StoryEditorOCM
Dalmacijagradonačelnik ivica glavan dijelio nagrade učenicima i najavio zahtjev županijskim vlastima

Sinj: Vratite nam osnovne škole, bolje ćemo njima upravljati

Piše PSD.
15. lipnja 2011. - 21:40
Grad Sinj zatražit će od Splitsko-dalmatinske županije da osnovne škole vrati pod upravljanje gradske vlasti jer smatramo da možemo biti uspješniji.

To je u utorak izjavio sinjski gradonačelnik Ivica Glavan dok je sa suradnicima primio učenike sinjskih osnovnih i srednjih škola i njihove mentore koji su tijekom ove školske godine postigli zapažene uspjehe na državnim, regionalnim, međužupanijskim i županijskim natjecanjima u znanju.

Presudni utjecaj na izbor školskih ravnatelja

Sinj ima četiri osnovne škole, tri u Sinju i jednu u Hanu, s desetak područnih. O tome u čemu bi gradska vlast bila uspješnija u upravljanju od županijske, Glavan nije govorio.

U tom bi slučaju Grad imao presudni utjecaj na izbor školskih ravnatelja. Ostaje vjerovati da to nije jedini motiv u namjeri Sinjana da preuzmu upravljanje nad školama.

Tijekom ove školske godine petnaestak učenika iz sinjskih osnovnih i srednjih škola ostvarilo je pojedinačne zapažene rezultate u natjecanjima znanja.

Njima je gradonačelnik Glavan uručio novčane nagrade u ukupnom iznosu od 25 tisuća kuna. Timski su najuspješnije bile odbojkašice OŠ Marka Marulića s mentorom Ivicom Zoricom, a od pojedinaca gitarist Natan Zlodre iz Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca s mentorom Zoranom Melvanom.

Zašto među nagrađene nije uvršten Josip Skejo?

Primajući nagradu, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju fra Bruno Pezo, pod čijim mentorstvom učenici te gimnazije redovito osvajaju nagrade iz latinskog jezika na županijskoj i državnoj razini, izrazio je negodovanje što je iz popisa nagrađenih ispušten Josip Skejo, učenik 4. razreda te gimnazije koji je osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju iz latinskoga.

Eliminiran je uz obrazloženje da nema prebivalište na području grada Sinja. Skejo je sjemeništarac i već četiri godine živi u Sinju.

Da apsurd bude veći, gradonačelnik Glavan je toga istoga učenika nagradio prošle godine za osvojeno prvo mjesto iz latinskoga na županijskom natjecanju.

Vidjevši nezadovoljstvo prof. fra Bruna Peze i interes novinara za takav sinjski vrijednosni sustav, gradonačelnik Ivica Glavan naknadno je kazao da je za učenika Josipa Skeju “donio trenutnu odluku da ga nagradim i individualno ću ga primiti”.

toni paštar


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:35