Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 12.08.2011. u 22:47

POD KRINKOM ‘HERBAL MIXA’, U smart shopu građani kupuju JAKI NARKOTIK

LEGALNA "TRAVA" Splićani napušeni od osvježivača zraka

Evo da ti napišemo   i račun kako ne bi imao problema s policijom. Ako te što pitaju, samo im pokaži račun, rekla nam je prodavačica, dodavši kako od jedne vrećice možemo smotati pet džointa

Splićani su poludjeli za novom drogom - veli nam prodavačica u smart shopu na Mihovilovoj širini 13, gdje se legalno može nabaviti “trava”, čiji je djelovanje jače od marihuane, a prodaje se pod krinkom osvježivača zraka!

Kako nam je rekla Viktorija (potpuni podaci poznati redakciji), povremena konzumentica lakših opojnih sredstava, ova supstancija prodaje se pod nazivom “Incense Herbal Mix”, a za jednu vrećicu treba izdvojiti sto kuna, dok je svaka sljedeća upola jeftinija.

- Nisam bila u prilici nabaviti marihuana, jer mi standardni dobavljač trenutačno nije u Splitu, tako da sam odlučila probati “Herbal Mix”, koji “uhvati” duplo jače, a čak je i jeftiniji od “marice” – objašnjava nam Viktorija, čije smo tvrdnje provjerili iz prve ruke.

Vrećica za sto kuna

Naime, jučer popodne otišli smo u spomenutu trgovinu, koja se nalazi u neposrednoj blizini Voćnog trga, a na prvom katu smo zatekli dvije prodavačice. - Dobar dan, imate li “Herbal Mix”? - upitali smo odmah na ulazu zanimajući se za cijenu, na što su prodavačice potvrdile kako jedna vrećica stoji sto kuna, dok su dvije 150.

- Ma nisam baš pri parama pa hoće li toga biti još? - Hoće, hoće, nabavljamo u velikim količanama. Sad su svi poludjeli za ovim – veli jedna prodavačica, obraćajući se drugoj kolegici riječima: “A pogotovo ti”.

Budući da se, legalno gledajući, radi o osvježivaču zraka, indirektno pitamo djevojke koliko se može od ovoga dobiti, na što jedna od njih bez ustezanja kaže kako se “od jedne vrećice može smotati pet džointa”.

- Evo da ti napišemo i račun kako ne bi imao problema s policijom. Ako te što pitaju, samo im pokaži račun – kaže prodavačica pružajući nam sumnjive supstancije.

- Pa dobro ste ih zeznuli?

- Pa piše da je osvježivač pa kako će ga tko koristiti, njegov izbor – smije se, na što se nadovezuje druga: - Ma osvježivač za između ušiju – zaključuju djevojke odzdravljajući.

Zakon je nemoćan

Budući da je Vladin Ured za suzbijanje zlouporabe droga vrhovna institucija u pogledu kontrole i prevencije korištenja droga, nazvali smo kriminalista Dubravka Klarića, koji je predstojnik te institucije.

Klarić nam je potvrdio kako se gotovo svakodnevno pojavljuju nove supstancije, koje nisu na listi kontroliranih droga, a imaju jednako djelovanja ili čak mogu biti fatalnog učinka.

- Naš je ured član Europskog centra za praćenje droga, pa svakodnevno dobivamo sva izvješća o novostima na tržištu droga i redovito ažuriramo naše liste, a samo prošle godine dodano je 20 novih supstancija za koje se utvrdilo da su droge – kaže Klarić, nastavljajući kako ovakvi slučajevi nisu rijetkost, ali zakon je ponekad nemoćan.

Smart shop na Mihovilovoj širini u Splitu /Joško Šupić/Cropix
- Ako je proizvod deklariran kao osvježivač prostora, netko može kupiti 500 vrećica i reći da ima veliki hangar koji želi osvježiti. Sve dok se kemijski ne utvrdi da se u proizvodu nalaze drugi kemijski spojevi od onih na deklaraciji, ne može se nikoga kazneno goniti.

Međutim, ono što će se dogoditi jest policijska kontrola u pratnji nadležnih inspektora kako bi se utvrdilo radi li se možda o prodaji proizvoda s ciljem zloupotrebe, što je onda kažnjivo. Državni inspektorat također ima mogućnost zapljene robe, čija budućnost ovisi o analizama – zaključuje Klarić.

JURE JERIĆ

Milas: Treba utvrditi sastav

Za stručno mišljenje upitali smo i Miju Milasa, neuropsihijatra i sudskog vještaka, koji nam nije mogao potvrditi radi li se uistinu o drogi sa službene liste opijata s obzirom na deklaraciju na kojoj se spominje samo naziv biljke Althea officinalis, međutim, upozorava na ozbiljniji problem.

- U Europi se na tjednoj bazi otkrivaju nove supstancijee, koje nisu smatrane drogama dok se ne utvrdi njihov sastav, a ovdje se najvjerojatnije radi o jednoj takvoj. Dok nije na listi, što ne znači da neće biti, ona ne slovi kao psihoaktivna droga. Nadalje, pitanje je jesu li prije stavljanja u promet ovog proizvoda napravljeni svi potrebni testovi. Moram priznati da je kod nas opuštena atmosfera u pogledu stavljanja svakavih proizvoda u opticaj jer se olakotno izdaju certifikati – mišljenje doktora Milasa.

Klarić: Zabranjene nove supstancije

Kako saznajemo od Klarića, preko 30 oduzimanja spornih supstanci učinjeno je prošle godine, dok se preko 200 supstanci nalazi na listi kontroliranih droga, a u prošloj godini je ta lista nadopunjena za 20 novih droga. U posljednje vrijeme intervenirano je u Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Splitu, gdje su pronađene nedopuštene nove droge.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: brigakoga | Komentirano: 14. rujan 2012. 20:28
Probao, pola sata šiba ko zmaj, onda kuneš poslije zašto te pustilo. Glavobolja poslije konzumacija, uglavnom kemija teža.
Komentar od: kakogod | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 16:53

btw, do kad ovaj dućan radi subotom?

Komentar od: kakogod | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 16:52

ALOOOO SLOBODNA!!!!

OVAJ X NA REKLAMI TRIBA SLUŽIT DA SE REKLAMA ZATVORI, A NE DA TE ODVEDE NA STRANICE PROIZVOĐAČA!!!

Komentar od: nije_bitno | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 13:13
sad i ona velika vecina koja nije znala za to zna di moze nabavit, od koga i za koliko... :S
clap clap
Komentar od: lolobrigita | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 12:54
Valjda triba pisat osvježili,a ne napušili.
Komentar od: Chaleira | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 11:08
šta bi ovi članak triba osvjestit nekoga/nešto i ukazati na problem ka??? meni pari samo prikrivena reklama za dotični smart shop jel očigledno ne postoje nikakve sankcije za prodaju i konzumaciju tog osvježivača, kao što ne postoji ni za prodaju paštete u dućanu!!

ja da nisan znala za to, a inače san konzument trave i sad pročitam članak, vjerojatno bi prvom prilikom išla iskušat ovo smeće...hebena znatiželja!!
Komentar od: vaca | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 10:06
Ajde moj toni u krasni k:urac. - Šta se mene tiče, dabogda pušio go:vno od kokoši.

- Svi, šta ih ja znan, a pušili su marihuanu znaju samo 7 riči, i triba in 7 minuta da ih izgovore.

A, ti - puši.
Komentar od: mmm toni | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 9:34
Komentar od: vaca @ 13. kolovoz 2011 9:07

Ta biljčica nije nimalo bezazlena.... - Niti poboljšava disanje.

Govore iz kuća Ćenakolo, da su im teži ovisnici od marihuane, nego ovi šta se skidaju sa igle.... - Naprosto in ostari mozak. Imaju 35 godina, a mozak in ima 90....
- Zaorljivi ka prasad.
Zato, nepoštovani pušači, rađe pušite k:ur:ac od magarca, nego travu.
Usputna prispodoba: Na Zelovu magarci imaju najveće k:ur:čine

Eto tebe sa pravom informacijom.Puni centri ovisnika o marihuni.Znači kako si ti informirana tvoj bi moto bija:Ako se već očete drogirat,nemojte pušit travicu,nego lipo malo dopa u venu.Pametno,nema šta.Svaki dan se more vidit u novinama kako napušeni nakomani vrše provale i kradu lovu starcima iz takuina za cvitić.Gluposti teška li si.
Komentar od: vaca | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 9:10
Usputna poruka j:ebenom todoriću. - Jeb:ola te ova šunka šta nas gnjaviš s njme. Upantit ćrš kad ću ti je kupit.
- Pop:šan ti se i na konzum karticu.
Komentar od: vaca | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 9:07
Ta biljčica nije nimalo bezazlena.... - Niti poboljšava disanje.

Govore iz kuća Ćenakolo, da su im teži ovisnici od marihuane, nego ovi šta se skidaju sa igle.... - Naprosto in ostari mozak. Imaju 35 godina, a mozak in ima 90....
- Zaorljivi ka prasad.
Zato, nepoštovani pušači, rađe pušite k:ur:ac od magarca, nego travu.
Usputna prispodoba: Na Zelovu magarci imaju najveće k:ur:čine.
Komentar od: Dom57 | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 9:05
oprez...sad ce poskupit bili sliz u biljnim apotekama i kod travara ...
sad mi je jasno zac se cutin omamljeno kad pije caj od sliza...

ps...tribalo bi provat vidit koliko se jointa da ucinit Uvina caja...
Komentar od: maniga&blavor | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 8:59
jel ima još netko tko je ovo proba jel valja išta
Komentar od: harahvat | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 8:25
e judi! ma nema do ilegalne domacice iz didinog vrta negdi na solti ili bracu...

hebes ti ta osvjezila sta ce ih uskoro ionako zabranit ka sta vec jesu u eu.

mo ca judi sadit, njegovat, poznjat a onda fjakaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
hahaharahvat
Komentar od: marini | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 7:18
baš sam pušio da vidim šta je, ništa naroćito ako i ovo zabrane dobro je reka predhodnik da bi tribalo i kamilicu,kadulju a o najljekovitijoj biljci da i ne govorim , dok najotrovniji nikotin i dalje ubija ma mrak crni mrak i istjerivanje vještica , jadne li države koji neuropsihijatri pa kome pere mozak taj milas fala bogu i on je u rangu pokojnog čuvara pečata.
Komentar od: isisko | Komentirano: 13. kolovoz 2011. 4:56
Jos malo pa ce i kamilicu pocet zabranjivat. Zabranite duhan i alkohol prvo. Sve legalizirati a neka se vise okrenu prema korupciji i kriminalu sta cini vise stete nego bilo koja "droga".
Komentar od: scarlet | Komentirano: 12. kolovoz 2011. 23:51
ispravak JURE... a ne JERE...
Komentar od: scarlet | Komentirano: 12. kolovoz 2011. 23:50
He, he...koja dobra reklama...dobro se napušio i novinar i prodavačica..inače ne vidim opravdan razlog za ovakvu objavu.
Svaka čast, Jere ! Najjači si !
Komentar od: Branimir99 | Komentirano: 12. kolovoz 2011. 23:38
Koliko je vidljivo na deklaraciji proizvoda to je sušeni Bijeli sljez. Barem toga u ima u Dalmaciji, po dvorištima, livadama. Inače vrlo korisna i ljekovita biljka.
Komentar od: Inspektor Clouseau | Komentirano: 12. kolovoz 2011. 23:08
Očekujem kontra članak u stilu "A jesmo vas...", "Popušili ste ovo o pušenju...".Ja još ne virujem da je imalo ozbiljno ovo što sam pročitao, ako ipak je...Ode sve u... Honduras!
Komentar od: Inspektor Clouseau | Komentirano: 12. kolovoz 2011. 23:04
Citat iz članka:

"Nisam bila u prilici nabaviti marihuana, jer mi standardni dobavljač trenutačno nije u Splitu..."

To je i******ava prodavačice koja radi u spomenutoj butigi.Ležerno zvuči, ko da je rekla da je "Babić" na kolektivnom godišnjem, pa mora krafne kupovati u "Svaguše".Ovo je članak za 1. Travnja.