StoryEditorOCM
Dalmacijai zadnja 103 mjesta u hrvatskoj prestat će krajem mjeseca primati analogni Televizijski signal

Tisuće Dalmatinaca od 29. lipnja ostat će bez televizijske slike

Piše PSD.
19. lipnja 2011. - 22:01

Gašenjem analognog signala HTV-a stotine gledatelja diljem Dalmacije mogli bi ostati bez programa nacionalne televizije. Naime, 103 pretvarača male snage, tzv. analogna otoka, koji su bili postavljeni u naseljima gdje nije bilo moguće uhvatiti digitalni signal, prestaju s emitiranjem programa 29. lipnja.

Od toga dana prijam programa HRT-a preko zemaljske mreže odašiljača na području cijele Republike Hrvatske bit će moguć isključivo u digitalnoj tehnici, doznajemo u tvrtki “Odašiljači i veze“. Nažalost, brojna su dalmatinska mjesta u kojima nije moguće ostvariti prijam digitalnog signala nacionalne televizije.

Tako se HTV loše ili nikako ne može vidjeti u Baćini, Bisku, gornjim selima Dubrovačkog primorja, Stonu, Milni na Braču, okolici Knina, a zanimljiva je situacija u Vrgorcu i općini Pojezerje gdje je izvrstan prijam televizije Federacije BiH, dok se signal HTV-a može naći tek u tragovima.

‘Odašiljači i veze’ besplatno nude satelitske kartice

Iako već duže vrijeme ne mogu gledati Hrvatsku televiziju, svi građani s kojima smo kontaktirali uredno plaćaju TV pretplatu i stoga su još ljući i ogorčeniji na poslovodstvo nacionalne televizije, koje nije učinilo ništa da se ovaj problem riješi. Međutim, apeli s terena slabo dopiru do tvrtke “Odašiljači i veze” d.o.o., koja je nastala izdvajanjem iz HTV-a, i koja se isključivo bavi prijamom TV programa na terenu.


U Dalmaciji su čak 34 mjesta, na otocima, u priobalju i u zagori, u statusu ‘analognih otoka’

Oni rješavanje ovoga problema vide u instaliranju digitalnih TV kartica, koje će omogućiti preko satelita praćenje HTV-ova programa. - Gledateljima koji žive na područjima “analognih otoka” početkom ožujka poslali smo obavijest o gašenju analognih pretvarača na njihovu području i pozvali ih da nam se jave kako bismo im, bez naknade, poslali HRT satelitske kartice, a koje će omogućiti nesmetan prijam programa HRT-a preko satelita - ističu u “Odašiljačima i vezama”.

Osim satelitskim putem, prijam televizijskog programa HRT-a moguć je i preko kabelskih ili internetskih (IPTV) mreža raznih operatora, pa u odašiljačima i vezama smatraju da na terenu ne bi trebalo biti većih problema.

Bezuspješni vapaji iz Dubrovačkog primorja

Načelnik općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić kaže da su o problemu prijama televizijskog signala više puta obavještavali nadležne u Zagrebu, ali bezuspješno. U Dubrovačkom primorju trenutačno mogu pratiti samo HTV 1 i HTV 2, dok se novi kanali poput RTL 2 i Doma TV ne mogu uhvatiti.

stanislav soldo

‘Ajme nama kad u 21. stoljeću ostajemo bez TV signala’

Mještani Zavale na Hvaru muku muče s prijamom TV signala, “Odašiljači i veze” prije 5-6 godina u selu su postavili repetitor i najavili bolju sliku. ali se ništa nije promijenilo.

- Zbog svega toga prisiljeni smo gledati talijanske programe, dok su ostali vrlo loši. Kupili smo opremu i nadali se boljoj situaciji, a kad smo vidjeli što se događa, potpisivali smo peticije i pisali dopise, ali se nitko od nadležnih nije odazvao. Ajme nama kad 130 ljudi u 21. stoljeću ostaje bez TV signala.

Jedno vrijeme odbijali smo plaćati TV pretplatu, ali su nam s HTV-a žurno uputili inspektore, prisiljavali su nas da plaćamo iako nismo koristili usluge. Na kraju su nam na njihovu sramotu stigle i ovrhe, pa nam sada nema druge nego za sebe i turiste kupovati satelitske antene, ADSL-pakete i slično - kazao je Đuro Caratan (50) iz Zavale.

M. crnčević
ANTENE-090109
Antene za privlačenje analognoga zemaljskoga televizijskog signala bit će suvišne na kućnim krovovima nakon 29. lipnja

‘Drmatori’ zaboravili na Boraju

I na šibenskom području ostalo je nekoliko analognih otoka, odnosno mjesta kojima nakon 29. lipnja i najave o gašenju analognog signala prijeti da ostanu bez mogućnosti gledanja zemaljskih TV kanala. To su Vrpolje, Boraja i Zaton.

- A što ćemo se više čuditi tome da je netko od “drmatora” zaboravio na Boraju. Pa mi u 21. stoljeću još nemamo pitku vodu u kućama, a živimo dvadesetak kilometara od grada. Što se TV signala tiče, snalazit ćemo se još desetak dana. Nadamo se da će HRT donijeti neko prijelazno rješenje. Naravno da ne bih volio ostati bez tih programa - kazao nam je Ivan Knežević iz Boraje.

Silba: Slab signal s daleke Učke

Silba je pravi ali i jedini analgoni otok u Zadarskoj županiji pa mještani već godinama muku muče s prijamom televizijskog signala. Manji dio Silbnjana i vlasnika mnogobrojnih vikendica i apartmana na otoku ugradio je internetsku televiziju, a digitalni prijamnici, koje su mnogi kupili, rade “na pola snage” jer digitalni signal dolazi s dalekog odašiljača Učka. Analogni, koji je vrlo slab, s nekog od odašiljača sa zadarskog područja, a kad se i on ukine 29. lipnja, mnogi će biti prisiljeni uložiti u internet televiziju:

- Na to ćemo biti prisiljeni, ali ćemo svejedno morati plaćati i pretplatu HRT-u i pretplatu za internetsku TV. Netko će nam morati objasniti zašto plaćamo obje - rekao nam je jedan stalni stanovnik Silbe koji je želio ostati anoniman.

M.Vuksan

Ubli: Nude im spas u satelitskim karticama

 O problemu još uvijek neriješenog prijama digitalnog TV signala nacionalnih televizijskih kuća na dijelu najudaljenijega hrvatskoga naseljenog otoka donačelnik Općine Lastovo Ivo Čihoratić ističe kako “na otoku još uvijek ne znaju kako riješiti taj problem” koji “svrstavaju vrlo visoko na ljestvici životnih potreba otočana kojima je to najbolja, a često i jedina veza sa svijetom, odnosno s ostatkom domovine”.

- S izuzetkom Ubla, cijelo je Lastovo prekriveno digitalnim signalom koji se po prijamu signala s Biokova dalje odašilje po Lastovu s repetitora na 417 metara visokog brda Hum. Signalom s Huma je prekrivena i cijela pučinska, odnosno južna strana susjednog otoka Korčule. Kontaktirali smo tvrtku “Odašiljači i veze”, ali su nam kao nadomjestak “zemaljskog prijama” ponudili tek satelitske kartice koje bismo podijelili gledateljima u Ublima. Pretpostavljam kako će građani umjesto digitalnog pretvarača morati kupiti odgovarajući satelitski prijamnik s utorom za karticu - naglasio je donačelnik Čihoratić.

A. KALAJDŽIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:16