StoryEditorOCM
DalmacijaNadzorni odbor smijenio direktora ‘kaštelanskih staklenika’

SMJENA U KAŠTELIMA Penga umjesto Benzona

Piše PSD.
30. kolovoza 2011. - 16:15
Nadzorni odbor “Kaštelanskih staklenika” donio je 26. kolovoza odluku o razrješenju Ive Benzona s mjesta direktora poduzeća (predsjednika Uprave) te u isto vrijeme za v.d. direktora imenovao Jadrana Pengu, sadašnjega komercijalnog direktora do izbora nove uprave za koju će biti raspisan natječaj. Odluka stupa na snagu 23. rujna ove godine.

- Što se tiče razloga smjene, oni se odnose na umor Uprave u dugogodišnjim nastojanjima očuvanja tvrtke, što je prouzročilo nedostatak vizije za daljnji razvoj tvrtke i provođenje unutarnje reorganizacije koja bi dovela do pozitivnih pomaka u poslovanju.

Zaključak Nadzornog odbora je da tvrtki hitno treba osvježenje - rekao je za “Slobodnu Dalmaciju” Marko Duvančić, predsjednik Nadzornog odbora “Staklenika”. Pomicanjem datuma primjene odluke htjelo se izbjeći mogući “prazan hod” koji bi mogao nastati dok se čeka izmjena podataka poduzeća u sudskom registru - pojasnio je Duvančić.

Situacija u “Staklenicima” uistinu traži hitne promjene jer su radnici na kraju snaga i strpljenja. Zadnja primanja bila su im u svibnju, kad su dobili plaću za ožujak ove godine.

Od tada nisu dobili ni lipe, dug se popeo na četiri plaće, uskoro će i na pet. Najteže je zaposlenicima iz udaljenijih mjesta koji nemaju organizirani prijevoz i na posao dolaze redovnim autobusnim linijama, a trošak prijevoza financiraju iz svog džepa.

Strpljenje je pri kraju

- Ljudi su na kraju strpljenja, održali smo nekoliko skupova kako bismo pokušali spasiti proizvodnju jer je dovoljno jedan dan ne ući u staklenike i nastala bi šteta - kaže Ljiljana Milanović, glavna sindikalna povjerenica “Kaštelanskih staklenika”. - Nemamo informaciju kada bi mogla biti plaća. Već mjesec i pol Uprava najavljuje da će to biti za koji dan i sve je ostalo na tome.

Na traženje sindikata Uprava je od Agencije za upravljanje državnom imovinom zatražila prošlog tjedna pozajmnicu za isplatu dviju plaća jer se ovako više ne može - upozorava Ljiljana Milanović.

Velik broj radnika je na bolovanju i godišnjem odmoru jer jednostavno ne mogu podnijeti troškove dolaska na posao (prijevoz, marenda).

Većini stižu opomene banaka za neuplaćene rate kredita, smanjuje im se dopušteni minus na tekućem računu, a kako tri mjeseca zaredom nemaju nikakva primanja, za koji dan će im dopušteni minus biti ukinut u većini banaka.

Sve to u situaciji kad ionako već ne mogu plaćati režije i ostale račune - naglašava sindikalna povjerenica.

Dojučerašnji direktor Ivo Benzon, pak, kaže kako su se Nadzorni odbor i Uprava složili da je potrebno napraviti kadrovski iskorak s ciljem da “Staklenici” opstanu te da će i nakon smjene ostati u poduzeću na nekom drugom radnome mjestu.

U međuvremenu iščekuje (najvjerojatnije danas 30. kolovoza) odluku Hrvatske poštanske banke o odobrenju kredita “Kaštelanskim staklenicima” od pet milijuna kuna, iz kojega bi se, među ostalim, isplatile i dvije plaće zaposlenicima.

JADRANKA MATIĆ

Jadran Penga: Promjene za boljitak ‘Staklenika’

- Kadrovske promjene u poduzeću napravljene su u interesu boljitka “Staklenika”, a odluku o eventualnoj prijavi na natječaj za direktora donijet ću tek kad natječaj bude raspisan - riječi su komercijalnog direktora i budućeg v.d. direktora Jadrana Penge.


‘Ova uprava ne zavrjeđuje povjerenje’

Ovo je logičan potez Nadzornog odbora. Uprava koja nema viziju i nije u stanju iz proizvodnje servisirati tekuće obveze ne zavrjeđuje povjerenje - komentar je Ivice Blaževića, regionalnoga sindikalnog povjerenika PPDIV-a za Dalmaciju na kadrovske promjene u “Staklenicima”.

Blažević je najavio tužbu sindikata zbog neisplaćenih plaća zaposlenicima.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:59