StoryEditorOCM
DalmacijaProjekt ‘Pomoć i njega u kući’, pod vodstvom crvenoga križa u suradnji hzz-om, razveselio stotinu kućanstava

POMOĆ U KUĆI Makarska ima ‘odred za čistoću’

Piše PSD.
20. studenog 2011. - 21:39

U suradnji sa Zavodom za zapošljavanje, Crveni križ počeo je s projektom pomoći i njege u kući za stare i nemoćne osobe. Javile su se tri domaćice, koje su se pod vodstvom Gloryana Grabnera, referenta za javne radove Crvenoga križa, uključile u službu, ali potrebe u Makarskoj znatno su veće jer se javilo oko 100 kućanstava.

Zadatak domaćica je prostor određenih kućanstava dovesti u red i poslije ih održavati životno prihvatljivima. U opisu je njihova posla kupovanje hrane, kuhanje objeda, pranje, glačanje. Svaki dan gerontodomaćice obilaze druge obitelji i pomažu im.

Katicu Martinović, Anju Drlje i Ivu Širić zatekli smo kod obitelji Panić. Metu dvor, uredile su kuhinju nakon ručka, oprale stakla.

− Tri sam godine na Zavodu za zapošljavanje i prihvatila sam se ovoga posla jer bih htjela pomoći. Imam staru majku i znam koliko je starim i samim osobama svaka ruka dobrodošla. Nisam se pokajala − rekla je Anja.

Katica Martinovć je domaćica i uključila se isključivo iz humanitarnih razloga. Žene kažu da je u nekim slučajevima potrebna velika ekipa da dovede kuću u red. Traži se pomoć Grada i komunalaca jer je potrebna dezinsekcija i potpuno uređenje prostora. Postaju kao popularni “odred za čistoću“.

Sada se bore sa slučajem zapuštenog starijeg muškarca koji je nakon smrti žene i sina ostao sam u kući. On nije socijalni slučaj, budući da ima nekretninu, ali potpuno je asocijalan, digao je ruke od sebe. Ne pere se, ne čisti…

Doveo je sebe i kuću u stanje s kojim se moraju pozabaviti institucije. Kako doznajemo, to kod nas ide teško. Postoji medicinska njega za fizički bolesne ljude, ali o psihičkim bolesnicima nitko se ne skrbi.

− Cilj socijalne mreže, na kojoj sam radio u gradskoj upravi dok sam bio vijećnik, jest da se ne dogodi da je netko u gradu u tako teškom stanju, a da mi za to ne znamo. Inicirao sam taj projekt, ali iz njega sam maknut. Sada sam u Crvenom križu do kraja godine, a nadam se da ću i ostati. Crveni križ je u rujnu potpisao ugovor sa Zavodom za zapošljavanje na dva mjeseca. Naš je cilj dobiti ugovor s Ministarstvom obitelji kako bismo ušli u program međugeneracijske solidarnosti i pomoći u kući starijima, što bi bila stalna služba u gradu, za koju postoje zaista velike potrebe − kaže Gloryan Grabner i dodaje da s Ministarstvom ugovor može potpisati jedino jedinica lokalne samouprave, kao što je to učinio Vrgorac još prije tri godine ili Imotski ovoga ljeta. Crveni križ bio bi nositelj programa.

− Nadamo se da će se Makarska također javiti i da će nam najprije financijski pomoći da proguramo tri mjeseca do sljedećeg natječaja kad nam početkom nove godine istekne ugovor – rekao je Grabner.

On je razgovarao s pročelnikom za društvene djelatnosti Draženom Kuzmanićem, koji će prijedlog proslijediti čelnim ljudima vlasti.

piše Ana Dragičević
snimio Ivo Ravlić /Cropix 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:20