StoryEditorOCM
Dalmacijajoš uvijek je tu

Gdinjani: Spasimo crkvu sv. Jurja

Piše PSD.
12. rujna 2011. - 16:01
Zavičajna udruga “Gdinj” je u “pučkoj učioni” svojega mjesta upriličila izložbu fotografija Zlate Vucelić i Milice Borojević, te slika i crteža Ivka Radovanovića (1878.−1938.) i Ivka Iva Radovanovića (1939.−2010.), pod nazivom “Spasimo staru crkvu sv. Jurja iz 16. st. od potpunog propadanja”.

Fotografijama, slikama i crtežima pridodani su povijesni dokumenti i tekstovi pojedinih autora, a izložba je otvorena na 80. godišnjicu marijanskoga kongresa koji je bio održan baš ispred te crkve u nazočnosti čak 1600 vjernika, a posvećen je bio 1500. obljetnici Efeškog koncila.

− Sve ovo radimo ponajprije u znak sjećanja na one koji nisu imali sreću da danas budu među nama, a upravo su oni za svojega života učinili nešto da bi se spasilo crkvu sv. Jurja. Kakva je takva je − derutna, što bi se reklo, skršena i slomljena, ali još uvijek je tu.

Spominjemo se i naših predaka čiji posmrtni ostaci počivaju u krilu, u njedrima crkve, a ona je najstarija na istočnom dijelu škoja i jedna od najstarijih u Dalmaciji, pa kao takva zasigurno zaslužuje hitnu sanaciju − prigodno je kazala pjesnikinja Tatjana Radovanović, da bi potom recitirala svoje stihove posvećene upravo tom Božjem hramu i naglasila da izložba ostaje otvorena do 20. ovog mjeseca.

U nedjelju je, u organizaciji udruge i Mjesnog odbora, u šimatoriju stare crkve, koja je prestala biti župnom crkvom još 1902., održan tradicionalni susret hvarskih pjesnikinja i pjesnika “Čakavska rič”, koji su nastupom uveličali Pučki pjevači iz Gdinja.

Budući da spomenička važnost tog prelijepog i zaštićenog, ali istodobno i zapuštenog sakralnog objekta, ima vidljivo mjesto u kontekstu ukupne kulturno-povijesne baštine otoka Hvara, osnovan je Odbor za spas crkve, koji će u suradnji s resornim ministarstvom raditi na njezinoj obnovi, a u tom smislu pročitan je i telegram podrške Zoraide Staničić, pročelnice Restauratorskog zavoda Ministarstva kulture − Odjela u Splitu.

mirko crnčević


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 23:19