StoryEditorOCM
Dalmacijaglas naroda

HAC popustio: vijadukt će se ipak zvati Kotezi

Piše PSD.
9. lipnja 2011. - 21:07
Hrvatske autoceste ipak su pokazale razumijevanje za primjedbe stanovnika Koteza pokraj Vrgorca i odlučile kako će se vijadukt zvati po tome mjestu.

Naime, stanovnike Koteza podigla je na noge vijest kako je vijadukt “Kotezi” preko noći preimenovan od HAC-a u vijadukt “Bunina”, samo dvadesetak dana prije otvaranja 11 kilometara duge dionice autoceste Ravča - Vrgorac, na kojoj se i nalazi taj vijadukt.

- Prije nekoliko dana primijetili smo da je promijenjen naziv vijadukta, a nitko nam nije o tome ništa rekao. Kad smo zvali odgovorne u HAC-u i pitali ih zašto je došlo do toga, rekli su nam da su u kartama našli da se taj dio kuda prolazi vijadukt zove Bunina.

No, to su šuplje priče, te karte postoje odavno i zašto onda od samog početka nisu nazvali vijadukt Bunina, nego Kotezi. Očito je da je ova promjena naziva bila dio nečije igre.

Međutim, mještani Koteza na to neće nasjesti, mi ćemo se boriti svim pravnim sredstvima da vijadukt nosi naziv koji je i dosad imao - pojasnio nam je Joško Radić, član Mjesnog odbora Kotezi. U Kotezima naglašavaju kako HAC ima dvostruke kriterije za stanovnike Vrgoračke krajine.

Dvostruki kriteriji Hrvatskih autocesta

- U svim papirima, od lokacijske pa do građevinske dozvole, te na stupovima stoji naziv Kotezi, i onda se netko pred otvaranje autoceste sjetio preimenovati to u Bunina. Hrvatske autoceste imaju dvostruke kriterije za narod ovog kraja.

Stanovnicima Mjesnog odbora Majići-Jasena nije dopušteno od HAC-a da čvorište Ravča preimenuju u Majiće kad su to tražili, iako se to čvorište nalazi na prostoru njihova mjesnog odbora.

U HAC-u su tada kazali kako sva projektna dokumentacija te dozvole glase na ime Ravče i da bi im promjena imena čvorišta stvorila brojne probleme. Mi se pitamo zašto su odjedanput odustali od tih kriterija.

Zar im se i ovdje neće stvoriti dodatne komplikacije s obzirom na to da svaki papir nosi ime Kotezi?! Bez obzira na sve mi ćemo im uputiti dopis u kojem ćemo tražiti da vrate prvobitni naziv vijadukta - rekao nam je Goran Radić, potpredsjednik Mjesnog odbora Kotezi.

No ova priča na kraju ipak ima pozitivan završetak, budući da je HAC ipak uvažio primjedbe lokalnog stanovništva i vratio naziv vijaduktu.

Inače, vijadukt “Kotezi” najveći je takav objekt na autocesti A1 od Bosiljeva prema jugu Hrvatske, na njegovoj izgradnji radilo je pet tvrtki u dvije smjene gotovo 15 mjeseci, a u njega je utrošeno 56.000 kubnih metara, 8600 tona željeza. Dug je 1227 metara, a širok 28 metara, sastoji se od 320 nosača i 64 ploče te uistinu izgleda impozantno.

mate primorac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:55