StoryEditorOCM
Dalmacijamještani deblokirali prilaz deponiju kozjačić samo za sanaciju požara, ali otpad se i dalje gomila na ulicama

'NAPULJSKA LAVINA' Imotski se guši u smeću i smradu

Piše PSD.
22. srpnja 2011. - 13:43
U četvrtak nakon 13 sati, nakon skoro 40-satne blokade, deblokiran je ulaz u odlagalište otpada Kozjačić u Imotskom.

Time je dopušten i nastavak već započete sanacije zapaljenog deponija, koji još od noći s petka na subotu zadaje velike brige građanima Imotskog i okolnih mjesta jer ih je danima gušio dim i nepodnošljiv smrad s požarišta.

Nezadovoljni građani iz naselja koja su najbliža zapaljenom odlagalištu još u utorak su zapriječili svaki ulazak na deponij, kako kamionima s otpadom, tako i vatrogasnim cisternama za saniranje požara.

Mještani su, ogorčeni jer smatraju da ih se godinama truje kancerogenim tvarima, tražili neovisnu analizu zraka, tla i vode oko deponija.

Kamenje postavljeno na put u odlagalište pomaknuli su nakon što su stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, predvođeni ravnateljicom dr. Jasnom Ninčević, obavili predradnje za mjerenje kvalitete zraka na odlagalištu i na nekoliko lokacija u gradu.

Zapravo, prekid prosvjeda poklopio se s rješenjem inspektora za zaštitu okoliša upućenom Gradu Imotskom da se to ispitivanje mora provesti prije sanacije.

No, ostalo je otvoreno pitanje koje su nezadovoljni građani stalno ponavljali: zašto Komunalno poduzeće “Topana”, koje je od početka požara vodilo brigu o odlagalištu, nije promptno reagiralo i pozvalo nadležne službe da ispitaju kakvoću zraka tijekom buktanja požara.

Zašto se na to čekalo punih šest dana? Blokada Kozjačića potaknula je lavinu priča o tome što se događa na deponiju, kakav zrak udišu Imoćani, pa konačno i kakva je kvaliteta vode s izvorišta rijeke Vrljike nakon ovog teškog ekološkog incidenta.

Hitna sanacija

− Sada smo postigli svoj cilj, koji je opravdan jer su svi građani stali uz nas, da se ispita kvaliteta zraka koji udišemo u Imotskom, ali i kvaliteta vode s izvorišta Vrljike. Naime, odlagalište je na poroznom tlu i sve to ide nekamo u zemlju prema Imotskom polju i izvorištima − kazao nam je Joško Mustapić.

On je u ime nezadovoljnih građana vodio pregovore i sa stručnjacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, ali i s imotskim gradonačelnikom Antom Đuzelom, budući da je Grad preuzeo obvezu upravljanja odlagalištem Kozjačić.

− Sve raspoložive ekipe odmah idu u sanaciju požarišta, koje još tinja i dimi se. Zatrpavat ćemo ga zemljom i šljunkom, a po potrebi ćemo koristiti i cisterne s vodom. Od petka ujutro sve će raspoložive ekipe našega komunalnog gradskog pogona biti raspoređene na sanaciji i uređenju Kozjačića, ali i ljudi koji preko Zavoda za zapošljavanje privremeno rade na uređenju grada − veli gradonačelnik Đuzel.

No, građane Imotskog, ali i svih okolnih mjesta iz kojih se dovozio otpad u Kozjačić, nervoznima čini činjenica da im se već gomila smeće ispred kuća, stanova i uz prometnice.

Vrućina je pa se već osjeća neugodan miris, a smeće se neće moći odlagati na deponij Kozjačić dok ne stignu rezultati mjerenja kakvoće zraka i dok se ne sanira požarište.

A to će potrajati još sigurno pet-šest dana. Naime, odlagalište je deblokirano samo za vozila za sanaciju požara, ali ne i za daljnje odlaganje. I još nešto: sve su glasnija razmišljanja građana da se nakon ovog velikog ekološkog incidenta počne ozbiljno razmišljati o drugom odlagalištu, daleko izvan grada.

tekst i snimke braco ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 17:21