StoryEditorOCM
Dalmacijaneka kućanstva u kaštel sućurcu bespravno se priključila na kanalizacijski sustav eko-kaštelanski zaljev koji još nije proradio

SKANDALOZNO Fekalije u Kaštelima plivaju zbog ilegalnih priključaka

Piše PSD.
15. rujna 2011. - 23:23
Da je u Kaštelima sve moguće, pa čak i to da se građani ilegalno priključuju na objekte u vlasništvu agencije EKO-Kaštelanski zaljev, koji još uopće nisu u funkciji, svjedoči skandalozno otkriće u Kaštel Sućurcu, gdje posljednjih nekoliko mjeseci par obitelji doslovno pliva u fekalijama.

- Problemi su počeli ovoga ljeta, sredinom lipnja, kada smo vidjeli da se fekalije pune u crpnu stanicu koja još nije u funkciji. Pismeno smo obavijestili nadležne u Gradu Kaštelima, zvali smo službu 112, nakon čega su svi mjerodavni izašli na teren i utvrdili kako se radi o ilegalnim priključcima građana.

Hvatali su se pojedinci tada za glave, pitajući se kako je takvo što moguće, obećavajući kako će se problem riješiti po hitnom postupku.

Do danas, osim što dolaze prazniti ovaj objekt koji nije još u funkciji, nisu poduzeli ništa. A mogli su, jer je nadležna tvrtka kamerama snimila tko se sve ilegalno spojio i tko fekalijama puni ovu crpnu stanicu.

Vodoprivreda Split, koja je bila izvođač radova, ima snimke, a zašto nisu ništa poduzeli i javno otkrili počinitelje, valjda znaju samo oni - ogorčeno nam govore mještani Jere Vladović i Tomislav Prolić.

‘Znaju se počinitelji’

- Svi peru ruke, dižu odgovornost sa sebe, a mi se, zajedno s našom djecom, koje u ove dvije kuće ima dvanaestero, gušimo u smradu i zarazi. Oni koji su se ilegalno spajali trebaju kazneno odgovarati, jer su radili kaznena djela - ističu ogorčeni Sućurani navodeći nam primjere na koji se način “trgovalo” ilegalnim spajanjima.

- Kad vam dođu ljudi izvan Kaštela raditi na teren, svi vole izist i popit. Znamo pouzdano kako su se plaćale marende od 1600,00 kuna za priključak “na crno”. To su tek male cifre iza kojih stoje i one obilatije - sigurni su Sućurani koji ovom vandalizmu žele konačno stati na kraj.

- Ovo se može dogoditi samo kod nas, da se građani spajaju na milijunske objekte koji će ići u probni rad tek krajem godine. Trebaju svi odgovarati, tko jesu da jesu, a u Vodoprivredi znaju tko su počinitelji. To odgovorno tvrdim i iza toga stojim - dodaje Jere Vladović.

‘To je posao za policiju’

Supruga mu Gordana u nevjerici prepričava na koji se način prazni ta crpna stanica.

- Dođu, preliju u susjedni objekt iz kojega sve procuri u more pred našim kućama. I onda se čudimo da je Gojača zagađena - kaže nam.

Na teren su, kako nam je potvrđeno, izašli i gradski komunalni redari, sanitarna inspekcija, predstavnik EKO agencije i Vodoprivrede. Iz Vodoprivrede kažu kako su oni odradili svoj dio posla, najbolje što je moguće, po projektu.

- O ovim radnjama s fekalijama obavijestili smo policiju. Utvrđeno je kako se crpna stanica puni fekalijama a o svom trošku smo angažirali tvrtku koja stanicu prazni kada se napuni.

Ne možemo mi ulaziti u tuđe kuće i optuživati ljude kako izlijevaju fekalije. To je posao policije, podnijeli smo kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja - kazao nam je Zvonko Lovrić u ime izvođača radova, Vodoprivrede Split.

jakov žarko

Agencija EKO-Kaštelanski zaljev: Obavijestili smo sve nadležne

Do situacije da se uz izgrađenu crpnu stanicu u Kaštel Sućurcu izlijevaju fekalije dolazi zbog nesavjesnih građana koji u izgrađene kolektore što gravitiraju crpnoj stanici puštaju otpadne vode. Agencija EKO-Kaštelanski zaljev je na više sastanaka informirala sve nadležne, uključujući i Sanitarnu inspekciju, a izvođač radova podnio je prijavu policiji kako bi se utvrdili počinitelji koji svojim nelegalnim postupcima ugrožavaju zdravlje građana u blizini crpne stanice i šire - kazali su nam u EKO agenciji.

Berket: Odmah se moraju zatvoriti svi ilegalni priključci

Nakon što su me građani Kaštel Sućurca izvijestili da se fekalije i dalje izlijevaju, pozvao sam predstavnike EKO agencije, Vodoprivrede i sanitarnog inspektora da hitno poduzmu sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se odmah zatvorili svi ilegalni priključci na kanalizacijski sustav, te da se ne dopuste novi priključci sve dok cijeli sustav ne bude u funkciji, kazao je kaštelanski gradonačelnik Joško Berket.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:52