Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Hrvatska

Objavljeno 12.08.2011. u 22:47

POD KRINKOM ‘HERBAL MIXA’, U smart shopu građani kupuju JAKI NARKOTIK

LEGALNA "TRAVA" Splićani napušeni od osvježivača zraka

Evo da ti napišemo   i račun kako ne bi imao problema s policijom. Ako te što pitaju, samo im pokaži račun, rekla nam je prodavačica, dodavši kako od jedne vrećice možemo smotati pet džointa

Splićani su poludjeli za novom drogom - veli nam prodavačica u smart shopu na Mihovilovoj širini 13, gdje se legalno može nabaviti “trava”, čiji je djelovanje jače od marihuane, a prodaje se pod krinkom osvježivača zraka!

Kako nam je rekla Viktorija (potpuni podaci poznati redakciji), povremena konzumentica lakših opojnih sredstava, ova supstancija prodaje se pod nazivom “Incense Herbal Mix”, a za jednu vrećicu treba izdvojiti sto kuna, dok je svaka sljedeća upola jeftinija.

- Nisam bila u prilici nabaviti marihuana, jer mi standardni dobavljač trenutačno nije u Splitu, tako da sam odlučila probati “Herbal Mix”, koji “uhvati” duplo jače, a čak je i jeftiniji od “marice” – objašnjava nam Viktorija, čije smo tvrdnje provjerili iz prve ruke.

Vrećica za sto kuna

Naime, jučer popodne otišli smo u spomenutu trgovinu, koja se nalazi u neposrednoj blizini Voćnog trga, a na prvom katu smo zatekli dvije prodavačice. - Dobar dan, imate li “Herbal Mix”? - upitali smo odmah na ulazu zanimajući se za cijenu, na što su prodavačice potvrdile kako jedna vrećica stoji sto kuna, dok su dvije 150.

- Ma nisam baš pri parama pa hoće li toga biti još? - Hoće, hoće, nabavljamo u velikim količanama. Sad su svi poludjeli za ovim – veli jedna prodavačica, obraćajući se drugoj kolegici riječima: “A pogotovo ti”.

Budući da se, legalno gledajući, radi o osvježivaču zraka, indirektno pitamo djevojke koliko se može od ovoga dobiti, na što jedna od njih bez ustezanja kaže kako se “od jedne vrećice može smotati pet džointa”.

- Evo da ti napišemo i račun kako ne bi imao problema s policijom. Ako te što pitaju, samo im pokaži račun – kaže prodavačica pružajući nam sumnjive supstancije.

- Pa dobro ste ih zeznuli?

- Pa piše da je osvježivač pa kako će ga tko koristiti, njegov izbor – smije se, na što se nadovezuje druga: - Ma osvježivač za između ušiju – zaključuju djevojke odzdravljajući.

Zakon je nemoćan

Budući da je Vladin Ured za suzbijanje zlouporabe droga vrhovna institucija u pogledu kontrole i prevencije korištenja droga, nazvali smo kriminalista Dubravka Klarića, koji je predstojnik te institucije.

Klarić nam je potvrdio kako se gotovo svakodnevno pojavljuju nove supstancije, koje nisu na listi kontroliranih droga, a imaju jednako djelovanja ili čak mogu biti fatalnog učinka.

- Naš je ured član Europskog centra za praćenje droga, pa svakodnevno dobivamo sva izvješća o novostima na tržištu droga i redovito ažuriramo naše liste, a samo prošle godine dodano je 20 novih supstancija za koje se utvrdilo da su droge – kaže Klarić, nastavljajući kako ovakvi slučajevi nisu rijetkost, ali zakon je ponekad nemoćan.

Smart shop na Mihovilovoj širini u Splitu /Joško Šupić/Cropix
- Ako je proizvod deklariran kao osvježivač prostora, netko može kupiti 500 vrećica i reći da ima veliki hangar koji želi osvježiti. Sve dok se kemijski ne utvrdi da se u proizvodu nalaze drugi kemijski spojevi od onih na deklaraciji, ne može se nikoga kazneno goniti.

Međutim, ono što će se dogoditi jest policijska kontrola u pratnji nadležnih inspektora kako bi se utvrdilo radi li se možda o prodaji proizvoda s ciljem zloupotrebe, što je onda kažnjivo. Državni inspektorat također ima mogućnost zapljene robe, čija budućnost ovisi o analizama – zaključuje Klarić.

JURE JERIĆ

Milas: Treba utvrditi sastav

Za stručno mišljenje upitali smo i Miju Milasa, neuropsihijatra i sudskog vještaka, koji nam nije mogao potvrditi radi li se uistinu o drogi sa službene liste opijata s obzirom na deklaraciju na kojoj se spominje samo naziv biljke Althea officinalis, međutim, upozorava na ozbiljniji problem.

- U Europi se na tjednoj bazi otkrivaju nove supstancijee, koje nisu smatrane drogama dok se ne utvrdi njihov sastav, a ovdje se najvjerojatnije radi o jednoj takvoj. Dok nije na listi, što ne znači da neće biti, ona ne slovi kao psihoaktivna droga. Nadalje, pitanje je jesu li prije stavljanja u promet ovog proizvoda napravljeni svi potrebni testovi. Moram priznati da je kod nas opuštena atmosfera u pogledu stavljanja svakavih proizvoda u opticaj jer se olakotno izdaju certifikati – mišljenje doktora Milasa.

Klarić: Zabranjene nove supstancije

Kako saznajemo od Klarića, preko 30 oduzimanja spornih supstanci učinjeno je prošle godine, dok se preko 200 supstanci nalazi na listi kontroliranih droga, a u prošloj godini je ta lista nadopunjena za 20 novih droga. U posljednje vrijeme intervenirano je u Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Splitu, gdje su pronađene nedopuštene nove droge.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: brigakoga | Komentirano: 14. rujan 2012. 20:28
Probao, pola sata šiba ko zmaj, onda kuneš poslije zašto te pustilo. Glavobolja poslije konzumacija, uglavnom kemija teža.
Komentar od: kakogod | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 16:53

btw, do kad ovaj dućan radi subotom?

Komentar od: kakogod | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 16:52

ALOOOO SLOBODNA!!!!

OVAJ X NA REKLAMI TRIBA SLUŽIT DA SE REKLAMA ZATVORI, A NE DA TE ODVEDE NA STRANICE PROIZVOĐAČA!!!

Komentar od: bellygunner | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 16:07
vaca

Nije sramota neznat, sramota je ne zelit saznat.

I ne zaboravi: neznanje (neinformiranost) je covikov najveci neprijatelj!!!!!!!!

Komentar od: nije_bitno | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 13:13
sad i ona velika vecina koja nije znala za to zna di moze nabavit, od koga i za koliko... :S
clap clap
Komentar od: lolobrigita | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 12:54
Valjda triba pisat osvježili,a ne napušili.
Komentar od: Chaleira | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 11:08
šta bi ovi članak triba osvjestit nekoga/nešto i ukazati na problem ka??? meni pari samo prikrivena reklama za dotični smart shop jel očigledno ne postoje nikakve sankcije za prodaju i konzumaciju tog osvježivača, kao što ne postoji ni za prodaju paštete u dućanu!!

ja da nisan znala za to, a inače san konzument trave i sad pročitam članak, vjerojatno bi prvom prilikom išla iskušat ovo smeće...hebena znatiželja!!
Komentar od: vaca | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 10:06
Ajde moj toni u krasni k:urac. - Šta se mene tiče, dabogda pušio go:vno od kokoši.

- Svi, šta ih ja znan, a pušili su marihuanu znaju samo 7 riči, i triba in 7 minuta da ih izgovore.

A, ti - puši.
Komentar od: mmm toni | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 9:34
Komentar od: vaca @ 13. kolovoz 2011 9:07

Ta biljčica nije nimalo bezazlena.... - Niti poboljšava disanje.

Govore iz kuća Ćenakolo, da su im teži ovisnici od marihuane, nego ovi šta se skidaju sa igle.... - Naprosto in ostari mozak. Imaju 35 godina, a mozak in ima 90....
- Zaorljivi ka prasad.
Zato, nepoštovani pušači, rađe pušite k:ur:ac od magarca, nego travu.
Usputna prispodoba: Na Zelovu magarci imaju najveće k:ur:čine

Eto tebe sa pravom informacijom.Puni centri ovisnika o marihuni.Znači kako si ti informirana tvoj bi moto bija:Ako se već očete drogirat,nemojte pušit travicu,nego lipo malo dopa u venu.Pametno,nema šta.Svaki dan se more vidit u novinama kako napušeni nakomani vrše provale i kradu lovu starcima iz takuina za cvitić.Gluposti teška li si.
Komentar od: vaca | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 9:10
Usputna poruka j:ebenom todoriću. - Jeb:ola te ova šunka šta nas gnjaviš s njme. Upantit ćrš kad ću ti je kupit.
- Pop:šan ti se i na konzum karticu.
Komentar od: vaca | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 9:07
Ta biljčica nije nimalo bezazlena.... - Niti poboljšava disanje.

Govore iz kuća Ćenakolo, da su im teži ovisnici od marihuane, nego ovi šta se skidaju sa igle.... - Naprosto in ostari mozak. Imaju 35 godina, a mozak in ima 90....
- Zaorljivi ka prasad.
Zato, nepoštovani pušači, rađe pušite k:ur:ac od magarca, nego travu.
Usputna prispodoba: Na Zelovu magarci imaju najveće k:ur:čine.
Komentar od: Dom57 | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 9:05
oprez...sad ce poskupit bili sliz u biljnim apotekama i kod travara ...
sad mi je jasno zac se cutin omamljeno kad pije caj od sliza...

ps...tribalo bi provat vidit koliko se jointa da ucinit Uvina caja...
Komentar od: maniga&blavor | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 8:59
jel ima još netko tko je ovo proba jel valja išta
Komentar od: harahvat | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 8:25
e judi! ma nema do ilegalne domacice iz didinog vrta negdi na solti ili bracu...

hebes ti ta osvjezila sta ce ih uskoro ionako zabranit ka sta vec jesu u eu.

mo ca judi sadit, njegovat, poznjat a onda fjakaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
hahaharahvat
Komentar od: marini | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 7:18
baš sam pušio da vidim šta je, ništa naroćito ako i ovo zabrane dobro je reka predhodnik da bi tribalo i kamilicu,kadulju a o najljekovitijoj biljci da i ne govorim , dok najotrovniji nikotin i dalje ubija ma mrak crni mrak i istjerivanje vještica , jadne li države koji neuropsihijatri pa kome pere mozak taj milas fala bogu i on je u rangu pokojnog čuvara pečata.
Komentar od: isisko | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 4:56
Jos malo pa ce i kamilicu pocet zabranjivat. Zabranite duhan i alkohol prvo. Sve legalizirati a neka se vise okrenu prema korupciji i kriminalu sta cini vise stete nego bilo koja "droga".
Komentar od: scarlet | Komentirano: 12. kolovoz 2011. 23:51
ispravak JURE... a ne JERE...
Komentar od: scarlet | Komentirano: 12. kolovoz 2011. 23:50
He, he...koja dobra reklama...dobro se napušio i novinar i prodavačica..inače ne vidim opravdan razlog za ovakvu objavu.
Svaka čast, Jere ! Najjači si !
Komentar od: Branimir99 | Komentirano: 12. kolovoz 2011. 23:38
Koliko je vidljivo na deklaraciji proizvoda to je sušeni Bijeli sljez. Barem toga u ima u Dalmaciji, po dvorištima, livadama. Inače vrlo korisna i ljekovita biljka.
Komentar od: Inspektor Clouseau | Komentirano: 12. kolovoz 2011. 23:08
Očekujem kontra članak u stilu "A jesmo vas...", "Popušili ste ovo o pušenju...".Ja još ne virujem da je imalo ozbiljno ovo što sam pročitao, ako ipak je...Ode sve u... Honduras!
Komentar od: Inspektor Clouseau | Komentirano: 12. kolovoz 2011. 23:04
Citat iz članka:

"Nisam bila u prilici nabaviti marihuana, jer mi standardni dobavljač trenutačno nije u Splitu..."

To je i******ava prodavačice koja radi u spomenutoj butigi.Ležerno zvuči, ko da je rekla da je "Babić" na kolektivnom godišnjem, pa mora krafne kupovati u "Svaguše".Ovo je članak za 1. Travnja.