strukturu vojnika je imao pod zapovjedanjem, sve da je htio nije zlocine mogao sprijeciti. Uostalom, nisu ih bez razloga Njemacke snage zvali banditima, a Englezi su ih, iz istih razloga prihvatili za saveznike tek niti godinu dana prije kraja II svj. rata.
Obzirom na navedeno, ne bih ga osudjivao ni po zapovjednoj odgovornosti.

Uvjereni sam antikomunista, mislim kako od toga zla veceg nema i ne djelim ideoloska razmisljanja sa osobom iz clanka. Medjutim, to me ne prijeci postovati ga, ukoliko je bio casan i sposoban casnik i zapovjednik postrojbe kojem su zadace bile borbena djelovanja, ne pzoadinsko izivljavanje. To sto je vjerovao u nekakav ideal u koji ja iz dubine duse ne vjerujem i gledam ga obicnom spletkom s ovim nema nikakve veze.

Medjutim, ocekujem tumacenje ovoga sto je on izrekao:
- Kod Metlike se nalazio centar slovenskog ustašluka, Bijele garde, podčinjene komandi Draže Mihailovića....

Dakle, bili su Slovenci, bili su podcinjeni Drazi Mihailovicu (BTW, zapovjedniku tada jedine od saveznika priznate naoruzane skupine na teritoriju bivse kraljevine) i bili su Ustase?????

Da li to znaci kako je, po toj ideologiji:
- sve ali bas sve sto je bilo lose bilo automatski i Ustasko?
ili
- sve sto je bilo u stanju pruziti jak otpor tim partizanskim jedinicama i nanjeti im ozbiljne zrtve moralo biti povezano s Ustasama?

Molim objasnjenje, pozeljno od strane "cuvara tekovina revolucije" po kojoj logici Slovenske postrojbe pod zapovjednistvom Draze Mihailovica mogu biti Ustase, a ne jednostavno Belogardejci ili, kad to nije dovoljno a kad su vec bili pod zapovjednistvom cetnickog zapovjednika, cetnici?
Komentar od: cienfuegos | Komentirano: 5. studeni 2011. 17:44
Mada mi je jasno da se nece, nemoze (a i nesmije to dogoditi u demokratskoj Hrvatskoj), ali za druga Radu bi najbolja pravda bila da zavrsi kao i postar kojeg su likvidirali sa metkom u potiljak.
Komentar od: rvatskoruno | Komentirano: 5. studeni 2011. 17:36
ovo nije hrvatski general nego marva-

nasi generali came u zatvorima.

kad ce se hrvatska vise proudit i odstranit ove ikuse i slicnu bratiju?

boze spasi nas.
Komentar od: rvatskoruno | Komentirano: 5. studeni 2011. 17:33
koliko hrvatske krvi je ovaj prolio i postao narodni heroj.

o kom narodu je rijec?

i jos se postavlja pitanje heroj ili zlocinac?

to moze samo slobodna pitat. naravno da je zlocinac.
svako ko digne ruku na svoj narod je zlocinac.

stoka.
Komentar od: boli_me_takuin | Komentirano: 5. studeni 2011. 17:28
druze generale,biljezim se sa stovanjem!
Komentar od: MI-RO | Komentirano: 5. studeni 2011. 17:25
Jecajući od suza i žalosti, Ikusi , napiše svoj komentar.
ŠMRC..... ŠMRC.....
J EBALO TE TO SVE ŠTA VOLIŠ I ZA ČIM ČEZNEŠ.!!!!
OKRENI SE BUDUĆNOSTI, GLUPANE I PRIHVATI REALNOST, BIT ĆE TI LAKŠE.
Komentar od: Malarea | Komentirano: 5. studeni 2011. 17:06
Vidi se da nije dementan.Znači zna šta se događalo.Artukovića ni Boljkovca nije tribalo sudit.Ovoga obavezno.
Komentar od: GUSTIRNA 0 | Komentirano: 5. studeni 2011. 17:02
g o v n o
Komentar od: roko prc tovar | Komentirano: 5. studeni 2011. 16:57
Vjerovatno, tezak zlocinac...Kras je plivao u krvi!
pobili ste tzv. neprijatelja i uzivali 50 godina, sramota da vas bude koliko ste jada ovom narodu napravili...

A Mesic, Josipovic,ciji su to sinovi?

A moj stari je mislio drugacije, ko bi se nadao da ce nas ova HDZ opljackati...a sad ovi kukuricu, ocu li se selit dok je vrijeme i kuda...zar smo tako prokleti?
Komentar od: kladionica.biz | Komentirano: 5. studeni 2011. 16:54
onaj tko je tamanio četnike i ustaše može biti samo heroj