StoryEditorOCM
Dalmacijaigre oko ‘masline’

KAŠTELA KAO PIJANI RASIPNIK Za čuvanje nedovršenoga vrtića godišnje ode gotovo 300.000 kn

Piše PSD.
11. listopada 2011. - 18:05
Još se ne nazire nastavak rekonstrukcije Dječjeg vrtića “Maslina” u Kaštel Štafiliću, koja je počela u veljači 2009. godine, prije posljednjih lokalnih izbora, a prekinuta je i nije dovršena do danas zbog, kako je kazao koordinator dovršetka gradnje ovog vrtića Milan Bušić, dokumentacije, (ne)komunikacije i frustracija.

Radovi su počeli s nizom otvorenih pitanja, koja su se trebala rješavati “u hodu”, a kulminiralo je time da je gradilište napustio izvođač radova, solinska tvrtka “MP Beton”.

Berketova samovolja ili HDZ-ov predizborni folklor?

− Postoji čitav niz otvorenih pitanja. Uvođenje izvođača u posao počelo je bez dijela građevinskih projekata, a dogovorena je izvedba radova po sistemu ”ključ u ruke”.

Glavni projektant nije dolazio na sastanke, pokušavale su se ostvariti i neke uštede, pa se tu nespretno i nesretno ubacio Grad kao investitor, koji je mijenjao stavke, a projektant je inzistirao na zadanome materijalu za krov i fasadu za koje nisu posjedovali atest – sukus je to najvažnijih problema oko “trakavice” zvane “Maslina”, dalo se zaključiti iz Bušićeva izlaganja.

− Projektant treba dopuniti dokumentaciju i riješiti pitanje sukladnosti materijala, te evakuacijske rampe, izvođač treba napraviti određene ustupke te obaviti sondiranje objekta, a investitor, znači Grad, imenovati stručnog voditelja projekta koji treba izraditi jasan plan dovršetka vrtića. Investitor ima novac i na njemu je da igru postavi kako treba.

Voditelj mora odrediti plan radova i razgovarati sa svim akterima. Ako se ne postigne dogovor, potrebno je tražiti drugo rješenje – kazao je Bušić. Vrtić “Maslina” u više je navrata bio okidač za prepucavanja HDZ-ove oporbe i gradonačelnika Joška Berketa.

Oporba je često prozivala gradonačelnika da je samovoljno zaustavio radove, dok je on uzvraćao kako radovi nisu započeti u skladu sa zakonom, nego su bili dio predizbornog folklora.

Filip Deljak: Projekt mijenjali bez znanja projektanta

Dvije godine traži se krivac za nastalu situaciju, radovi stoje, a za čuvanje objekta, koji je trebao biti središnji gradski vrtić, iz gradskog se proračuna godišnje potroši gotovo 300.000 kuna.

Čuvanje objekta, kako doznajemo, povjereno je AKD-u, koji obavlja zaštitarske poslove i za Grad. Poslovi čuvanja povjereni su im u veljači ove godine, kad je objekt predan Gradu.

− Zanima nas zašto su radovi stali, tko je mijenjao projekt i zašto se radovi ne nastavljaju – pitao je Zoran Bonacin (HDZ), te je dodao da ova situacija nije dobra ni za koga, pa ni za Grad, koji troši enorman iznos za čuvanje objekta.

− Koga ovaj Grad stalno štiti i tko će platiti nastalu štetu? − upitao je SDP-ovac Filip Plećaš. Svoj dio priče u ime projektanta dao je arhitekt Filip Deljak.

− Na gradilištu su se počele događati drukčije stvari nego što su zamišljene, a nepotpuna dokumentacija i ugovor “ključ u ruke” za neke su bili idealna situacija − rekao je pred gradskim vijećnicima Filip Deljak.

− Na objektu su mijenjane oplate, fasade, stolarija. Gradonačelnik nije iz struke, htio je pomoći u najboljoj namjeri, ali nadzor je to trebao spriječiti – kazao je u svojem izlaganju Deljak, koji je gradskim službama predao 105 knjiga projektne dokumentacije, a veći dio iznosa za dokumentaciju nije ni stigao naplatiti.

− Htjeli smo najbolje, bilo je prilično stresno raditi u hodu i gledati promjene projekta koje su provodili Grad i izvođači bez znanja projektanta. Naš je prijedlog da se sve vrati u prvobitno stanje, pa da nakon toga sjednemo i dogovorimo se – kazao je Deljak.

U vezi s “Maslinom” trenutačno su u tijeku dva sudska spora − jednu je tužbu podnio izvođač radova “MP Beton”, a postupak osiguranja dokaza pokrenuo je i Grad.

jakov žarko / Snimio Nikola vilić / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:29